Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kivilcimlar ve  (Okunma sayısı 6460 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 21, 2020, 08:05:53 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Umarim sayin Caliper ve sayin Anarchosa kusuruma bakmazlar, cunku onlarin bu ara ki paylasimlari kivilcim gibidir diyecegim.
Ornegin: sfenks konusu beni Oedepius'e goturdu, orda sorulan bir sorunun cevabinin icinde 4,2 ve 3 sayisi..., paralelinde Hezekiel'in ruyasini cagristirdi... Yolculuklarimizda bazen, irademizin disinda onumuze engeller cikabilir, bu engelleri asmamiza yardimci olacak bir periyi disarda, arkamizda aramamiza gerek yoktur, o kilavuz veya peri icimizde olamaz mi...

Sayin Anarchosa'nin youtube kanalindaki "Straus.." videosunun kapagindaki kus. Bir yerlerde gordugumu kesin biliyordum, aradim ama bulamadim. Internette asagidaki gorseli gordum.

Sumerlere ait bir silindir/tablettir ve St Peterburg muzesinde sergileniyor. Bunun hakkinda fikirlerinizi paylasmak istermisiniz?

« Son Düzenleme: Eylül 21, 2020, 08:09:43 ös Gönderen: midyad »


Eylül 22, 2020, 10:49:36 öö
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Duzeltme, yonlendirme ve dikkat cekme icin tesekkur ederim. Baktim, okudum ve dinledim ama gor(e)medim sayin Anarchosa. Hakkinda, genel olarak, iletinizden sonra okuduklarimi ( vikipedia) kisaca bir aktarayim. Zerdustlugun en onemli sembollerinden birisi Faravahar’dir. Eski Iran ve Hindistan taraflarinin dini idi, Iran’da 7-8 yuzyillarina (MS) kadar devam etti.

Sembolun elementleri:

Bilge adam: ismi uzerinde, Bilgeligi temsil ediyor;

Sol kolundaki yuzuk, sadakati temsil ediyor;

Yanlara acilmis ve herbiri uc kisima ayrilmis kanatlar: Humata; iyi dusunceler, Hukata; iyi veya guzel sozler ve Huvarasta; iyi veya guzel davranislar.
Bunlar uc baslangic erdemleridir.

Iki kanatin arasindaki yuzuk veya daire: Kosmos’u temsil ediyor;

Kuyruktaki uc dikey bolum: kotu dusunceler, kotu sozler ve kotu davranislar; ve ( bunu acilmis kanatlarin yanina koydugumuz zaman, karsimiza dualite cikiyor, beyaz ve siyah zemin gibi ornegin)

Asagi dogru kivrilmis kivirciklar: Olumlu ve olumsuz gucler…

Guzel bir konu (Ex Oriente Lux), bu donem icinde uzerinde duracagim.

Ayrica sanirim iletimde bir duzeltilmesi gereken nokta daha var, sonradan fark ettim. Silinder Babylon’lardan kalmadir, Sumerler’ den degil. ( Zaman cizelgesini incelemem gerekir) 

Bende cagristirdigi, silindirin ( ust mesaja eklenen gorsel) uzerindeki semboller ozellikle veya sadece ortadaki kanatlari acik figurdur.

Berosus’u kuskusuz duymussunuzdur, Babylon’daki Bel Mardok Mabedi’nin rahiplerinden birisidir. Buyuk Iskender zamaninda yaklasik olarak MO 324 ve 261 yillari arasinda yasamistir. Babylonyali’ larin dinleri hakkinda da yazmistir.

Yaratilisin ilk yillarinda, Berosus boyle anlatiyor, Babylonyali’ larin inanislarina gore onlarin kenarinda yasadiklari denizden Oannes, Oa veya Ea denilen tanrisal bir yaratik belirdi.Bu yaratik yari balik yari insan bir tanri idi. Gunduzleri insanlar arasinda idi ve geceleri denizde kayboluyordu. Bu tanrisal yaratik, ayni zamanda bir kral, bir peygamber ve bir bilge idi. Bunlarin yaninda bir de yuce bir mimardi, insanlara mabetlerin ve sehirlerin nasil yapildigini da ogretiyordu. Yazildigina gore bu coke ski, 25 bin seneden yasli olan bir figurdur.

O tablette sol taraftaki insan figurunun basinin sag ustun tarafinda ay’ i goruyoruz sol tarafinda ise yedi nokta, bu yildiz da olabilir veya gezegen de (veya yedi krali ugrasi) olabilir. Sag taraftaki insan figurunun hemen ustunde parlayan bir yildiz veya gunes goruyoruz. Ortadaki buyuk figur ise bendeki cagrisimin sebebidir. Ayrica Mezopotamyadaki uygarliklarda gunes, ay ve yedi gezegen tabletlerde, silinderlerde cok islenmis. Bu silindirde de Nil’in anahtarini ( daire ve altindaki T harfi) veya daha baska sembolleri cagristiran bir sembol daha var, daire ve altindaki capraz bir hac.

Gecmis yillarda, Vaftizci aziz Yuhanna ( St John the baptist) ile ilgili bir sunuyu ( comparison) dinlemistim, oradan hatirimda kalmisti. Ama ortadaki figur hakkinda bir bilgi (simdilik) bulamadim.
« Son Düzenleme: Eylül 22, 2020, 10:56:35 öö Gönderen: midyad »


Eylül 23, 2020, 12:50:36 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Kus sandigim bir cagrisimdan nerelere geldik (-im)... bu sene ki sahsi mottom: birbirimize kül verecegimize kivilcim verelim.

Lucius Cornelius Alexander Polyhistor yazdiklarindan Berossus' a atfedilen bir siirin* bir dizesinin altina Mat:3:11 ' den bir alinti ile bitireyim.

(cok uzun bir siir)
sayfa 24.
...
O, babasinin O'na guzel isimler verdigi,
Adi benim gibi Ea** olsun,
Tum kudretime sahip olmali
Tum emirlerimi O yonlendirmeli.
...

Matt
... benden sonra gelen benden daha gucludur....

* Altorientalische Texte und Bilder zum Alten Testamente, in verbindung mit Dr. A. Ungnad und Dr. H. Ranke, herausgegeben von Lic. Dr. H. Gressman, a,o, Professor der Theologie in Berlin.

** Oannes-Enki


Eylül 28, 2020, 11:15:39 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Haftasonu arabami dikkat cekici bir arabanin yanina park ediyorum. Dikkatimi cekiyor cunku cussesi agir ve ihtisamli bir araba idi. Ozellikle yanina park etmiyorum, orasi bos oldugu icin oraya park ediyorum. Arabalarda da insani ozellikler olsaydi belki bu araba ile bir selfie cekip hemen sosyal medya hesabinia koyardi, hani buyuk devlet adamlari ile veya unluler ile selfie cekme adeti var ya…

Benim icin dikkat cekici idi ama benim ilgimi en cok amblemi cekti, ve “Hadi ya! “ dedim. Bu araba Bentley idi. Dahalari da varmis, Mini ve Aston Martin gibi.

Eve gelince musait bir zamanda ozellikle bu sembol hakkinda global bir arastirma ( buna arastirma denilir mi acaba? Arastirma denilince aklima daha genis ve daha derin yapilan aktiviteler gelir) yaptim. Asagidaki verilere ulastim. Her biri uzerinde uzun uzun durulabilir veya arastirilabilir ama ben sadece sembolleri ve ait olduklari uygarliklari belirtecegim. Gerisi, kendisine “nicin” ve “nasil”’sorularini soran okuyucuya kalmis. Ama bazen bu sorulari sormamak, veya zamani geldigi zaman sormak sanki daha makbule geciyor. Niye mi? Birazcik bakayim dedim, baktim ki metrelerce kitap karsima cikti.

Sumer, Asur, Babylon, Pers, Amerika kitasinda, Cin, Tibet ve daha bircok yerde karsimiza cikan bu sembollerin benzerligine bir tesaduf eseri demek bana ben pek inandirici gelmiyor… Oyle digenler de yok saniyorum. Sembollerin anlamlarinin da zaman ve uygarliga veya topluluklara gore de degiskenlik gosterebilecegini  unutmamiz gerekir.
« Son Düzenleme: Eylül 28, 2020, 11:18:05 öö Gönderen: midyad »