Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlar Ne Yaptı /Ne Yapıyor?...  (Okunma sayısı 14305 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 29, 2010, 10:06:25 öö
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay

Konu başlığının hamasetle bir okunmasını istemem;zira öyle bir ruh hali içinde olmadığım gibi,antimason falan da değilim.Bunu beni tanıyanlar bilir.Samimiyetime inanılıp,sadece meraktan böyle bir soru yönelttiğimin bilinmesini isterim.

Bir zamanlar,forum ortamında bir üye bana hitaben"Masonlukla ilgili birkaç kelime öğrenip,bunları sürekli tekrarladığımı"söylemişti.Kendi adıma,böyle bir intiba yarattığım için fazlasıyla üzülmüştüm.Çünkü,buraya gelene kadar Masonluk'la ilgili genelgeçer önyargıların dışında hiçbir bilgim yoktu,hoş şimdi de "Var"olduğunu söyleyemem.Belki inanmayacaksınız,ben henüz mason olduğunu bildiğim bir kimseyle  yüzyüze bile gelmedim.

Merak ettiğim konunun ana hatlarına gelince:Bilindiği(anlatıldığı)üzere,Masonluk ideali;iyi insanı daha iyi yapmak,toplumu var eden bireylerin daha etkin ve yetkin konuma gelmesi için uğraş vermek,toplumun bilgi ve ahlak seviyesini yükseltmek,dünyayı daha yaşanır bir hale getirme gayretini üstlenmiş insanların kendilerini geliştirmelerine yardım etmek gibi ulvi gayelerden oluşuyor.

Hal böyle olunca,insan, yüzyıllardır bu misyonu üstlenmiş bir oluşumun üretmesi gerektiği somut değerleri gözlemlemek,onlara dokunmak istiyor.Yaşadığımız ülkeyi ele alırsak,ülkemiz masonlarının toplumumuza kazandırdıklarını,sadece masonlara mal edilebilecek katkılarını bilmek ve tanımak istiyorum.

Bu noktada şöyle bir karşılık gelebilir:"Bu okul bireyleri yetiştirir,topluma katkısı dolaylı olur"böyle bir sav,anlayışla karşılanabilir.Ancak,yinede somut örneklendirmelere ihtiyaç duyar.

Malesef ülkemiz ve yaşadığı coğrafya,Masonluğun ülküsüne ihtiyaç duyulduğu,bu ülkünün gerçekleştirebileceklerine olan eksikliğin bariz olarak algılandığı, taassubun,bağnazlığın hüküm sürdüğü,akil insanlara şiddetle ihtiyaç duyulan bir bölge.Bu bağlamda,ülkemiz masonlarının üzerine düşeni layıkıyla yapıp,yapmadıkları konusunda sahip olduğum şüphenin bertaraf edilebilmesi için,aydınlatılmayı talep ediyorum.

Haddimi aşmadığımı ve anlaşılabiliceğimi umarak,töleransın erdemine güvenerek,sorumluluğun faziletine inanarak zihnimi meşgul eden soruların detaylıca yanıtlanacağını düşünüyorum.


Saygılarımla
« Son Düzenleme: Aralık 14, 2010, 12:18:31 öö Gönderen: dogudan »
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Eylül 29, 2010, 03:06:52 ös
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 131
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Ceycet,
Bu sorunuzun yanıtı aslında çevrenizdeki insanları iyi izlemeyi gerektiriyor. Bende bir hariciyim ve Masonlukla ilgili bilgileri okumaya başlamadan önce bu konu hakkında bilgim yok denecek kadar az dı.
Gerçekten kalbende Mason olan Masonlar asla kendilerini deşifre etmek, Mason olduklarının bilinmesini istemezler. Çünkü bu reklam amacıyla kullanılacak, bir kimlik olarak kullanmayı istemezler. Gerçek Masonlar yaşam tarzlarıyla, davranışlarıyla çok mütevazi, dost canlısı, yardım sever insanlardır.
Yaptıkları ne olursa olsun topluma malzeme olmamasına özen gösterirler. Toplumda örnek model olmaya, etralarına olumlu olarak katkı sağlamaya çalışırlar.
Onlar kendileri istemediği sürece bunu kolay kolay kimse bilemez. Bence de doğru olanı yapıyorlar.
Ön yargılara sahip kimselerle tartışmaya girmeye, kendilerini birilerine ispatlamaya ihtiyaçları yoktur.
Kimbilir sizin farkında olmadığınız o kadar çok Mason tanıdığınız, akrabanız, arkadaşınız vardır:)
Benim bildiğim, öğrendiğim Masonlar kendilerinden başlayarak zaaflarından, hırslarından kurtularak
ailesine, çevresine ve ulusuna yararlı birey olmaktan başlar ve örnek model olarak etki alanındaki kişileride bu yola sevk ederler.
Bunun içinde her hangi bir ünvanın arkasına sığınma ihtiyacı duymazlar.
Bunlar benim kişisel düşüncem. Bunu da sizin başlığınız altında paylaşmak istedim.
Sevgi ve Saygılarımla. 


Ekim 01, 2010, 09:04:29 öö
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Apiarist,

sanırım mecalimi anlatmakta yeteri kadar başarılı olamadım.

Ben,masonların üstlendikleri misyonun kaynağı durumunda olan ideallerini topluma yansıtma sürecinde yaptıklarının, özellikle ülkemizdeki somut katkılarını anlamaya ve görmeye  çalışıyorum.

Masonların bireysel kazanımlarının,yaşadığımız topluma olası katkılarını kavrayabilmeliyiz ki,mevcud idealin faydalı olduğuna ikna olabilelim,derim.


Saygılarımla
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Ekim 03, 2010, 12:43:18 öö
Yanıtla #3
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 131
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Ceycet,
sorunuza bildiklerim doğrultusunda katkıda bulunmak istemiştim.
Görüldüğü gibi bu konuda kendimi daha çok geliştirmeye ihtiyacım var.
Sorunuza cevap verebilecek en doğru kişiler forumun Mason üyeleri yada Masonluk hakkında çok daha fazla bilgiye sahip harici üyeleri.
Katkıda bulunamadığım için üzgünüm.
Saygılarımla.


Ekim 03, 2010, 08:39:44 ös
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay

Haklısınız.

Teşekkür ederim.
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Ekim 11, 2010, 04:22:25 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ceycet,

aslında sn apiarist sorunuza güzel cevap vermiş ama tabi bu sizin sorunuza tam olarak cevap olmamış olabilir. apiarist'ten sonra da bunla ilgili herhangi harici yada mason üye bir bilgi sunmamış.

siz masonluğun ortaya koyduğu somutlukları görmek istiyosunuz, fakat aslında cevabı okuduğunuzda ve üzerinde yoğunlaşıldığında gereken somut cevabıda görebilirsiniz. masonluk iyi insanı daha iyi bir insan yapmak yolunda insanı yetiştirmek yolunda adımlar attığını görüyoruz tabiki bu insanın kendisiyle ilgili bir değişimi göz önüne seriyor. ama olaya bir de şu yonden bakarsak mesela toplumu oluşturan o toplum içerisindeki bireyler değilmidir. bireyler nekadar eğitimli nekadar hak hukuk tanıyan iyi insanlar olmaya çalışırsa toplum içindede gözle görülür iyi yöndeki değişimler somut olarakta gözler önüne serilmeyecekmidir. ben bu sorunuzu bu yönden bakarak cevaplamaya çalıştım. tabi umarım sizi en tatmin edecek cevabada ulaşırsınız.

saygılarımla,


Ekim 16, 2010, 10:57:02 ös
Yanıtla #6
  • Ziyaretçi

Sevgili büyüklerim,

Benim şahsi görüşüm somut verilerin ortaya konması için öncelikle masonların kimlerin olduğu belli olsun ki ortaya konan faydalı işlerin kimler tarafından yapıldığı da somut bir şekilde belli olsun. Bunun da maalesef günümüz Türkiyesinde hele ki ön yargıyla bakılan bir zümre ya da topluluğa mensup mason locasındaki üyelerin kimliklerini açıklamaları önceklikle kendilerine yarar mı yoksa zarar mı getirecektir? Bence zarar getirme olasılığı daha yüksek çünkü maalesef ülkemizde ön yargıyla bakılan bi konu olduğu için karşıdaki insan pek masonluğun kabul edilebilir bir şey olduğuna inanmak istemiyor. Bir de şu açıdan bakıldığında masonlukta amaç insanı olgunlaştırmaksa yani tasavvuf felsefesindeki insan-ı kamil mertebesine götürmekse yapılan işlerde kimliği ortaya çıkarmanın önemi var mıdır? Bir de foruma yeni üye olmuş bir kardeşiniz olarak masonluğa üye olabilmek için tanrı inancı olması gerekmektedir gibi bir madde olmasından ötürü kendini ruhen mutlu etmek için yapılan güzel şeylerin bence kim tarafından yapıldığının bir önemi yoktur çünkü önemli olan vicdani rahatlıktır. Bir de masonluk  ile tasavvuf arasında bir benzerlik vardır. Tasavvufta ki halka hizmet hakka hizmettir görüşü masonlukta da olduğuna göre bence bu hizmeti yapanın bir önemi yoktur çünkü öenmli olan vicdandır bende sorunuzu bu şekilde yanıtlamak istedim.

Saygılarımla,


Ekim 17, 2010, 12:46:23 öö
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay

Bende bildiğim kadarıyla konuya gireyim. ceycet in yaklaşımını beğendim. verilen yanıtlarsa bende pek bişey açmadı.
Evet insan elle tutulur şeyleri görmek isteyebilir. Buna katılıyorum. Binyıllara yayılmış böyle bir oluşumun becerdiği, başardığı çok şey vardır diye düşünüyorum, aynı zamanda bunların anlatılmamasıda uygun olabilir. Belki bize çok şey vermeyecektir, anca tatmin, belki ikna, adına nederseniz deyin.
Ben konuyu daha derinlere indirmek istiyorum. Bildiğimiz bu kültürün doğrularını tartışsak önce nasıl olur? Eğer Herşey temelden yanlışsa, yapılan iyi şeylerde bizi bir yere getirmeyecektir. Örneğin bu gün insanlar hala yıkıcı, rekabetçi, zulmeden, haris, kıskanç, agresif. Ve Jiddu krishnamurtinin dediği gibi. BÖYLE BİR TOPLUMA İYİ EKLEMLENMİŞ OLMAK, SAĞLIKLI OLDUĞUMUZ ANLAMINA GELMEZ.
Bu gün(benim inancıma göre) hakim olan kültür dünyanın sonunu getirmek üzere, yakın zamanda büyük savaşlar ve yıkımlar göreceğimizi düşünüyorum.  Günde 200 türün yokedildiği bir dünyanın sonu sizce nasıl olur?
Benim beklentim, masonluk böyle şeylere çözüm üretme derdinde olmalı, yani öyle tahmin ediyorum. Çünkü; iyi insanı iyi yapmak çok yeterli bir çözüm değil. Atatürk'ün yaptığı gibi, ve devrimin temel kuralı gibi, kökten ve eylem üzerine bir hareket daha doğru geliyor.  Büyük ve toplu ve ani çözümler belki daha etkili olacaktır.
Aslında tarıtışılacak öyle çok şey var ki. Konuyu dağıtmak istemiyorum.
Masonlaron somut yaptığı şeyleri öğrenmek benimde moralimi düzeltecek, belkide bazı şeyler için umut etmeye başlayacağım. Sadece bu yönden isim verilmeden, ispat sunulmadan bazı şeylerin anlatılması iyi olabilir.

Saygılarımla...
Bir yere ait olmayı hiç istemedim. Ya kendim olurum yada başkalarının arkamdan övgüleri ile ölmüş olurum.


Ekim 17, 2010, 09:16:16 ös
Yanıtla #8
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Ezoterik olsun,egzoterik olsun bütün eğitim kurumlarının öncül hedefi,iyi olduğu öngörülen kimseleri daha iyi bir hale getirebilmek için kurumlarının müfredatına uygun eğitim vermektir.Bu hedefi sadece Masonluğun öncelikleri arasında görmek,biraz abes olur.Kötü olduğu benimsenmiş kimseleri iyi hale getirebilme hedefi,sadece cezaevlerinin veya akıl hastahanelerinin hedefi olarak kabul edilebilir.Hastaları da kötü olarak saymazsak ki,saymamalıyız,kötüleri rehabilite eden tek kurum olarak cezaevleri kalmaktadır.

Kanımca,iyileri daha iyi yapmak teriminin yerine seçkinleri yetkinleştirmek deyimi Masonluğun misyonuna daha uygun olur.Bu durumda da,seçkinliğin niteliklerini belirleyen bir erkin olduğunu varsaymalıyız ki,o zamanda seçkinliğin niteliklerinin göreceliliğini,zamana veya mekana uygun olarak değişebilirliğini tartışmalıyız.


Saygılarımla
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Ekim 17, 2010, 10:23:40 ös
Yanıtla #9
  • Ziyaretçi

Sevgili kardeşlerim ve değerli büyüklerim

Yukarıda sn. ceycet'in açmış olduğu bu değerli konuya yazılan yanıtlarla da şunu görmekteyim aslında iyi nedir?  Verilen cevaplara göre "iyi" aslında insanlara göre değişmekte herkes bu konu üstüne bence farklı yorumlar yapmış bu da bize "iyi"nin göreceli bi şey olduğunu göstermekte. sn prometheus'un cevabında yazdığı ulu önder Atatürk'ün getirmiş olduğu devrimler örnek gösterilmekte peki Atatürk'ün fikir babası olan Ziya Gökalp'te bir masondu ve Atatürk'ün yapmış olduğu bu harekette fikir takımı olarak arkasında masonların olmadığını kim söyleyebilir ya da bunu tam tersini?

Saygılarımla,


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
48 Yanıt
113510 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 26, 2020, 08:43:38 ös
Gönderen: ibrahimsayar
4 Yanıt
5484 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 28, 2017, 05:49:32 öö
Gönderen: night manager
3 Yanıt
5924 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 11, 2008, 05:58:49 ös
Gönderen: karakan
masonlar.org üyelik

Başlatan angelus Sorular

1 Yanıt
5256 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 26, 2013, 01:23:03 ös
Gönderen: Samuray
6 Yanıt
6329 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 11, 2008, 05:58:00 ös
Gönderen: karakan
25 Yanıt
28255 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 04:51:48 ös
Gönderen: camilleri
Kadın Masonlar

Başlatan Mustafa Kamil Basinda Masonluk

4 Yanıt
9356 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2010, 04:52:48 ös
Gönderen: Asi
27 Yanıt
16949 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2011, 09:25:41 öö
Gönderen: papoose
3 Yanıt
11780 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 21, 2010, 01:52:31 ös
Gönderen: hiramsavas
3 Yanıt
3246 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2011, 11:53:55 ös
Gönderen: Alşah