Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tanrinin Baslagincini Ispat  (Okunma sayısı 31085 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 14, 2013, 10:44:20 ös
Yanıtla #60
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 286
  • Cinsiyet: Bay

Size göre gerçek insan nedir ? Sokrates kimse düşüncelerimi okuyamaz demiş bu doğrultuda mı veya değilse bu fikre katılıyor musunuz ? Sorumun kapasitesi geniş oldu kusura bakmayın.


Ocak 14, 2013, 11:34:10 ös
Yanıtla #61
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bayan

Önceki ,buna benzer bir konuda  yanıtlarımızın birer felsefe çerçevesinde hapsolucağını belirtmiştim ve bu yüzden sokratesin düşüncesi beni ilgilendirmiyor; çünkü herbirimiz azda olsa felsefe daracığına sahipiz. Tanrısal deyimi benim için daha farklı, Yaratıcı ise daha başka. Tanrısallıktan ise kastınız, "12 nci gezegen " başlıklı bir konu açmıştım isterseniz bunu inceleyerek okuyabilirsiniz. Yaratıcı ise kastınız, buda daha farklı boyutlara gider ki, bu iş yine felsefelerde hapsolur kalır. Ötesine geçmek hiçbirimizin harcı değil henüz.  6 duyumuzu geliştirme aşamasında yani hayvansal seviyesinde olan 5 duyumuzun ötesine geçmeye başlarsak anca biraz İnsan olmaya meyilleniriz. İllede İnsan olma hakkın da daha detaylı bilgi istiyorsanız, hayat ağacını, sefirot'u araştırmanızı öneririm. Çünkü burada yazmaya kalkarsam çok uzun ve karmaşık olabilir. Ha bu sizin doğrunuzdur derseniz, buna da saygı duyarım. Ama sonuç da en iyi geliştirilmiş son teoridir. Ama 'yok benim bildiğim insan gelişimi hakkında daha iyi kadim bilgiler var' derseniz, Paylaşırsanız memnun olurum.


Kusura bakmıyorum, kapasite de sorun yok zoruyacak kadar geniş değil.
Sevgi ile kalın


Şubat 10, 2014, 12:37:48 öö
Yanıtla #62
  • Ziyaretçi

Kutsal Kitabın ilk bölümü Tekvin (Yaratılış) 1.1-31 ayetleri bana göre sorunuzun en açık cevabını veriyor. Özellikle ilk ayet 'Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı' sözü, sizinde bahsettiğiniz bir başlangıcın varlığından en açık şekilde bahseder. Peki bu başlangıç neyin başlangıcı ve bu doğrultuda neyin bitişi?

''allah evreni yaratmadan once bir zaman bekledi demektir. bu zaman sonlu mu sonsuz mu? sonsuz derseniz o zaman hala evren yaratilmamis demektir.''

sorunuzun evveliyatı her ne kadar doğru da olsa sonuç kısmı bana göre problemli. Bir bekleme süresinin olması ya da olmaması ve o bekleme süresinin, dünyanın veya evrenin yaratılmasıyla son bulmaz. Tanrı burada sadece evrenin oluşmasını beklemiştir. Somut bir örnek vermek gerekirse büyük patlamayı ele alalım. Bir büyük patlamanın olması için belli başlı izotopların, gaz kütlelerinin vs. oluşması gerekmektedir. Gerekli olan moleküller bir araya gelip, gaz içbükey sıkışma yaptığında ise ortaya sıkışan gazın infilak etmesi sonucu büyük patlama meydana gelir. İşte örnekte olduğu gibi Tanrı insanın kendisini bulmasını, sorgulamasını ve bu sorgulama sonucu gerçeğe ulaşmasını ister. Bu süreçte bir başlangıç, (gaz kütlesinin oluşması) ve sonuç (büyük patlama) gerçekleşmiştir. Sonuç olarak evren artık vardır. Evrenin oluşum süreci tamamlanmıştır. Başlangıcı olmuş ve bitiş (evrenin var olması) gerçekleşmiştir. Zaman kavramı Tanrı'dan soyuttur. Tanrı zaten zamandır, zamandan ötedir, ''an''dır. Bekleme, başlangıç ya da bitiş Tanrı zekasında değil, insan zekasında vücut bulur.

''...bir baslangic ve bir sonu var demektir. eger o zamanin bitisine evrenin yaratilmasi diyorsak,
baslangicina ne diyecez?''

Başlangıç evrenin yaratılması ve son evrenin son bulmasıdır. Siz sorunuzda zamanın bitişi için evrenin varoluşu demişsiniz fakat bahsettiğinizin tam tersi bir süreç işliyor. Tanrı'nın bir bekleme süresi olduğunu varsayalım ve bu bekleme süresinin bitmesine de evrenin yaratılışı diyelim. Peki evrenin yaratılmasına ortam hazırlayan dönem ne olacak? O bir başlangıç değil midir? Tanrı burada da zamandan soyut olduğunu ve Kendisinin "an" olduğunun farkına varılmasını istiyor. "ol" demekle olunacağını hep okuruz peki ya "ol"maya ortam hazırlığı ne olacak? Tanrı başlı başına gizemdir, O'nu tanımamız için de bizlere Kutsal Kitabı vermiştir.

"evrenden once hicbirsey yoksa, ve sadece allah varsa, allah evreni yarattigi zaman bekleme suresinin sonu demektir."

İnsanın var olması, canlılığın yeryüzünde hayat bulması evrenin oluşması ile tamamlanmış ve sürenin sonuna gelinmiştir. Şimdi yeni bir süreç işleyecek; bitkiler, yabanıl hayvanlar ve insan türü hayat bulacaktır. Buda bir başlangıçtır. Evren yaratılmadan önce Tanrı vardı. Tanrı evreni var ettiği zaman da Tanrı vardı, sadece Tanrı'nın planında olan küçük bir ilk adım tamamlanmış oldu. Evrenin var olmasını Tanrı beklemez çünkü Tanrı için zaman kavramı yoktur. O'nun için "vardır", "olmuş/olacaktır" ve "son bulmuştur". Zaman=insan aklının bilmecesi.

"peki bu bekleme suresi, sonlu bir zaman ise, bunun baslangici ne? allah demek zorundasiniz. o zaman evrenin baslangicina kadar beklenen zamanin sonunda evren yaratilmis ve basinda allah baslamistir."

Öncelikle hiçbir şey demek zorunda değiliz. Diyelim ki bir ateistim ve Tanrı yerine enerji diyorum. Enerji beni etkiliyor, enerjiden var olduğuma inanıyorum. Peki bu enerjinin başlangıcı ve sonu nedir? Ne zaman ve ne şekilde başlamıştır. Prof. Celal Şengör dünyada büyük bir bozukluktan ve tesadüften bahseder. %100 tesadüf sonucu bu enerjinin bir araya geldiğini ve bu birleşimden evrenin var olduğunu düşünelim. Ben bir tesadüf eseriyim. Evren, galaksi, dünya, enlem/boylam, epliktik düzlem, canlı, organizma, insan vs. hepsi benimle aynı çizgide var oldular. Peki bilimin son bulduğu Tanrı parçacığı (zerrecik) benim var olma sebebimi bana açıkladı mı? Şimdi zerreciğide parçalayıp daha küçük yapı birimini elde edecekler, bu benim varlığım mı olacak? Diyelim ki yukarıda saydığım her türlü var olma yapısı bu şekilde, zerreciğin daha küçük yapı birimi ile gerçekleşti. Artık varız ve evrenden tutun da sürüngene kadar var olduğumuz oluşumu biliyoruz. Peki bu zerreciğin alt yapısını oluşturan etken ne zaman var oldu? O etkiyi yaratan koşullar ne şekilde bir araya geldi? Bu da mı tesadüf?

Yuhanna1.1 Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi. Ve Söz Tanrı'ydı.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
8195 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 01, 2008, 04:03:27 ös
Gönderen: Genius Loci
2 Yanıt
5913 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 07, 2009, 03:50:35 öö
Gönderen: semih_tatar
2 Yanıt
8682 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2011, 11:37:52 öö
Gönderen: ceycet
1 Yanıt
5095 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 17, 2011, 10:39:20 ös
Gönderen: Serapis