Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Semboller  (Okunma sayısı 4251 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 08, 2017, 12:53:25 öö

Bana gore MASON'luk Sembolleri anlamaktan, özümsemiş olmaktan geçer.Her sayının bir anlamı olmasada MASON'lukta sayılara yüklenen derin anlamlar var.Her kavram bir anlam ifade etmesede Sembol ve kavramlarda Ezoterik doktrin gizli bilgiler hakim olduğu bir gerçek.Bu kadim bilgileri insanlığın anlamasi ve özümsemesi zor olduğu icin; Masonlar bu kavramları icinde yaşayan Kardesleri içerisinde derecelendirerek sembollerle bilgileri ediniyorlar ve aktarıyorlar.Sembol kavrami ile ilgili ilgi çekici bir makaleyi paylaşmak istiyorum.Saygi ve sevgilerimle.                          İnisiyeler tarih boyunca gizli bilgileri aktarmak için sembollere baş vurmuşlardır. Bu şekilde semboller efsanelere, kutsal metinle ve menkıbelere işlenmiştir. Onların anlamını bilenler, onları deşifre ederek gizli anlamlarına kavuşmuşlardır. Ayrıca, harfleri sayılara, sayıları harflere çeviren çeşitli şifreler, çeşitli kavramları ifade eden geometrik şekiller, piktogramlar ve ideogramlar geliştirilmiş, her nesneye ve canlıya çeşitli mecazi anlamlar verilmiştir.

Semboller basit veya karmaşık şekillerden meydana gelebilir. Bunlar, sayı, harf, geometrik bir şekil, doğadaki bir canlı, eşya veya bunların birleşimlerinden oluşabilir. Hepsinin üzerinde bir düşünce gücü yüklüdür ve kesinlikle rastlantısal özellikler taşımazlar. Semboller ilgisizlere fazla bir şey ifade etmezler. Fakat, anlayanlara ifade ettikleri manalar çok derindir.

Semboller, farklı tecrübe düzeylerine ulaşmamızı sağlarlar; ki onlar olmadan bunlar sonsuza dek bizlere kapalı kalırlardı; çünkü onların bilincine bile varamazdık. Sembollerin temel işlevi, farklı şekillerde ulaşılamaz hakikatlerin düzeyine varmaya ve hiç düşünülmemiş bakış açılarını insanların anlayışına sunmayı sağlar. Sembol her zaman beşeri varoluşu yükümlülük altına sokar ve aynı zamanda anlık gerçeği patlatarak bir anlam yükler.

Sembolizm, bir düşüncenin veya olayın sayılar ve şekillerle anlatılmasıdır. Bir açıdan kullandığımız harfler ve rakamlardan tutun, etrafımızda gördüğümüz geometrik şekillerde, doğanın yarattıklarında ve oluşlarda dahi sembolizmi görebiliriz. Fakat bizler genellikle bunları taşıdıkları anlamlardan çok, karşımızdakilere bildiklerimizi aktarmak için kullanırız. Oysa her harfin, rakamın, geometrik şeklin taşıdıkları anlamlar ve enerjiler vardır. Sembolizmin en önemli yanı, bir sembole yüklenen anlamın yıllarca değerini kaybetmeden korunabilmesidir. Fakat bunun bir kötü yanı da aynı sembole gerçek anlamından veya daha doğrusu esas kullanım amacından farklı anlamlar yüklenerek kullanılmasıdır. Bu nedenle semboller ile uğraşırken dikkatli olmak ve gerçeği araştırmak gerekebilir. Fakat sembollerin gerçek anlamları ne kadar saptırılmaya çalışılırsa çalışılsın mutlaka birileri tarafından hep doğru olarak bilinir ve korunur.   

Semboller içimizdeki mevcut olan ve ancak sezebildiğimiz hakikatleri somutlaştırabilmemizi sağlar. Gerçekten de sembol insanın içinde hissedip de tam olarak tanımlayamadığı için dile getiremediğinin dışarıya yansımasıdır. Semboller dış dünya ile aramızdaki ilmi aşan hakikatleri, örtülü ince bağları kavramamıza yardımcı olur, ezoterizme nüfus etmemizi sağlar. (Bunu da belirtmekte yarar vardır: Sembolizm doğal olarak ezoteriktir, fakat ezoterizm her zaman sembolik değildir.) 

Sembolizm başlangıcı çok eski çağlara uzanmaktadır. Bir takım kavramların başkalarınca da anlaşılabilir olmalarını sağlamak maksadıyla kelimeler, işaretler, sayılar, jestler, yazılar, bazı hareketler ve özel ritüeller bu maksatla hep kullanılmışlardır. 

Sırların evrensel dili olan sembolizm; gizleyerek açıklar, açıklayarak gizler. İnsanlar binlerce yıldır, bir düşünceyi izah etmek için birçok yollar denemişlerdir. Bir düşüncenin anlamını, kademeli şekilde insanların anlayışlarına ve olgunluklarına göre birtakım kalıplar içine koyup sunmuşlardır. Özellikle ezoterik, gizli tutulması gereken birçok bilgi  sembollerle anlatılmıştır. Yani doğrudan doğruya bir düşünce, bir bilgi izah edilmemiş, üstü adeta örtülerek bohçalandıktan sonra aktarılmıştır. Sembolizmin bilimsel metotlarla işi yoktur. Bilim cevap arar, sembolizm ise soruları arar. Yani sembolizmde sorular önemlidir.


Sirius, İki Sütun ve Üç Piramit - Peter F Christiansen

Evren, bir matematik ve geometri düzeni içinde hareket eder. Astronomi,  fizik ve bilim dallarıyla ilgilenenler evrenin mükemmel bir ritmik düzen içinde hareket ettiğini, yaşadığını gayet iyi bilirler. Tanrının varlığını bu mükemmel düzen içinde görmek  mümkündür. Çünkü O’nun varlığına inanmayan bilim adamları bile, en son teknolojiyi kullanarak elde ettikleri bulgularda, evrenleri yaratan yüce bir gücün varlığını hissetmeye başlamışlardır. Bu güce kimileri Allah, kimileri God, kimileri Dieu, kimileri Evrensel Zeka, kimileri ise başka adlar verebilir. Ama bu mükemmel matematik ve geometrik düzeni kuran güce ne denirse densin varlığı inkar edilemez. Masonlukta bu yaratıcı güce ‘Evrenin Ulu Mimarı veya Geometri Üstad-ı’ denilmektedir. Masonlar evrenleri yaratan ve mükemmel bir şekilde işleten enerjiyi tanımlamak için bazen sembolleri kullanırlar. Bunu, çok daha eski yıllarda yapan bir takım kadim uygarlıkların varlığından da söz edebiliriz.

Semboller bilimi, değişik realite planları arasındaki, görünmez alemle görünür alem arasındaki benzeşime dayanmaktadır. Sembolizme göre, yüksek düzenin realitesi, daha aşağı seviyedeki bir düzenin realitesi, daha aşağı seviyedeki bir düzenin realitesi ile temsil edilir. Ama bunun tersi olamaz, bir sembol daima, en azından bir üst anlamı ifade etmek için mevcuttur, varlık sebebi budur. Tüm evren tam bir ahenk halindedir ve “Yukarıdaki aşağıdakine, aşağıdaki de yukarıdakine benzer” Dolayısıyla beş duyumuzla algılayabildiklerimizin tümü, aslında görünmez alemin bir sembolü durumundadır. İnisiyeler bu gerçeği gayet iyi kavramışlar ve bir takım ökült prensipleri, yasaları, beş duyunun algılayabileceği bir şekilde ifade etme yöntemini kullanırken de, her varlığın realitesine hitap edebilecek hüneri göstermişlerdir. O işareti, o resmi, o tiyatro oyununu, o şiiri, o edebi eseri, o halk masalını vs. Herkes kendine göre yorumlayacak ve bir anlam çıkaracaktır.

Semboller, sonsuzluğa yönelmemiz hususunda bize sevgiyle yardım ederler. Zira, sonsuzdan geliyoruz ve şu dünyadaki yolculuğumuzu sonsuzluğa doğru yapıyoruz. Ve işte semboller, zamanın ölçüsüzlüğünde yolumuzu kaybetmemize mani olan yol gösterici levhaları, koruyucuları temsil ederler.

 

··············oOo··············

Kaynakça:

Cihangir Gener, Ezoterik –Batıni Doktrinler Tarihi

Ergün Arıkdal, Gizli Öğreticilik

Fernand Schwarz, Kadim Bilgeliğin Yeniden Keşfi

Kemal Menemencioğlu, www.hermetics.org

Reşat Güner, Ökültizm; Tarih Boyunca Gizli Bilimler

Victor Maag, Hür Masonlukta Semboller 
Üyeliğimin iptalini talep ediyorum!Aksi taktirde dava edecem! Formda zorla kayıtlı tutuluyorum.Defalarca üyelik iptali talep ettim..Formda kayitli üye olarak bulunmak istemiyorum.Bu form zaman kaybı!


Kasım 10, 2017, 12:51:50 öö
Yanıtla #1

Saygıdeğer Harici Üyeler, Saygıdeğer Masonlar, Sembollerin herkese kattığı anlamlar farklı bakış açısı verir.Farkli  anlamlar sembollere yüklenir.Saygideğer Masonlar ve Harici Üyeler  Sembollerden ne anlam çıkarır??. Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2017, 01:04:51 öö Gönderen: Farmakoloji »
Üyeliğimin iptalini talep ediyorum!Aksi taktirde dava edecem! Formda zorla kayıtlı tutuluyorum.Defalarca üyelik iptali talep ettim..Formda kayitli üye olarak bulunmak istemiyorum.Bu form zaman kaybı!


Kasım 11, 2017, 01:09:04 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

Biri gok.digeri yer küreyi taşıyan iki sütun..ikiz sütunlar  tapınak yada evren girişi ..(insan bir evrendir..mabettir )
Resimde dikkat edersek iki sütunun ortasından yol gidiyor ..tepede Sirius yıldızı parlıyor.gunes gibi .gök kuşağı mevcut ,gökkuşağından  geçerek ,asama aşama ilerliyorsunuz.
Renklerin sembolik değerleri var ..Masonlarda önlükler renkleriyle de derecelerini ifade ediyor anladigim kadariyla.
Diş dünyadan iç dünyaya yolculuk resmedilmis.
İçerde görünen zirve piramitler ...yukselis ise gidilen yol,kadim öğretiler de yeşil sevginin rengidir sevgiyle gidiyorsunuz,(tabi insana ait erdemleri sahip olmuş olarak) mavi ile taçlaniyorsunuz, beyaz(saflık,temizlik,nur ) akıl hikmet lütuf ile zafere ulaşıyorsunuz.
Piramitlerde 3 adet...bununda sembolik açılımı.cok yonlu olabilir..
İsis.,osiris,horus.....rab rahman rahim..baba oğul kutsal ruh..yada mabette ki 3 kürsü gibi..
Benim ki sadece yorum..Masonlukta ne kadar ilgili bilemem,onunda masonlar arzu ederse anlatır .
« Son Düzenleme: Kasım 11, 2017, 01:11:47 öö Gönderen: smyrnali »


Kasım 11, 2017, 08:40:51 ös
Yanıtla #3

 Kendimce bir harici olarak sembolleri şu şekilde tanımlaya bilirim:
 
 İnsan'ın kendi benliğini saflaştırmadan yorumlamaya çalıştığı tüm sembollere dair olan çıkarımları, bence kendi eğilimlerince akord ettiği gerceklerden başka bir şey değildir.Bireyi, karmaşadan düzene,tekilliğe ve saf gerçekliğe indirmesi beklenen semboller, yorumlananlarca arınılmış bir yoldan geçilmedikce bence tanımlanmamalıdır.

 Sonuçta o sembolleri tasarlıyanlar,tasarılarını seçilmiş kişilerce anlaşılabilir kılmaya özen göstermiştir.Sanırsam bekledikleri olgunluk ve arınma, ilk kendi gercekliklerine başkalırınıda indirmenin kendilerinden yansıyan yaşam şekli ile gerçekleşebileceğini ön görmüş olmalarındandır.

Farklı yollarlada olsa gerçeğe gidilen öz'ün anahtarlarlarından biri olan semboller, o yolun ilk yolcuları tarafından patika haline getirilmiştir; fakat öze giden farklı patikalarda mevcuttur.

Sır; kendinden sonrakileri Semboller ile, kendi gerçekliklerine taşımak isteyen ilk mimarların,kendi hayallerine mi; yoksa, saf gercekliğe mi? taşımak istedikleridir.

Gerceklik bireysel olarak ulaşılan bir yol ise; depresiflik,nötrleşmek ve yüzleşmek demektir.Sonuçsuz hayalleri besleyen ve ardından rüyalara taşıyan sembolleri var edenlerin şarlatan yollarından bahsetmeye bile gerek yok.

Kanımca: bu form'daki bir cok harici üye, gercekliğin o soğuk yüzüne doğru giden alevli yolda, yanlız ilerlemenin açısı içinde ve belki de benim gibi; belki de gerceği arayan herkes gibi; belki de cesareti bilgi,hikmet ve bilgelikten gelen herkes gibi doğruya giden bu yolda gerçek ile yüzleşmenin açısını çekiyor.

Sevgiler
« Son Düzenleme: Kasım 11, 2017, 08:42:52 ös Gönderen: Tık-Tik-Tak »
Sen Özelsin


Kasım 11, 2017, 11:45:56 ös
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Sezsizlik yemini edenlerin anlaşma yoludur SEMBOLLER ...
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ekim 15, 2018, 02:24:58 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 84
  • Cinsiyet: Bayan

" Semboller bazı zaman evrensel dil olarak da tanımlanır, çünkü aktarılmaya çalışılan mesajı herkesçe anlaşılır bir şekilde ifade ederler ve farklı dillerdeki kelimelere ihtiyaç duymazlar. Kelime anlamıyla " SEMBOL " ise ilintili olduğu başka bir şeyi açıklamakta kullanılan nesne, masonlukta ise ahlakî bir gerçeği veya alınması gereken dersi ifade eden maddi objedir. Masonlukta ritüellerle ilgili her şeyin sembolik bir anlamı vardır. " - Okumuş olduğum iktisadi işletmeden edindiğim " MASONİK SEMBOLLER " adlı kitaptan bir alıntı ile yanıtlamak istedim.
« Son Düzenleme: Ekim 15, 2018, 02:28:39 öö Gönderen: ozlemsafak »
🌿🌞🌿 Sit Lux Et Lux Fuit 🌿🌞🌿


Ekim 15, 2018, 10:06:22 öö
Yanıtla #6
  • ÖMBL Üyesi
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bay




Sembol ile Simge arasında fark var mıdır?
- SIC LUCEAT LUX VESTRA


Ekim 15, 2018, 10:51:44 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 224
  • Cinsiyet: Bay

   Sembollerden ne anlamamız gerektiğini ortaya koyabilmek için öncelikle "masonlar niçin semboller ile anlatmak istediklerini aktarırlar"ı tartışmamız gerekir.

   300 yıl önce bu alegorik öğrenme yöntemini masonlar niçin tercih etmişler? Çok basit ve yalın bir cevabı var aslında bu sorunun. Çünkü ilk duvar ustaları okuma yazma bilmezmiş. Bu sebeple inşaat yapımında kullandıkları teknikleri simgelerle ya da sembollerle aktarmışlar. Cevabı bu kadar basit. Peki biz bundan ne çıkarım yapmalıyız. Masonluk insan aklının bir ürünüdür. Akıl her insana eşit olarak dağıtıldığına göre, simgeler ya da semboller herkes tarafından farklı bir şekilde yorumlanabilir. Ancak ezoterik bir sistem altında çalışan ve simgeleri yorumlayan insan, kendisine derecesine göre verilen bilgiler ışığında o simgeyi yorumlayacak, derecesi arttıkça simgelere yüklediği anlam değişecek ya da derinleşecektir.

   Hatta farklı ezoterik sistemler içinde bulunan insanlar aynı simgeye farklı anlamlar getirecektir. Çünkü beyin gördüğünü geçmişte aldığı parantezler içinde algılayıp yorumlayacaktır.
   
   Hiçbir ezoterik sistemin içinde bulunmayan bir harici ise bir örgüte ait olduğunu bildiği simgeyi tahmin ederek ya da günlük hayatta kullandığı biçimde yorumlayacaktır. Çünkü beyin O'na gördüğü simgeyi kullandığı zamanlarda ki biçimde aktaracaktır


Ekim 15, 2018, 11:16:32 öö
Yanıtla #8
  • ÖMBL Üyesi
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bay


Sembol ve Amblem, dilimize Fransızca 'dan girmiş iki kelime. TDK Sembol için Simge tanımını kullanırken, Amblem için de Belirtke diyor. Belirtke gündelik hayatta hiç kullanmasak da, tam olarak anlatılmak istenenini veriyor. Diğer taraftan Sembol ile Simge 'nin günlük hayatta kullanımlarında farklılıklar oluştuğu kanaatindeyim. Şöyle ki; Sembolün ifade ettiği şeyin anlamı sabit, yoruma kapalı iken, Simgenin ifade ettiği şey yoruma açık, soyut kavramı somutlaştırma aracı.


Konuyu integral hesaba benzetirsek, birleşik simgeler sanırım çok katlı integraller olacak. :)






- SIC LUCEAT LUX VESTRA


Ekim 15, 2018, 12:52:32 ös
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 94
  • Cinsiyet: Bay

Topluluklar özelliği olan ve kutsallığa giden sırlarını korumak, devamlılığını sağlamak ve onların kötü yolda kullanılmasını engellemek için onları örterler. Sembol bunlardan biridir. Semboller bilgi içerir ama bilgiyi doğrudan vermezler. İnisiye ile İnisiye olmamışın arasındaki çizgi burada başlar. Herkes kendi bilgisine ve idrakine göre yorumlar. Her yorum değerlidir. Birinin diğerine üstünlüğü yoktur. Biz hariciler sembollerin ardındaki manayı ne kadar anlayabiliriz veya anlayabilir miyiz ayrı bir olgu. Lakin bizlerin bakış açısının bir Mason gibi olmayacağını ve kabuğuyla oyalanacağımızı düşünüyorum ki  Üstad bir Mason'un çıraklık derecesindeki semboller üzerine hala tefekkür etmesi de tefekkürün üst derece Mason olsa dahi sürdüğünü ve sürekli yeni yorumlar çıkabileceğini gösterir. Saygılarımla
Yaptığın işi gönlünde hissedersen, ırmaklar çağlar içinde. Mimar Sinan