Sosyal Güvenlik Reformu oylaması görüşülürken skandal yaşandı. Neyin oylandığını bilemeyen, AKP’liler muhalefete bakıp oy kullandılar. Muhalefetin de desteklediği önerge AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.
Çalışanların iş bırakma eylemleriyle tepki gösterdiği, hükümet ile sendikalar arasında günlerce süren pazarlıklar sonucu güç bela üzerinde kısmi anlaşma sağlanan Sosyal Güvenlik Yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’ndaki önceki günkü görüşmeleri, “traji komik” bir olaya sahne oldu.
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, hükümet ile sendikalar arasında varılan uzlaşma gereğince, tasarının 35. maddesinin değiştirilmesi için önerge verdi. “Yüzde 35 olan alt sınır aylığının evli veya çocuklu olanlarda yüzde 40’a çıkartılmasına” yönelik AKP önergesinin yanı sıra, CHP, MHP, DSP’lilerden de bu madde için çok sayıda önerge geldi.
Muhalefetin önergeleri tek tek reddedildi. Sıra AKP’nin önergesine geldiğinde MHP, “toplantı yeter sayısının” aranmasını istedi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, elektronik cihazla yoklama yaparken, AKP grup başkanvekilleri de kulisteki milletvekillerinin salona girmelerini istedi. Bu sırada Pakdil yoklama sonucu salonda karar yeter sayısının olduğunu belirterek, hemen ardından AKP önergesini oya sundu.
Apar topar kulislerden Genel Kurul’a giren AKP’liler, neyin oylandığını bilmedikleri için muhalefet milletvekillerinin tutumuna baktılar. Muhalefetin “kabul” oyu verdiğini gören AKP’liler, hep beraber “ret” oyu verdi.
Sonuçta muhalefetin de desteklediği AKP önergesi, AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
AKP’lilerin uzlaşmayla getirilen değişiklik önergesine ret oyu kullanması, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i de şoke etti. Sinirli olduğu görünen Çelik, “Biz bu maddede, asgari aylıklarla ilgili sosyal taraflarla mutabakat sağlamıştık. Bu kabul edilmeyen önergede de evli veya çocuklu olanlarla ilgili yüzde 5’lik bir artış sağlanıyordu. Yani çalışanların lehine olan bir önerge kabul edilmemiş oldu” siteminde bulundu.
Çalışanlarla üzerinde anlaşılan ve AKP’lilerin gafı nedeniyle reddedilen değişiklik düzenlemesi, tasarının tüm maddeleri görüşüldükten sonra, ama tamamı oylanmadan önce tekriri müzakere yöntemiyle yeniden ele alınacak.
Sendikacılar: AKP Gayriciddi
Süleyman Çelebi (DİSK Başkanı): Bu son derece acıklı bir durum aslında. Çünkü bu karar vericilerin, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren böyle bir yasaya nasıl gayriciddi baktığının ifadesidir. Milletvekillerinin ne yaptıklarını bilmediklerinin bir ifadesidir.
İsmail Hakkı Tombul (KESK Başkanı): Milletvekillerinin bu yasayı anladığını zaten sanmıyoruz. Başbakan’ın bile bu yasayı bildiğini sanmıyoruz. Milletvekilleri bir yasaya oy vermiyorlar. Parti gruplarının sözcülerinin isteklerine oy veriyorlar.
-milliyet-