Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ezoterizm- Temel Kavramlar  (Okunma sayısı 10259 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 09, 2020, 06:14:10 ös
Yanıtla #20
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Caliper

İnsanlar kendini haklı çıkarmak adına gerçekten dogmaya sapabiliyorlar.

Ben ''Dini Ezoterik akımlar yok'' demiyorum, denebilir mi?

Bir Ezoterik Yol olan Masonluğun kimi yorumları olduğu gibi diğer Ezoterik akımlar da Tanrı inancı olmazsa olmaz olabilir. Buna da zaten kimse laf edemez. Etmiyor da...

''Özellikle dinsel ve tanrılık alanda'' demek başka bir şeydir, ''Bir tek dinsel ve tanrılık alanda'' demek başka bir şeydir.

Sizin deyişiniz ''Bir tek'' kısmına işaret ediyor.


Ben sizden alıntı yapayım:
''İster kabul edin ister etmeyin, doğrular bunlardır.

Kutsal Varlık inancını zorunluluk kabul etmeyen, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ezoterik örgüt? vardır. Onların yaptıklarına bağlanıp doğru olanı saptıramazsınız.''

Bakın kendiniz başka ve bu şarta gerek duymayan Ezoterik yapılar olduğunu kabul ediyor, söylüyorsunuz.

İşte bu sebepten Tanrı inancı ezoterik bir yolun, asla şartı olamaz. Çünkü şart, hepsini kapsayan ortak küme olmalıdır.

Bazı şeyleri dogmalaştırmamalı, sen ne dersen de ben böyle düşünüyorum dememeli. Hani demişsiniz ya ''ister kabul edin ister etmeyin, doğrular bunlardır.'' İşte bu masonca bir yaklaşım olmaz bana göre...

Dediğimi tepkili değil, düşünerek değerlendirdiğinizde sanırım beni anlayacaksınız. Anlamazsanız da canınız sağolsun.

Yüce Varlık inancı, ezoterizmin özelliklerinden birisidir, şartlarından değil. Zaten sorumda ben de ezoterizmin özelliklerini soruyorum ve bu başlık altındaki hiçbir yazımda "şart" diye bir kelime geçmedi. Ayrıca sorum genel bir sorudur, spesifik bir soru değildir.

Kendi yazımdan alıntı yapmışsınız  :"Kutsal Varlık inancını zorunluluk kabul etmeyen, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ezoterik örgüt? vardır. Onların yaptıklarına bağlanıp doğru olanı saptıramazsınız.''

Dikkat ettiyseniz ezoterik örgüt yazdıktan sonra "?" koymuşum.

Ezoterizmin geneline baktığımız zaman, Yüce Varlık inancı özelliklerinden birisidir. Büyük Locanızın Önceki Büyük Üstadı bile bunu yazıyor.

Elimdeki kaynaklara dayanarak (ki inanın onlarca kaynak yazabilirim buraya, çoğu da Masonluktan bağımsız tarihçi ve araştırmalara ait kaynaklar) bunun doğru olduğunu söylerim.

Siz bunu kabul etmeyebilirsiniz, buna saygı duyarım. Ama beni bunu uydurmakla itham edemezsiniz. Asıl ben bu yaklaşımın çok Masonca olduğunu düşünmüyorum. Elinizde kaynağınız varsa paylaşırsınız ben de böyle düşünüyorum dersiniz.




* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Nisan 09, 2020, 07:01:33 ös
Yanıtla #21
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Her ne kadar tartışmada kullanılan bazı kelime ve cümlelerin tetikleyicilik düzeyi yüksek olsa da, kişilerin, kamil insan olma yolunda ilerlerken çevrelerindeki insanların onları izlediğinin bilinciyle hareket etmeyi seçmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum. Burada, bilgilendirmek ve bilgilenmek amacını unutup; haklı çıkmak ve haksız çıkartmak üzere cümlelerimizi kurmaya başlarsak hiçbir yere varamayız. Birbirimizi incitmek dışında.


İlk bakışta konuyla ile ile ilgili olarak iki uzlaşmaz zıt fikir varmış gibi görünebilir. Ancak , karşı karşıya gelen şu iki fikir uzlaşmaz olmak zorunda mı?


A) Ezoterizm yüce bir varlığı, Tanrı'yı kabul eder
B) Ezoterizm yüce bir varlığı, Tanrı'yı kabul etmek zorunda değildir.


Buradaki problem Ezoterizm derken ne kastettiğimizin açımlanmasıyla çözülebilir. Bunu söylerken "Ezoterik düşünce biçimi"ni mi kastediyoruz? Yoksa, "Ezoterik öğretiler benimseyen ayrı ayrı toplulukların tamamının oluşturduğu bütün"ü mı kastediyoruz?



Eğer "Ezoterik düşünme biçimi"nden bahsediyorsak. Bu noktada tarihin kaydettiği ezoterik akımların zaman içerisinde ortaya koyduğu işlerden yola çıkıp bunların çoğunluğundan bir genellemeye varabilir ve evet "Ezoterizm yüce bir varlığı, Tanrı'yı kabul eder" diyebiliriz

Eğer "Ezoterik öğretiler benimseyen ayrı ayrı toplulukların tamamının oluşturduğu bütün" ü kastediyorsak, bu toplulukların bir kısmının Tanrı inancına sahip olmamalarına karşın, öğreti biçimlerindeki benzerlikten dolayı "ezoterik" olarak adlandırılabildiğini görürüz. Bu noktada da evet "Ezoterizm yüce bir varlığı, Tanrı'yı kabul etmek zorunda değildir." diyebiliriz



Ezoterizm nedir? Burada adlandırmaları ve tanımlamaları kim yapmaktadır? Kavramların sınırlarını kim çizmektedir? Bunu yapan insanlardır. Peki hangi insanlar? Ezoterik öğretilerin içindeki insanlar mı yoksa dışındaki insanlar mı?



Ezoterik bir öğretinin içinde bulunan bir insan, haliyle, kendi içinde bulunduğu tek bir öğretinin yaptığı tanımı kabul edecektir. (Örneğin masonluk) Ancak bu öğreti ezoterizmin ne kadarlık bir kısmını oluşturur? Kişinin içinde bulunduğu öğretinin dünyayı ne kadar etkilediğine, kısacası ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır bu. Eğer etkililik ve güçlülük esassa masonluk burada büyük bir otorite.Buna rağmen farklı farklı öğretilerin bir bütünü olan ezoterizmi tanımlamak için, tek bir öğretinin çıkıp da, ayrı ayrı öğretilerin tamamını ilgilendiren bir kavramın çerçevesine karar vermesi doğru mu olur yanlış mı?




Ezoterik bir öğretinin dışında olan biri ise, herhangi bir ezoterik öğretiye bağlılığı olmadığı için, tanımlarını bütün ezoterik toplulukların tamamı için yapar. Daha geniş bir perspektif gibi görülse de bu sefer de yüzeysel kalacaktır. Çünkü ezoterik bir öğretiye bağlılığı olmayan kişi "dışarıdan" birisidir ve öğretinin iç yüzünü tamamen bilmesi neredeyse imkansızdır. Hele hele ezoterizmi ayrı ayrı öğretilerin bir bütünü olarak gördüğümüzde yapacağı yorum daha da yüzeysel kalacaktır.





Sonuç olarak kavramların sınırlarını çizenler, onların içlerini dolduranlar insanlardır. Bu yüzden tarih içerisinde kelimelerin anlamı ve kavramların çerçevesi değişir durur. Kimin tanımını kabul edeceğiniz, bir insan olarak içinde bulunduğunuz konuma bağlıdır. Ezoterik bir öğretinin içinde misiniz dışında mısınız? İçindeyseniz hangisinin? Mason musunuz değil misiniz? HKMBL üyesi misiniz, ÖMBL üyesi misiniz? Dünyaya bakışınız üzerinde durduğunuz zemine göre değişir.
« Son Düzenleme: Nisan 09, 2020, 07:05:22 ös Gönderen: Oğuz »
Race of man!
The errors of a wise man make thy rules
Ye shall see
Rather than the perfection of the fool


Nisan 09, 2020, 07:31:18 ös
Yanıtla #22
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay

Burada ezoterizmin sınıflamasına girmiyorum dikkat ederseniz. Üst başlık olarak ezoterizmi konu ediyorum.

Dini ezoterik örgütler vardır, ama bunlar benim açtığım konunun alt başlığıdır.

Benim açtığım başlık genel olarak Ezoterizm ile ilgili. Bunun alt başlığı olarak dinsel Ezoterizm başka bir konu altında tartışılabilir. Örneğin, Pisagorcular dinsel bir ezoterik oluşum mudur? Hayır, aksine bilimseldirler. Ama düşüncelerinin ilahi bir kaynaktan geldiğine inanırlar. Yani Yüce Varlık inancı vardır.

Forumda ders verme gibi bir niyetim yoktur, özellikle yeni üyelerimiz başta olmak üzere diğer üyelerimiz de meraklansın, araştırma dürtüleri tetiklensin diye parça parça yazıyorum birtakım şeyleri, o kadar.

Size göre Yüce Varlık inancı ezoterizmin özelliklerinden biri olmayabilir. Ama keşke kendimize göre olan her şey doğru olsaydı.





* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Nisan 09, 2020, 09:09:04 ös
Yanıtla #23
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 289
  • Cinsiyet: Bay

Bir harici olarak belki haddim olmayarak değerlendirmem gerekirse iki tarafın da belli şekilde haklı olduğunu düşündüm kendi adıma. Aslında bir yerde aynı yola yürüyen iki fikir belki bir ton daha alttan tartışılabilir (en azından forum ortamında) lakin konu bir yaradana inanma olunca temeli oluşturan kolonlar sallanır daima...
Biz sizler kadar bu konulara vakıf değiliz ve forumun mottosu doğrultusunda öğrenmeye çalışıyoruz. Yeni konular açmak zor çünkü onca yıldır çoğu şey sorulmuş ve cavaplanmış. Bizleri bugün de olduğu gibi aydınlatmaya devam etmeniz en büyük temennimiz.
Sayın Caliper'in engin bilgilerinden faydalanırken Sayın ANARCHOSA'nın farklı fikirlerini de okumak dileklerimle iki tarafa da saygılar ve sevgiler sunuyorum.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...