Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Barbaros - Kasım 12, 2010, 11:41:17 ös

Başlık: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Barbaros - Kasım 12, 2010, 11:41:17 ös
Merhaba,

Çevresinde Mason olmayan genç yurttaşların Mason olma şansları nedir merak ediyorum. Normal durumda zaten referans olan birisi olmayınca ve belli durumlar dışında Mason olunamıyor biliyorum. Birde benim gibi gençleri ele alırsak konu tamamen çıkmaza giriyor. Diğer ülkelerde bu durum daha esnek gözüküyor, fakat ülkemizde oldukça güç olduğunu biliyorum. İlim öğrenme ve aklını doğru şekilde kullanmak isteyen gençlerin nasıl bir yol izlemesi gerekiyor. Masonluğun bu konuda kapılarının ardına kadar kapalı olmayacağını düşünüyorum. Herşeyi tecrübe ile öğrenip sonrasında ülkemizdeki tüm cehalet ve olumsuz hayat şartlarına rağmen üstün gelip, ilerleyen yaşlarda ilim sahibi dostlar edinip onların daveti üzerine kabul görüp ancak o zaman mı aranıza alıyorsunuz. Konuya tam vakıf olan değerli Mason üyelerden ricam beni bu konuda aydınlatmalarıdır.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: lucifer - Kasım 13, 2010, 12:23:19 öö
sn Barbaros

Ülkemizde ki localarda da diğer ülkelerdeki localardaki kadar kolay olmasada mason olmak gençler için güç olabilir. Ama hiç bir şekilde çıkmaz diye birşey oacağını şahsım adıma düşünmüyorum. Kişi eğer çevresinde iyi biri olarak bilinip seviliyorsa, eğer aklını doğru biçimde kullanmayı öğrenmiş belli bir kişiliği oturmuşsa zaten çevresei kendiliğinden o konuma gelecektir diye düşünüyorum. Elbette masonların kapıları ardına kadar kapalı değil bu konuda hatta kapalı değil. Konuyla ilgili forum içerisinde incelerseniz bir çok cevaba sahip olabileceksiniz. tabi Mson olan üyelerde sizin sorunuza bu başlık altında cevap olacaktır.

Ben kendi düşüncelerimle size biraz da olsa cevap olmaya çalıştım.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Sirius - Kasım 13, 2010, 12:32:59 öö
Sn Barbaros Hic bir zorluk yoktur. Eger sart kosulan yasin uzerindeyseniz ve diger istenilen kurallarada uyuyorsaniz bir mason olmanizda hic bir sakinca yoktur.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Barbaros - Kasım 13, 2010, 12:55:14 öö
Sevgili luciver,

Diğer ülkelerde genç yaşta Mason olan tanıdığım insanlar bulunuyor. Burada da bazı arkadaşlarımızın olduğu gibi. Ancak şimdiye kadar Türkiye'de, ailesinde Mason olmayanların dışında bir gencin Mason olduğunu görmedim. 4 senedir Masonluk hakkında zaman zaman araştırmalarım oldu, oluyor. Ön yargılarım vardı, İzmir Vadisi'nden bir üstadın kitabını okuyarak ön yargılarımdan kurtuldum, kitabı görenler Masonluk üzerine klasik edebiyatlar yaptı yine de bende olan güvenleri ile şüphe oluşturarak fikirlerini yerleştirebildiler bunu da gidermek için bu forumda tanıştım. Şüphelerden arınıp bu güzel platformdan çok güzel bilgiler edindim.
Benim düşüncem, çevrenizde ne kadar iyi bir kimlikle tanınsanızda, aklınızı ne kadar doğru kullandığınıza inansanızda(nihayetinde genç adam hayatı yeni tanıyor öyle değil mi), ülkenin en kültürlü ve köklü kurumlarında eğitim görsenizde size söylenebilecek söz, birgün iyi yerlere geleceğine inanıyorum veya çok başarılısın ve bunun karşılığını göreceğine eminim demekten öte geçemez. Elbette bu da güzel birşey, insana mutluluk ve güven verir, doğru yolda olduğunu hissettirir ve yarınlara emin adımlarla ilerlersin fakat eksik birşeyler vardır, düşüncelerinin derinliklerinde bunu hissedersin. İnsan bazen geleceğini görür gibi olur ve müdahale etmek ister, çünkü hayallerinde olmak istediği konum farklıdır ve oraya gelmek için kendince eforlar sarfetmiştir ama buna yine de etki edemez yani değiştiremez. Çünkü etki karşıdan gelince etki olur ve değişim başlar. Genelde bu içsel bir durumdur, birikimdir, bu konuyu ilerleyen zamanlarda benim dışımda merak eden arkadaşlar için de açmış bulunuyorum.
Sormak ve duymak istediğim şimdiye kadar söylediklerim veya söylediklerinizin dışında, konunun başlangıcının buradan tutunup ilerlemesidir. Buna sizde katkı sağladığınız için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Barbaros - Kasım 13, 2010, 01:13:28 öö
Sn Sirius, cevabınız için teşekkür ederim. Peki, sizi Mason olmaya davet eden bir yakınınız olmasaydı yine Mason olabilirmiydiniz? Saygı duyulacak birisi olduğunuzdan şüphem yok. Konuya bir Mason olarak hakim olduğunuz kadar harici gibi de düşünerek cevap vermenizi ve konum olarak kendinizi Türkiye'de varsaymanızı rica ediyorum. Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluðun yolu ne kadar açýk?
Gönderen: Sirius - Kasım 13, 2010, 01:30:39 öö
Sn barbaros ilk olarak ben Turkiyede tekris olmadim dolayisiyla ben kendi basima bas vurdum ve basvurum kabul edildi. Turkiyede bu biraz farkli ama sponsoru olmayipta mason olan bir cok kardes var. Sponsorun olunca kabul edilmen daha kolay oluyor ama olmiyacak diye bir kaidede yok.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Barbaros - Kasım 13, 2010, 01:40:08 öö
Sevgili Sirius, sizinle önceden konuştuğumuzda 2 arkadaşınızın tavsiyesi üzerine kabul edildiğinizi söylemiştiniz ya da ben yanlış anlamışım. Cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Türkiye'deki localara bağlı değerli Mason üyelerinden de konu hakkında cevaplarını merak ediyorum.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Kasım 13, 2010, 11:55:00 öö

Bu soruya forumdaki masonların bir yanıt getirmesi beklenmemeli. Çünkü getirecekleri yanıtlar, Sayın Sirius’un yazdığından pek farklı olmayacak.

Hem olaya Batı ülkelerinin açısından değil, Türkiye kapsamında bakmalı. Çünkü Sayın Barbaros bu soruyu ortaya atarken, öngördüğü kampsam da öyle.

Masonlar, aralarına giderek daha genç yaşta yeni üyeler almak, örgütlerini olabildiğince gençleştirmek istiyor. Bu bağlamda yazılanlarda ve söylenenlerde bir kaypaklık falan yok. Bu içtenlikli bir dilek.

Ancak olmuyor; olamıyor… Günümüzde bile çoğu masonların masonluğa kırklı yaşlarda girdiği görülüyor. Otuzlu yaşlarda giren daha az, yirmili yaşlarda giren parmakla gösterilebilir.

Bu bakımdan günümüzde Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nın En Muhterem büyük Üstadı’nın kırk yaşında oluşu, âdeta bir devrim niteliği bile taşıyabilir.

Keşke yaşı hayli ilerlemiş masonlar kendilerine şöyle bir bakmayı becerse de, artık bir kenara çekilmeyi başarabilseler… Keşke Türk Masonluğu’ndaki genel yaş ortalaması bugün olduğu düzeyden çok daha aşağıya inebilse…

Belki bunun Masonluğa daha genç yaştaki kimselerin alınmasına katkısı da olur.

Bu olamayan gençleştirmenin olamayışının önemli birtakım nedenleri var.

Bir neden şu: Çoğu ileri yaştaki masonlar, Masonluğa girmesi söz konusu adaylarda ister istemez bir “olgunluk” arıyor. Zaten kendileri de Masonluğa ancak öyle yaşlarda girdiklerinden, adayların kendileri gibi olmasını istiyor.

Oysa bu bağlamda unuttukları ya da göz ardı ettikleri çok önemli bir olgu var: Bir taş alıyor ve ona “hamtaş” diyorlar. Bunun elbette çok yorumu var ama özetle olgunlaşamamış bir insanı simgelediği benimseniyor. Bunun masonik ortamda simgesel deyişle “yontulacağı” ve bir “küptaş” olmaya yönelmesinin Masonluktaki bireysel amaç olarak benimsendiği dile getiriliyor. Peki o zaman niçin aralarına alacakları adayların yontulmuş olmasını öngörüyorlar ki?... Öngörmeleri gereken yontulmuş olması değil, yontulmaya elverişli olmasıdır. Unuttukları ve belki de göz ardı ettikleri işte bu…

Bir kişi masonlarca bu kuruma girmesi için öneri alsa da, kendi dileğiyle girmeye istekli olduğunu belirtse de değişen bir şey yok.

İkinci neden ise ekonomik… Masonluğa girişte alınan bir “giriş ödentisi” var, onu düzenli olarak verilmesi gereken “yıllık ödenti” izliyor. Bunlar öyle birtakım üst düzey kulüp ya da derneklerde görürlüğü gibi büyük ve başa çıkılamaz rakamlar değil. Ancak yirmili hatta belki otuzlu yaşlardaki genç birisi için önemli bir tutar. Bir üniversite öğrencisinin hatta yaşama yeni atılmış olan bir gencin bir satında ve hiç sıkıntı çekmeden verebileceği bir tutarın üzerinde…

Taksite bağlanamaz mı? Olabilir belki ama değişen ne olur ki; sonunda ödenecek.

Gençleri için bu bağlamda bir ayrıcalık düşünülemez mi? Hatta bırakın gençleri, devlet memurları, özellikle öğretmenler için farklı bir statü getirilemez mi? Örneğin ilgili dernekler tüzüklerine şöyle bir madde yerleştirse: “Otuz yaşının altındaki adaylar ve üyeler, saptanmış olan ödentinin yarısını verir.” Olmaz mı? Neden olmasın? Türkiye’deki mason örgütlerinin başına bir bakıma dert olan TC Dernekler Yasası bile buna hiçbir engel getirmez. Ancak ben bugüne dek böyle bir işlem yapılmış olduğunu, buna girişildiğini duymadım.

Dolayısıyla genç bir kişi Masonluğa ancak ailesinden bir parasal desteği varsa ya da yaşı genç bile olsa işini daha o yaşta yoluna koymuş ve rahat geçinebileceği bir gelir elde edebilmişse girebiliyor. Bunlar da elbette istisna sayılır.

Yurdumuzdaki mason örgütleri kuşkusuz bu konuyu pek çok kez kendi aralarında dile getirmiş ve gerçekleştirilebilmesi için çözüm yolları aramıştır. Ancak anlaşılan o ki, bugüne dek bulamamışlar. Umarım bundan sonra bu konuyu daha ciddi, daha kararlı olarak ele alır ve çözümünü bulurlar.

Bu bağlamda şu sıralarda zaten bir çalışma, bir girişim varsa ne iyi ve ne güzel, bakın ben onu bilmiyorum.


Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Barbaros - Kasım 13, 2010, 01:19:07 ös
Değerli fikir üstadım, konuyu çok iyi analiz ederek yazdığınız için teşekkür ediyorum. Düşüncelerim bu konuda da sizinle aynıdır. Bu konuda çözüm bulmak bizim haddimize değil bu aşikar ki nihayetinde burası harici bir platform fakat çözüm önerilerimizin de dikkate alınması en çok Masonluğa fayda sağlayacak olmasıda bir gerçektir.

Nihayetinde genç bir adamın, 40 yaş üstündeki olgun insanlar ile aynı platformda eşit olması zaten beklenmemeli fakat gençlerin bu platformlarda bulunarak büyüklerinden doğru değerler öğrenmesi doğrultusunda, ilerleyen yaşlarında her konuda başarılarını doğru şekilde değerlendirmeleri ve en önemlisi liderlik & yöneticilik irade ve anlayışı kazanmaları sağlanabilir. Böylece, Masonlukta her konuda güç kazanır. Bunun en güzeli örneği Sayın ADAM'ın da belirttiği gibi H.K.E.M.B.L. Derneği Büyük Üstadı Remzi SANVER'dir. Her konu da gençlere ilham veriyor. Ve gençler için faydalı düzenlemeler getireceğine inanıyorum. Aklın yolu bir olduktan sonra düzen içinde herkes konumuna ve üzerine düşen vazifeye sahip çıkabilir.

Fahri üyelik ile belirli birlikteliklere ve toplantılara davet edilerek buna bir başlangıç oluşturulabilir veya Sayın ADAM'ın dediği gibi dernek tüzüğünde ek madde koyularakda bu konuda bir adım atılabilir.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: lucifer - Kasım 13, 2010, 11:00:06 ös
sn ADAM'ın düşünceleri gerçekten dikkate değer sözler. Farklı bir bakış açısından en doğruyu görmeye yarayan sözler. Mason olan kişilerin çoğunun olgun kişiler olması(yaşı itibariyle)gençlerin bu ortamda kabul edilebilmesinin önünü bir kısımdan kapatıyor bence. Birde sn Barbaros gibi gençlerin korktuğu bir olguda başvuru olgusu. çevresinde mason olmayan kişiler bulunan gençler masonluğa kendileri başvurduklarında kabul edilmeme ihtimalinide düşünerek başvuruda yapamayabiliyorlar. kimisinin bu konudaki düşünme nedeni, eğer kabul edilmessem ileride bir daha başvurduğumda kabul edilmem düşüncesidir ki buda ayrı bir soru oluşturuyor.

SORU: 21-21 yaşlarında çevresinde mason olan kişi bulunmayan genç locaya başvurduğunda kabul edilmezse bu onun ve masonluk ile ilişkisi açısından ne anlama gelir.

umarımayrıntılı bir şekilde cevaplar gelir.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Kasım 14, 2010, 10:38:57 öö

Sayın Lucifer bu sorusuna kimin yanıt vermesini bekliyor?...

Forumdaki masonlardan birinin yanıt vermesini bekliyorsa, ben hiç karışmayayım.

Ancak bu soru genele açcık ise o zaman söyleyebileceklerim vardır.

Dolayısıyla top yine Sayın Lucifer'de bence.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: lucifer - Kasım 14, 2010, 02:15:03 ös
sn ADAM

tabikide foruma açık bir soru sordum. sizin de eminim bu konu hakkında vereceğiniz cevaplar önemli. Sizin masonluk hakkındaki bilgilerinizi tartışmak hata olur zaten.

umrım cevaabınız en yakın zamanda alırız.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Kasım 14, 2010, 04:44:25 ös

Her şeyden önce bence Masonluğa girmek için 21 yaş biraz erken. Genelde biraz erken; istisnalar olabilir. Her ne kadar büyük locaların tüzükleri 21 yaşı asgari gösteriyorsa da, unutmayalım ki bu "asgari". .. Günümüzde masonların çoğu bu yaştaki bir adaya henüz pek sıcak bakmaz. Nedenlerini daha önce anlatmıştım. HKEMBL Büyük Üstadı ve belki onun gibi birkaç kişi ise istisnanın istisnalarından.

İyisi mi, gelin şu 21 yerine 25 diyelim de rahat edelim. Bu yaştaki bir kişi hiç olmazsa üniversite öğrenimini bitirmiş ya da yüktsek öğrenim görmemişse işini yoluna koymuştur. İşini henüz yoluna koyamamışsa, aynı sakınca zaten sonraki yaşlarda da söz konusudur.

Bu "işini yoluna koymuşluk"  olgusuna ya da "öğrenimini bitirmiş olma" konusuna  niçin önem veriyorum? Şundan: Masonlmuk bir de düzenli olarak loca toplantılarına katılmayı, ayrıca o toplantılar dışında da hem birtakım etkinliklere katılmayı hem de Masonluk ile bağlantılı olarak çalışmayı gerektirir. Bu da kişinin zaman ayırabilmesini, rahat olmasını, ayrıca yeterli düzeyde bir geçim olanağını sağlayabilecek durumda bulunmasın, özetle birtakım zorunluluklardan ve kaygılardan sıyrılmışlığınıı gerektirir.

Böyle deyince, öte yanda bir ayrıcalıklı durum var gibi görünüyor sank: Varlıklı ailelerin çocuğu olanlar ile mirasyediler. Ancak öyle kişilerin genç yaşta hemencecik Masonluğa kabul ediliverecekleri de sanılmasın. Masonlar önerilen ya da başvuran kişilerle ilgili bir inceleme, bir soruşturma yapar. İnanın ki bu gibi nietelikleri olan kişileri çok daha sıkı bir elekten geçirir, çok daha fazla ince eleyip sık dokurlar.

Aslında özellikle üniversiteli gençlerin Masonluğa alınmaları çok önemli... Çünkü çalışma yaşamına dalmış olan kişiler, ailelerinden çok  iş alanlarındaki kimselerle birliktedir. Bu birlikteliğin paydası iş ilişkisidir. Ayrıca sosyal bağlantıları da olabilir elbette ama o zaten herkes için geçerlidir. Üniversite ya da yüksek okulda okuyan gençlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin paydası ise okul ya da ders değildir. Onlar birbirleriyle çok daha sık ve çok daha çeşitli konularda, değiyik yerlerde bir araya gelirler. Bu konuların arasına Masonlukla ile bağlantılı ya da bu kurumun öğretisiyle dolaylı olarak ilgili birçok konu girebilir. Böylece üniversite ya da yüksek okullu gençlerin aralarındaki söyleşiler. Masonluğun amaçlarının gerçekleştirilebilmesi yönünde çok daha etkili bir katkı sağlayabilir.

Ancak hep dile getirilen bir sorun var: Çevremde tanıdığım mason yok. Ben şimdi ne yapacağım?

Önce, bu konuda bir yanılma söz konusu olabilir. Aslında vardır da, siz onların mason olduğunu bilmiyorsunuzdur.  Fakat bilseniz de çok fark etmez. Onlarla ne denli yakınlığınızın olduğu da önemlidir. Sadece öylesine tanıdığınız ve mason olduğunu da bildiğiniz ama aranızda hiçbir yakınlık olmayan bir kimseye paldır küldür gidip de Masonluğa girmek istediğinizi nasıl söyleyeceksiniz? Bu olacak şey değil. Bu bağlamda sizin medeni cesaretiniz olsa bile ters bir tepkiyle karşılaşma olasılığınız pek yüksek. Çok olumlu da karşılanabilirsiniz ama işte o olasılık korkarım daha düşük.

Üstelik böyle bir durum genellikle mason kuruluşlarının daha yaygın olarak örgütlendiği yerlerde söz konusu olabilir; Ankara, İstanbul, İzmir... Türkiye'deki dieğer bazı kantlerde de mason locaları var ama bu karşılaşma olasılığı sanki oralarda daha az gibi. Ya hiçbir mason locasının bulunmadığı bir kentte yaşayan bir genç ne yapacak? Şimdilik onun için pek bir umut yok gibi...

Gelin biz öteki türlüsünü düşünelim... Mason olmak isteyen kişi, kendi oturduğu yerde bir mason locasının varlığını biliyorsa yerini öğrensin ve gidip kapıyı vursun... Kendi başvurusunu kendisi yapsın. Kimileri bunun olanaksızlığını ileri sürüyorsa da olanaklı olduğu HKEMBL En Muhterem Büyük Üstüadı'nın yakn geçmişimizde bir TV kanalındaki söyleşi programında da açıkça ortaya konuldu.

Şöyle deniyor: "Hayır efendim olmaz; bir mason adayını en az iki masonun önermesi gerekir. bunun başka yöntemi yoktur."

Doğru... Zaten öyle olacak. Kişi gidip kapıyı çalmakla hemen pat diye Masonluğa alınıverecek diye bir şey yok. Orada kimileri onunla bir ön görüşme yapacak. Sonra bu konuyu ilgili organa aktaracaklar. İlgili organ bu amaçla en az iki, büyük olasılıkla daha çok sayıda masonu giörevlendirecek. O görevlendirilenler, bu başvuyu yapan kişiyle ilişki kuracak. Aralarında bir tanışma, yakınlaşma sağlanacak. Bu öyle kısacık ve çabucacık yapılıp bitirilecek basit bir görüşme ya da işlem değil; büyük olasılıkla hayli uzun sürecek. Kim blilir, belki iki yıl, belki daha fazla. Sonra o kişiler başvuranın Masonluğa alınmasını uygun ve yararlı görürlerse, asıl işlem yani öneri (teklif) yapılması aşamasına gelinecek.

Ölme eşeğim ölme...

Eh, dışarıdan baktığınızda öyle gibi görünüyor ama çevresinde mason olduklarını bildiği çok tanıdığı bulunan bir kimse için de durum ve geçecek olan süre daha kısa sayılmaz ki...  Sadece ailesinde, sık sık bir araya geldiği kişiler arasında masonların bulunduğu, Masonluğun gündeme geterilip konuşulduğu ortamdaki  adaylar bu bağlamda biraz daha şanslı.

Size işin çok ilginç bir diğer yanını söyleyeyim: Kendisine Masonluğa girmesi önerilen kişilerden birçoğu bu öneriyi almadan önce Masonluk ile ilgili olmak üzere pek az bilgi sahibidir. Kimilerinin bu bağlamda çekinceleri ya da bir türlü gideremedikleri olumsuz ön yargıları da vardır. Bu nedenle öneririnn gere çevrilmesi olasılığı da vardır.

Dolayısıyla bir yandan mason olmak isteyip bunun yolunu bulamayanlar varken, diğer yanda da Masonluğa girmesi önerilen ama kendi gerekçeleriyle bu öneriyi geri çevirenler olur.

Doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişiyi bulmak kolay değil. Ne masonlar ne de mason olmak isteyenler için.
 
 
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: lucifer - Kasım 14, 2010, 05:37:52 ös
sn ADAM

zaten ben yaştan bahsederken örneklendirme açısından ve sn Barbaros'un belirtmiş olduğu kendi yaşından esinlenrek simgeledim. Onun dışında, soruyu gayet açık net şekilde cevaplamışssınız. Ancak bir soruyu sanırım görmmişsiniz. Kişi kendi kendine 25 yaşında demeyelimde 23-24 diyelim locaya başvurduğunda eğer incelem süresinden gecemezse ve kabul edilmezse, kişinin bundan sonraki şansı nedir?

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Mozart - Kasım 15, 2010, 12:13:15 öö
Sevgili Dostlar,

Nacizane görüşüm kariyer, aile ve gelecek planlamasını oturtup, en az 30 yaşında bir bireyin mason olması daha uygundur. O zamana kadar bol bol kitap okuyun, özet çıkarın.

Hakkını vermek gerek.
Sevgiyle
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Kasım 15, 2010, 08:02:02 öö

Aslında Sayın Mozart'ın önerisi akıllıca; öyle olması daha doğru. Ancak kumuleri o işleri çok daha genç bir yaşta yeterli bir düzeye getermiş olabilir. Buna karşılık kimileri kırkına gelmiş olsa da henüz o düzeye ulaşamayabilir. Bu nedenle aslında yaş konusuna rakamsal olarak değil de, Sayın Mozart'ın değinmiş olduğu nitelikler bakımından ulaşmışlık daha önemli ve yararlıdır. 

Sayın Mozart'ın bu deyişi, Masonluğa girecek (girmesi kesinleşmiş ve giren) kişiler için de önemli. Hani demiştim ya, bu kuruma girenlerden birçoğu aslında kurum ile bağlantılı hemen hiçbir şey bilmeden giriyor diye... İşta bu durum mason localarındaki çalışmalarda bir zaman yitirilmesine yol açıyor. Masonluğa girmeden öğrenilebilecek birçok şeyin girdikten sonra öğrenilmes/öğretilmesi gereğinin doğuşu nedeniyle. Bu öğrenme/öğretme çalışmaları da beeklendiği/istendiği ölçüde verimli olmayabiliyor. Sonunda bir bakıyorsunuz; o yıl önce Masonluğa girmiş olan bir kişi bu kuruma ilişkin olmak üzere daha girmemiş ve belki de hiç girmeyecek bir mkişi kadar bile standart bilgiye sahip olmayabiliyor. Gerçi Masonluk dışarıda değil, içeride öğrenilir. Anrcak o içeride öğrenilecek olan, bu kuruma ilişkin herkesin bilebileceği bilgiler değil, Masonluğun ruhudur. Nitekim bu forumun üyesi olanlar ile bu forumu dışarıdan izleyenler bu bakımdan pek şanslı. Çünkü burada hayli standart bilgi veriliyor. (Ben biraz standart dışı yazıyorum; bana bakmayın.)

Lucifer'in eksik kaldığını belirttiği sorusuna gelince...  Masonluğa yapılan başvuruların değerlendirilmesinin sonucu genellikle "ret" biçiminde değil, "erteleme" biçimindedir. Reddedilme durumu yok değildir ama bu pek enderdir. Hele genç birisi Masonluğa başvurur da şu ya da bu bakımdan yetersiz bulunursa, bu "şimdilik" anlamındadır ve her neden yetersiz bulunmuşsa o naksanları giderdikten sonra yeniden başvurabilir. Elbette ikinci başvurusunda daha önce niçin yetersiz görülerek ertelenmiş olduğu göz önünde tutulacaktır ama bu ikinci başvurunun olumlu sonuçlanmasına engel değildir.  Nitekim bunun localarda karşılaşılmış birçok örneği olduğu -ayrıntıları dışında- bilinmektedir.  Ancak bunun böyle oluşu "Biz kez deneyeyim de, bakarsın tutar, tutmazsa daha sonra yeniden denerim." tarzında bir girişimde bulunmanın hiç de doğru ve yerinde olduğunu göstermez.  Masonluğa masonlarca önerilmeden girme girişiminde bulanacak olan bir kişi, bu bağlamda geniş bilgi edinmiş ve edinmiş olduğu bu bilgiler uyarınca da kendini hazırlamış bulunmalıdır. Başvurusu ertelenirse, bu ancak bir şannssızlık olmalıdır. Erteleme olasılığı her zaman herkes için vardır ama bu olasılık asgariye indirilmiş olmalıdır. Böylece ne ilgili kişi ne de ilgili mason kuruluşu boşuna uğraşmış olur.




   
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: lucifer - Kasım 15, 2010, 12:06:14 ös
sn ADAM

bahsetiğiniz standart bilgiye ulaşma konusunda çok haklısınız. Masonluğa girecek bir kişinin masonluk ile ilgili bilgiler edinerek  vakıf olması kişi için daha anlamlı olacaktır. kişinin kendini donatması, gireceği ortam hakkında bilgili olması içeride öğreneceklerine en azından bir temel niteliğinde olacaktır düye düşünebiliriz sanırım.

Erteleme konusuna gelindiğinde bu yolu hiç düşünmemiştim. Ama gerçekten eğer anlattığınız biçimdeyse çok doğru bir yol izlendiği kanaatindeyim. Kişiyi red etmek gerçekten kişiyi masonlukla ilgili düşüncelerini değiştirebilmesinede sebep olabilir kabul edilemediği bir yer hakkında anti görüşler besleyebilir. ki zaten bu düşünceleri değişmiş kişi bence bu yolda zaten kendini en başından beri kandırmış olmalı.

Tekrar verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: By şükrü - Aralık 01, 2010, 02:42:36 öö
Çevremizde İyi Tanılıyorsak Sevilip Sayılıyorsak Kişiliğimiz Oturmuş Ama Burda Atladığımız Bir Yer Var Bana Göre Biz Nekadar Bu Özelliklere Sahip Bİriyler OLsakta Basvuru yaptıgımız Loca Bizim Atladıgımız Bır Puf Noktaya Bakıyor OLmalı Ve Nasıl Localara Basvuru Yapacagız Bilmiyoruz Daha Doğrusu Bulunduğumuz Şehirdeki Locaların Yerlerını Bilmıyoruz

Locaların Genç Mason Olacak Kişilere Bakış Acıları Nasıl?
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: shaGrot - Aralık 02, 2010, 09:56:38 ös
Bence yani bu benim fikrimdir ''Zaman Ancak Meyveleri Olgunlaştırır... İnsan yaşlanarak değil, yaşayarak öğrenir.''
Uygun görüldüğü yaşa geldikten sonra Mason'luk için kurallara şartlara uygunsan kabuledildiysen ne mutlu...

                                                                                                                                                                                                                                   Saygılarımla
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Waldow - Aralık 04, 2010, 02:49:21 öö
Öncelikle böyle yararlı bir başlık açtığı için Sn.Barbaros'a teşekkür ederim. Benimde bu başlık altında irdelenebilecek bir sorum var. Mason olmak için başvuruda bulunmak isteyen bir harici, yaşadığı şehirde bir locanın bulunduğunu biliyor ancak yerini bilmiyorsa bunu nasıl öğrenebilir ? Yerini bilmediği bir locaya nasıl başvurabilir ki insan. Daha önce forumdaki mason olan üyelere özel mesaj olarak locanın yerini sormuştum ancak söylememişlerdi.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 09, 2010, 03:38:52 ös
Benzer konular birçok başlık altında açılmış zaten. Ben de bilgim yettiğince katkıda bulunmak istiyorum. Öncelikle başlıktaki soruya başka bir gözle bakalım. Yaş konusunu, biraz sonra tekrar dönmek üzere, bir tarafa bırakıp, çevresinde Mason tanıdığı olmayan ama Mason olmak isteyen herhangi birisini düşünelim.

a) Masonluğa uygun ve yeterli olduğuna bu kişi kendisi karar verebilir.
b) Bu kişinin Masonluğa uygun ve yeterli olduğuna ancak Masonlar karar verebilir.

Kimseyi kırmak istemem ama bence doğru olanı ikinci seçenektir. Bu bakımdan bir Mason tarafından önerilmek tercih edilen yöntemdir. Bunun gerçekten imkansız olduğu durumlar için de kişisel olarak başvuru hakkı mahfuz tutulmuştur, ki bu durum zaten yeterince açıklanmış. Sn. Adam'ın çok güzel belirttiği gibi, bu yöntem de önerilme yönteminden daha uzun bir süreç gerektirmez, aşağı yukarı aynı işlemler yapılır.

Şimdi gelelim yaş konusuna. Alt sınır hem kanunlardan hem de geleneklerden gelir. Hem makul bir entellektüel yeterliliğe sahip olmak, hem de maddi konularda bağımsız olmak, çok doğaldır ki belli bir yaşa ulaşmayı gerektiriyor. Herkes aynı tecrübeye aynı sürede ulaşamaz. 24 yaşında birisi her konuda 40-45'lerinde bir başkasından daha donanımlı olabilir elbette. Benimki sadece normale dayanan bir genellemedir.

Diğer bir konu; Masonluk bir okul değildir. "Bu konulara ilgi duyuyorum kendimi geliştirmek istiyorum" diyenlerin başvurması gereken yer Localar değil, belki bir süre daha, kitapçılardır. Masonluğa girmek isteyen kişi öncelikle "ben oraya ne verebilirim" sorusunu içtenlikle cevaplamalıdır. Çünkü kendisinden beklenen, katkı yapması olacaktır. Bu da yaş konusunda çok aceleci olmamak için bir sebeptir bence. Mason çocuklarına bu konuda az da olsa ayrıcalık tanındığı doğrudur ve bu da sebepsiz değildir. Bunun bir öğreti olduğunu düşünürseniz, kendi evinde bu öğreti doğrultusunda yaşayan birisi, tamamen dışardan gelen birisine göre, en azından ilk aşamalarda, daha donanımlı olacaktır. (Ben dışardan geldiğim için bunu objektif olarak görebildim, bu sebeple de gönül rahatlığı içerisinde söyleyebiliyorum).

Saygılarımla.

Not: Sn Waldow, sadece merakımdan soruyorum. Sorunuzdan ve sorarken kullandığınız kelimelerden anladığım kadarıyla bir Mason örgütüne üye değilsiniz. Profilinizde kullandığınız sembolleri ve kelimeleri seçme sebebinizi öğrenmem mümkün müdür?



Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Asli - Aralık 09, 2010, 04:41:25 ös
Ben Masonluga ne verebılırım dıye ınsanların dusunmesı gereklı dıyorsunuz. Eger ben ne verebılırım dıye dusunurse ınsan. o zaman karsılıgında ne alacagım seklındede dusunerek olayı tamamen karsılıklı bır cıkar durumuna sokar. bır ınsan bır dernege bırseyler vermek ıcın gırmez. bırseyler almak ıcın gırer. hem para vereceksınız hem zamanınızı vereceksınız hem kafa yoracaksınız hemde ben ne verebılrım dıye dusuneceksınız. bana pek dogru gelmıyor.

Siz Masonmusunuz? Isminizin altında Mason yazısı goremedımde.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 09, 2010, 04:56:46 ös
Sn. Aslı,

Yazmaya, anlatmaya çalıştığım şuydu. Sadece ne alabilirimi düşünmek değil, ben ne verebilirimi de düşünmek gerekir. Bu karşılıklı çıkar değil, paylaşımdır. Sorunuzun devamında yer alan "dernek" kelimesi aslında bakış açılarındaki farkı çok iyi anlatan bir kelime. Dışardakilerin dernek diye baktığı oluşum, içerdekiler için hiçbir zaman "sadece bir dernek" olarak algılanmaz. Bu sebeple de aralarına kabul ettiklerinden katkı beklemeleri doğaldır.

Benim Mason olup olmamamın yazdıklarımla doğrudan alakası bulunmamakla birlikte, cevabı satır aralarında zaten verdim :)

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Waldow - Aralık 10, 2010, 11:55:24 ös
Profilimde kullandığım resim ve sembolleri bu sitenin üyesi olan herkes rahatça kullanabilir. Burdan nasıl mason olup olmamama gelindi anlamadım. Bir hariciyim.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: güneş2007 - Ocak 08, 2011, 02:30:10 öö
aynen katılıyorum gençlerin mason olması için teşvik ve yardım edilmeli
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Aykut - Ocak 06, 2012, 10:31:54 ös
Peki sayin ustatlar ve konuya vakif olan bilgi sahibi kardeslerim ben bu yukardaki vasiflara sahip biri isem mason localarina veya masonluk sifatina  neden vakif olmak istiyim
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Ocak 07, 2012, 09:21:10 öö

Sayın Aykut forumun yeni üyelerinden biri. Hoş gelmiş, umarısm safalar getirir.

Kinik bir tarzda, bir masonun edinmesi gereken bireysel rniteliklere zaten sahip olan bir kişinin niçin mason olmak isteyebileceğini soruyor.

Kuşkusuz, önce o niteliklere sahip olduğunu kimin söylediğine bakmalı. O kişi kendisi mi diyor bunu? Öyle ise olmadı.

Çünkü bir mason bile mason niteliklerine sahip olduğunu söylemezken nasıl oluyor da mason olmayan bir kişi o niteliklere sahip olduğunu söyleyebiliyor?

Belki masonlar ona "önlüksüz mason" diyorlardır. O ayrı.

O kişi niçin mason olmak istesin? Çok basit. Önlük kuşanmak için.

Şimdi sakın gidip bir yerden bir mason önlüğü alıp belinize bağlayarak bu işi halledeceğinizi söylemeyin. Şu "önlük kuşanmak" teriminin ne anlama geldiğini düşünün biraz.

Ancak unutmayın: Önlük kuşananların hepsi "mason" olamıyor.

 
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Aykut - Ocak 07, 2012, 10:09:33 öö
Cok tsk ler ederim sevgili cvp verip beni aydinlattiginiz icin sanirim ben yanlis izaatte bulundum ben bir mason icin veya birileri birilerine mason diyor demedim soyle anlatmaya calisayim bazilarimiz merdiven olarak biliyor masonlugu en tepeye cikmak icin o manada sordum gercekten bir yerden sonra mason olmak sartmi anlaminda
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Aykut - Ocak 07, 2012, 10:24:21 öö
Bunuda belirtiyim onluk kusanmadim masonum demedim mason olabilecegimide  hic sanmiyorum ne mason olabilecek kadar bilgiye sahibim ne oyle bir kulture sade sempatim var hepsi o
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: semhn - Şubat 19, 2014, 04:16:51 ös
Fakirler Mason Olamaz.

Tahsili ve mal varlığı olmamasına rağmen,belli bir birikimi,konuşulan konuları takip edebilecek yorum yapabilecek seviyede olan çalışkan bir insan düşündüğümüz zaman, maddi geliri dışarıdan çok yüksek görülmese bile bu kişinin kendisi için yeterli miktarda para kazanıyor olması kişinin mason olmasında ne derece engeldir.Esasen fakirlik dediğimiz zaman bunun ölçüsü ve değerlendirmesinin neye göre yapıldığını öğrenmek istiyorum.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: NOSAM33 - Şubat 19, 2014, 05:39:57 ös
En azından ASGARİ ÜCRET ' den  fazla olmalı geliri . Kanımca ...
Saygılar
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: semhn - Şubat 19, 2014, 06:14:29 ös
ya tahsil?
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Spock - Şubat 19, 2014, 07:24:53 ös
Gelir seviyesi:

1. Kendisine ve bakmaktan sorumlu olduğu kişilere rahat bir yaşam sağlayacak, psikolojik olarak sürekli darda hissettirmeyecek düzeyde olmalı.
2. Derneğe giriş ödentisini
3. Loca yıllık aidatları (dergi abonelikleri dahildir)
4. Dul kesesine yapılacak katkılar (zorunlu olmamakla beraber katkıda bulunulması tavsiye edilir ama zorda olan kişi katkıda bulunmaz)
5. Kardeş sofralarının maliyetinin paylaşılması
6. Bağlı bulunan locanın bulunduğu binada olabilecek tadilatların masrafının paylaşılması

kalemlerini karşılayacak düzeyde olmalıdır.

Alıntı
ya tahsil?

En azından üniversite mezunu olmak zorunlu olmamakla beraber tavsiye edilir ve aranır.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Şubat 20, 2014, 08:28:27 öö

Konu belli bir birikimin olması, konuşulan konuları takip edip yorum yapabilecek bir durumda bulunulması ile sınırlı değildir. Çünkü Masonluk bir akademi değildir.

Kendisi için yeterli düzeyde para kazanması bir kişinin Masonluğa girmesine engel olmaz. Bir kişinin geçim kaygısı olması, bunu giderememiş bulunması mason olmasına engeldir. Masonluğa girse, üye olsa bile, mason olamaz, masonluk yapmayı başaramaz.

Aynı durum aile kaygısı, kariyer kaygısı (akademik ya da profesyonel), yaşam tarzı kaygısı olanlar için de geçerlidir. Masonluğa girmek yeterli değildir. Çok mason vardır ki, Masonluğa girmiş yani bir locaya üye olmuş fakat mason olamamıştır; olamamaktadır.

Şöyle dense: «Arkadaşım, sen birtakım kaygıların olduğu için dert etme. Hele para meselesini hiç dert etme; biz senin ödentini karşılarız. Yeter ki sen gel.»

Mason olmak isteyen o genç kişi bunu hemen kabul eder mi? Etmeli mi?

Kabul ederse niçin eder? Kabul etmezse niçin etmez?

Kabul ederse bu işin sonu ne olur? Kabul etmezse ne olur?

Buyrun…


Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Spock - Şubat 20, 2014, 09:59:57 öö
Elbette geleceğe dönük kaygı insanın loca faaliyetlerine odaklanmasına engel olur... Kafası başka bir yerde olan kişi, masonluğun gerektirdiği düşünsel çalışmalara kendini veremez. Peki buraya kadar anlaşıldı. Ama ülkemizde özellikle iş durumu ile ilgili kaygısı olmayan kişi var mıdır acaba diye sormak gerekir.

Özel sektör çalışanıysanız, işinizin garantisi var mıdır? Yoktur. Sizinle kafası uyuşmayan bir patron sizi işten çıkarabilir mi? Evet. Hatta yeni bir işi hemen bulamayıp bir süre işsiz kalabilir misiniz? Evet. Hatta ülkemiz şartlarında bu işsiz kalma süresi biraz uzayabilir mi? Evet.

Özel sektörde iş yeri (özellikle KOBİ) sahibiyseniz, işinizin batmaması gibi bir garanti var mıdır? Hayır. Ekonomik ve/veya siyasi dalgalanmalara bağlı olarak kapıya kilit vurma ihtimaliniz var mıdır? Evet. Şirketin kendini geliştirememesi sonucu önce durağan sonra gerileyen bir duruma girebilir misiniz? Evet.

Sadece üst dereceli memurlar ve doçent ve üzeri öğretim üyeleri bu konuda biraz şanslı. Onların işten atılması çok kolay değil... Gelirlerinin kesintiye uğraması riski minimal düzeylerde. Doçent altı öğretim görevlileri de risk altında. Her an kadro çıkmaması sonucu kendilerini kapının önünde bulabilirler. Bir sürü oyun dönüyor üniversitelerde, birçok kişi de bundan nasibini alıyor.

O zaman ne olacak? Kendini geliştirmiş ama kusura bakma kadro yok denilen doktoralı işsizler tanıyorum. Kurum içi çekişmelerin kurbanı olmuşlar. Üst düzey, belli bir yaşa gelmiş ama kendini kapı önünde bulmuş kurumsal ara yöneticiler tanıyorum. ABD'de bilmem kaç yıl Dünya Bankası'nda çalışıp da burada yüzüne bakılmayan kişiler tanıyorum. ABD'de uluslararası uzay istasyonunda mekikten istasyona mal aktarımı yapan vincin ucundaki robotik eli yapan kişinin Türkiye'ye gelip, güzide bir savunma sanayi kurumunun üst düzey bürokrat yöneticisi tarafından alaya alındığını biliyorum.

Şimdi bu kişiler eğer bu olumsuz şartlar başlarına gelmeden önce masonluğa girmiş iseler ne olacak? Eskiden sürekli bir gelirleri olduğu halde, bir anda kendilerini geçim kaygısı içinde bulan bu kişiler... Var mı bunun garantisi? Yok... O halde masonluk daha en başta sadece bu riski taşımayan adayları mı tercih etmeli? Yani;

1. Orta/üst düzey memurlar/bürokratlar
2. Doçent ve üzeri öğretim üyeleri
3. İş yeri sahibi olup da batma riski taşımadığına inanılan kişiler

Eğer varsa böyle bir durum, değerli mason forum üyeleri buyursunlar söylesinler. Söylesinler ki insanlar bunu bilsinler ve boşuna ümitlenmesinler. Hatta açık soru; acaba mevcut durum zaten bu mudur? Bu üç gruba mı ağırlık verilmektedir? Eğer öyleyse, Masonluğun toplumda niçin yanlış bir şekilde "masonluk zenginler klübüdür" diye tanımlandığı da açıklanmış olur.

Sn. ADAM'ın sorularına gelelim. "Arkadaşım, sen birtakım kaygıların olduğu için dert etme. Hele para meselesini hiç dert etme; biz senin ödentini karşılarız. Yeter ki sen gel."

Sn. ADAM sanırım bunu sadece hipotetik anlamda sordu. Çünkü gerçekte masonlukta böyle bir yaklaşım yok zannedersem. Ama bu soruyu ben de hipotetik olarak cevaplayacak olursam, şöyle derim... Hayır, böyle bir teklif kabul edilmemelidir. Çünkü bunu kabul eden kişi, masonluğa girdiğinde kendini diğerlerinin arasında izole hissedecektir ve bu da zaten var olan kaygılarını psikolojik olarak daha da artıracaktır. Ham taş yontulacağına daha da eğrilip bükülecektir. Bu nedenle bu kişi loca/dernek üyesi olmuş olabilir ama masonluk yolunda doğru bir şekilde ilerlediği söylenebilir mi?
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: semhn - Şubat 20, 2014, 12:08:26 ös
Derneğin ödentilerini karşılarız gibi bir yaklaşım yapacağını zannetmiyorum.

Ki,öyle bir cümle kurulduğunu varsayacak olursak,kendini bilen kişiliği oturmuş hiçbir insan bunu kabul etmemeli diye düşünüyorum.Kabul ettiyse eğer ki asıl o kişinin locaya üye olup
mason olamaması söz konusu olmalıdır bence.

Fakirler Mason Olamaz maddesi,çok katı değil mi? Yani insanların görüşlerinde olumsuz etkiler yaratmaz mı?

Ben kendi adıma fakirlik kelimesinin göreceli olabileceğine inanıyorum.Dernek ödentileri vs. için,geliri yüksek noktalarda olmasa bile düzenli ve planlı bir şekilde yaşıyorsa bir insan ve bu derneğe gerçekten benimseyerek üye olmak katılmak istiyorsa bir şekilde bunları karşılayabilir diye düşünüyorum.Tabiki bu işin maddi boyutu ve günümüz Türkiyesinde maalesef ki varlıklı bir aile mensubu olmadan belirli noktalara ulaşmak oldukça zor ulaşılsa bile bunun garantisini kim nasıl verebilir.Bugün varlıklı geliri üst düzey olan bir insanın ileride daha alt seviyelerde bir hayat yaşamayacağının garantisi yok gibi düşünüyorum.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Ali Genetic - Şubat 20, 2014, 01:50:49 ös
Para konusunda kaygı görecelidır... Kimi insanlar cebinde bulunan az miktardaki parayı ihtiyaçlarına akıllıca kullanıp mutlu olabilirken, başka bir yerde cebinde bulunan çok miktarda parayı savurgan bir şekilde kullanıp da maddi kaygiya düşebilir...
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Şubat 20, 2014, 07:04:12 ös

Gelin şu işi pratik kılalım.

Mason olacak ve masonluk yapacak kimsenin, bugünkü ortamda sadece bunun için ayda en az 150 TL harcaması gerekecektir.

Bunun üzerine bir de masonluk için ayda en az 12 saat ayırması da gerekecektir.

Bu harcamayı şimdi yapamıyorsa, yapabileceği zamana kadar beklemelidir. Bu rakam belki bir öğrenci ya da yaşama yeni başlamış bir genç için çok fazla gelebilir. Kimileri için ise hiç fazla değildir.

Belki daha önce söylemiştim; yinelemek isterim: Masonluk bedava değildir.  Bu dünyanın her yerinde böyledir. Diploma almanın ötesinrde, doğru dürüst bir eğitim de dünyanın hiçbir yerinde bedava değildir ki Masonluk bedava olsun.

Dahası... Masonluk herkese göre değildir.

Dahanın dahası... Mason olmak zorunlu değildir. Nitelikleari ve olanakları uygun olan, kendisi de isterse, gönüllüyse mason olabilir.

Biraz daha ötesi... Mason olmak bir avantaj ya da ayrıcalık değildir. Bir yüktür, bir yükümlülüktür. Üstealik bu yük ve yükümlülük, ayda 150 TL harcama yapmanın kat kat üstünde bir değerdir. 

Diyeceksiniz ki, yük taşımak ve yükümlülük üstlenmek için mason mu olacağız? Üstelik bunun için bir de para mı vereceğiz? Bir de zaman mı harcayacağız?

Evet!... Kimse size gelin, mason olun demiyor ki... Teklif edilir, o ayrı... Kimse sizi zorlamıyor ki... Siz istiyorsunuz; onlar da size buyrun, koşullar ve gereklilikler böyle diyor.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Spock - Şubat 20, 2014, 08:42:31 ös

Mason olmak bir avantaj ya da ayrıcalık değildir.


Benim kişisel fikrime göre bir ayrıcalıktır. Buradaki ayrıcalık maddi anlamda veya elit kişi olma anlamında değildir. Ayrıcalıktır çünkü herkesin giremediği bir müessesenin üyesi olmuşsunuzdur. Ayrıcalıktır çünkü sizinle aynı amacı güden kardeşleriniz olmuştur. Ayrıcalıktır çünkü haricilerin ulaşamadığı ezoterik bilgilere ulaşma şansını elde etmişsinizdir. Ayrıcalıktır çünkü tek başınıza yapamayacağınız bir takım faaliyetleri bir ekip olarak yapma ve bu çarkın bir dişlisi olma yükümlülüğünüz oluşmuştur.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Alşah - Şubat 20, 2014, 08:48:06 ös
                Ben de sayın Spock gibi düşünüyorum. Masonluk ayrıcalıktır.
                Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: semhn - Şubat 21, 2014, 11:59:10 öö
Sayın Adam,

Açıklamalarınız için teşekkür ederim.Gerçekten aydınlatıcı bir yanıt olduğunu düşünüyorum.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Aslanlar - Şubat 27, 2014, 12:58:08 öö
Sayın ADAM eğitime elverişli(yontulabilrcek kadar kaliteli ve yontulmak için uygun ham taşlar), aydinlanmayi hayat felsefesi olarak benimseyen genç cevherlere bu bağlamda haksızlık edildiğini düşünüyorum
Klasik bir söz fakat
"akıl yaşta değil baştadir" diye düşünüyorum...
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: karahan - Şubat 28, 2014, 03:56:30 öö
Nede doğruyu soyler sn.adam ne garip degilmi dusununcr her tur eğitim hep ufak yaşta baslar iken masonluga nerede ise posan çıkınca giriyorsun. Iler tutar bir mantigi elbet vardir lakin egitilebilecek yasi gectikten sonra o ogreti mason adauina verilmeye basliuor.dunyadaki ornei nasil acaba bu isin.

Karahany
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: Tij - Mart 01, 2014, 10:04:45 öö
Karahan dostum "dunyadaki ornegi nasil acaba bu isin" diye soruyor.
Ben sahit oldugum kadariyla soyleyeyim, localarina gidipte haricilere acik toplantilarina katildigim Loca'nin (benim gordugum ve tanistigim Masonlar icinde) en genc olani kirk civari.
Yas ortalamasini sorarsaniz, 50 veya 55 derim.
Daha gencleri belki vardir ve butur toplantilara gelmeyi gerek gormuyorlardir, belki daha onemli isleri vardir, nedeolsa daha hayatin basindalar ve yapacak isleri coktur
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: semhn - Mart 01, 2014, 03:52:10 ös
Türkiye'de haricilere açık bir toplantı vs. söz konuşumu dur?
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Mart 02, 2014, 03:32:36 ös
Sayın semhn için; soruya yanıt:

Hiç olmaz mı?

Forumda bu konu üzerinde de açıklamalar var.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: enelsır - Mart 02, 2014, 05:40:04 ös
Doğru soruların doğru yanıtlar getireceğini vurgulayarak; Sayın semhn'ın sorusunu açıkça sormadığını, bu açıkça sorulmamış soruya da Sayın ADAM'ın vermiş olduğu yanıtın yetersiz olduğunu belirtmek isterim.

Anladığımca Sayın semhn, hiçbir mason tanıdığı olmayan haricilere de açık olan toplantıların da olup olmadığını soruyor. Sayın ADAM  da Masonluğun çalışma yöntemi uyarınca, harici olan mason yakınlarının da katılabileceği toplantıların varlığını vurguluyor ve haklı olarak forumda bu konuyla ilgili bir çok bilginin olduğunu yazıyor. Doğrudur. Fakat Sayın semhn'ın sorusunu doğru anlamışsam Sayın ADAM'ın cevabı bunu tam karşılamıyor.

Şimdi araya giderek ve Sayın semhn'dan da izin isteyerek soruyu şöyle yineleyelim, zira yanıtını ben de merak ederim: Türkiye'de hiç mason tanıdığı olmayan haricilerin de katılabileceği toplantılar yapılıyor mu?
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Mart 02, 2014, 06:02:35 ös

Sayın enelsır'ın deyişinin kendi içinde çelişkisi var. (Böyle çelişkilere pek düşmezdi ama şimdi düşmüş!)

İki tür toplantıdan söz edebiliriz.

1- Herhangi bir vesileyle halka açık toplantılar: Böyle toplantılar genellikle bir mason örgütünün açmış olduğu bir sergi ya da düzenlemiş olduğu bir etkinlikte söz konusu olur. Geçmişte, başka ülkelerde olduğu gibi yurdumuzda da böyle etkinler düzenlendiği görülmüştür. bunlardan biri de Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın geçmiş yıllarda (sanırım 1999'da) İstanbul'da Aya İrini'de düzenlemiş olduğu, bir ay açık tutulmuş sergidir. O serginin yanı sıra bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Türk araştırmacı mason yazarlar ile büyük locanın ileri gelenlerinden kimileri konuşmalar yapmıştır.

2- Mason örgütlerinin kendi binalarında hariciler için düzenledikleri toplantılar: Beyaz Oturum tarzı toplantıları bir yana bırakacak olursak,  Türkiye'deki üç büyük locadan ikisinin ara sıra böyle toplantılar düzenlediği bilinmektedir. Üstelik bu toplantılara büyük ağırlıkla gençler katılmaktadır. Fakat böyle bir toplantıya katılabilmek için elbette katılacak olan gencin en azından bir mason ile tanışıklığının bulunması gerekir. Yoksa o toplantıyı nereden haber alacak, yerini ve zamanını nasıl bilecek de gidecek? Bunlar gazetelerde ilan edilmiyor ki...

Türkiye'de bu bağlamda masonların girişimlerini ve çalışmalarını küçümsemeyin. Belki böyle çalışmalar olduğunu bilmiyorsunuz; o sizin sorununuz. Demek bu konuyla yüzeysel olarak ilgileniyor iyi bir araştırma yapmıyorsunuz ya da araştırma yönteminizde bir yanlışlık var. Gerçekten ilgileniyorsanız, bu Forumda kimi zaman bu konuda yazılar yazmış olan kimi üyeler gibi bu işi matrağa almaya ve işin içinde bir eğlence bulmaya kalkışmıyorsanız, arayın; dikkatle arayın. İyi niyetliyseniz, ciddiyseniz bulursunuz. (Belki siz öyle bir arayışa girince masonlar sizi bulur; o da bir olasılık.)


 

 
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: semhn - Mart 03, 2014, 05:29:16 ös
Sayın enelsır teşekkür ederim yaklaşımınız için harici olan mason bir tanıdığı olmayan ama bu toplantılarda yer almak orada dinleyerek gözlemlenmesi kişi için daha etkili olacaktır diye düşünüyorum.
Sonuç itibariyle insanın tek başına yaptığı araştırmalar bir noktaya kadar etkili olabilir.
Bu tarz toplantılar ne sıklıkla yapılıyor bunu bilmek isterim?

Saygılar.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: ADAM - Mart 04, 2014, 07:30:19 öö

Benim ekleyebileceğim bir bilgi yok şimdilik.

Sayın enelsır belki bir eklemede bulunur, bildiği bir şey varsa.
Başlık: Ynt: Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar açık?
Gönderen: asimov - Mart 04, 2014, 08:44:45 öö
Yen farkettim Sayın ADAM 37  numaralı yazıda br masonun masonluk için ayda asgari 150 tl harcaması gerekir demiş. Doğrudur elbet bir diyeceğim yok. Ancak benim bu rakam söyleme konusunda bir sitem işitmişliğim vardı.

Bir kişinin mason olarak aldığı yükümlülük elbette maddi yükümlülüğün çok ötesindedir. Gündelik yaşamdaki koşıuşturmaca, problemler bazen uzun süre foruma girmeyi bile engelliyor. Aynı şeymasonluk içinde geçerli. Masonluk bir kardeşlik örgütü ise o zaman üyelerinnde toplantılara düzenli olarak katılması gerekir. Ancak gerçekte olan şudur ki: Bir çok mason % 50'yi zor tutturur. Bir çok mason da yıllık adatıı verir ama toplantıllara düzenli katılamaz, katılmaz. Bu maddi olaylara fazla takıllmamak gerekir.