Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kadın Mason Büyük Locası (Türkiye)  (Okunma sayısı 77595 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 04, 2011, 05:26:31 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Son günlerde forumda belli bir başlık altında yapılmış olan tartışmalar, bu açıklamayı yazmayı gerektirdi.





Kadınların da mason olup olamayacakları konusu Batı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de hayli eski sayılabilecek tarihlerde tartışılmaktaydı. Nitekim Türk Masonluğu’nun ilk düzenli masonik dergisi olan Büyük Şark’ta bu bağlamda yayınlanmış yazılar var.

Ancak bu konu gene hayli uzunca bir süre uyutulmuş olarak kaldı. 1980’li yılların ikinci yarısında, bugün Özgür Masonlar Büyük Locası adını taşıyan obediyansın o tarihteki üyelerinden kimisi, gene o tarihteki Büyük Üstat Vedat Yeğinsü önderliğinde bu işe etkin olarak girişene dek.

Önce Masonluğa ilgi duyan mason eşlerinin (hemşirelerin) masonik açıdan bilgilendirilmeleri bakımından birtakım toplantılar yapılmasına başlandı. Zaman içinde bu toplantılar belli tarih ve saatlerde, gündemli olarak yapılır oldu. Bu işler için büyük locanın dışında bir başka yer kullanılmaktaydı. Bu toplantılara Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası üyesi olan kimi masonların eşleri de katılıyordu.

Bu iş gelişme göstermeye başlayınca, bu toplantıları düzenli olarak izlemekte olan hanımlar kendi aralarında bir dernek kurdu. Buna “Çağdaş Kardeşlik Dayanışma Derneği” adını verdiler. Derneğin İzmir’dea de bir şubesi oluşturuldu. Bu derneğe üye olarak Masonluk ile daha önce herhangi bir bağlantısı olmayan kişiler de kabul edildi.

Belli hanımların 4-5 yıl kadar süren bu düzenli eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının sonrasında kadınların Masonluğa kabul edilmesi kaçınılmaz bir sonuçtu. Nitekim 1991 yılında ÖMBL üyesi olan kimi masonlar biri İstanbul biri İzmir’de olmak üzere iki geçici loca kurdu. Bu localarda kadın adaylarla ilgili gerekli işlemler yapıldı ve Masonluğa alınmalarına başlandı. Hayli uzun bir süre masonik eğitim almış olanları seçilerek, ikinci ve sonra üçüncü dereceye geçirildi.

Üçüncü dereceyi almış kadınlar kendi aralarında bir araya gelerek üçü İstanbul’da biri İzmir’de olmak üzere dört yeni loca kurdu. Bu dört locanın bir araya gelişiyle, aynı yıl içinde “Kadın Büyük Mason Locası” adlı yeni bir obediyans kuruldu. (Bu obediyansın adı sonradan değiştirilip, günümüzdeki halini aldı.


Kadın Mason Büyük Locası, önce günümüzde Özgür Masonlar Büyük Locası olarak anılan obediyans, tarafından, sonra da Avrupa’daki özgürlükçü nitelikli birçok mason obediyansınca düzenli bir masonik örgüt olarak tanındı. Nitekim 1993 yılında CLIPSAS ve CLIMAF olarak anılan uluslararası mason örgütlerince de üyeliğe kabul edildi. Ancak KMBL daha sonra kendi iç işlerindeki birtakım sorunları nedeniyle uluslar arası düzeydeki üyeliklerini dondurdu; sadece ilişkilerini sürdürmekle yetindi.

Kadın Mason Büyük Locası’nın üye sayısı oldukça hızlı bir artış gösterdi. Günümüzde toplam üye sayısının 1000 dolayında olduğu söyleniyor. İstanbul ve İzmir’deki localara yenileri eklenirken, Ankara, Adana, Antalya ve Bursa’da da localar kurdu.

Bu bağlamda üç soru sorulacağını sanıyorum. O soruların yanıtlarını vereyim:

1 – Kadın mason locaları çalışmalarını nerede yapıyor?

İstanbul’da önceleri kiraladıkları bir lokalde çalışıyorlardı. Sonra kendilerine iki katlı bir yer  satın aldılar. Diğer illerde ise Özgür Masonlar Büyük Locası’nın lokalini belli günlerde kiralayarak çalışmayı sürdürüyorlar.

2- Localarında uyguladıkları ritüelin özelliği nedir?

Çoğunluğu bakımından Özgür Masonlar Büyük Locası’nın 1991 yılı öncesinde uyguladığı ritüellere benzer ritüeller uyguluyorlar ama tıpatıp aynı değil. Ayrıntılarda farklar var.

3- Sadece üç derecede mi çalışıyorlar.

Kadın Mason Büyük Locası, herhangi bir diğer büyük loca gibi üç simgesel derecede çalışıyor. Ancak Türkiye Süprem Konseyi, yüksek derecelerde çalışmak isteyen kadınlar için de özel atölyeler kurmuş durumda. Fakat bu yüksek derece atölyesi çalışmalarının Kadın Mason Büyük Locası ile doğrudan bir bağlantısı olmadığı gibi, bu bağlamda büyük locanın herhangi bir görev üstlenmesi ya da paylaşımda bulunması söz konusu değil.




Başka soru varsa, yanıtını bildiklerimi yanıtlarım.









ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 05, 2011, 12:23:15 öö
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Sn. ADAM emeğinize sağlık çok anlaşılır bir şekilde anlatmışsınız. Lakin benim anlamadığım bir durum var: KMBL ve ÖMBL'nin amblemlerine baktığımızda üstte Türkçe ve alt bölümde Fransızca'sı var, HKEMBL'de böyle bir durum yok sadece Türkçe'si yazıyor. Benim anladığım ve bildiğim kadarıyla her hülkenin masonluğu ulusaldır, hiçbir ülkeye veye üst bir kurula bağlı değildir. Bu iki büyük locadaki Fransızca olayını hala anlayamadım, cahilliğime veriyorum, bu konuyu açıklarsanız çok memnun olurum.

Saygılarımla


Haziran 05, 2011, 12:33:52 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 320

Ayrica KMBL amblemi bence asirilmis. Ben baska bir Locanin amblemini gordum aynisi. Bilmiyorum hukukcu arkadaslar daha iyisini soyler ama bu dusunsel mulkiyet hakkinin ihlali gibi. Hani o diger amblemi yapan adam gelse dava acsa kazanir mi kazanir benden soylemesi

detaycilikliklarimla
Girdik susanlar arasına yattık uyuduk
Çığlığımız sınırları aştıydı nasıl olsa.


Haziran 05, 2011, 05:46:05 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 281
  • Cinsiyet: Bayan

Alıntı
KMBL ve ÖMBL'nin amblemlerine baktığımızda üstte Türkçe ve alt bölümde Fransızca'sı var, HKEMBL'de böyle bir durum yok sadece Türkçe'si yazıyor.

CLIPSAS yuzunden. Onlar Fransaya bagli. Ingiltereye degil. Ingilizler ile Fransizlar (hatta almanlar bile) ne zaman anlasabildiki simdi anlassin :)

Alıntı
Ben baska bir Locanin amblemini gordum aynisi. Bilmiyorum hukukcu arkadaslar daha iyisini soyler ama bu dusunsel mulkiyet hakkinin ihlali gibi. Hani o diger amblemi yapan adam gelse dava acsa kazanir mi kazanir benden soylemesi

Eger boyle bir durum varsa bencede dikkat edilmeli. Bahsettigin sembol saniyorum Osmanli Mason Locasina ait bir semboldu. Emin degilim.

Sevgilerimle
Kimse almasin seni, Yine bana kalasin


Haziran 05, 2011, 10:58:08 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Amblem Kadın Mason Büyük Locası'nındır. Sorumluluk onlarındır. Kopya olduğu söylenemez ama Özgür Masonlar Büyük Locası'nın 1993 yılı öncesinde (Büyük Mason Mahfili  adı altında çalıştığı dönemde) kullanmakta olduğu ambleme benzediği söylenebilir. Bu bağlamda herhangi bir suçlama yapılabilmesi için amblemin tesçilinin yaptırılmış olması gerekir. Böyle bir şeyin olduğunu sanmıyorum.

Amblem çerçevesinde kullanılan Fransızca karşılığın CLIPSAS ile bağlantısı yoktur. Üstelik Fransız mason örgütleri çok yıllar önce bu uluslararası örgütten çekilmiş durumdadır.  Bu gibi bur durumu Fransız ya da uluslararası mason örgütlerine değil, dil olarak Fransızcaya bağlamak gerekir. "Niçin Fransızca da dünya yüzünde pek daha yaygın hatta uluslar arası bir dil olduğu bile söylenebilecek İngilizce değil?" diye sormak gerekir.  Bunun yanıtı için de biraz tarih karıştırmak, 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın ilk yarısında bu ülkedeki dile, kültüre, edebiyat başta olmak üzere sanata, endüstri ve ticarete bakmak gerekir.  Sonra 20. yüzyılın ikinci yarısındaki değişimin neden ileri geldiğine de bakmak gerekir. Türk Masonluğu'nda 1909 yılından 1950 yılına kadar (belki biraz daha fazla) büyük locaların amblemlerinin çerçevesinde ilgili büyük locanın adının Fransızcası da yer almıştır. 

Bir büyük locanın ambleminde adının bir başka dilde de yazılmış oluşu, o büyük locanın ulusallığını zedelemez. Bunu yer yer başka ülkelerin mason örgütlerinin amblemlerinde de görürüz. Sırf buna bakılarak o büyük locanın kendi bulunduğu ülkedeki ulusal niteliği sorgulanamaz.  Bu diğer dilin de kullanılışının gerekçesi araştırılmalıdır. Belki salt eskiden kalma bir alışkanlıktır, belki güncel olarak geçerli bir gerekçesi vardır.
  

  
« Son Düzenleme: Haziran 05, 2011, 11:03:05 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 05, 2011, 11:34:32 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan



Sn  ADAM 'a amblem konusunda açıklamalarından  dolayı teşekkurler.Konuyla ilgili  olarak aşağıda linkden bulduğum  yazıyı aktarmak istiyorum.
Saygılarımla


http://www.oocities.org/turkishmasons/mahfili3.html]http://www.oocities.org/turkishmasons/mahfili3.html

Kadin Masonlar…

Kadinlarin da "mason" olup olamayacaklari, kadinlari Masonluga kabul eden kuruluslarin birer gerçek mason örgütü sayilip sayilamiyacagi, Masonluk'ta öteden beri bir sorun olagelmistir. Bu konudaki tartismalar daha 18. yüzyil ortalarinda baslamis, günümüzde henüz sona ermemistir.
Dünyadaki mason kuruluslarinin büyük çogunlugu, kadinlarin da "mason" olabilmelerini benimsemez. Buna gerekçe olarak, Masonlugun geleneklerine bagli bir kurum oldugu, eski geleneklerde kadinlara yer verilmedigi gösterilir.
Eskiden, kadinlarin Masonluga alinmayislarinin gerekçesi olarak söyle bir açiklama yapilirdi: «Kadinlar zayif ve duygusal yaratiklardir. Masonlugun ögretimini anlayamaz ve kaldiramaz, çalismalarina uyum gösteremezler.»
Kadinlari küçümseyen bu "erkekçi" yaklasim, gerek birçok tarihsel gerçekle, gerekse bilim ve akil ile bagdastirilamaz. Kaldi ki, 20. yüzyilda artik bu tür bir anlayis çoktan çag gerisinde kalmistir. Kadinlar tarihte "operatif mason" olamamistir; ama "spekülâtif mason" olabileceklerini savunarak, görüslerini kabul ettirmek için yogun çaba göstermislerdir.
18. yüzyilin ikinci yarisinda kadinlarin (özellikle mason eslerinin) Masonluga girme istemleri hayli yogunlasmistir. Bunun üzerine masonlarin önderliginde yalnizca kadinlar için Masonluga benzer (paramasonik) birtakim örgütler kuruldugu, böylece kadinlarin oyalanmasina girisildigi görülmüstür. Bu yeterli olmayinca, sadece kadinlarin üye olarak alindigi ve erkeklerin güdümü altinda tutulan birtakim localar kurulmus, bunlara "adopsiyon localari" denmistir. Bu localarda, sadece kadinlar için olmak üzere, erkeklerin katildiklari localardan farkli yöntemler ve ritüeller uygulanmistir. 19. yüzyil baslarinda bunun farkina varan kadinlar bu kez insan haklari pesinde kosmaya baslamislar, artik adopsiyon localarinda çalismayi istemez, bunu asagilayici bulur olmuslardir.
Kadinlarin bu didinmelerinden olumlu bir sonucun alinabilmesi, nesiller sonra gerçeklesebilmistir. Ancak 19. yüzyilin sonlarina dogru Fransa'daki büyük localar kadinlari da Masonluga kabul etmeye baslamislardir. Bunu Ingiltere disinda Avrupa'daki diger bazi ülkelerdeki büyük localar da izlemistir.
Bu gelismenin ilginç yani, önceleri kadin masonlarin kendi localarini kurup kendi büyük localarini olusturmalarina firsat taninmamis olmasidir. Dünyada yalnizca kadinlarin üye olabildikleri mason örgütlerinin kurulmasi 20. yüzyil ortalarinin ürünüdür. Bundan önce, hem erkek hem de kadin üye kabul eden "karma" localar ve büyük localar olusturulmustur.
Kadinlarin "mason" olup olamayacaklari gibi, Masonluk'ta "karma" bir loca ve büyük locanin olup olamayacagi da yüz yildan bu yana tartisilagelmektedir.
Basta Anglosakson Masonlugu toplulugu olmak üzere, Masonlugu tutucu bir yaklasimla tanimlayip benimseyenler, günümüzde bile kadinlarin "mason" olamayacagi görüsünde diretmektedir. Hatta kadinlari Masonluga kabul eden kuruluslar ile herhangi bir nedenle masonik iliskilerde bulunanlari bile Masonlugun disina iterek "düzensiz" olmakla suçlamaktadirlar.
Masonluk'ta "düzen" çok önemli bir kavramdir. Fakat bu kavramin dünya yüzündeki tüm mason kuruluslarinca ortaklasa benimsenmis tek bir tanimi yoktur. Dolayisiyla bir mason örgütü bu kavrami kendine göre tanimladiktan sonra, "düzenli" saymadigi mason örgütlerinin aslinda bir mason örgütü sayilamayacagini, bunlarin yalnizca Masonlugu taklit ederek yozlastirdiklarini ileri sürebilmektedir. Böylece, yalnizca kadinlari üyeligine kabul edenler degil, kadinlarin "mason" olabilecegini benimseyen örgütler de düzensiz olarak nitelendirilmektedir.
Oysa,
Masonlugun evrensel amaçlarina ve dünyanin her yerinde benimsenen temel ilkelerine bakilacak olursa, kadinlari Masonlugun disinda tutmaya çalismanin hiçbir akla yatkin gerekçesi gösterilemez.
Bugün dünyada kadinlar her meslegi edinebilmekte, yüksek rütbeli asker bile olabilmekte, hükümetlerin ve devletlerin basina geçebilmektedir.
Masonluk, devlet organlarindan ve toplumun diger birçok kurumundan daha üstün bir örgüt degildir.
Kadinlarin da erkekler gibi "mason" olabilmesi insan haklarinin kaçinilamaz bir zorunlulugudur.
Buna karsin, dünyadaki mason örgütlerinin büyük çogunlugu kadinlarin "mason" olmasina karsi direnis göstermeyi sürdürmektedir. Türkiye'de ise, kadinlarin da Masonluga alinmalari daha 1930'lu yillarda gündem konusu edilmistir. Fakat bu ancak günümüzden sekiz yil önce gerçeklesebilmistir.
Türkiye'de 1991 yilinda olusturulan bir özel locada Masonluga giren kadinlar, ayni yil içinde kendi localarini kurmayi basarmistir. Kadin mason localarinin bir araya gelmesiyle Kadin Masonlar Büyük Locasi olusturulmustur.
Kadin masonlarin localarinda, tümüyle Masonlugun amaçlari dogrultusunda, Masonlugun ilkeleri ve örgütlenme sistemi ile çalisma yöntemi bakimindan erkek masonlarin localarindan farksiz çalismalar yapilmaktadir.
Günümüzde dünyanin birçok ülkesinde yalnizca kadinlarin üye olabildikleri mason örgütleri vardir. Ancak, gerek kadinlarin gerekse erkeklerin birlikte çalisabildikleri "karma localar" ve bu tür localarin olusturduklari mason örgütleri, Masonluk'ta hiçbir suretle cinsiyet ayirimi yapilmamasini öngören masonlar tarafindan daha çok tutulmaktadir.
Karma mason localari yer yer Anglosakson Masonlugu'nun etkin ve yaygin oldugu ülkelerde bile görülebilmektedir. Nitekim Anglosakson Masonlugu'nun odagi olan Ingiltere'de bile karma mason localari vardir.
Yurdumuzda henüz "karma localar" kurulamamistir. Sadece, hem erkek hem kadin masonlar birbirlerinin localarina "konuk" niteligiyle katilabilmektedir.
« Son Düzenleme: Haziran 05, 2011, 12:33:43 ös Gönderen: AQUA »
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Haziran 05, 2011, 03:27:12 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Nihayetinde forum  üyesi bir kadın olarak konu  ile ilgili kişisel  görüşümü  beyan etme gereği  hissettim,bu konuda ek bir açıklama  yapma  gereği gördüm.Tamamen bir harici  olarak  fikrim  şu  şekildedir:
Öncelikle  altını  çizerek  belirtmek istiyorum ki ''operatif  masonluk'' içinde  Hür ve Kabul Edilmiş Mason'' kuruluşunun baştan kabul ettikleri  yasalar  çerçevesinde  üyelerini sadece  '' erkekler içinden seçiyor olması, kadınları  kabul etmiyor  olmasını''  kesinlikle ve kesinlikle  eleştirmek , öneride bulunmak  yadırgamak gibi bir  düşünceyi  taşımıyorum.Kuralları  bellidir, yapılması gereken saygı duymaktır, bunun dışında  olacak olanlar gereksiz  ve yersizdir.
Peki  nedir  masonluk?Sitede  yer  alan  Sayın MASON'un tanımına göre ''Masonluk; hayat boyu suren bir; olgunlasma, erdem sahibi olma, bilim yolunda isigi arama ve herkesin esit olarak tek cati altinda elit, mutlu ve kaliteli olarak yasamasini amaclayan bu yolda egiten bir okuldur. Baslica hedeflerinden bazilari;Yarini daha guzel bir gun yapmak. Iyi insani daha iyi bir insan yapmaktir''Tanımdan  yola çıkarsak bunu  kadınlar yapamaz mı?Elbette yapabilir hatta   bazı noktalarda kadına  özgü  önsezi  ve hassasiyet  eklendiğinde belki  ortaya daha iyi bir sonuç çıkabilir.
Tarihsel gelişim  süreci içinde kadınlar zaman zaman  aktif  olsada  genel  görüntü toplumsal  rollerde ikinci  planda olması kendi  olabilme  bilincinden cok nesne  ve  edilgen konumda  olmasıdır.Kişisel  hak  ve  özgürlüklerini  alması uzun  uğraşlar  çerçeveside  ve  geç olmuştur.Ama artık her  alanda daha  faal  ve  söz sahibi  olduğu  giderek bu oranın arttığını  düşürsek ''spekülatif mason''da olmalıdır.Bana  göre kadınların düşünsel, zihinsel ve sosyal  faaliyetlerde daha  fazla  bulunması gerekmektedir.Kişinin kendisinde olan değişimin kendisine  olduğu kadar  çevresine dolaylı yöndende topluma yansıması  olacaktır.Bu nedenle düzensiz tanımlanıyor olsa bile, önce bir insan sonra  bir  kadın olarak olabilirliğini  kabul edip ''Kadın  Mason Büyük Loca''sını yürekten destekliyorum.
Saygı  ve Sevgilerimle..
AquA
« Son Düzenleme: Haziran 05, 2011, 04:04:13 ös Gönderen: AQUA »
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Haziran 06, 2011, 02:43:52 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 281
  • Cinsiyet: Bayan

sevgili adam, dürüstçe bir soru sorayım... sizce ben şuanki örtülü halimle kmbl na başvurursam bana diğer başvuran kişiler ile aynı hakları sunarlar mı? aynı prosedür uygulanır mı? yoksa bana görünümümden dolayı farklı mı davranılır?
Kimse almasin seni, Yine bana kalasin


Haziran 06, 2011, 10:58:05 öö
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Asli böyle bir soruyu nicin bana yöneltiyor?

Sanırım bu konu üzerinde en çok ben yazı yazmış olduğum için.

Aslında bu soru Kadın mason Büyük Locası ile ilgili olamaz çünkü Sayın Asli AClmanya'da oturduğu için o büyük locaya üye olamaz  çünkü ona bağlı loclüarın toplantılarına katılamaz.

Diyelim ki öyle değil, Sayın Asli bir hafta orada, bir hafta burada, o nedenle toplantılara düzenli olarak katılabilir?

O zaman bu soru hiçin soruluyor? "Görünümümden dolayı" diye bir söz var. Bundan ne anlamak gerekiyor. Burada Sayın Asli'nin kullandığı bir amblem var; eçinde kara çarsafa bürünmüş bir güzel hanım yüzü. Sayın Asli, "Bu ben isem..." mi demek istiyor?

Diyelim ki öyle. Sahmıyorum ki Kadın Mason Büyük Locası'nın tüzüklerinde üyelerin dış (özel) yaşamlarındaki giyimlerine ilişkin bir kural olsun.

Demek ki bir sakınca olmaz.

Bu konuya belki devam edebiliriz. Ancak buradaki bu aşamaya kadar olan varsayımlarım doğruysa devam edelim.  Değilsea düzeltelim, açıklayıcı bigli verelim, öyle devam edelim.

Yazdıklarım yeterliyse devama gerek olmaz.



 
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 06, 2011, 11:55:29 öö
Yanıtla #9
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM, bende size bir kaç soru sorayım bari.
Ulusalcılığı bile bilmeyen, ama ülkesi hakkında ve ulusalcılar hakkında yorum yapabilecek kadar cahil birisi, kadın mason localarına alınabilir mi?
Ümmet anlayışı dışında hiçbir yönetim biçiminden haberdar olmayan birisi ülkesine ne fayda sağlayabilir?
Bu kişi cehaletiyle ülkesine zarar verirken, masonluğun getirdiği şartları nasıl anlayıp yerine getirebilir?
Ülkesini ve yönetim şeklini bilmeyen, kendi araştırıp bulmadığı, birilerinin pompalamasıyla karanlık çağlara özenen bir bayan nasıl olur da çağdaşlık diyen, bilim diyen, eşitlik diyen bayan mason locasına kabul edilebilir?
Hayatında toplam 100 kitap değil, 5 tane farklı konu incelememiş birisi nasıl olur da bilgili sayılabilir?
Yaşadığı çağdaki toplumları dahi bilmeyen, psikoloji sosyoloji, felsefeyi hiç okumamış birisine nasıl aydın denilebilir?
Doğuştan itibaren değişmez, dokunulamaz diye doğrular öğretilen ve bunları özgür bir ruh olmadığı için hayatı boyunca hiç sorgulamamış bir bayan dogmatik sayılmazsa bayan masonlar için dogma ne olur?
Masonların okumuş, kültürlü insanlar olduğunu biliyoruz, örtülü bayanların ortalama kültür seviyesinin ilkokul seviyesini geçmediği ispatlıyken mason adayı birisiyle evlenmesi ihtimali ne kadardır?
Dogma ile doğumu ayıramayan bir bayan mason olabilir mi?
Ayrıca bu kişi cehaletini görmeyip, örtünmesinin mason olmasına engel olup olamayacağını üstüne basa basa sebep gösterebilir mi?

Cevap vermeseniz de olur  :)


Sayılarımla...
Bir yere ait olmayı hiç istemedim. Ya kendim olurum yada başkalarının arkamdan övgüleri ile ölmüş olurum.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
28 Yanıt
65430 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2017, 08:24:27 ös
Gönderen: ADAM
12 Yanıt
12132 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2011, 05:59:50 ös
Gönderen: ADAM
16 Yanıt
15109 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2009, 04:56:39 öö
Gönderen: Waldow
0 Yanıt
7681 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 13, 2009, 03:20:26 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4947 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 22, 2012, 06:29:46 ös
Gönderen: b12
57 Yanıt
29705 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 02, 2013, 07:49:46 öö
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
7350 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 23, 2014, 04:35:31 ös
Gönderen: ADAM
10 Yanıt
8231 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 24, 2014, 03:08:54 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
5182 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2015, 02:05:44 ös
Gönderen: Risus
7 Yanıt
6433 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 16, 2015, 06:27:01 ös
Gönderen: ADAM