Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: new lion - Haziran 16, 2008, 03:40:29 ös

Başlık: masonların kefilliği
Gönderen: new lion - Haziran 16, 2008, 03:40:29 ös
mason olmanın şartlarında iki masonun kefil olması şartı konmuş...peki ben bu masonlara kendim mi ulaşacağım yoksa onlar bana ulaşır mı?
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: MASON - Haziran 16, 2008, 03:44:17 ös
Sayin new lion,

Turkiyede oncelikle bir Masonun sizi Masonluga davet etmesi gerekmektedir. Daha sonra 2 kefil bulunmasi gerekiyor. Sizi Masonluga davet edecek olan kisinin sizi oldukca iyi taniyor olmasi sart. Uygun goruldugunuz durumda zaten kefilleri bulmak pek zor olmayacaktir.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: new lion - Haziran 16, 2008, 08:35:32 ös
peki sayın mason,o zaman benim mason olmak istemem birşey değiştirmiyor birinin gelip bulması gerekiyor öyle mi ?
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: poyraz06 - Haziran 16, 2008, 09:14:53 ös
Hayir Sn.new lion. Bir insanin baska insanlari arayisa cikma fikri biraz mantiksiz :) Cevrenizde ustad bir mason sizi cok iyi taniyor ve mason olacaginiza eminse size bir kereligine masonluk teklif edebilir. Onun disinda siz kendi ozgur iradeniz ile bir locaya basvurabilirsiniz. Her iki durumda da sansiniz esit yanilmiyorsam.
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Haziran 16, 2008, 09:18:59 ös
peki sayın mason,o zaman benim mason olmak istemem birşey değiştirmiyor birinin gelip bulması gerekiyor öyle mi ?

Sn. new lion,

İstemek genelde başarmanın yarısıdır ancak Masonlukta bu önerme pek geçerli değildir.Mason olabilmeniz için bir Kardeşin sizi teklif etmesi gerekir.Teklif edebilmesi içinde sizi çok yakından tanıyor ve uygun olduğunuzdan net olarak (şüpheye yer bırakmazsızın)emin olması gerekir.Bu konuyu samimi arkadaşlık ile karıştırmayın zira birçok kardeşin en samimi arkadaşları bile onların Mason olduklarını bilmezler.

Bir diğer yol ise çevrenizde oturmuş karakterinizle birlikte olgun kişiliğinizi destekleyen (uygun yaş,meslek,eğitim,kültür) bir sosyal statüye sahipseniz bir gün hiç  tanımadağınız bir Kardeş sizinle irtibata geçebilir.

En son ihtimal de (ki bu  olumlu sonuçlanması en zor olandır) sizin kapıyı çalıp kendinizi tanıtıp isteğinizi bildirmenizdir.Uzun araştırmalardan sonra bir pürüz çıkmaması durumunda ve sizi hiç tanımayan bir Kardeşin sizi teklif etme riskini alması ile bu dünyaya adım atabilirsiniz.Ancak bu çok nadir görülen ve gerçekleşmeside çok nadir olan bir durumdur.

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: new lion - Haziran 17, 2008, 01:28:22 ös
bu soruma cvp veren bütün dostlarıma çok teşekkürler beni aydınlattığınız için sağolun madem istiyorum başarmak zorundayım ;) saygılarımla..
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: lucifer - Temmuz 22, 2009, 03:08:03 ös
sn MYSTICPROVACATE

eski bir başlık ama merakımı gidermek istiyorum.
peki kişi mason olmak ıstıyor fakat çevresinde kendisini davet edebilecek mason yoksa ne olacaktır. ve gerçekten kişide masonluğun aradığı ve krıterlerıyle doğru orantıda bırıyse, herkesin çevresinde mason kişi veya kişiler olacak diye bir şey yok.
saygılarımla,

saygılarımla,
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: MASON - Temmuz 22, 2009, 11:08:25 ös
Sayin lucifer,

Olumlu sonuc cikma ihtimali cok dusuk olsada kisinin kendisi Locaya giderek basvuruda bulunabilir. Fakat bizlere gore "Kalbinde Mason olmus kisiler" in cevrelerinde zaten Masonlar mevcuttur. Mason gibi yasayanlar zaten Masonlara yakin kisilerdir.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: lucifer - Temmuz 23, 2009, 08:50:35 öö
sn Mason


kişilerin çevrelerinde zaten masonlar mevcuttur diyosunuz, sizce bu nekadar kalbinde mason  olmuşları kapsamaktadır. kişi, kendini kalbinde mason olmuş hissetmektedir ve gerçektende oyleyse, ve onun yanında çevresinde hiç mason yoksa sonuçta olmayabilirde.

saygılarımla,
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: MASON - Temmuz 23, 2009, 01:37:19 ös
Alıntı
kişi, kendini kalbinde mason olmuş hissetmektedir

Sayin lucifer,

Bana sklikla msn ve email yolu ile bu ifadede bulunuluyor. Oncelikle bir konuya aciklik getirmek gerek. Mason olmayan bir kisi "Ben kendimi Mason gibi hissediyorum. Ben kalbimde Mason oldum. Benim Masonlardan farkim yok. Ben kalbimde Masonlugu yasiyorum" gibi ifadelerde bulunmamalidir. Cunku kisi Masonlugu bizler kadar bilmemektedir. Kendisini bilmedigi bir topluluga ait yada hazir gormesi guven vermez. Kendisinin Mason olup olmayacagina yada kalbinde Mason olup olmadigina kendisi karar veremez. Mason olmayan bir kisinin kalbinde Masonlugu yasadigini idda etmesi yanlis bir ifadedir. Kisinin kalbinde Mason olup olmadigini yine Masonlar gorecek, bilecek ve anlayacaklardir. Bizlere gelerek "Ben kalbimde Mason oldum. Hadi simdi beni araniza alin, Mason yapin." diyen kisilere guvenmemiz soz konusu dahi olamaz. Kisinin ne derece kalbinde buna hazir olduguna, kendisinin bizlere ne kadar benzedigine, Masonlugu ne derece yasadigina bizler karar veririz. Loca kapilarinin dis kisminda kapi kolu yoktur. Masonluga giren kapilar sadece ve sadece iceriden acilabilir. Bu kapilarda bagirilmasi, kapilarin yumruklanmasi yada tekmelenmesi sadece kapinin arkasindaki gucun artmasina neden olacaktir.

Bu nedenle kisinin kendini Mason gibi hissetmesi bizler icin bir onem tasimamaktadir. Onemli olan bizim onu Mason gibi gorup gormedigimizdir.

Alıntı
ve gerçektende oyleyse, ve onun yanında çevresinde hiç mason yoksa sonuçta olmayabilirde.

Kisi gercekten bir Mason gibi yasamaktaysa, kalbinde ve benliginde Mason olmus ise ve bu bizim dikkatimizi bir turlu cekemiyorsa yada hicbir Masonun olmadigi bir cevrede kalbinde Mason olmus bir kisi olarak yasamaktaysa, kendisi giderek Locaya basvuruda bulunabilir. Bu basvurularin neredeyse hepsi ret edilmektedir. Ancak kabul edilenlerde olmustur.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: lucifer - Temmuz 23, 2009, 03:26:00 ös

sn Mason

tabikide masonluk her önüne gelen ben mason gibi yaşıyorum içimde mason oldum bunu hissediyorum diyeni içeri alıp kabul etmeyecektir.  çevresindede ben mason gibi yaşıyorum masonluğu kalbimde başardım diyerek dolaşmasıda masonluğu masonlar kadar bilmediği için yanlış bir ifadedir doğru.

ama işte bu tür insanların masonlar tarafındanda hissettikleri onaylanmış kişinin çevrsesinde masonluğa davet edecek kimse yoksa ve oda kendi imkanları ile kapıyı çalmışsa çoğunluğu neden ret edilmekte. kişi sonuçta masonluğu becerebilecek o duruşa şana yakışacak bir nitelikteyse neden kendi başvurusuyla zor olmakta.

kapıların yumruklanması yüklenilmesi ve bu kapılarda bağrılması arkasındaki gücün artmasına sebebiyet verecek derken sözü biraz açabilmeniz mümkünmü. hangi tarafın güçlenmesine vesile olacaktır mesela

saygılarımla,
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: futurum - Eylül 22, 2011, 05:09:17 öö
Sn Mason'un söylediğine bakılırsa mason olma aşkıyla yanıp tutuşan insanların çok büyük bir kısmının %1 bile şansı yok.Bana bu izlenimi verdi en azından.
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: ADAM - Eylül 22, 2011, 08:22:01 öö


İki yıldan fazla bir süre öncesinden kalma bu konu üzerine Sayın futurum kalkıp şimdi bir görüş yazınca, öncekilerin baştan sona okunması gerekiyor.

Okununca da görülüyor ki aslında bu başlık altında yazılmış olanlar forumun bir mason örgütüne üye olma (Masonluğa girmek) konusuyla bağlantılı diğer birçok başlığı altında yazılmış olanlardan pet daha kısa; âdeta bir özet.

Anımsıyorum: Bir değer başlık altında bir tartışma yapmıştık bir yıl kadar önce, Masonluğa girmek kolay mıdır, zor mudur diye.

Bunun sonucu bir açıdan zor çıkmıştı ama bir açıdan da pek o kadar zor değil. Hele Sayın futurum’un dediği gibi “mason olma aşkıyla yanıp tutuşan bir insan” için hiç de zor değil.

Buna karşın Sayın futurum şu %1 oranını nasıl hesapladı acaba? Böyle bir rakama varabilmek için kişinin elinde eni konu istatistiksel veri olması gerek.

İstenirse bu konu yeniden tartışılır ancak o zaman konu başlığı yani “kefillik” olgusu dışına taşılabilir. Ben derim ki, Sayın futurum ya da bir diğer katılımcı bu konuyu kaşımak istiyorsa yeni bir başlık açsın, hem bilgilenelim hem tartışalım.


Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: Eureka - Eylül 22, 2011, 11:12:28 öö
Benim bulundugum yerde birini Masonluga davet etmek uygulamasi kullanilmamaktadir.

Ancak kisi Mason oldugunu bildigi birine basvurur ise, o Kardes ona kefil olmayi tercih edebilir. Kefil bir tane olmali, ona ek olarak basvuruda 2 tane daha Ustat Mason imzasi bulunmalidir. Bu diger imza sahiplerinin adayi kefil kadar tanimasi beklenmemektedir.

Kefil olacak hicbir Mason tanimadan basvuruda bulunmak mumkun degildir. Zira basvuru formu, bir Ustat Masonun elinden alinir.

Adaya basvuru formu verilmeden once, genelde kefil olacak Kardes, ilk toplantida bu niyetinden bahseder. Cogunlukla buna karsi cikan olmaz ancak Ustad-i Muhterem'in bunu en kisa surede bilmesi planlama acisindan onemlidir.

Kisacasi, bizim vadide ilk adim adaydan gelmelidir.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: 418 - Eylül 22, 2011, 09:53:03 ös
Masonluğa seçilen insanların özellikleri ve karekterleri düzgün olmasaydı , geçmişten bu güne masonluk diye birşey olabileceğini düşünmüyorum , eminim detaylı bir elemeden ve süzgeçten geçiriliyordur mason olan insanlar...
masonların bir çok meslek group'undan olduğunu varsayarsak kişinin mason olma potansiyeli olan herhangi birisini bulmakta zorluk yaşayabileceklerini düşünmemekteyim...
Tabiki işin ego kısmıda var , ego kısmı ne derece etkili bu hususta bilemem...

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: khanjar - Eylül 28, 2011, 10:48:13 ös
mason olmak :D

belki biraz konu dışı olacak ama yazmak istiyorum yinede..

şimdi ilk sayfada birisi yazmış kendiniz başvurabilirsiniz diye.. beni kim tanır masonlardan kim niye kefil olsunki bana?? diye sorarımm :D

ayrıcı başvurabilirsiniz diyorsunuzda ankaradaki locanızın adresini verin başvurayım diyorum hiç kimsenin adres verdiği yok :) durun tahmin edeyim ışığın peşinden gidersem beni bulurlar dimi :D  bu gibi komik sözlerle de kafa karıştırıp konuyu dağıtırsınız.. ee nasıl mason olcaz anlatacak birisi yokmu verin adresinizi geliyorum ;)
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: futurum - Kasım 28, 2011, 04:34:50 ös
Evet sayın akif_yzb Ankara'da bir loca adresi alamamanın üzüntüsü bendede mevcut...
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: 418 - Kasım 28, 2011, 05:34:43 ös
hiç mason locasına gitmemiş bir olarak locayı gezmek gayet hoş olabileceği düşüncesindeyim ,
çok eski bir loca daha iyi olurdu gezmek için ... müze şeklinde sergilense harika olur insanların ilgisini çeker şahsi görüşüme göre , ayrıca insanlardaki ön yargının kırılmasınada vesile olabilir...


Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: willshine - Kasım 29, 2011, 02:15:48 öö
Merhaba, ben konu başlığında yeni bir soru sormak istiyorum.

Acaba x ilinde ikamet eden bir mason üstadı, y ilinde ikamet eden ve masonluğa uygun olduğunu düşündüğü bir kişiyi y ilindeki herhangi bir locaya alınması için önerebilir ve kefil olabilir mi? yoksa masonların sadece kendi locaları için mi teklif ve kefillik hakları vardır?

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: ADAM - Kasım 29, 2011, 08:47:34 öö

Masonluktaki üç terim birbirine karıştırılıyor:

1- Önerici
2- Kefil
3- Rehber

Bunların anlamları için Mason sözlüğü'ne bakabilirsiniz.

Sayın willshine sadece öneriden söz ediyor yani önericiden. Önerici = kefil olmayabilir.

Kesinlikle bilmemekle birlikte bildiğim kadarını söyleyeyim:

Bir mason, bir başka locaya bir aday önerebilir. O loca kendi bulunduğu vadinin (kentin, bölgenin) dışında bir başka vadide çalışıyor olabilir. (Zaten bir mason oturduğu yani ikamet ettiği yerdeki bir  locanın üyesi olmak zorunda değildir.)

Bu konu çeşitli nedenlerle büyük localar arasında farklılık gösterebilir.


 

Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: willshine - Aralık 05, 2011, 11:16:08 ös
Teşekkürler Sayın ADAM,

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: futurum - Aralık 11, 2011, 11:31:57 öö
Ankara'da Tuna Caddesinde ki bina'nın mason derneği olduğunu söyledi bir arkadaşım. Ankara'da mason derneği olarak gösterilecek bir adres olabilir mi bilgisi olan var mı bu konuda.
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: ADAM - Aralık 11, 2011, 11:55:42 öö

Elbette Salyın Futurum bu forumda böyle bir soru sorabilir. Yanıtı blen ve bertmek isteyen varsa belirtir.

Ancak bu sorunun yeri forumun bir başka bölümünde olmalı sanırım, burada değil.

Buredeki konu "masonların kefilliği". Sayın Futurum'un bu konuyla bağlantılı bir diyeceği varsa bu başlık altında onu görüşelim. 
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: karahan - Aralık 11, 2011, 12:16:01 ös
Sn.Adam'ın affına ve hoşgörüsüne sığınarak kendi yazısınız alıntıladım bu foruımda tartışılmış ve cevaplandırılmış bir konu.


Bu yazıyı önce aşağıda linkini verdiğim başlık çerçevesinde bir yanıt olarak aktaracaktım.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=4964.0 (http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=4964.0)

Sonra caydım. Yeni bir başlık açmayı daha uygun buldum. O linkte yazılanlara bakarsanız görürsünüz ki, konunun irdelenmesi “kefillik” üzerine değil de Masonluğa girmek üzere yapılacak bir başvuru üzerinde yoğunlaşmış.

Ben ise doğrudan ve yalnızca “kefillik” üzerinde durmak istiyorum.


Hani dilimizde bir deyiş vardır “İşin yoksa tanık ol, paran çoksa kefil ol” diye.

Masonluktaki kefilliği de biraz buna benzetebiliriz. Anlatımında Sayın Mysticprovacateur’un dediğini bir mason için bir başka biçimde yorumlarsak şöyle diyebiliriz: “Güveniyorsan kefil ol.”

Bu güvenme kime?... Masonun hem kendisine hem de önereceği kişiye…

Ne bakımdan?.... Her bakımdan.

Uygulamada öyle mi oluyor?... Hayır. Ne yazık ki kimi zaman güvenilen dağlara kar yağıyor. Öyle ki, kimi zaman bir bakıyorsunuz o öneren, kefil olan kişi Masonluk ile pek de bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmuş ya da Masonluktan ayrılmış. Onun da bir kefili vardı elbette.

Aslına bakılacak olursa “öneren” ile “kefil” birbirinden ayrılmalı. Hani bir hariciyi bir locaya mason olması için iki kişinin önerdiğini biliyoruz ya… Aslında çoğu kez bunlardan biri “önerici”, ötekisi öneriye katılan yani “kefil”. Ancak bu bir sözcü oyunu sayılabilir. Bir bakıma ikisi de kefil.

Eskiden uygulanan, bazı yerlerde uygulanması sürdürülen bir yöntem var. Şöyle: Bir locaya önerilmiş bir adayın adı ve kimlik bilgileri loca üyelerine açıklanıyor. Sonra katılanlara söz veriliyor. İşte o zaman, o önerici var ya, söz istiyor ve önerilen kişiye ilişkin ayrıntılı bilgi veriyor. Sonra, o kefil var ya, o da söz istiyor ve öneriyi desteklediğini yani kefil olduğunu belirtiyor. Kime kefil? Önerilen adaya mı? Hayır, önerene kefil.

Bununla birlikte görenekler uyarınca hep öneren kefil sayılır.

Peki bunun ritüelik yansıması nasıl?

Biliyorsunuz, forumda ritüelik ayrıntılara giremeyiz ama şunu söylememizde hiç de sakınca olmadığı görüşündeyim.

Masonluğa Kabul Töreni’nin bir aşamasında Üstad-ı Muhterem, harici ile bağlantılı olmak üzere sorar “Ona kefil olan var mı?” ya da “Ona kim kefil oluyor?” gibisinden… Şimdi buna yanıt vermek gerek. Kim yanıt verir? Onu önermiş olan ya da yukarıda değinmiş olduğum kefil mi? Hayır. Bu bir ritüelik işlem. Burada kefil olan kişi genellikle bir locanın görevlilerinden şu “Muhakkik” ya da “Soruşturucu” unvanını taşıyan kişidir. (Yanlış bir görev unvanı bu aslında ama onun üzerinde durmayalım.)

Böylece, usulen ya da aslına uygun bir iş mi yapılmış oluyor?

Hayır… Bunu anlamak için tören öncesine gitmek gerekir.

Masonluğa Kabul Töreni’nin yapılacağı gün, önericisi adayı alıp bu törenin yapılacağı yere getirir. Orada onu törenin sonuna kadar geçerli olmak üzere işte o görevliye teslim eder. Bundan sonrasına karışmaz. Dolayısıyla işte o görevli de ritüelin bir gereği olarak adaya kefil olduğunu belirtirken, aslında kendi adına değil, onu önermiş olan kardeşi adına hareket etmekte, bir bakıma onu temsil etmektedir.

Şayet bir mason sonradan Masonluğa yakışmayacak tutum ve davranışlar içine girecek olursa hiç kimse onun Masonluğa Giriş Töreni’ndeki o görevliyi bulup ondan hesap sormaz. Ancak onu önermiş olan ve kefil olanlar var ya… İşte onlardan hesap sorulabilir?

Nasıl bir hesap sorulur?

Masonca… Masonluğun gerektirdiği bir biçimde… O kardeş ya da kardeşler, bu durumdan ötürü zaten diğerlerinden çok daha fazla üzülmüştür. Üstlerine giderek bir de onları incitmenin gereği yoktur. Sadece, olanak varsa, bu durumun düzelebilmesi bakımından ellerinden geleni yapmaları için kendilerinden ricada bulunulabilir.

Masonlukta kefil olmanın bir riski var kuşkusuz. Ancak biliyoruz ki masonlar bu riski severek ve isteyerek üstleniyor. Bir de bundan çekinenler var. Onlara sormalı: “Sizi önermiş olan kişi size kefil olmuştu da siz başkasına kefil olmaktan niçin çekiniyorsunuz?... Yoksa Masonlukta yazılı olmayan görevlerinizi tam olarak kavrayamadınız mı?”
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: hiramsavas - Aralık 17, 2011, 10:07:30 ös
kendi benliğinde tam olarak kalben kendisini mason olan bir kişi kendisi gidip kapıyı çalabilir. Ancak bu noktada insanın kendisine inancı tam olmalıdır. Her yönden kendisini masonluğa hazır hissetmelidir. Zira geri çevrilirse ömür boyu bu şansını kaybedebilecektir.

Eğer masonlukta kapıyı bizzat çalmanın önemi olmasaydı " kapıyı çalın size açılacaktır " öğretisi bu kadar önemli bir yer teşkil etmezdi. Elbette bu öğreti sadece bu konu için anlam oluşturmaktadır demiyorum.

Sözün özü kendisini hazır hisseden insanların kapıyı çalması bana göre yerinde bir hareket olacaktır.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: masonların kefilliği
Gönderen: evvah - Şubat 28, 2013, 11:43:22 ös
Sayın MASON

Söylediklerinizden şunu anladım,yani kişi mason olmaya hazır ise zaten masonlara yakınlaşacaktır.Bu tıpkı şuna benziyor:Bir genç sıradan bir hayat yaşarken çevresi,yaptıkları, davranışları ,düşünceleri ve hisleri sıradan(bunda kasıt aramayın) iken bu genç birden büyük bir yazar olmak istiyor edebiyatın tutkulu şerbetinden içmek istiyor ve sürekli yazılar yazıyor yazıyor yazıyor...Daha sonra yazdıkça kendisinde gerçekten bir cevher olduğunu anlıyor ve kendini daha fazla bu işte hazır hissediyor,kendisinin bu yaşama,bu geleceğe ait olduğunu hissediyor.Ve zamanla kendini sıradan arkadaşlardan,insanlardan ayrı bir yere taşıyor.Daha sonra yazılarını ''etrafında'ki insanlar çok beğeniyorlar.Bir süre sonra yaptıkları,davranışları, düşünceleri,ve hisleri tıpkı gerçek bir yazar gibi oluyor.Ve bu işi yaptığı için etrafında onun gibi yazarları görmeye başlıyor yavaş yavaş...