Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu  (Okunma sayısı 30222 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 04, 2014, 09:52:18 ös
Yanıtla #10
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Spock, kardeş sofrası sizin gözünüze lüzumsuz bir masraf olarak göründü ama bana öyle görünmüyor çünkü herhalde o yemekte yenen şey ekmek arası kaşar değildir diye düşünüyorum :) yine de mason arkadaşlardan biri bu konuyu gerekli görürse açıklayacaktır.


Asla lüzumsuz gözükmedi... Aksine son derece gerekli bir maliyet kalemi... Sadece matematiksel olarak 9 aylık kardeş sofrası maliyetinin (810 TL) yıllık aidattan (750 TL) yüksek çıkmasına şaşırdım.
Live long and prosper.


Mayıs 04, 2014, 09:56:48 ös
Yanıtla #11

Sayın Spock, bunu yıllık olarak hesaplamasaydık da, her toplantı sonrası ödenen bir para olarak düşünseydik (ki bildiğim kadarıyla öyle), gözümüze bu kadar yüksek görünmeyecekti. Her masrafı yıllık olarak hesaplayınca böyle olur zaten. Mesela sigara gibi, çay gibi, tuvalet kağıdı gibi, hesapladığımızda bizi şaşırtacak o kadar çok masrafımız var ki.


Mayıs 05, 2014, 12:47:03 öö
Yanıtla #12
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 5
  • Cinsiyet: Bay

Ben yurtdisinda düzenli bir locaya bagliyim. Giris ödentisi 200 euro, yillik aidatimiz 300 euro. Yilda iki taksitle ödüyoruz. Ayda 4 kere calismamiz var. Kardes yemeklerimiz 6 euro. Eger bu orantiyi baz alirsam resurrected in dedigi giris ödentisi cok, yillik aidat normal geldi bana.


Mayıs 05, 2014, 01:18:14 öö
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 323
  • Cinsiyet: Bay

Görüldüğü gibi Mason üyeler cevap vermemiştir. Konu yine haricilerin teorisel yada bir yerden edindikleri bilgileri kalmıştır...
Dünya üstündeki en üstün yaşam formu olduğumuza ama yine de sözcüklere sığmayacak kadar mutsuz olduğumuza,çünkü başka hiçbir hayvanın bilmediği şeyi,ölmek zorunda olduğumuzu bildiğimize dair bir ironi


Mayıs 05, 2014, 08:00:31 öö
Yanıtla #14
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu konu üzerindeki katkılar güzel ama bence çoğu biraz uzakta dolaşıyor.

Bir kere şunu ortaya koyalım: Giriş ödentisi ayrı, yıllık ödenti ayrıdır. Giriş ödentisini veren harici, yıllık ödentiyi veren masondur. Giriş ödentisi girmeden önceki masraflar, yıllık ödenti üyelik sırasındaki giderler içindir. Bir büyük locada giriş ödentisi ile ilk yılın ödentisi aynı anda topluca alınıyorsa, bu özel bir durumdur; kaldı ki bir büyük locanın her vadisinde aynı şekilde uygulama yapılmayabilir.

Bunları geçelim ve daha önce belirtmiş olduğum üzere yıllık ödenti konusunu şimdilik sonraya bırakarak sadece giriş ödentisi üzerinde duralım.

Dediğimce, giriş ödentisini veren haricidir. Adı üstünde giriş ödentisidir ve giriş için verilir. Belki bir dernek ya da kulüpte giriş ödentisi, o kulüp ya da deneğin önceden var edilmiş olanaklarına katkı payı olarak alınmakta olabilir. Fakat gelecek için katkı payı sadece üye olanlardan alınabilir.

Diyeceksiniz ki, böyle bir mantık yürütmenin gereği yoktur. Her kulüp ya da derneğin tutumu da farklı olabilir, bu ödentiyi almaktaki gerekçesi de. Ancak konu Masonluk olunca mantık yürür çünkü Masonluk sadece bir sosyal dernek değildir; bir düşünsel (felsefi) kurumdur ve bu nedenle bir öğretisi vardır. Düşünme ilkeleri de öncelikle bilimsellik ve akıl olarak belirtilmektedir. Dolayısıyla bir hariciden giriş ödentisi alınmasının bir mantıklı gerekçesi olmalıdır.

Kaldı ki, herhangi bir dernek ya da kulüpte o dernek ya da kulübe üye olmak üzere baş vurmuş ya da önerilmiş olan bir kişiden, giriş ödentisi üyelik işleminin gerçekleştirilmesi esnasında alınır. (Taksitli ya da kredi kartıyla ödeme söz konusu olabilir; o ayrı. öyle bir uygulama mason derneklerinde de vardır. Biz burada ödemeyi nakit peşin olarak düşünelim.) Masonlukta ise öyle değildir; çünkü bir adayın masonluğa kabul edilip edilmeyeceği, tekris denilen o törenin yapılmakta olduğu ana kadar %100 kesinleşmemiştir. Nitekim bu tören yapılırken bile töreni yarıda kesilmiş olan adaylar görülmüş olduğu belirtilmektedir. Böyle bir durumda ise elbette alınmış olan giriş ödentisinin geri verilmesi söz konusu olacaktır.

Şimdi… Üzerinde böyle çok durmuş olduğumuz giriş ödentisi acaba neyin karşılığıdır. Bir mason adayı, girmek istediği locanın ilgililerine “Bu giriş ödentisini niçin alıyorsunuz?” diye soracak olursa, buna nasıl bir yanıt verilebilir? Bunun yanıtı, dernek tüzüğü ve kurallar olamaz çünkü böyle bir yanıt yasaldır ama akılcı değildir.

Bir harici herhangi bir mason locasının giriş ödentisini yüksek buluyorsa, -örneğin kimi üyelerimizin HKEMBL için belirtmiş olduğu rakam- buna karşılık nasıl bir açıklama verilebilir? Elbette böyle bir açıklama yapılması zorunluluğu yoktur; bizim burada yaptığımız iş, bunu irdelemektir.

Hani bir soru sormuştum; giriş ödentisinin ne kadar olması sizce uygundur diye.

Yıllık ödentiyi bir yana bırakalım; giriş ödentisi olarak 3500 dolayında bir rakamdan söz ediliyor.

Bunun yüksek olduğunu bu başlık altında bile söyleyen katılımcımız var.

Peki, madem yüksektir, madem masonlar çalışmalarında akıl ilkelerini öncelikli tutar, yönetimsel işlemlerinde de o ilkeleri öncelikli tutmalıdırlar, mantıklı düzeyde olan bir giriş ödentisi, günümüzün koşulları altında ne kadar olmalıdır?

Bunun yanıtı da duyguya ya da gelir olanaklarına değil, bir mantıklı gerekçeye bağlı olarak verilmelidir.

Örneğin henüz öğrenci durumunda olan bir üyemiz bu ödentinin yüksekliğinden yakınırken, kendi gelir durumunu düşünüyor. Ona demek gerek ki, biraz dur, eğitimini bitir, iş-güç sahibi ol, para kazanmaya ve aileni geçindirmeye başla, ondan sonra düşün Masonluğa girmeyi. Bir diğeri bunları yaptığını ama işinin/mesleğinin kendisine sağladığı gelirin yetmediğinden yakınabilir. Haklı!... Ne yazık ki bizim ülkemizde insanların gelir düzeyleri arasında uçurumlar olabiliyor. Ne gelişmiş liberal ekonomili Batı ülkelerinde ne de sosyalist ülkelerde öyle değil. Bizim ülkemizde halkımızın sosyo-ekonomik yapısı yerine oturtulamadı. (Aslında geçmişimizde tam oturtulurken, çıkar çevreleri bunu yıkıp darmadağın etmiş.) Bunu değiştirmek bireyin kendi elinde değil ama bir başka işe yönelmek, yaşamını değiştirmek elinde. O zaman o kişi Masonluğa girmeyi ondan sonra düşünmeli. Zaten geçim kaygısı ile Masonluğa hiç girilemez. (Aslında hiçbir kaygıyla girilemez ama bizim ülkemizde geçim bunun başında geliyor.)

Sayın Asimov’un çok ilginç ve işin damarına basan soruları var. Şunları bir kopyalayalım:

1- Giriş ödentisi neden ve hangi amaçla alınmaktadır?
2- Giriş ödentisinin miktarı hangi kriterlere göre belirlenmektedir.
3- Giriş ödentisi alınmaz ise ne olur?
4- Giriş ödentisi yüksek bulanlar için bir alternatif ve çözüm var mıdır?
5- Dünya'daki ödentilere göre Türkiye'de bu miktar yüksek midir?

Diyelim ki bunların sonuncusundan başladık ve dedik ki, evet yüksektir.

Niçin yüksektir?

Eğer yukarıdaki ilk iki sorunun yanıtını veremiyorsanız, size göre yüksek olan rakam sadece kendi mali olanaklarınızı göz önünde tutarak belirlediğiniz bir rakam olur. Oysa o giriş ödentisi, sizin mali olanaklarınıza göre belirlenmiş değildir; ilgili büyük locanın o ödentiyi alma amacı ve buna ilişkin kriterlerine göre belirlenmiştir. Üçüncü soruda belirtilen, giriş ödentisi alınmaz ise, bunun alınmasını gerekli kılan amaç gerçekleştirilemez. Dördüncü soruda belirtilen, bunun alternatif çözümü, kim bilir, belki de Masonluğun bu bağlamdaki yönteminin tümüyle değiştirilmesini gerektirir.

Dolayısıyla giriş ödentisinin yüksek olduğunu söyleyip kestirip atmak olmuyor.

Bu arada Sayın Tora, yurt dışında bir locanın üyesi olup, orada giriş ödentisinin yıllık ödentinin üçte ikisi kadar olduğunu belirtmiş. Olabilir… Oradaki koşullar onu gerektirebilir. Bizim konumuz Türkiye’deki durum. Zaten onun için bu başlığı Türkiye’de Masonluk bölümünde açtık. Başka ülkelerdeki uygulamalar bu başlığın kapsamı dışında kalır. Ancak elbette Sayın Tora Türkiye’deki rakamın Türkiye koşuları altında yüksek olduğunu da söyleyebilir. Haklı da olabilir.

Fakat sorarız: Niçin yüksek?

Hangi amaçla ve hangi kriterlere göre ne kadar olmalıdır ki bu tutar yüksek görülmektedir?



Bu arada şunu da belirteyim: Bu sorgulamaya mason üyelerin yanıt vermesi beklenmiyor. Haricilerin yanıt vermesi bekleniyor. Çünkü ödentiyi yüksek bulan ve sorun eden masonlar değil, hariciler.


« Son Düzenleme: Mayıs 05, 2014, 08:03:38 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 05, 2014, 08:40:52 öö
Yanıtla #15

Ben teknik bir konuda aklıma takılan bir şeyi eklemek istiyorum. Giriş ödentisinin 4300TL olduğunu söyemiştim. Daha sonra da biri bunun giriş ödentisi + yıllık aidat olduğunu söylemişti. Sanırım orada bir hata var. 4300TL giriş ödentisi ve masonluğa kabul edilen kişi, o yıl yıllık aidat ödemiyor. İşin muhasebe kısmını localar ve büyük loca kendi arasında çözmüş olabilir tabii ki, ama pratikteki uygulama açısından önemli bir detay bu. Bu detaya girme nedenim Sayın ADAM'ın yazmış olduğu fark: giriş ödentisini ödeyenin harici, yıllık aidatı ödeyenin de mason olması detayı.

Herhangi bir yanlış anlamaya mahal vermemek ve daha açık olması bakımından: HKEMBL'da bu giriş ödentisi, tekris töreninin olduğu gün akşam saat 17:00'de ödeniyor. Yanılıyorsam herhalde beni düzeltecek bir mason üyemiz vardır.

Bu durumda ben bu konuda ilk yazdığım rakam (4300TL) üzerinde duruyorum.


Mayıs 05, 2014, 09:10:04 öö
Yanıtla #16
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Fakat sorarız: Niçin yüksek?

Hangi amaçla ve hangi kriterlere göre ne kadar olmalıdır ki bu tutar yüksek görülmektedir?

[/size]

Bu arada şunu da belirteyim: Bu sorgulamaya mason üyelerin yanıt vermesi beklenmiyor. Haricilerin yanıt vermesi bekleniyor. Çünkü ödentiyi yüksek bulan ve sorun eden masonlar değil, hariciler.

Bu doğru ama;

1- Giriş ödentisi neden ve hangi amaçla alınmaktadır?
2- Giriş ödentisinin miktarı hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
3- Giriş ödentisi alınmaz ise ne olur?

hariciler de bu sorulara yanıt veremezler... Giriş ödentisinin yüksek olduğunu söyleyen bir kişinin öncelikle bu soruları yanıtlaması gerekir ama yanıtlayamaz. Çünkü bu soruların cevapları ancak Masonluğa girildikten sonra öğrenilebilir.
Live long and prosper.


Mayıs 05, 2014, 09:17:44 öö
Yanıtla #17
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Böyle diyecek olursak, bu Forumda yazdıklarımızın büyük çoğunluğunu kaldırmak gerek.

Kaldı ki, o üç sorunun yanıtını belki masonlar da bilmez. Çünkü onların ilgi alanına girmez. Hiç sormamışlardır bu giriş ödentisinin gerekçesini. Yıllık ödentinin gerekçesini bilenlerin sayısı bile pek azdır.

Dolayısıyla masonlara bel bağlamak boşuna.  Bu soruların yanıtlarını burada bulacağız. Yanlış ise, masonlar yanlış olduğunu söylemelidir.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 05, 2014, 09:51:21 öö
Yanıtla #18
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Giriş ödentisi ve yıllık ödentinin farkını ve gerekliliğini ben birkaç önceki yazıda bitqz açıklamıştım.

Yılık ödentinin büyük bir kısmı zaten tekrar mason için harcanır. Kardeş sofrası, locaların çalışmalarındaki gereksinimler vb şeyler bu ödentiden karşılanır. Burada bütün kalemleri yazamayız elbet. Ama locaya, Büyük Locaya öyle büyük bir rakam kalmaz.

Az bulalım veya çok diyelim Büyük Locanın ve dolayısıyla lovaların kuruluşu ve gelişimi aslında bu giriş ödentisi ile sağlanır.
Bir locanın kurulması, bina onarımları, bina kiraları, bina yapımı-alımı, ulusal ve uluslararası toplantı ve organizasyonlar, kitap ve dergi basımları vn işler bu bütçe ile sağlanır. Masonlardan ayrıca istisnalar hariç para toplanmaz. Ama gerekli ise toplanabilir. Herkes gücü oranında yardım yapar. Ama bu konumuzun dışında.

Sonuçta yıllık aidatların bir kısmı ile giriş ödentileri çeşitli amaçlarla zaten harcanır. O zaman giriş ödentisinin miktrı elbette ülkeden ülkeye değişecektir.Kolaylıkla üye bulabiken, gelir seviyesi yüksek, bağış imkanları daha iyi batı ülkelerinde belki ödenti dşüktür ancak Türkiye'de işler biraz daha farklıdır.

Bence yanıt burada yatıyor.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Mayıs 05, 2014, 11:22:07 öö
Yanıtla #19
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 599
  • Cinsiyet: Bay

Bu konuyu HKMBL ve ÖMBL olarak sınıflandırmak daha iyi olmaz mıydı ? Kafa karışıklığı olmasın. İki locanın ödentileri de aynı olmayabilir diye düşünüyorum ama. Doğru mu değil mi bilmiyorum.


Saygılar.
Ölü Gibi Sessiz...Mezar Gibi Ketum...



חמישים אחוזים חמישים אחוזים בולגרי של יהודים....!!! O:


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
3603 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 01, 2007, 02:23:45 ös
Gönderen: Supeluta
37 Yanıt
16828 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 28, 2009, 07:41:48 ös
Gönderen: Prenses Isabella
4 Yanıt
3978 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2008, 10:28:00 ös
Gönderen: Anatolic
78 Yanıt
36803 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 28, 2008, 04:09:23 ös
Gönderen: shemuel
3 Yanıt
3806 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 22, 2008, 02:42:57 ös
Gönderen: Prenses Isabella
53 Yanıt
40568 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2018, 07:48:38 ös
Gönderen: Farmakoloji
4 Yanıt
4299 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 10, 2012, 09:54:26 ös
Gönderen: NOSAM33
8 Yanıt
5976 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2013, 11:54:44 ös
Gönderen: park10
26 Yanıt
14765 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 17, 2012, 06:29:00 ös
Gönderen: asimov
7 Yanıt
4711 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2013, 05:27:46 öö
Gönderen: Etimolog