Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Eski Mason Önder Aktaç'ın söyledikleri ve ulusalcı evrenselci ayrışması  (Okunma sayısı 7760 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 31, 2008, 03:25:42 öö
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

1-Önder Aktaç 15 yıl önce "Masonluk artık sadece tıp âleminde güç odağıdır" demiş.Bunu niye ve neden söylemiştir?

2- 28 şubat sürecini andıracak şekilde, ayakta alkışlarla söylenen Onuncu yıl Marşları, Nur Serter gibi en uçtaki katı bir laiklik anlayışını temsil eden kişilerin karşı devrim söylemlerinin ayakta alkışlanması, masonların o zamana kadar pek de alışkın olduğu görüntüler değildi. Bu manzaralar masonluğun toplumun geniş katmanları ile hiç ilgisi olmayan ve sadece katı laik çevrelerle dirsek teması içinde bir teşekkül olduğuna dair yaygın inanışın pekişmesine yol açtı.

Bu şekilde bir çizgi ile masonluğun sadece belirli bir kesimin ulusal hassasiyetleri ile özdeş hale geldiği biçimde olmasa da yıllar önce masonları birbirine düşüren bir başka "milliyetçilik" tartışması daha yaşandı. Bu, masonluktan olaylı bir şekilde istifa eden "ketum üstad" Önder Aktaç olayıydı. 1976'da girdiği masonlukta, 1993'e kadar 18 yılını geçiren Aktaç, 6 Kasım 1993 günü dönemin büyük üstadı Can Arpaç'a gönderdiği zehir zemberek bir mektupla istifa etti. İstifa sürecini başlatan, Aktaç'ın Ankara'daki Eryaman Spor Kulübü başkanı sıfatıyla 29 Ekim 1993 günü yaptığı ziyarette, Anıtkabir defterine şunları yazmasıydı: "Atam, bayrağımızı, kitabımızı ve onlar kadar kutsal saydığımız ilke ve devrimlerini çiğnetmeyeceğiz. Hatay ile başlayan hareketi Musul, Kerkük ve oniki adamızı unutmadan sürdürüp, canlarımızı fedaya hazırız. Rahat uyu." İşte bu satırlar, Aktaç'ın, Büyük Loca tarafından "Bizi töhmet altında bırakıyorsun" denilerek uyarılmasına yol açtı. Çünkü Aktaç, o sözleriyle siyaset yapmıştı.

Aktaç'a göre, Büyük Loca'nın Anıtkabir özel defterine yazdığı sözlere tepki göstermesi bir rastlantı değildi. Nitekim, 1978'de Atina'da basın ataşesi olarak görev yaparken tanık olduğu bir olay bunu göstermekteydi. Yunan masonları, Kuzeydeki Türk bölgesinden Güneye kanların aktığı ve altında Yunanca "Deksehnuma", yani "Unutmayacağız" yazan bir Kıbrıs haritasını, Yunan Büyük Locasının Psigoras adlı yayın organında basmışlardı. Yunan masonları bununla kalmayıp Kıbrıs için kulis yaparak ortak yardım hesabına Kıbrıs için para toplayarak bir anlamda "siyaset" yapmaktaydı. Üstelik bu masonluğun evrensel ilkelerine aykırıydı. Aynı yıl Türkiye'ye izne gelen Aktaç, bunu bir büyük mason üstadına iletince, "Yahu niye böyle boş işlerle uğraşıyorsun?" cevabını almıştı. Oysa Aktaç'a göre Türk masonları bu durum karşısında Yunan Büyük Locası'na bir mektup gönderip bu işin ayıp olduğunu söylemeliydi. Hatta dünya masonlarının üst otoritesi olan İskoç Riti’ne de şikâyet yapılmalıydı. Ama Aktaç'a göre, Türk masonları loca çıkarlarını ülke çıkarlarının üstünde tuttukları için bu teşebbüslerde bulunmamışlardı.

Mason camiasında iyice açığa çıkan bu "ulusalcılık" ve "milliyetçilik" konusundaki yaklaşım farklılıklarını daha da gerilere, 1970'lere kadar götürmek bile mümkün. Örneğin, Adalet Partisi'ne Genel Başkan olan Süleyman Demirel'e mason değildir belgesi verdiği için Türk masonlarının ortadan ikiye bölünmesine sebep olan Necdet Egeran'dan sonra büyük üstad olan ve masonların kendilerini yeniden toparlamasının öncüsü kabul edilen Hayrullah Örs, 1972'de Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'ye verdiği röportajda şöyle diyor: "Biz milli bir gaye takip etmiyoruz. Bizim gayemiz insanî."

Bunun üzerine İpekçi, "Şimdi böylelikle değinmek istediğim hususa geldiniz. Milli bir gaye takip etmemek, milliyetçilik şuuruna karşı bir durum yaratmıyor mu? Bu yolda yapılan suçlamalara ne diyorsunuz?" sorusunu yöneltiyor. Büyük Üstad Örs'ün bu kritik soruya cevabı ise şöyle. "Bizim anladığımız manada masonluğun umumi prensiplerinde mason evvela kendi memleketine bağlıdır. Kendi memleketine bağlılık, başka memlekete de mutlaka düşman olmayı icab ettirmez." Buna karşılık, 1992'de dönemin büyük üstadı Can Arpaç, "Her ülkenin masonluğu gibi Türk masonluğu da millidir ve bağımsızdır." diyor. 2000-2003 arasında büyük üstadlık yapan Demir Savaşçın ise bu konuda "Önce vatandaş, sonra masonuz. Atatürk'ün fikirlerinin takipçisiyiz" diyor.

Örneğin iki yıl önce 28 Ekim 2004 akşamı İstanbul Beyoğlu'ndaki Nur-u Ziya Sokak'ta bulunan Büyük Loca binasında yapılan Cumhuriyet'in 81. yıldönümü kutlamasına "Onuncu Yıl Marşı" damgasını vurdu. Paşakay, pastayı ellerinde Türk bayrakları sallayan masonların hep birden söylediği Onuncu Yıl Marşı eşliğinde kesti. O akşamki konuşmasında Paşakay, "Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığını ortaya koymuş bir topluluğuz. Cumhuriyet bize onun armağanıdır. Bunu sonsuza kadar korumak bizim görevimiz." derken, 28 Şubat sürecindeki brifinglerin sembolü haline gelen Onuncu Yıl Marşı, hemen hemen bütün mason baloları ve toplantılarının da simgesi haline geldi.

Sait sevgener ,Kaya Paşakay ve Koray Draga'nın İhraç olayından sonra
Kaya PAŞAKAY: "DEVLETE GİTMEM İHRAÇ SEBEBİ OLDU" demiştir.

Soru: Ulusalcılık evrenselcilik ayrışması kabul edilmesede tarih skalasında görüyoruz büyük üstadlarda farklı görüşlerde olmuşlar.Bu ayrım halen devam etmektemidir yoksa önüne geçilmişmidir?

kaynak: http://www.aksiyon.com.tr/pdf/23793.pdf
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2008, 03:40:51 öö Gönderen: M.Akyol »


Temmuz 31, 2008, 03:39:08 öö
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Bu arada Haliç üniversitesin'de prof. dr. Sait Sevgener çok değerli bir hocamızdır.Derslerinden geçmek olabildiğine zordur.Ama böyle bir kişinin yolsuzlukla adının duyulması hiç hoş değil.Çünkü kendisi gerçekten çok kıymetli bir hocadır
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2008, 03:42:28 öö Gönderen: M.Akyol »


Temmuz 31, 2008, 11:09:48 öö
Yanıtla #2
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sayin M.Akyol,

1- "Ketum Ustad" olarak sifatlandirdiginiz kisi, Masonluk ile iliskisi kesildikten sonra kameralar onunde oldukca absurt aciklamalarda bulunmustur. Sorunuzu bizlere degil, kisinin kendisine sormaniz daha uygun olur.

Alıntı
Aynı yıl Türkiye'ye izne gelen Aktaç, bunu bir büyük mason üstadına iletince, "Yahu niye böyle boş işlerle uğraşıyorsun?" cevabını almıştı. Oysa Aktaç'a göre Türk masonları bu durum karşısında Yunan Büyük Locası'na bir mektup gönderip bu işin ayıp olduğunu söylemeliydi.

Buyuk Ustadin yaptirimlarini sorgulama, ona hesap sorma, onu politik bir konuda kullanma yada ona tepki gosterme hakkina sahip degilsinizdir. O kisi o makama gelene kadar onlarca oylamalardan (basari ile) gecerek oldukca onemli hizmet ve calismalar yapmistir.

Kisi, Masonluga uymayan bir karakter barindirmasindan dolayi harici olmustur. Kisinin yaptigi aciklamalarin dogruluk paylarini soz onunde bulundurarak, 1978`de yasanmis olan bu olay ile Buyuk Localarin kendi aralarindaki iliskilerini sorgulamamaniz gerekir. Kisi bir haricidir. Olay 1978`de yasanmistir. Kisinin Masonluk ile iliskisi kesilmistir. 2 tarafli olarak olayin dogrulugu konusunda elde kesin kanit yoktur. Kisi suanda sadece radikal dinci cevreler tarafindan desteklenmekte ve aciklamalari onlar tarafindan yayinlanmaktadir.

Masonluga siyaset yapmak icin girilmez. Masonluktan siyasi faaliyetler beklenilemez. Diger Kardeslerin, sizden ust yoneticilerin ve Ustadlarinizin kararlarina, siyasi dusuncelerine, Loca disi yasamina, inanclarina ve yonetim sistemlerine saygi duymak zorundasinizdir. Bunun bilincinde Mason olur, bunlari bastan kabul ederek, uygularsiniz. Daha sonra bu konularda bekledikleriniz ile aldiklariniz birbirini tutmuyor ise ayrilir yada ayrilmaniza gerek kalmadan ihrac edilirsiniz.

Sorunuza Cevap: Siyasi dusunce farki sadece Buyuk Ustadlar arasinda degil, her insanda mevcuttur. Buyuk Ustadlar aldiklari egitim ve yillarca hizmet ettikleri Masonlugu siyasi bir eylem icin kullanamazlar. Masonluk bir dernektir. Siyasi yada dini bir topluluk degildir. Oncelikle insan, oncelikle evrensel dusunce ve Kardesler gelir. Elbette her Mason bir vatandastir ve vatandaslik gorevlerini yerine getirmelidir. Ancak kisinin vatandasligi ve vatanina ait gorevler Loca disindadir. Siyasi ve dini dusunceler o kisinin ozel hayatidir. Mason, Locaya girerken siyasi ve dini dusuncelerini kapida birakir, butun Kardeslerini esit  gorerek onlarinda kapida biraktigi dusuncelerine saygi ile yaklasir. Mason Locasina Masonik calisma icin gidilir.

HKEMBL dahilinde ulusalcilik yada evrenselcilik ayrimi yoktur. Ozgur Masonlar dernegi ve HKEMBL arasinda dahi bu farktan soz edilmez. Konu (ayrim) siyasi degil Masoniktir. Onemli olan kisilerin siyasi dusunce farkliliklari degil, Masonlugun bundan zarar gorup gormemesidir. Kisi, milliyetcide olsa, demokratta olsa eger Masonluk onun siyasi dusuncesinden dolayi zarar goruyor ise bu bir hatadir. Tolerans gosterilmez.

Saygilarimla
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Ağustos 01, 2008, 02:07:49 öö
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Bay Mason öncelikle sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Kanımca mason kişilerin evrensel olması masonluk için idealdir ama bu tüm dünya için böyle olmalıdır.
Bay Önder Aktaç'ı "Ketum Ustad" olarak belirtmemin sebebi yazıda geçmesidir.Yoksa "Ketum Ustad" derecemidir yoksa başka bir anlam mı ifade eder hiç bilmiyorum bunu mason dostlar daha iyi bilir.Bay Önder Aktaç'ı tanımadığım için soruları size sordum.

Not: Sorularıma gönül rahatlığıyla ve içtenlikle sorarken anti-mason olduğum düşünülmesin forumdaki tavrım bellidir.sorumlarım masonluğa çomak sokmak için değil aydınlanmak içindir.

Saygı ve sevgilerimle


Haziran 25, 2019, 09:11:07 ös
Yanıtla #4
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sorunuza Cevap: Siyasi dusunce farki sadece Buyuk Ustadlar arasinda degil, her insanda mevcuttur. Buyuk Ustadlar aldiklari egitim ve yillarca hizmet ettikleri Masonlugu siyasi bir eylem icin kullanamazlar. Masonluk bir dernektir. Siyasi yada dini bir topluluk degildir. Oncelikle insan, oncelikle evrensel dusunce ve Kardesler gelir. Elbette her Mason bir vatandastir ve vatandaslik gorevlerini yerine getirmelidir. Ancak kisinin vatandasligi ve vatanina ait gorevler Loca disindadir. Siyasi ve dini dusunceler o kisinin ozel hayatidir. Mason, Locaya girerken siyasi ve dini dusuncelerini kapida birakir, butun Kardeslerini esit  gorerek onlarinda kapida biraktigi dusuncelerine saygi ile yaklasir. Mason Locasina Masonik calisma icin gidilir.

Sn.Mason'un foruma M.Ö. sine ait cevaplarından ve katılımlarından biri
İşin şakası bir yana sn.mason'un bu cevabını kabul etmek mümkün değil kendiside inanarakmı söyledi nilinmez.
Localarda hakikaten konuşulup konuşulmadığını harici dünyadan bilemeyiz.
Camiyede sadece ibadet için gidilir,lakin imam arada su koyverip siyasete girince iş şirazeden çıkar imamın savunduğu fikirleri empoze etmeye başlar.

Dolayısı ile loca toplantılarında siyaset konuşulmasını doğru bulmak ve savunmak mümkün değil.

Lakin her insan aynı zamanda siyasidir.Locada her siyasi görüşten kişi mutlak vardır.
Buda bir çok ayrı ve hatta aykırı fikir demektir.
Kişinin sadece locada siyaset yapmaması/yapamaması onun siyasi bir figür olduğu gerçeğini değiştirmez.

Peki Mason siyasetçileri ne yapacağız?
Dışarıda yap mabette olmazmı diyeceğiz?
Belkide masonların bu konuda yapabildiği sadece locada siyaseti yasaklamak.
2 kadeh atıp dışarıda siyaset konuşmayı yasaklamak değil.
O kadar mason siyasetçinin ortada olduğu bir dünyada bu sav pek gerçekçi gelmiyor bana.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
10411 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 09, 2008, 06:42:51 ös
Gönderen: tcorbaci
0 Yanıt
3047 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 31, 2008, 08:08:25 ös
Gönderen: Supeluta
0 Yanıt
3175 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 26, 2011, 09:33:38 ös
Gönderen: Tij
1 Yanıt
4115 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 21, 2012, 12:15:10 ös
Gönderen: ADAM
26 Yanıt
14060 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 28, 2013, 08:47:18 ös
Gönderen: karahan
33 Yanıt
14331 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 28, 2013, 11:16:24 ös
Gönderen: Caliper
4 Yanıt
2734 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 01, 2014, 05:36:21 ös
Gönderen: evvah
1 Yanıt
2926 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 27, 2017, 09:31:20 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak
0 Yanıt
2008 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 12, 2014, 08:09:15 öö
Gönderen: edebiyat_ogr
2 Yanıt
6653 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 31, 2014, 09:41:19 öö
Gönderen: mbulut