Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk Bir Kimlik midir ?  (Okunma sayısı 4409 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 20, 2015, 12:04:06 öö
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Geçtiğimiz günlerde birkaç arkadaşımla beraber, iyi eğitim aldığına inandığımız bir şahsın evinde misafirdik. Son iki aydır bu eve belli günler gidiyor ve bazı meseleler hakkında biz bize konuşuyoruz. Son gidişimizde de kimlik,şahsiyet ve etiket üzerine konuştuk.

Bu kavramlar üzerine geniş bir bilgi aldıktan sonra bizler de biraz fikir yürüterek konunun ana hatlarını çıkarmaya çalıştık.

Sonra da peynirli helvamızı yedik ve kalktık.


Ama eve dönerken bu konuşulan kavramları Masonluğun potasına koymaya çalışıyordum ki , aklımda bir soru beliriverdi :

''Masonluk bir kimlik midir ; yoksa etiket midir ?''


Not : Soruya Mason üyelerin bakış açısını kazandırmak önemli olduğundan öncelikle onların ; sonra da bu kavramlardan haberi olan harici üyelerin yardımını bekliyorum. Yardımını esirgemeyen üyelere şimdiden teşekkür ederim.
 


« Son Düzenleme: Eylül 20, 2015, 12:06:57 öö Gönderen: İNSAN »


Eylül 20, 2015, 08:33:29 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 321
  • Cinsiyet: Bay

Merhaba İNSAN,

Konu ilgimi çektiği için yorum yapmak istedim. Cevabı bilmiyorum ama bence bir kimlik,

Nasıl ki mühendis olduğunuzda branşınız olan odaya bağlısınızdır size bir kimlik kartı verirler ya da diğer mimarlık, şehir planlama gibi mesleklerde, masonlukta masonlar tarafından bir meslek olarak değerlendirildiği için etiketten ziyade bir kimlik olacağını düşünüyorum.

İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil prensipleri ve inançlarıdır.   A. Einstein


Eylül 21, 2015, 12:34:06 öö
Yanıtla #2
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Masonluk kimlikmidir sorusu ,sadece anladığımız anlamda bir kimlik kartından ibaret olaak ise eğer,bence kimliktir.
Lakin bu kimliğin ötesindede bir şey değildir.Adamı adam yapmaz.

Masonluk kimlik dağıtma kurumu değildir,masonluk etiket yapma kurumuda değildir.
Kimki masonluğu bir kimlik edinme ve kendi çıkarlarına etiket için kullanıyorsa zaten mason değildir.
Karahan kadar masondur.


karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Eylül 21, 2015, 07:08:02 öö
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu soru üzerine, elbette yanıt da verilebilir, yorum da yapılabilir.

Fakat önce kavram üzerinde uyuşmak gerek.

Kavram üzerinde uyuşulmayınca, kimi katılımcılarımızın yaptığı gibi, kavramı kendi benimseyişimizin doğrultusuna çekip yorum yaparız. O yorum da konuyu açanın tasarlamış olduğu kavram ile uyuşmayabilir.

Nitekim öyle oluyor.

Önce; kimlik nedir, ne demektir? Etiket nedir, ne demektir.

Bunları bir açıklamak gerek; yanıt sonra gelir.
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 21, 2015, 11:07:12 öö
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

Önce masonların denmiş. Bu yüzden yorum yapmadım.
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


Eylül 22, 2015, 12:13:58 öö
Yanıtla #5
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Tabiî ki de bu kavramları zihnimde hangi indikatörlere bağlı oluşturduğumu ifade etmek daha verimli olabilir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki ; bahsi edilen ‘kimlik’ ve ‘etiket’ kavramları tamamen sosyal psikoloji bağlamında düşünülüp, bu minvalde yorumlanmıştır. Yani kimlik denirken, biyolojik olan bir genetik kod veya şifre ; etiket denirken de bir barkod kastedilmemiştir.

Bunun yanı sıra, bilindiği üzere ‘kimlik’ sadece bireysel anlamda değil,toplumsal anlamda da kullanılabilen bir sözcüktür. Ve bu sözcük ‘kim’ soru zamirinden türemiştir. Arapça’da karşılığı ise ‘huwa’ dır. Kimlik ise hüviyettir. Bu açıdan bakıldığında ‘kimlik’ aslında ‘kim’ sorusunun cevabıdır denilebilir.

Ben kimim ? Benim üst kimliğim nedir ?

Bu soruların cevabı bizlerin tanıtıcı özelliklerini yansıtır. Bunlar ise bir din veya düşünce olabileceği gibi, bir ideoloji veya meslek de olabilir. O ise kişinin kendini nasıl tarif ettiği ile ilgilidir. Yani bir kimse bu soruya, ‘ben Müslümanım’ diye cevap verebilirken, bir diğer kimse bu soruya ‘ben Marksistim’ şeklinde de cevap verebilir. Veya bir başkası içinde bu soruların cevabı  ‘ben Masonum’ şeklinde de olabilir. Çünkü esasında onun için, kendisinin kim olduğu ile ilgili cevabı aslında o vereceği cevapta gizlidir.

Kaldı ki, herkes bu noktada uyuşmak zorunda da değildir.

Ama benim fikrimi sorarsınız, ben kimim sorusunun cevabı ; ‘ben insanım’ olmalıdır. Yani en üst tanıtıcı özellik kişinin insan olmasıdır derim. Tabi bu sorunun nerede sorulduğu da önemli ; okulda sorunca öğrenci , iş yerinde sorunca psikolog cevabı alınabilir. Önemli olan kişinin yalnız kaldığı anda, kendi iç dünyasında kendisini nasıl tanımladığıdır. Bizim asıl ilgilendiğimiz de budur. Kişi birçok kimlik ile değil de, kişiliğini tek bir kimlikle açıklamak isterse ne cevap verir; bunun peşindeyiz

Ancak uyuşmamızın önemli olduğu bir yer var ki, o da Sayın ADAM’ın ifade ettiği gibi kavramın içeriği değil, kendisidir. Kavramın içeriği belki bir başka başlık altında incelenebilir veya kavramlar hakkında fikirler üretilebilir. Ve kimsenin tapusu dahilinde değildir.
 

Şimdi , Slavoj Zizek ‘in dediği gibi, 'gelgelelim' etikete.

Etiket , Fransızca’dan dilimize göçen ‘etiquette’ sözcüğünden çıkmıştır. Bunun ‘yafta’ anlamında kullanıldığı her ne kadar söylense de aslında dilimizde tam da karşılığı bu olmamaktadır. Bazı alanlarda da etiket sözcüğünün ‘iliştirmek’ ‘mühür’ gibi anlamlar taşıdığı da söylenir.

Ancak etiket sözcüğü sadece bir özelliği temsil etmez. Aynı anda hem içeriği, hem özelliği, hem de niteliği ifade edebilir. Bunun ise kullanım alanlarına bakıldığında örnekleri görülmektedir. Yani küçük bir örnekle ifade etmek gerekirse ; etiket bir tek değer göstermek için yapıştırılan kağıt parçacıklarından ibaret değildir. Kaldı ki, değer ifadesi alıcı için geçerlidir. Yani bir diğer deyişle o eşyanın sadece bedeli anlamında kullanılmayabilir. Ayrıca etiket kavramı kurumlar için kullanıldığında, o kurumun sınırını,tüzüğünü, ana unsurlarını ve ana ilkelerini de kapsayabilir.

Kimlik gibi onun da tanıtıcı özelliği olmasıyla birlikte, kimlikte içerik unsuru etiket sözcüğünden biraz daha geride durur. Kimlik genel tarif çizerken, etiket onu biraz daha ayrıntıya indirir.

Yani yukarıdaki soru formulasyonunda etiket sözcüğü bir rozet sözcüğü gibi düşünülüp, bu şekliyle kullanılmadı. Çünkü fikrimce ,etiket bir rozet değildir.

Etiket denirken kurallar bütününden biraz daha farklı olarak, ’gelenek ve görenek’ kavramları harekete geçirildi. Onu bu haliyle düşündüğümüzde karışıklık en aza iner. Ancak burada da değişmeyen, statik olan bir gelenek ve görenek söz konusu değildir. Tarihten gelen, gelirken de onu tanıtan ama pozitivist paradigmalara uygun şekilde de günün koşulları altında ezilmeyen bir düşünce ile seçildi.


Zihnimde toparlamaya çalıştığım bu kavramların benim için ne anlam ifade ettiklerini mümkün olduğunca anlattıktan sonra soruyu tekrarlayabiliriz. Ancak tekrar etmeden önce bir parantez bili açmak istiyorum.  Ben bu kavramları böyle düşünüyorum diye, lütfen böyle olduğu sanılmasın. Bu kavramlar bir başka kişi tarafından bir başka versiyonda sunulabilir. Yanlış veya eksik olarak anlattığım noktalar da olmuş olabilir ; olmuşsa da zaten hep beraber düzeltiriz.

Şimdi dönelim soruya :

Masonluk bir kimlik midir ; yoksa etiket midir ?



                                           
« Son Düzenleme: Eylül 22, 2015, 12:46:11 öö Gönderen: İNSAN »


Eylül 22, 2015, 11:28:52 öö
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu güzel açıklamalar üzerine;

Masonluk hem bir kimlik hem de bir etikettir.

Fakat bir masonun edindiği kimlik, başkalarına gösterilen değil, kendi benimsediği bir kimliktir.

Bir masonun etiketi ise onun masonca nitelikleridir.

Ancak Masonluğun ve her mason kuruluşunun da etiketi vardır. Bu ise geleneklerden, kurallardan, yöntemlerden oluşur. (Bu konuda Batı ülkelerinde yayınlanmış birçok kitabın yanı sıra "Masonlukta Etiket" adlı, yaklaşık 600 sayfalık bir Türkçe kaynak yapıt bile var.)
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 06, 2015, 12:53:52 öö
Yanıtla #7
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 26
  • Cinsiyet: Bay

Merhabalar. Masonluğu belirttiğiniz iki şık üzerinden tanımlayacak olursak; bana göre bir kimliktir. İnsan da bir kimliktir. Ama bu kimliği, yaratıcının verdiği güzellikleri görmezden gelerek, şahsi çıkarları ve dürtüleri için karartan insanlar var.  Mason kimliğine gelecek olursak; bu kimliğe sahip olduğunun farkında olmadan Masonluğu yaşayan insanların var olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz sanırım. Bu kimliğe sahip olmanın, daha doğrusu bu kimliğin hakkını vererek yaşamaya çalışmanın hazzı paha biçilemez belki ama, zorlukları olmadığını düşünmek de yanlış olur. Ama yapılan icraatlar ve birlikte olduğunuz insanların soluğu, size   '' buna değer'' dedirtecektir. Öte yandan, bu kimliğe sahip olmak için, illa ki bir locaya bağlı olmak zorunda da değilsiniz bence. Resmi olarak Mason kimliği alınca çok çok farklı bir şey yapıldığını zannetmiyorum. Yalnızca insan olmanın gerektirdiği sorumluluklarınızın ve vicdanınızın yükü artar. Aynı amaca locanın dışında da hizmet edebilirsiniz. Tüm güzellikler iyi insanların olsun. Sevgiler.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
19 Yanıt
24678 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2008, 08:27:25 ös
Gönderen: Prenses Isabella
34 Yanıt
27040 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2015, 12:45:35 ös
Gönderen: egeran
0 Yanıt
2811 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 31, 2007, 12:26:24 öö
Gönderen: shemuel
0 Yanıt
2286 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 31, 2007, 12:35:53 öö
Gönderen: shemuel
4 Yanıt
5443 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 04, 2007, 01:18:26 öö
Gönderen: shemuel
1 Yanıt
3078 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 02, 2008, 09:46:13 ös
Gönderen: Prenses Isabella
19 Yanıt
11850 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 06, 2014, 10:45:08 öö
Gönderen: mbulut
36 Yanıt
44818 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 19, 2017, 06:22:23 ös
Gönderen: karahan
0 Yanıt
3218 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 09, 2013, 06:00:10 ös
Gönderen: Melina
1 Yanıt
2733 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2015, 06:13:00 ös
Gönderen: ozkann