Masonlar.org - Harici Forumu

 

Anket

Bir Mason sorunuz karsisinda "Yorum Yok" dediginde, ne dusunuyorsunuz?

Biliyor ama soylemiyor.
Bilmiyor ve kendini biliyormus gibi gostermeye calisiyor.
O konu hakkinda konusmak istemiyor.
Kisisel dusuncelerini sizinle paylasmak istemiyor.
Yorumun ne oldugunu bilmiyor.
Benden korkuyor. O yuzden yorumunu soylemek istemiyor.

Gönderen Konu: Bir Mason sorunuz karsisinda "Yorum Yok" dediginde, ne dusunuyorsunuz?  (Okunma sayısı 45045 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 02, 2010, 02:22:05 ös
Yanıtla #30
  • Ziyaretçi

Açıkçası hiç öyle bir cevap almadım.Sorduğum konuyla ilgili geniş bir bilgi vermese/veremese de, şimdiye kadar sorduğum sorulara kısa bile olsa cevap aldım.


Aralık 02, 2010, 03:31:54 ös
Yanıtla #31

Maonların ne kadar gizemli olduğunu düşünüyorum. Bu gizemin ardında herşeyin olabileceğini ve anlatırsanız sizden korkulacağı inancındayım.

Tam da bu şekilde düşünmemi istediklerini düşünüyorum.   :D

Sırmış. Ne sırrı bu? Açıkçası böyle bir sırrın varolduğunu düşünmüyorum. Masonlukta saklanması gereken en büyük sır, gerçekte hiçbir sırrın olmadığıdır.

Yorum yok diyorsa, herhalde ya gerçekten bilmiyordur, ya da bildiklerinin zaten açık bilgiler olduğunun farkında olmayıp sır diye saklıyordur.

Saygılar.
Karanlıklar prensi bir beyefendidir. W.Shakespeare


Aralık 03, 2010, 12:09:11 ös
Yanıtla #32

"Yorum Yok" cevabı ilginç bir cevap olur aslında. Aklıma gelen tek kullanım yeri, iki Mason idari bir konuda konuşurken, birisinin fikrini açıkça beyan etmekten kaçınmasıdır. Mason olsun olmasın kimsenin sorduğu bir soruya karşılık olarak bu cevabı vermedim. Yorum yok demek, cevap vermek istememek anlamına gelir, benim tercihim neden cevap verilmediğinin açıkça söylenmesidir.

Masonluğun sırları konusunda da Büyük Üstadın tanımını yinelemek istiyorum. "Masonluktaki en büyük sır Masonluğun kendisidir" Sır olarak bilinen konuların anlaşılabilmesi/algılanabilmesi için, Mason olmak gerektiğini düşünüyorum.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Aralık 04, 2010, 10:01:12 ös
Yanıtla #33
  • Ziyaretçi

Yani hiç bir insan bildiği bir soruyu yorumsuz bırakmaz. Başkalaını kıskanmak gibi bir durum olamayacağını masonlar içide düşündüğümüz zaman. Yanlış bir bilgi vermemek içindir


Aralık 05, 2010, 11:28:24 öö
Yanıtla #34

Ben ters bir soru sorayım,

Bir Mason, "yorum yok " dediğinde, karşı tarafın ne düşündüğünü neden merak eder?

Acaba istemiş olduğum etkiyi yaratabildim mi , yaratamadım mı kaygısı mıdır bu? Bu sözleri, bir fonksiyonu olduğuna inandığı için mi kullanıyordur? :)

Saygılar.

Karanlıklar prensi bir beyefendidir. W.Shakespeare


Aralık 05, 2010, 05:47:24 ös
Yanıtla #35
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Anlatilmak istenenin ne derece anlasildigini tespite calisiyordur.
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Ocak 02, 2011, 04:42:11 öö
Yanıtla #36
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Yorum  yok demek  cevabı alınamayacak bir soru  sorulmus demektir.Yanlış   yada  eksik cevap  vermek istemediği için, bu konuda bilgi vermemek  için vs  gerekçesini  sadece  yorum yok diyen bilebilir.
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Ocak 02, 2011, 11:59:38 öö
Yanıtla #37
  • Skoç Riti Masonu
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 23
  • Cinsiyet: Bay

Bu konu üzerine, biraz anket sınırlarının dışına taşabilecek ve dolayısıyla da toleransınıza sığınarak,  bir iki söz düşmek isterim. Zira cevapların bir kısmında üzeri örtülü çeşitli "totoloji"ler gördüğümü sanıyorum (ki benim cevabımın da aynı sonla buluşması kuvvetle muhtemeldir.)

Yorum Yok ile ifade edilmek istenenin anlamını, yerini ve zamanını ayrıştarmamız gerekebilir. Bunlar davranışın da açıklanması için önemli olacaktır sanırım. Ayrıca kendimizin de ne taraftan baktığına dair bir açıklama getirecektir diye ümid ediyorum.

Yorum Yok = Çekimser kalma durumu

Öncelikle bir mason'un çekimser kalma hakkını sorgulayalım; bilgileri ve deneyimi arttıkça mason birisinin çekimser kalma hakkı azalır, üstad derecesine geldiğinde kalkar.

Böyle bir lüksü yoktur Üstad bir Mason'un.

Bilmiyorsa bilmediğini ifade etmeli ve akabinde de öğrenmeye çalışmalıdır.

Biliyorsa da, zaman içerisinde kendisini geliştirmek suretiyle, bu cevabı en doğru şekilde aktarmanın yolunu, kendi kendine veya diğer kardeşlerinden, veya tanığıdı ve örnek aldığı çevresinde diğer değerli insanlardan bunu öğrenmiş olmalıdır.

(Şimdi kendi yazdıklarımda fark ettim ki, masonların neden siyaset ve din tartışamadıklarına dair önemli bir temel cevap haline de gelebiliyor bu tez, ama bunu önce kendim bir irdelemem gerekecek.)

Yorum Yok = Bilgisizliğini saklama durumu

Bu vahim bir konu. Bir mason bildiğini çevresine "yansıtmak" bilmediğini de öğrenmek durumundadır. Herşeyi bilmesi mümkün olmadığından, bu tez baz alındığında, kendisi de birgün "Yorum Yok" demek zorunda kalacaktır.

Aslında bilgisine haiz cevapları veremediğimiz zaman, kendimizi ne kadar geliştirmemiz gerektiği ortaya çıkar. Bu ya bizi aslında daha çok öğrenmeye iter, ya da konudan tamamen soğutup kendi kabuğumuz içine kapanarak, kendi gerçekliğimiz ile yaşamaya mahkum bırakır.

Onun için bilgisiziliğimizi önce kendi kendimizle paylaşırsak sorun bir nebze azalır, önemli kendimizi geliştirmemizin, "tekamül"ün gerçekleşmesi için engellerin kalkmasıdır. Bunun için bilgisizlikten kaynaklanan bir "yorum yok" kendi köklerimizden birini kesmeye benzetilebilir.

Yorum Yok =  Bilgi değil, yetkisizlik sonucu cevap verememe

Kurumların içinde olanlar bilgi sahibi olsalar ve bu bilgiler sır da olmasa, bu bilgilerin kurum dışı yapı ve bireyler ile paylaşılması için birer yapı oluşturmuşlardır. Bazı kurumlarda, bu "Halkla İlişkiler" olarak karşımıza çıkmaktayken, Mason yapılarında derneğin sözcüğü olan Büyük Üstad yani derneğin başkanı bu görevi üstlenmiştir.

İronik olan şudur; siz bir masona bir soru sorduğunuzda, o da size; "git bunu büyük üstada sor" diyemez haliyle :) ama sizin bir miktar bilgi edinmenizi sağlayabilir haliyle.

 Sınırlar, masonların kendi deneyim ve geçmişlerinde edinilmiştir. Masonlukta geçirdiği ve değerli hale getirdiği hergün, onun size vereceği cevabı daha öz, daha kısa ve daha ufuklar açabilen bir bilgi haline getirir. Kendisi benim masonlukla tanışmamdan 19 sene önce istifa etmiş bir mason olan, babam'ın dediği gibi "hap haline getirilerek verilmiş bir bilgi"ye dönüştürür. Bunu daha sonra yeniden irdeleriz.

Bir mason bilgiyi kendisi sunamıyorsa bile edinilebilecek en doğru kanalı göstermekle yükümlüğüdür bence. Aslında burada “git büyük üstada sor” cevabı veriliş “şekli” bakımından doğru değilse de “form-içerik” olarak doğrudur. Ama cevabını internette bulamayacağınız hiçbir soru artık neredeyse yoktur. Sır ise hiç yoktur. Sayın Mustafa Kemal’in belirttiği gibi Masonluğun kendisinin bir sır olması dışında. Keza Mimarlığın da, Mühendisliğin de, Ressamlığın da, Müzisyenliğin de kendisi bir sırdır, ama kendi sırları yoktur veya kalmamıştır.

Yorum Yok =  Güvensizlik sonucu cevap verememe

Kişi ya da mason vereceği cevaplara veya ötesinde kendisine de güvenmiyor olabilir. Masonluğun meslek olma tanımının verdiği yükümlülük burada başlar denilebilir. Herhangi bir örgüt, dernek veya sosyal yapıya üye olmak demek, oradaki üyelere sırtınızı dayamak anlamı taşımaz. Orada paylaşılan bilginin irdelenerek, olgunlaşması için birlik kurulur. O olgunlaşmadan payımıza düşen hakkı almak ve bunu dışarı aktarmak değilse bile yansıtmak zorundayız, en azından sorulduğunda.

Yorum Yok’tan öte bir cevabın sorumluluğu

Hap hikayesine dönecek olursak, Artık aramızda olmayan çok değerli bir insan ve kardeşimiz; sevgili Raşit Temel'in bir sözünü örnek göstererek, irdeleyebiliriz;
"Masonluk nedir?" sorusuna rahmeti Raşid Kardeşimiz, "Masonluk'tan ne anlıyorsanız o'dur" cevabını vermiştir.

Kendisi bunun cevabını vermeyi bilmiyor muydu? Kesinlikle biliyordu biraz daha Anglo-Sakson yaklaşımlara sahip olsa da çok net ve açıklayıcı cevapları vardı. Ama buradan çıkarılması gereken sonuç cevabın içeriğindeki, soruyu soran için, cevap kadar soruyu sormanın da bir sorumluluğu olduğu ve kendisinin bir şekilde bir yola çıktığı üzerine üzeri kapalı bir gönderme bulunmasıdır. Soruyu soran aldığı cevapta herşeyi bulursa kendi başına bir araştırmaya gerek görmeye de bilir. Aslında soru ilk adımdır, bir yolculuğun ilk adımı ama bunu böyle görmeyenler için cevap hiç ortaya çıkmaz, doğmaz. Bu durumda “yorum yok” fazla bile bir cevaptır.

Cevabın bizlerde yer etmesi için onu sahipenmemiz gerekir. Onun için eksiklerini tamamlamak bunun iyi yönetmlerinden de biridir.
Bunlar da değilse verilen bir cevap karşı tarafın düşüncesini zenginleştirebilir, renklendirebilir, soldurabilir veya tamamen değiştirebilir. Bunun farkında olmak ve sorumluluğunu almak gerek aslında.

Önyargılı sorulara cevaplar

Bu biraz hileli bir madde. “Sorunun kendisi bir samimiyet içermiyorsa, cevap içermeli midir?”e kadar gidiyor. İçermeli mi; sanırım ideal olanı evet. Masonluk, sadece mason olanlar için değil, mason olmayanlar için de “bir iyilik dolu dünya” olmasına çalışır, o zaman birisinin samimiyetle el uzatmasına ihtiyaç vardır. Karşı taraf bunu kabul eder etmez bilemem. Tokat yerseniz, diğer yanağınızı da uzatmaya kadar siz mi götürürsünüz, onu da bilemem. Ama ideal görüneni bu.
“Cevap vermek istemiyorum” da bu samimiyetin güzel bir göstergesi sayılabilir belki. Ama arkasından niye saklıyorsunla başlayan sonu gelmez diğer sorular insanda yılgınlık yaratabiliyor. E o zaman herkes kendi yöntemini belirliyor, bazıları için “yorum yok” en kolay cevap ki bu durumda saygı göstermek de gerek.

Yorum Yok’un cevap niteliği

Bence “yorum yok” karşı tarafı muhattap almamaya dair bir cevaptır. Ve sorunun tamamını o anlam ve ortamda yeniden içermek gerekir. Yorum Yok sözleri ağızdan çıkmasa bile tutum bunu işaret edebilir ki bu kavramı değiştirmez.




Ocak 02, 2011, 07:22:07 ös
Yanıtla #38
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Sn ökkes
Yorum yok'un  acılımını  yapmıssınız.Ama sonucta anlasılması  gereken sorunun cevabını alamayacagınz.Bu durumda  karsı  tarafa değil  kendınıze  donup sorunun ıcerıgınde ve sorulus sebebınde ki  gerekcelerı bir kez daha  gozden  gecırmek gerekir :)
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Haziran 24, 2011, 11:17:53 öö
Yanıtla #39
  • Ziyaretçi

Ben de 1,3 ve 4 olarak isaretledim. Ama su ana kadar bir Masona sordugum sorunun karsisinda hic 'yorum yok' cevabini almadim.
Daha dogrusu, harici aleme iliskin sorularu her zaman icin harika bir sekilde cevapladiklarini gordum.
Masonlukla ilgili sorularda ise eger cevaplamak istemiyorlarsa ya muzip bir gulumseme, ya soruya soruyla cevap verip beni baska konuya yonlendirme seklinde cevaplandim.

Ya da son derece kisa ve kesin bir cevap. Ornegin:

- Locada su tip, bu tip ritueller mi yapiyorsunuz, ne yapiyorsunuz iceride?
- Ham tasi yontuyoruz (ardindan bir gulumseme)
- Masonlugun sirlari su konuyla, bu konuyla mi ilgili, en azindan baglantili mi?
- Masonlukta sir falan yok (ardindan bir gulumseme).

Bence cevaplar harika :)

Sevgilerimle.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
21072 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 16, 2011, 11:16:33 ös
Gönderen: AMON RA
19 Yanıt
14958 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 08, 2012, 09:45:54 ös
Gönderen: smyrnali
36 Yanıt
23850 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2012, 10:20:17 öö
Gönderen: Masor1976
49 Yanıt
30253 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 29, 2014, 11:29:47 öö
Gönderen: ABCDEF
15 Yanıt
13265 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2015, 01:28:57 ös
Gönderen: _SplendouR_
8 Yanıt
9904 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2018, 12:28:29 öö
Gönderen: Tık-Tik-Tak
0 Yanıt
4575 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 30, 2010, 02:58:20 ös
Gönderen: karahan
15 Yanıt
16289 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 08, 2011, 05:35:53 ös
Gönderen: alcyone
11 Yanıt
13676 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2014, 04:25:08 öö
Gönderen: resurrected
3 Yanıt
4607 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2015, 02:19:45 öö
Gönderen: ruzber