Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR OBEDİYANS (BÜYÜK LOCA) NASIL KURULUR? - 2  (Okunma sayısı 3556 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 11, 2010, 08:13:11 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Demiştim ki, önce bağımsız localar kurulur. Sonra bunlar bir araya gelip bir büyük loca (obediyans) oluştururlar.


Bir büyük locanın, onu oluşturacak locaların tüm üyelerinin ya da aralarından seçilmiş temsilcilerinin bir araya geldikleri ilk toplantıda hemen kuruluvermesi söz konusu olamayabilir. Bunun için birtakım ön görüşme ve hazırlıkların yapılmış olması gerekir. O locaların ileri gelen üyeleri ya da temsilcileri, zaman zaman kendi aralarında toplanarak, kurmayı öngördükleri büyük locanın temel ilkelerini saptar. Bu masonların büyük locanın ilk genel kurul toplantısında localarını temsil edecek delegeler olmaları beklenir.

Bir locayı öncelikle üstad-ı muhterem temsil eder. Ancak loca sayısının az olması durumunda, üstad-ı muhteremlerin yanı sıra onlara ya nazırlar da katılır ya da localarda sırf bu amaçla delegeler seçilir.

Bu toplantılarda, her ne kadar daha sonra ortaya çıkabilecek gereksinmelere ve gelişmelere göre değiştirilebilirse de başlangıçta yürürlüğe girmesi öngörülen tüzüklerin tasarıları hazırlanır. Eğer obediyans bir “büyük loca” olacaksa, ritüeller üzerinde uyum sağlanır. Toplanacak olan ilk genel kurulda birtakım uyumsuzluklar ya da karşıtlıklar çıkmaması için, birçok konuda önceden uzlaşmaya varılmasına çalışılır. Bu gibi konular üzerinde büyük locanın kuruluş toplantısında olabildiğince az oylama yapılmasına, şayet oylama yapılacaksa bunun bir tür “onama” niteliği taşımasına özen gösterilir. Büyük loca kurulduğu anda, hem örgütlenme ve genel yönetimin ilke ve kurallarını belirleyen bir “iç tüzük” hem de locaların tüm çalışmalarında ortaklaşa uyacakları bir “localar genel tüzüğü” ya da her ikisini birden içeren bir tüzük ile birlikte locaların uygulayacağı ritüeller yürürlüğe girer.

[Burada konu dışı olduğu için bir parantez içine alarak şunu belirteyim: Türkiye’deki Masonluğun tarihçesinde 1950’li yılların ilk yarısında Türk masonların niçin tutarlı bir büyük loca kurabilmek için yıllar harcadıkları hep sorulagelmiştir. Bunun birtakım örgütsel nedenleri vardır ama bunun yanı sıra bir diğer neden de işte budur: Tüzükler ve ritüeller üzerinde uyuşmaya varılabilmesinin hayli zor oluşu ve zaman alışı.]

Her büyük locanın tüzüklerinde, o büyük locayı oluşturan locaların, büyük loca nezdinde nasıl temsil edilecekleri belirtilir. Çoğu uygulamalarda, genel kurulda her loca eşit sayıda delege ile temsil edilir. Sonraları her locanın kendi üye sayısına oranla belirlenecek bir ağırlıkla temsil edilmesi benimsenebilir ama büyük locanın ilk kuruluşu sırasında localar tam bir “eşitlik” içinde bir araya gelir. Bu eşitliğin daha sonra da korunması öngörülebilir. Nitekim dünyadaki çoğu büyük locaların tutumu böyledir. (Bunun akla yatkın bir gerekçesi vardır.)

[Konu Masonluğun Türkiye’deki uygulamaları olunca işin içine bir de terminoloji giriyor. Bir büyük locanın obediyansın en yetkili organı, bazı uygulamalarda genel kurul değil, “büyük kurul” olarak anılıyor. Bunun da bir gerekçesi var ama o ayrıntıya girmeyelim. Bu kurulun toplantılarına “konvan” denildiği de görülüyor. Ben burada bu farklı terim yeğlemelerinin varlığını göz ardı etmeksizin kolaylık amacıyla “genel kurul” ve “genel kurul toplantısı” terimlerini kullanılıyorum.]

Büyük Loca Genel Kurulu’nun ilk toplantısında mutlaka bir “kuruluş bildirgesi” hazırlanır. (Elbette aslında bu bildirge daha önceden hazırlanmış olur ve genel kurulun onayına sunulur.) Bu bildirge, ya tüm üstad-ı muhteremler ya da localarını temsil eden tüm delegelerce imzalanır. Bu bildirgede, yeni büyük locanın temel ilkeleri, Masonluk anlayışı ve diğer mason örgütleriyle nasıl ilişkiler kurmayı öngördüğü belirtilir.

Büyük locanın ilk büyük üstadı ile ilk büyük görevliler de bu toplantıda seçilir. Daha sonra, ya hemen o toplantıda ya da çok zaman geçirmeden yakın bir tarihteki bir diğer birleşimde büyük üstat ile büyük görevlilerin görevlerine getirilmesi töreni (Türk Masonluğunda kullanılmakta olan bir terim uyarınca “isat”) töreni yapılır. Bu toplantıdan sonra da mutlaka bir şölen (Masonlukta kullanılan bir terim uyarınca “agap”) düzenlenir. Bu şölene ise yalnızca genel kurul üyeleri değil, büyük locaya bağlı locaların tüm üyeleri, hatta konuklar da katılabilir.

Burada bu işlemleri ardı arkasına, sanki bir gün içinde olup bitiyormuşçasına anlattım. Olabilir de, olmayabilir de... Büyük locanın tüzüklerinin ve temel ilkelerinin belirleneceği toplantı, -önceden gerekli hazırlıklar yapılmış ve uzlaşmalar sağlanmış olsa bile- farklı önerilerin getirilmesi ve tartışmaların uzaması nedeniyle günlerce sürebilir. Büyük üstat ile büyük görevlilerin seçimi, göreve getirilmeleri ve ardından düzenlenecek şölen ayrı ayrı günlerde yapılabilir. Öyle ki bu tören ve şölene başka büyük locaların ve masonik örgütlerin temsilcilerinin davet edilmesi de söz konusu olabilir. Yeni bir büyük loca için bu çok önemli bir gündür.



İzleyecek yazımda bu yeni büyük locanın düzenli (muntazam) olup olmadığına, nasıl düzenli olabileceğine bakmak istiyorum.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
3857 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 27, 2010, 09:02:17 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2733 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 02, 2010, 08:46:01 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4491 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2010, 08:34:26 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4573 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2010, 08:39:58 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3800 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 06, 2010, 09:11:18 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3133 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2010, 03:42:26 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3579 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 09, 2010, 09:44:09 ös
Gönderen: AKTUĞ
0 Yanıt
3974 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 10, 2010, 10:45:42 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3023 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2010, 01:57:44 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3523 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2010, 12:47:05 ös
Gönderen: ADAM