Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Kardeslerimiz => Konuyu başlatan: MASON - Eylül 26, 2006, 11:20:48 öö

Başlık: Nejat Gülen
Gönderen: MASON - Eylül 26, 2006, 11:20:48 öö
Köy Enstitüleri nasıl tırpanlandı, Toprak reformu neden rafa kalktı, İmam Hatip
Okulları neden çoğaldı...
Yakın tarihimize ışık tutan bir kitap...
“Demokrat Partililer acımasızca muhalefet yapıyorlar, iktidardaki CHP ise halka şirin görünmek çabasıyla, popülist davranışlarda bulunuyordu. Seçmene şirin görünmek için bu dönemde CHP iktidarı devrimlerden taviz vermeye başladı, Köy Enstitüleri tırpanlandı. Toprak reformu rafa kalktı, İmam Hatip Okulları, İlahiyat Fakültesi, Kuran Kursları, hep bu dönemde verilen taviz eseri olarak ortaya çıktı.”
 
 Nejat Gülen Kardeşimiz 1951 - 1963 yıllarında Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı olarak çalıştı, 6/7 Eylül (1955) olaylarından sonra, “Hasar Tanzim Komisyonu”nda görev aldı, Anadolu'nun muhtelif yerlerinde görevde bulundu, Amerika'da bir yıl kadar meslek eğitimi gördü. Yapmış olduğu bazı yolsuzluk incelemeleri Yassıada'da dava konusu oldu, kendisi de kurulan Soruşturma Kurulları'nda aktif görev aldı.
Kitabında özellikle 6/7 Eylül olayları ile Yassıada duruşmalarına yer veriyor; arka planda, savaş yılları, İstanbul'un okulları, okul ve hastaneye dönüştürülen Nişantaşı, Teşvikiye ve Maçka'da sadrazam ve paşa konakları, o dönemin Türkiye'sini, yolu ve suyu olmayan Bodrum'u, oteli ve lokantası olmayan Marmaris'i, 1946 seçimleri, 28 Nisan ve 27 Mayıs olayları.... Nejat Gülen 1946 seçimleri ile ilgili şöyle diyor: “Demokrat Partililer acımasızca muhalefet yapıyorlar, iktidardaki CHP ise halka şirin görünmek çabasıyla, popülist davranışlarda bulunuyordu. Seçmene şirin görünmek için bu dönemde CHP iktidarı devrimlerden taviz vermeye başladı, Köy Enstitüleri tırpanlandı. Toprak reformu rafa kalktı, İmam Hatip Okulları, İlahiyat Fakültesi, Kuran Kursları, hep bu dönemde verilen taviz eseri olarak ortaya çıktı.”

Kitabın son bölümü Yassıada duruşmaları ile ilgili: Duruşma salonu ve atmosfer, kapsama alınan suçlar, Celal Bayar ve Adnan Menderes'in davranışları, Örtülü ödenek dâvası, İpar gemi dâvası, Salim Başol, zayıf savcı Altay Egesel, Ali İpar'ın durumu, Fatin Rüştü Zorlu ile ilgili şakalaşmalar (paltomu Fatin Rüştü Zorlu mu yürüttü?), Çetin Altan ve Ayhan Hünalp'ın yazıları, Yassıada Mahkemesi adil miydi? yolsuzluk suçlamaları, idamlar…
 
 
 
Başlık: Ynt: Nejat Gülen
Gönderen: ADAM - Nisan 29, 2011, 08:30:08 öö

Bu sabah sitede Fethullah Gülen ile bağlantılı küçük bir açıklamayı okurken, benzer konu başlıkları altında bu dikkatimi çekiverdi. Hayret, ben bu sitedeki tüm ilgimi çakabilecek yazıları okumuş olduğumu sanıyordum; bunu atlamış olduğuma göre daha kim bilir neler neler vardır okumamış olduğum.

Sayın Nejat Gülen ile şimdi artık ne yazık ki bulunmayan, endüstride sanatı ön plana çıkaran bir kuruluşun atölyelerinde  tanışmıştım çok yıllar önce. Ben oraya sık sık giderdim o sıralar. O da gelirdi; rastlaşırdık. Söyleşilerde bulunurduk. Bana o sırlarda yayınlanmış bir kitabını imzalayarak armağan etmişti. Burgaz ile bağlantılı çok ilginç bir otobiyografi kesitiydi.

O kitap kütüphanemin bir yerlerinde olsa gerek. Elime geçerse bazı bölümlerini aktarırım foruma. Özellikle İstanbul'a nostaljik takılanlara pek ilginç gelecektir.

Bu arada şunu da eklemem gerek: Nejat Gülen, tam anlamıyla ve her bakımdan bir beyefendiydi.