Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mason Oluşumunun İnsanlığa Katkısı Var mıdır? (9)  (Okunma sayısı 3490 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 06, 2014, 05:28:58 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bu başlık altında “hayalet” adlı Sayın üyemiz 10 soru sordu.

Bu sorulardan her biri ayrı, birbirleriyle bağlantısız olduğu için, burada her bir soruyu ayrı bir başlık altında yanıtlayacağız.

Bu giriş yazımız, her bir başlık altında tekrarlanıyor.

Bu soruların yanıtları Forum arşivinde ayrıntılı olarak vardır. Bizim burada dokuzuncu soruya vereceğimiz yanıt özet olacak. İstenirse daha ayrıntılı irdelemeye girilebilir.


9.Yapmis oldunuz site çok sempatik buda fakirleri mason olma isteği yaratabilir.Farkir mason olamicana göre zengin fakir ayrimi ortaya çikartmazmi buda fakirleri rencide etmezmi sizce?


Bu Forumdaki birçok başlıkta Masonluk ile bağlantılı olmak üzere yoksullar (fakirler) konusu gündeme geldi. Aslında böyle değil de, dar gelirliler ya da geçim sıkıntısı çekenler denilse belki çok daha güzel olacak.

En önemli sorunlardan birini ülkemizde şu günlerde yaşıyoruz. O dar gelirliler ya da geçim sıkıntısı çekenler, bir kurban kesme olayını, ailelerinin geçiminden kesme pahasına daha önemli sayabiliyor. Bu bağlamda kimsenin inancına da tutumuna da karışamayız elbette. Ancak işte Masonlukta durum öyle değil; olamaz. Hiç kimse mason olacakmış diye ailesinin zaten yetersiz olan geçim kaynaklarından kesmede bulunamaz. Buna masonlar da güz yummaz.

Masonlukta zengin-fakir ayırımı yapılmakta değildir. Fakirleri rencide etmek gibi bir durum kesinlikle yoktur. Ancak Masonluk bedava değildir. Masonluk çerçevesinde çalışma yapmak isteyen bir kişinin, kafasından birtakım kaygıları atmış olması gerekmektedir. Kaygılı bir şekilde masonik çalışmalarda bulunulamaz. Geçim kaygısı da bunlardan biridir ve mason olmaya niyetlenen kişilerin bu kaygıdan sıyrılmış olmaları gereklidir.

Masonluk, toplumlarda sosyal adaletten yanadır. Ne yazık ki ülkemiz gibi gelişmemiş toplumlarda bunun gerçekleşebilmesi bakımından daha çok yol alınması gerekmektedir. Oysa sosyal adaletin büyük ölçüde sağlanmış olduğu bir toplumda, insanların gelir düzeyi arasında uçurumlar olmayacağından, en azından asgari geçim olanaklarını sağlayan bir kişi bile uygarca yaşayabildiğinden, böyle bir sorun görülmez ya da asgariye indirgenmiştir.

Günümüzün koşullarında ülkemizde ise durum böyle: Herkes mason olmak isteyemiyor ve isteyen de olamıyor. Bu durum, son zamanlarda giderek daha iyiye doğru da gitmiyor ne yazık ki.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 16, 2014, 09:48:44 öö
Yanıtla #1

         Bana da bir Mason aynen şöyle demişti: ''300 lira da olsa nafakasını kazanması gerekir.'' Çalışamayan kişiler Mason olamazmış ama az parayla da bu işlerin yapılabileceği sonucu çıkmıyor mu yukarıdaki cümleden? Belki iyi niyetle söylenmiş bir cümledir. Kimseyi kırmamak, incitmemek adına... Masonluğu çok isteyen biri için kazandığı paranın bir önemi olmasa gerek. Mesela, kişi ailesini geçindiriyor ama aidat paralarını ödeyemeyecek durumda. Mason olmayı da istiyor. Böyle kişiler için destek verilemez mi? Ben böyle birine rastlamadım ama belki bir gün karşılaşırım. Çok zeki olup ülkesine faydası olacakken maddiyattan dolayı okuyamayanlar da var. Böyle biri Mason olmayı isterse reddedilecek yani, öyle mi?
Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.


Kasım 16, 2014, 10:50:55 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Şu ödenti ile bağlantılı konu çoğu kez yanlış bir yöne çekiliyor.

Sayın edebiyatçımız da öyle yapmış.

Bu işi bir başka yönden düşünmek gerek.

Burada mason olan ya da olacak bir kişiden söz ediyoruz.

Bir masonun en önemli, en değerli hazinesi, -başka yerlerde belirtilmiş olduğu üzere- onurudur.

Onur, bir mason için her şeyin üstündedir.

Şimdi deniyor ki, gücü ödenti yükümlülüğünü yerine getirecek durumda olmayan bir masonun ödentisini başkaları karşılasın.

Bir ara bir üyemiz, buna mutlulukla razı olacağını bile söylemişti.

O masonun durumunu düşünmez misiniz? Ödenti yükümlülüğüne yerine getiremediğinden, onun için böyle bir çıkar yol bulunması, onun lehine kardeşlik eşitliğinin bozulması, o mason için onur kırıcı olmaz mı?

Sonra da o masonun gönül rahatlığıyla, kendisini güncel kaygılardan sıyırmış, masonik çalışmalarda ve etkinliklerde bulunmasını mı bekleyeceksiniz?

Bir mason böyle bir şeyi kabul eder mi?

Çok kez belirttim; bir kez daha belirteyim: Masonluk yolunda çalışma isteyen herkesin mason olması gerekmiyor. Mason olan kişi, locasındaki ödentisini kendi kesesinden öder; bundan hiç kuşkunuz olmasın.
 
Bunu gerçekleştirebilmesi için kendisine bir başka olanak sağlanabilir; ek bir iş, dolayısıyla ek bir gelir kaynağı gibi; o ayrı... (Bu öylesine bir düşünce... Olur mu, olmaz mı, olursa nasıl olur, bilemem.)

Bazı ülkelerde, -örneğin Amerika'da- yaşam boyu geçerli olacak bir ödenti tek kerede ödenir ve biter; o da ayrı.

Yaşlı ve çok yıllar boyunca (örneğin 40 yıl) masonik etkinliklerde bulunmuş, yararlı çalışmalar yapmış kimi masonlara ödenti bağışıklığı tanınır; o da ayrı.


 
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2014, 11:54:37 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 16, 2014, 11:04:57 öö
Yanıtla #3

Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.


Kasım 18, 2014, 07:44:54 öö
Yanıtla #4

          ''Şimdi deniyor ki, gücü ödenti yükümlülüğünü yerine getirecek durumda olmayan bir masonun ödentisini başkaları karşılasın.''

          Sn. Adam, mesela bana görüştüğüm mason şöyle demişti: ''İşe yeni başladıysan ve eğer giriş parasını ödeyemezsen ben sana veririm. Sen sonra bana ödersin. Güven veren bir yapın var. Her şekilde sana kefil olurum.''
          Ben henüz derneğe girmediğim için tabi şimdiden böyle bir şeyi kabul etmem tuhaf olurdu, zaten teşekkür ederek geri çevirdim. Böyle diyen biri peki bunu hangi amaçla söylemiştir? Yani, onur elbette önemli ama bu şekilde bir çıkar yolunun bulunması çok mu kötü sizce? Bana söylenen şey belki bir yerlerde uygulanmış da olabilir. Sonuçta bu kişi de bir mason ve sizin gibi düşünmüyor ama! Yanlış mı yapmış böyle bir şey diyerek?
 
Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.


Kasım 18, 2014, 08:28:38 öö
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın edebiyat öğretmenimizin deyişinde bir yanlışlık yok. Burada onur kırıcı bir durum da yok.

Zaten bildiğimizce yurdumuzdaki mason locaları özellikle öğretmenlerin Masonluğa katılmasını çok önemsiyor. Bu nedenle öğretmenlere kolaylık sağlamak üzere de birtakım uygulamaları olabiliyor. Bir giriş ödentisini taksitlendirmek ya da bir bölümü için karşılığında bir hizmet almak gibi pratik çözümler söz konusu olabiliyor. Sayın edebiyat öğretmenimizin vermiş olduğu örnek de bunun bir benzeri: Borç!...

Neden olmasın?

Ancak bu çözümlerin sadece öğretenler için geçerli olduğu sanılmasın. Başka tek kalemde ödeme yapma güçlüğü bulunan adaylar için de söz sonusu olabilir.

Sanırım bu sözler, belki bir başka başlık altında sadece zenginlerin ya da parasal birikimi olanların mason olabildiğine ilişkin bir varsayım üzerine yöneltilmiş eleştirilere de karşılık oldu. "Benim param olmadığı için beni locaya kabul etmiyorlar." diye bir yakınmada bulunmak çok yanlış bir tutum... Bugüne dek Forumda hiç kimse çıkıp da, "Benim param olmadığı için giriş ödentisini ödeyemem. Fakat bana fırsat verilirse çalışır, o ödentiyi verecek birikimi zaman içinde sağlarım." demedi.  (Pardon; dediyse de ben anımsayamadım.)

 
 

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 18, 2014, 08:48:05 öö
Yanıtla #6

Bu başlık serisinin tamamını okumadan herhangi bir yorum yapmak istemiyordum. Ancak, ödenti sıkıntısı konusunda Sayın ADAM'ın yazdıklarının kesinlikle çok doğru olduğunu kabul etmekten kendimi alamadım.

Ay sonunu nasıl getireceğini sürekli düşünmek zorunda olan bir insan, nasıl işine dahi konsantre olmakta zorluklar yaşıyorsa, Masonluk gibi ciddi emek ve konsantrasyon istediğine inandığım bir meşgalede, muhakkak sıkıntılar yaşayacaktır diye düşünüyorum.

Zaman zaman bir çoğumuzun maddi darlıklar yaşadığı bir gerçektir. Ne yazık ki yaşadığımız ülkede üretime dayalı olmayan bir ekonomik sistem var. Dolayısıyla her an ciddi bir kriz ile karşılaşmamız olası. Ancak burada Sayın ADAM'ın vurgulamak istediği noktayı, bu tip krizlerin yaşanmadığı, stabil dönemlerde dahi maddi zorluklar yaşayan bir kişinin, Mason olmasının pek mümkün olmadığı yönünde anlıyorum.

Yanlış düşüncelerimin düzeltilmesi ricasıyla,

« Son Düzenleme: Kasım 18, 2014, 10:40:53 öö Gönderen: ADAM »
Vazife karşılığı olmayan hak mevcut değildir!
Mustafa Kemal ATATÜRK


Kasım 18, 2014, 09:00:24 öö
Yanıtla #7

          Yalnız burada şöyle bir şey var, burada kastedilen ilk girişte, normal yıllık aidat parasının üstünde bir meblağ istendiğidir. Bunu ödeyemeyecek durumda olan birileri varsa onlara kolaylık sağlanmalı. Giriş ödentisi 10 bin liraysa mesela, bunu hemen veremeyebilir kişi. Bu da çok normal. Bundan dolayı kişiyi masonlar aralarına kabul etmeyecek değillerdir herhalde.
          Tabi bu ücretin miktarı önemli. Belki daha az bir ücrettir ama normalin üstünde bir şeyse şayet elbette kolaylık olmalı.
          Ay sonunu nasıl getireceğini düşünen biri mason olmasın, tamam, olmasın. Yalnız belli bir miktar gelire sahipse ve normal standartlarda yaşıyorsa, yıllık aidatlarını ödeme kudreti varsa ama giriş parasını ödemekte zorlanacaksa ona da kolaylık olmalı. ZAten o kolaylığı da sağlıyorlarmış. Bu arada ben örnek vermek amacıyla bunu yazıyorum. Durumun benimle alakasının olmadığını da belirtmek isterim.
Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.


Kasım 18, 2014, 11:31:12 öö
Yanıtla #8
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Fakirler masonluğa giremez yerine fakirler masonluğun çalışmalarına uyum sağlayamaz düşüncesi daha doğru olacak gibi.Fakir kelimesinin sınırları olmadığı icin farkli yorumlamalara neden olmakta.Giriş aidatını 3 4 taksitle ödeyebilen,geçimini sağlamak icin dilenen,aidatı kendini zorlamadan 10 12 taksitte ödeyebilen. .hepsi fakir kavramı içine girmekte.

Masonluk parayla açılan bir kapı değildir. Masonluk bir kapı bile değildir. Ortak kural,amaç ve çalışmalarla her bireyin kapıya ulaşmasıdır.Evini geçindirmek için daha fazla çalışmak zorunda olanlar, zamanlarını masonluğun çalışmalarına ayırmaları zordur.Çok mu iyimser bakıyorum. ..
Görmek, varlığın yükselişidir.


Kasım 18, 2014, 11:53:38 öö
Yanıtla #9
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


mbulut'un ? işaretsiz sorusunun yanıtı: Gerçekçi.

(Bir zamanlar bu Forumda "fakir" sözcüğünün geçmiş olması, çok yanlış yorumlara yol açmış. Oysa denilmek istenen başka... )
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
8 Yanıt
3627 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 01, 2014, 08:29:34 öö
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
3913 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2015, 11:17:17 ös
Gönderen: Risus
0 Yanıt
1978 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 01, 2014, 12:42:26 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
1827 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 03, 2014, 11:27:31 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
2671 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 04, 2014, 08:00:49 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
2174 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 04, 2014, 07:44:14 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
1967 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 05, 2014, 07:57:45 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
1864 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 05, 2014, 10:34:37 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
1738 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 05, 2014, 05:02:37 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
2081 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2014, 09:33:51 öö
Gönderen: edebiyat_ogr