Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlugun evrensel tanimi ?  (Okunma sayısı 16310 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 23, 2020, 11:07:06 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Masonlugun evrensel bir tanimi varmidir?

Gecenlerde bir kisi soyle dedi:

Masonluk bir iletisim metodudur, ne fazla ne de az.

Forumda ve baska yerlerde soyle tanimlar da vardir:

Bir, iyi insani daha iyi insan yapma metodudur.

Insanin kendini tanimasina olanak saglayan bir metoddur.

Hatta, masonlugun tanimi yapilirken, ne olmadiginin alti cizilerek ters yonden bir tanim yapilmaya calisan anlayislar da vardir.

Masonluk, bir veya birkac cumle ile ifade edilmesi cok zordur diyenler de vardir.

Sizce Masonlugu bir veya birkac cumle ile ifade edebilecek, evrensel bir tanim varmidir?



Aralık 24, 2020, 09:57:46 öö
Yanıtla #1
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay

Masonlugun evrensel bir tanimi varmidir?

Gecenlerde bir kisi soyle dedi:

Masonluk bir iletisim metodudur, ne fazla ne de az.

Forumda ve baska yerlerde soyle tanimlar da vardir:

Bir, iyi insani daha iyi insan yapma metodudur.

Insanin kendini tanimasina olanak saglayan bir metoddur.

Hatta, masonlugun tanimi yapilirken, ne olmadiginin alti cizilerek ters yonden bir tanim yapilmaya calisan anlayislar da vardir.

Masonluk, bir veya birkac cumle ile ifade edilmesi cok zordur diyenler de vardir.

Sizce Masonlugu bir veya birkac cumle ile ifade edebilecek, evrensel bir tanim varmidir?

Çok güzel bir konuya değinmiş Sayın midyad ama her zamanki gibi çok ilgi görmemiş. Sorunuzda sanırım Spekülatif Masonluğu soruyorsunuz zira Operatif Masonlukla ilgili farklı tanımlar gelebilir.

Sayın ANARCHOSA çok güzel ifade etmiş, Masonluğun sabit bir tanımı yoktur. Her Büyük Loca ve her ekol kendi tanımını yapacaktır.

Aslında ben de "dünyadaki Masonik eğilimler ve Spekülatif Masonluğun sınıflaması" ile ilgili bir başlık açacaktım ama foruma ilginin azalması nedeniyle tereddütlüydüm biraz.

Bu başlığı açtığım zaman belki sorunuza daha net bir yanıt alabilirsiniz.
* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Aralık 25, 2020, 01:33:49 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 321
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğu dört köşe bir tanımla açıklayamayacağımızı düşünüyorum zira masonlar, ritüellerde yer verdikleri simgeleri dahi kişinin kendi yorumuna bıraktıklarını ifade ediyorlar.
İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil prensipleri ve inançlarıdır.   A. Einstein


Aralık 25, 2020, 12:58:45 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

sayin ANARCHOSA durumu objectif ve uygulamada oldugu gibi tasvirlemis bence.

Sorunun uzerinde durdukca sayin ANARCHOSA, sayin Caliper ve sayin burakc’ in ifade ettigi gibi (spekulatif) masonlugun bir veya birkac cumle ile ifade edilebilen evrensel bir tanimi olmadigi gorusunun benimsendigi yerde buluyorum kendimi.

Vardigim sonuc, masonlugun evsensel tek bir tanimi yoktur, bircok tanimi vardir. Ve bu tanimlar da birbirini, siniri olmadan tamamlar. Bu tanimlar Buyuk Dogu’dan Buyuk Dogu’ya, Buyuk Loca’dan Buyuk Loca’ya, locadan locaya masondan masona, hariciden hariciye farklilik gosterir. Buyuk Dogu, Buyuk Loca ve locayi ornek gosterirken websitelerinde yaptiklari tanimlari kast ediyorum. Localarin veya Buyuk Loca’ larin veya Buyuk Dogu’larin uyelerine dayattigi herhangi bir tanim yoktur. Zaten Masonlugun en hasas oldugu nokta da bir uyenin veya kurumun kendi gorusunu tek dogru olarak digerlerine dayatmasidir.

Kisa sureli bir masa-arastirmasinda da tanimlarin farkliligi goze carpiyor. Ama butun tanimlamalarda olan ortak terimler de vardir.

1847’de George Olivier de su tanimi yapiyor:
Masonluk, dogrulugun motive edildigi ve erdemliligin odullendirildigi bir kurumdur.

18yy dan da iki ornek vereyim.
Dermott Ahiman Rezonda (1756) su ifadeyi kullaniyor:
Masonlugun temel ilkeleri sunlardir, merhamet erdemini sevgi ile kullanmak, adaleti uygulamak ve Tanri’nin onunde alcakgonnulluluk gostermektir.

Anderson (1723) da soyle ifade ediyor:
Bir mason dogasi geregi ahlaki yasaya uymak ile yukumludur.

Asagida rastgele birkac farkli kurumun masonluk tanimini alintiladim.

Le Droit Humain (Liberal)
Bir inisiyatik kurum olan Masonluk, kendi gelisimleri ile ilgilenen, kendilerini sorgulamaya istekli, dusunmeye ve birlikte veya bireysel olarak etik, dayanisma ve sosyal gelismeye dahil olmaya hevesli, durust ve ozgur erkek ve kadinlari bir araya getiren kurumdur.

Belcika Buyuk Dogusu (Liberal)
Inisiyatik, ilerici ve kozmopolit bir kurum olan Masonluk, insanligin hakikatini ve mukemmelligini aramayi hedef kilan bir kurumdur.

Lithos Localar Konfederasyonu (Belcika) (Liberal)
Masonluk bir geleneksel ve goze batmayan (discreet) kurumdur.

Estonya Buyuk Locasi ( Geleneksel)
Masonluk, iyi prensip ve karaktere sahip erkeklerin bir kardeşliğidir.

Bolivya Buyuk Locasi (Geleneksel)
Masonluk, alegoriler ile orulu ve semboller ile resmedilen ahlaki bir sistemdir. Masonluk erdemleri uygulayarak  gercegi arama metodur.

Ispanya Buyuk Locasi (Geleneksel)
Masonluk, evrensel kardeslik arayisinda olan erkeklerin ve halklarin ahlaki ve entelektuel gelisimini tesvik etme amaci ile yaklasik 300 yillik uluslararasi duzeyde felsefi, hayirsever ve ilerici bir kurumdur; veya daha basitce, erkekler icin bir egitim okulu, uyelerini harmoni, hakikat ve kardesce sevgi bagı ile birlestiren, ilerleme ve ozgurluk için surekli çalışan, kendilerini insanlara/insanliga fayda sağlamak için doğa kanunlarını incelemeye adayan bir kardeşliktir. Insanlığın iyileştirilmesine katkıda bulunur.

Italya Buyuk Dogusu (Liberal)
Masonluk, sosyal dokuda Avrupa ve Akdeniz'in ana ezoterik geleneklerinin bulustugu, yeniden birlestigi ve yeniden baglandigi bir çagrisimsal kurum olarak karakterize edilen bugune kadarki en buyuk ve en eski kardesliklerden biridir.
Evrenselligin bu ozelliklerini korumak icin, Masonluk, daha iyi bir dunya insa etmek için bir duvarcilik-mimari sembolizmini kullanir, inisiyelerini birbirini izleyen rituellik torenler ve evrensel ahlaki ilkelerin arandigi bir yuzlesme yeri araciligi ile kendilerini tanimaya davet eder.

Canada Buyuk Locasi ANI (Liberal)
Masonluk bizim icin gercegi aramak ve onu ifade eden dayanismanin pratigini aramak amaci ile gercek kardeslige dayanan felsefi ve ilerici bir dernektir.

HKEMBL (Geleneksel)
Masonluk, Tanrı’ya inanç temeli üzerine kurulu ezoterik ve inisiyatik bir kardeşlik kurumudur. İnsanlar arasında sevginin, toleransın ve kardeşliğin hüküm sürmesini; insanlığın hürriyet, barış, adalet ve huzur içinde gelişmesini hedefleyen Masonluk, ortak bir insanlık ülküsünün gerekliliğini kabul eder.

OMBL ( Liberal)
Masonluğun ne olduğuna ilişkin yorum ve yaklaşımlar çok farklı.
Masonluk gibi son derece köklü bir geçmişi bulunan ve genel olarak binlerce sayfalık yapıtlarda incelenebilen bir konuyu çok kolay okunacak, kısa, yalın ve özlü bir anlatımla sunabilmek, üstelik yaygın sorulara da yanıtlar aramak hiç kolay olmadı.
Ne kadar içten olursak olalım bize inanmayanlar bulunacaktı. İnandırmayı, etkilemeyi, yönlendirmeyi değil, olduğumuz gibi olmayı, sadece içtenliğimizi paylaşmayı istedik.
Ne kadar başarılı olduğumuza, bize hangi açıdan bakarsanız bakın, sizler karar vereceksiniz!
-   Türkiye’de Özgür Masonlar, bireysel evrimlerini sağlayacak düşünsel birikimlerle gelişmek ve insanlığın gelişimine katkıda bulunmak istiyorlar.








Aralık 25, 2020, 02:27:12 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

(Okuyacağınız metin kimseyi kırmak, üzmek amacı taşımamaktadır. Komplo teorilerini sevmekle birlikte kanıtsız, uçuk iddialara “şaka” olarak baktığımı söylemek isterim. Metinde Masonlara yağ çekmek yada Masonluğu savunmak, yerenleri yermek gibi amaçlar bulunmamaktadır. Umarım bunlara gücenmezsiniz.)

Masonların Masonlukla ilgili yazdıklarından anladığımız üzere Masonluk bir hayır kurumu değil. Ahlak sistemi değil. Din-mezhep değil. Üyelerine iş-siyaset imkanı veren bir kulüp değil. Spekülatif dönemle birlikte bir meslek örgütü de değil. Evde bunalan centilmenlerin kaçış planı değil. Kostümlü bir tiyatro değil. Alternatif bir diplomasi ağı, emperyal bir gücün bir beşinci kol faaliyeti değil. Hatta belki bir Aydınlanma Çağı kurumu da değil, daha eski. Dünyayı yönetme iddiasındaki yıldız ailelerden [böyle bir antimasonik iddia varmış] oluşan tek bir yere bağlı gizli bir örgüt değil...

Yakın bir zamanda bir dostumun paylaştığı bir videoda konuşan kişi (masonluk harici başka bir mevzuda konuşuyordu) "o değil, bu değil peki ne” diye soruyordu...   Elbette Masonluğun evrensel ya da kısmi bir tanımını ben de yapamam. Niyetim bu değil. Harcım da haddim de değil... Ama benim açımdan sonucun süzme bir bilinemezciliğe ya da gizeme çıktığını söyleyemem.

Elimizde olanlara bakarsak;
Bazı şartları ihmal ederek genele bakmak açısından giriş şartları: güvenilirlik, iyi ahlaklı, vicdanlı olmak (en genel geçer haliyle), özgürlük (kendi kafasıyla düşünebilme, zaman ayırabilme, sağlık ve mali imkan açısından).  Bu şartlara sahip istekli birey aşamalı bir sisteme tabi tutuluyor. Yani bir hazırlanma, olma, içselleştirme durumu söz konusu. Bu hazırlık oldukça ayrıntılı, aşamalı ve yıllar süren kişisel bir süreç. Peki neye hazırlanılıyor? Onu da içinde olmadan tam olarak öğrenmek mümkün değil. Bu nedenle benim gibi bir harici için Masonluk, insana dair “iyi şeylerin” dahasını isteyen ve anlamaya çalışan insanlar topluluğu. Tabi kim neyin dahasına arzulu. Kim neyi, kimi anlamaya çalışıyor. Yolun neresinde durup neresinde kaybolabiliyor. Aradığını Masonluk dışında bulması daha mı olası? Bu da kişinin kendisine bağlı. Sonuçta hepimiz insanız. [Üst düzey Masonların uzaylı bir ırka vs hizmet ettikleri antimasonik iddiasını bir şaka olarak görmezden gelerek].  Son bir çıkarımla tanım yapılmasının zor olması, herkesin kendi tanımının olması arayışın bitmediğinin de bir göstergesi olsa gerek.

Saygılarımla.
no one


Aralık 25, 2020, 02:46:10 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay




HKEMBL (Geleneksel)
Masonluk, Tanrı’ya inanç temeli üzerine kurulu ezoterik ve inisiyatik bir kardeşlik kurumudur. İnsanlar arasında sevginin, toleransın ve kardeşliğin hüküm sürmesini; insanlığın hürriyet, barış, adalet ve huzur içinde gelişmesini hedefleyen Masonluk, ortak bir insanlık ülküsünün gerekliliğini kabul eder.


HKEMBL'nin Masonluk tanımı sadece bu mudur sizce? Resmi sitesinde yazan açıklamalardan bir derleme yapmışsınız, elinize sağlık ama bu tanım oldukça eksik.
* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Aralık 25, 2020, 02:54:08 ös
Yanıtla #6
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay

(Okuyacağınız metin kimseyi kırmak, üzmek amacı taşımamaktadır. Komplo teorilerini sevmekle birlikte kanıtsız, uçuk iddialara “şaka” olarak baktığımı söylemek isterim. Metinde Masonlara yağ çekmek yada Masonluğu savunmak, yerenleri yermek gibi amaçlar bulunmamaktadır. Umarım bunlara gücenmezsiniz.)

Masonların Masonlukla ilgili yazdıklarından anladığımız üzere Masonluk bir hayır kurumu değil. Ahlak sistemi değil. Din-mezhep değil. Üyelerine iş-siyaset imkanı veren bir kulüp değil. Spekülatif dönemle birlikte bir meslek örgütü de değil. Evde bunalan centilmenlerin kaçış planı değil. Kostümlü bir tiyatro değil. Alternatif bir diplomasi ağı, emperyal bir gücün bir beşinci kol faaliyeti değil. Hatta belki bir Aydınlanma Çağı kurumu da değil, daha eski. Dünyayı yönetme iddiasındaki yıldız ailelerden [böyle bir antimasonik iddia varmış] oluşan tek bir yere bağlı gizli bir örgüt değil...

Yakın bir zamanda bir dostumun paylaştığı bir videoda konuşan kişi (masonluk harici başka bir mevzuda konuşuyordu) "o değil, bu değil peki ne” diye soruyordu...   Elbette Masonluğun evrensel ya da kısmi bir tanımını ben de yapamam. Niyetim bu değil. Harcım da haddim de değil... Ama benim açımdan sonucun süzme bir bilinemezciliğe ya da gizeme çıktığını söyleyemem.

Elimizde olanlara bakarsak;
Bazı şartları ihmal ederek genele bakmak açısından giriş şartları: güvenilirlik, iyi ahlaklı, vicdanlı olmak (en genel geçer haliyle), özgürlük (kendi kafasıyla düşünebilme, zaman ayırabilme, sağlık ve mali imkan açısından).  Bu şartlara sahip istekli birey aşamalı bir sisteme tabi tutuluyor. Yani bir hazırlanma, olma, içselleştirme durumu söz konusu. Bu hazırlık oldukça ayrıntılı, aşamalı ve yıllar süren kişisel bir süreç. Peki neye hazırlanılıyor? Onu da içinde olmadan tam olarak öğrenmek mümkün değil. Bu nedenle benim gibi bir harici için Masonluk, insana dair “iyi şeylerin” dahasını isteyen ve anlamaya çalışan insanlar topluluğu. Tabi kim neyin dahasına arzulu. Kim neyi, kimi anlamaya çalışıyor. Yolun neresinde durup neresinde kaybolabiliyor. Aradığını Masonluk dışında bulması daha mı olası? Bu da kişinin kendisine bağlı. Sonuçta hepimiz insanız. [Üst düzey Masonların uzaylı bir ırka vs hizmet ettikleri antimasonik iddiasını bir şaka olarak görmezden gelerek].  Son bir çıkarımla tanım yapılmasının zor olması, herkesin kendi tanımının olması arayışın bitmediğinin de bir göstergesi olsa gerek.

Saygılarımla.

Sayın Zenn kendi düşüncelerini yazmış, saygı duyarım. Yazısında birçok doğru nokta olduğu gibi birçok yanlış değerlendirme de var.

Biraz daha okuması, araştırması ve biraz daha düşünmesi gerekecek sanırım.

Elinize sağlık
* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Aralık 25, 2020, 03:18:18 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

Sevgili Zennn,

Bana bir karikatürü hatırlattınız.

Aydınlanma/Tekris töreninden çıkmış, eve varmış çiçeği burnunda "Çırak" kardeşimiz ile eşi aralarında konuşuyorlar.

"Valla odadaki herkes birbirine aman efendim ben daha mason olamadım, yıllardır uğraşıyorum hâlâ masonum diyemem vb. deyişlerde bulunuyorlardı, anladığım kadarıyla odadaki tek mason bendim" diyor eşine...

  :D
no one


Aralık 25, 2020, 03:22:10 ös
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

(Okuyacağınız metin kimseyi kırmak, üzmek amacı taşımamaktadır. Komplo teorilerini sevmekle birlikte kanıtsız, uçuk iddialara “şaka” olarak baktığımı söylemek isterim. Metinde Masonlara yağ çekmek yada Masonluğu savunmak, yerenleri yermek gibi amaçlar bulunmamaktadır. Umarım bunlara gücenmezsiniz.)

Masonların Masonlukla ilgili yazdıklarından anladığımız üzere Masonluk bir hayır kurumu değil. Ahlak sistemi değil. Din-mezhep değil. Üyelerine iş-siyaset imkanı veren bir kulüp değil. Spekülatif dönemle birlikte bir meslek örgütü de değil. Evde bunalan centilmenlerin kaçış planı değil. Kostümlü bir tiyatro değil. Alternatif bir diplomasi ağı, emperyal bir gücün bir beşinci kol faaliyeti değil. Hatta belki bir Aydınlanma Çağı kurumu da değil, daha eski. Dünyayı yönetme iddiasındaki yıldız ailelerden [böyle bir antimasonik iddia varmış] oluşan tek bir yere bağlı gizli bir örgüt değil...

Yakın bir zamanda bir dostumun paylaştığı bir videoda konuşan kişi (masonluk harici başka bir mevzuda konuşuyordu) "o değil, bu değil peki ne” diye soruyordu...   Elbette Masonluğun evrensel ya da kısmi bir tanımını ben de yapamam. Niyetim bu değil. Harcım da haddim de değil... Ama benim açımdan sonucun süzme bir bilinemezciliğe ya da gizeme çıktığını söyleyemem.

Elimizde olanlara bakarsak;
Bazı şartları ihmal ederek genele bakmak açısından giriş şartları: güvenilirlik, iyi ahlaklı, vicdanlı olmak (en genel geçer haliyle), özgürlük (kendi kafasıyla düşünebilme, zaman ...

Sayın Zenn kendi düşüncelerini yazmış, saygı duyarım. Yazısında birçok doğru nokta olduğu gibi birçok yanlış değerlendirme de var.

Biraz daha okuması, araştırması ve biraz daha düşünmesi gerekecek sanırım.

Elinize sağlık

Nazik yorumunuz ve yerinde tavsiyeniz için teşekkür ederim Sayın @Caliper
no one


Aralık 25, 2020, 06:13:27 ös
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay




HKEMBL (Geleneksel)
Masonluk, Tanrı’ya inanç temeli üzerine kurulu ezoterik ve inisiyatik bir kardeşlik kurumudur. İnsanlar arasında sevginin, toleransın ve kardeşliğin hüküm sürmesini; insanlığın hürriyet, barış, adalet ve huzur içinde gelişmesini hedefleyen Masonluk, ortak bir insanlık ülküsünün gerekliliğini kabul eder.


HKEMBL'nin Masonluk tanımı sadece bu mudur sizce? Resmi sitesinde yazan açıklamalardan bir derleme yapmışsınız, elinize sağlık ama bu tanım oldukça eksik.

HKEMBL'nin websitesindeki "Masonluk nedir?" sorusunun yanindaki aciklama derleme yapilmadan asagidaki gibidir.

"Masonluk, Tanrı’ya inanç temeli üzerine kurulu ezoterik ve inisiyatik bir kardeşlik kurumudur. İnsanlar arasında sevginin, toleransın ve kardeşliğin hüküm sürmesini; insanlığın hürriyet, barış, adalet ve huzur içinde gelişmesini hedefleyen Masonluk, ortak bir insanlık ülküsünün gerekliliğini kabul eder. Bu ülkünün gerçekleşmesi için insan kişiliğine saygıyı, bütün insanların iyiliğine çalışmayı, bireyin özgürlüğü ve ahlaki sorumluluğunu, insanların hak ve ödev eşitliğini, bilime saygıyı temel ilkeler olarak benimser.

Masonluk toplumsal değil, bireysel bir öğretidir. Mesajlarını mensuplarına, en üst düzeyde bir fikir özgürlüğünü sağlayacak biçimde, semboller vasıtasıyla verir. Üyelerini, toplu ya da tek tek, bir kanaat veya fikri kabul etmeye ve açıklamaya asla zorlamaz. Her üye Masonluğun temel ilkeleri ışığında izleyeceği yolu, kendi aklı ve vicdanıyla saptar. Esasen Masonluk insana kendini tanımayı öğretir. Masonluk çatısı altında Hakikati arayan Masonlar, bu çalışmada evvela kendilerini bulduklarından, Masonluk her üyesi için farklı bir anlam ifade edebilir. Dolayısıyla Masonluk bu sitede verilen temel bilgilerden çok daha fazlasıdır. Her Masonun kendisini özgürce ifade edebildiği bir yaşam biçimidir. "

Bu kuruma uye oldugunuz icin arzu ediyorsaniz bu tanimi kendi pencerenizden daha da derinlestirebilirsiniz.

 
« Son Düzenleme: Aralık 25, 2020, 06:17:33 ös Gönderen: midyad »