Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Neo-conlar Karadeniz'e Vize Aldi  (Okunma sayısı 3836 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 21, 2008, 02:31:03 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood, Türkiye'nin, Gürcistan'a insani yardım malzemeleri taşıyan 2 Amerikan donanma gemisi ve bir sahip güvenlik gemisinin Karadeniz'e geçişine onay verdiğini belirtirken, gemilerin bölgeye gidiş planına ilişkin ayrıntıya girmedi.

Robert Wood, gazetecilere açıklamasında, söz konusu gemilerin seyahat programlarının belli olmadığını ancak, gemilerin binlerce battaniye, hijyenik malzeme, bebek maması ve bebek bakımı malzemeleri taşıdığını kaydetti.

Wood, bu misyonun, Kafkasya'da gerginlik çıktığından beri Gürcistan'a deniz yoluyla gönderilecek ilk insani yardım olduğunu ifade etti.

Wood, ''Türkiye ile beraber, Montrö Sözleşmesi kuralları çerçevesinde insani yardımın ulaştırılmasını sağlamak üzere çalışıyoruz'' dedi.

Robert Wood, daha önce ABD kaynaklı haberlerde adı geçen hastane gemileri USN Mercy ve USN Comfort gemilerinin, insani yardımın ulaştırılmasında kullanılmayacağını söyledi. İki geminin tonajının, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde belirtilen tonaj miktarını aştığı belirtiliyor.

Robert Wood, Gürcistan'da doğu ile batı arasındaki ulaşım koridorunun şimdi operasyonel hale geldiğini belirtti ve insani yardımın Gori'ye ulaşmasına imkan sağlandığını kaydetti.


Ancak NTV’nin araştırmasına göre,  Mercy ve Comfort adlı gemilerin ağırlığı, Montrö Sözleşmesi çerçevesinde Boğazlar’dan geçiş şartlarını taşımıyor.

Montrö’ye göre, Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin Karadeniz’de aynı anda bulundurduğu donanma gemilerinin toplam ağırlığı en fazla 45 bin ton olabiliyor. İki ABD hastane gemisinden herhangi birinin tek başına tonajı bile 69 bin tonu aşıyor.

Yine Montrö’ye göre, Karadeniz’e kıyısı olmayan bir ülkenin bir savaş savaş gemisini Boğazlar’dan geçirerek Karadeniz’e göndermesi için en az 8 gün önceden Türkiye’ye bildirimde bulunması gerekiyor.


http://www.ntvmsnbc.com/news/456876.asp
« Son Düzenleme: Ağustos 21, 2008, 02:35:16 ös Gönderen: Kirlangic »


Ağustos 23, 2008, 12:14:02 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662



Gundemin en onemli konusu ama site sakinleri konusmaktan imtina ediyor ne hikmetse.

Bana oyle geliyor ki ABD Karadeniz'e gemileri gopnderdiyse bu savas gemileri ustelik de fuze dolu gemiler oldugu soyleniyor kolay kolay cikacaklarini sanmiyorum ve isin en kotusu ABD Iran'a bir adim daha yaklasti. Basbakan haberim yok der demez gemiler girdi, ya basbakan yalanci ya da izinsiz gecis var :)

http://www.haber7.com/haber/20080823/ABD-Bogazi-gecti-Rusya-ofkelendi.php

10 soruda gemi krizi
1- Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye için önemi nedir?
Tamamı yirmi dokuz madde, üç ek protokolden oluşan sözleşme ile Türkiye Boğazlar'daki hâkimiyetini tekrar elde etti.


2- Montrö Sözleşmesi hangi gemileri yasaklıyor?
Sözleşmeye göre belirli koşullar dışında ticari gemilerde bir sınırlama yok. Sadece askeri gemilere ilişkin yasak sınırlarını belirliyor. Karadeniz'e uçak ve denizaltı çıkışını ve inişini tamamen yasaklıyor.

3- Türkiye gemilerin geçişini tamamen durdurabilir mi?
Türkiye eğer herhangi bir ülkeye savaş ilanında bulunduysa Boğaz geçişlerini dilediği ülkeye, istediği şekilde açıp kapama hakkına sahip olur. Buna ticaret gemilerinin geçişi de dahildir. Türkiye geçişinden bir hafta öncesinde bulaşıcı hastalığa rastlanmış gemilerin geçişini de denetime tabi tutabilir.

4- Türkiye'nin bölgesinde tarafsız kaldığı bir savaş tehlikesi söz konusuysa, Boğaz'dan hangi gemiler geçebilir?
Türkiye tarafsızsa; ticaret gemileri serbestçe geçmesine rağmen savaşan tarafların savaş gemileri geçemez. Savaş tehlikesinin yüksek olduğu zamanlarda; Türkiye yine karar serbestisine sahip olarak Boğazlar'ı kapayabilir.

5- Türkiye ticaret gemilerine engel koyabilir mi?
Türkiye isterse sözleşmeye dayalı olarak ticaret gemilerinin uluslararası sağlık koşullarına uyup uymadığını denetlemek için kendi sağlık birimleri aracılığıyla gemilerin denetimini yapabilir.

6- Kıyıdaş ülkeler geçişi sınırlandırabilir mi ?
Türkiye dışındaki Karadeniz'e kıyıdaş devletlerden herhangi biri Türkiye tarafından geçiş yapacağı duyurulan Karadeniz'e kıyıdaş olmayan bir ülkenin askeri gemisinin geçişini sözleşmeye aykırılık iddiasıyla engelleyebilir.

7- Boğazlar'dan kaç NATO 90 güdümlü füze taşıyor gemisi, hangi amaçla geçecek?
İspanya'nın SPS Almirante Don Juan de Borbon, Almanya'nın FGS Luebeck, Polonya'nın ORP General Kazimierz Pulaski ve ABD'nin USS Taylor adlı toplam dört NATO gemisi, NATO planlı faaliyetleri uyarınca Batı Karadeniz'e açılıyor.

8- Montrö Sözleşmesi, ABD'yi ne şekilde bağlar?
MÜMTAZ SOYSAL (ANAYASA HUKUKÇUSU): Montrö Sözleşmesi varolduğu sürece ABD'nin Karadeniz'de devamlı bir deniz kuvveti bulundurması söz konusu olamaz, buna Türkiye de izin vermez.

9- ABD'nin savaş gemisi ile yardım yollaması nasıl yorumlanabilir?
SADİ ÇAYCI (ULUSLARARASI HUKUK UZMANI): ABD Deniz Kuvvetleri'nin en görkemli iki gemisinin sadece insani yardım amacıyla Karadeniz'de bulunmak istediğini pek düşünmüyorum. Amaç Rusya'ya meydan okumaksa, Rusya da mutlaka buna karşılık verecektir.

10- ABD'nin Montrö'ye yönelik bundan sonraki tavrı nasıl gelişebilir?
USAK BAŞKANI SEDAT LAÇİNER: ABD'nin asıl maksadı, Rusya'ya gövde gösterisi yapmak. Washington ile 1 Mart Tezkeresi'nin ardından da bazı gerginlik yaşanmıştı. ABD benzer tavrı bu konu için de alacaktır. İki ülke arasında yine itilaf çıkabilir. Hazırlıklı olunmalı.

90 güdümlü füze taşıyor
USS McFaul: Güdümlü füze muhribi (destroyer)
Tonaj: 8 bin 915 ton
Uzunluğu: 154 metre
Personel: 23'ü subay 291
Füze sayısı: 90 adet Tomahawk ve Harpoon füzesi taşıyor
Montrö: Boğazlar'dan geçişi düzenleyen tek sözleşme...
20 Temmuz 1936'da İsviçre'nin Montrö kentinde imzalanan Montrö Sözleşmesi, Boğazlar'dan geçiş yapmak isteyen yabancı bayraklı savaş gemilerinin geçiş düzenlerini, Karadeniz'e giriş yapmak ve orada kalmak isteyen savaş gemilerinin hukuki statülerini belirleyen tek sözleşme.

* Karadeniz'e kıyıdaş olan ülkeler 8 gün, kıyıdaş olmayan ülkeler ise 15 gün öncesinden diplomatik yollarla ön bildirim yapmalı.

* Boğazlar'da transit geçişte bulunabilecek bütün yabancı deniz kuvvetlerinin en yüksek toplam tonajı 15 bin tonu aşamıyor.

* Karadeniz'e kıyıdaş olmayan devletler barış zamanında bu denizde bulundurabilecekleri toplam tonajı, sözleşmede belirtilen şartlar dışında 30 bin tonu aşamıyor.

Savaşta Türkiye tam yetki sahibi

Savaş durumunda, Türkiye eğer savaşan tarafsa, dilediği gibi hareket edebiliyor ve Boğazları tüm yabancı savaş gemilerine kapatabiliyor. Bu hak, Türkiye kendisini yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa yine tanınıyor, ancak Türkiye'nin BM Genel Sekreteri'ne bu konuyla ilgili bir bildiri göndermesi gerekiyor.



« Son Düzenleme: Ağustos 23, 2008, 12:18:40 ös Gönderen: Kirlangic »


Ağustos 23, 2008, 10:20:29 ös
Yanıtla #2


1. dünya savaşında İngiltere'ye silah satan Amerika, Almanların dikkatini çekmemek için silahları yolcu gemileriyle taşımıştır.
Şimdi de savaş gemisiyle insani(!) yardım yapılması da anca abd'nin yapabileceği bir yardımdır.  İnsani konularda çok hassas olan ve insana çok değer veren bir dünyada yaşadığımızdan, dünyanın bir çok yerinde ölenlere yaralananlara içimiz kan ağladığından olsa gerek bütün dünya rusya'yı zorba yaptı; gürcistan'a yardıma koştu. Hatta kendi iç işlerini halledemeyen bizimkiler gidip bir de arabuluculuk oynamak istediler.

Demem o ki içinde özgürlük-demokrasi-insani kılıfı altında o kadar halt yedikten sonra aklıma Orhan Veli'nin dizeleri geliyor:  "Geç bunları anam babam geç bunları..."

Yeni bir soğuk savaşa doğru yaklaşılırken, maşa görevinden kurtulamayan bir ülke görüntüsünde olduğumuza inanıyorum. Türkiye coğrafyası gereği süper güçlerle, yeniden süper olmaya çalışan güçlerle kendi bekasını düşünerek hareket etmeli, ilişkilerini ona göre düzenlemelidir.  Ülkemiz kendi itibarını zedelerken bir yandan da  övünmekten sıkılmadığı tarihinin hakkını vermeyen politikalarla bağımsızlığının gereğini yerine getirmekte sorunludur. Denizlerdeki bağımsızlığımız zamanında kutlanan ve diğer kazanımlarımız gibi zar zor elde ettiğimiz başarılardır.  Görünen o ki bu konuda da vefasızlık örneği göstermeye devam edecek olan siyasi anlayışlar, politikacılar görmeye devam edeceğiz.

ars longa, vita brevis...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
4123 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2007, 12:33:21 öö
Gönderen: Itzhak
0 Yanıt
4455 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 24, 2008, 11:37:19 öö
Gönderen: Isis