Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Felsefe => Felsefi Sorular => Konuyu başlatan: Kaan - Nisan 07, 2007, 02:32:39 ös

Başlık: Kimlere Filozof Demek Lazım?
Gönderen: Kaan - Nisan 07, 2007, 02:32:39 ös
Kimlere filozof demek lazım.
Arslan Kaynardağ---- Yine bu bağlamda bir soru sormak istiyorum: "Filozof" sözcüğünü kendi felsefecilerimiz için söylememekle doğru mu hareket ediyoruz?

Bedia Akarsu---Başka dillerde olmayan bu "felsefeci" sözcüğününde üzerinde durmakta yarar var. Batı dünyasında felsefeyle uğraşanlara, felsefeyi kendine meslek edinenlere, hatta felsefe öğrencilerine filozof diyorlar. Biz neden demiyoruz. Bu düşünceyi sanırım eski öğrencim, değerli meslektaşım Prof. Dr. Doğan Özlem dile getirdi. Önceleri duraksadım, ama şimdi kendisine hak veriyorum. Felsefe için uğraşıda bulunan, çaba gösteren insana, bilgi, bilgelik-seven anlamına gelen filozof neden denmesin. Ancak bizde özel bir geçmişi, özel bir anlamı olan bu sözcüğü dikkatli kullanmak gerektiğini düşünüyorum; her resim yapana ressam denmeyeceği gibi, her felsefeyle ilgilenene de filozof denmez herhalde.

Alınan Kaynak;Bedia Akarsu Armağanı- Hazırlayanlar; Betül Çotuksöken-Doğan Özlem-İnkılâp yayıevi-Baskı 2000-Sayfa 66
Başlık: Re: Kimlere Filozof Demek Lazım?
Gönderen: Fraternis - Nisan 07, 2007, 10:22:30 ös
Filozoflar tek yönlü insanlar değildi gerçi onlar kendilerine filozof der miydi? bilemiyorum. Kendi dışında yaşadığı evreni ve içinde ne varsa düşünmüş , evrenin varlığına ve var olma nedenine inmeye çalışmış yaşadığı toplum ve zamanın ötesinden bakabilmiş insanlar filozof olabiliyor tabi başka insanlarda olabilir ancak felsefe okuyana felsefe mezunu denir. Ben tarih okuyorum okul bitsin master yap .... sonunda Prof Dr. ... yazar ancak Tarihçi değil Tarih bilimi akademisyeni olursun. Biri öğretir biri öğrenir bir diğeri yaşar.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kimlere Filozof Demek Lazım?
Gönderen: Makbenah - Ocak 15, 2009, 04:32:10 öö
filzof bence felsefeye kendini vermiş profesyonel anlamda ya da değil  herkese denilmelidir.çünkü felsefe bence özel bir uğraş alanıdır ve herkese göre değildir felsefi konularla uğraşanlar fikir üretenler ya da üretme aşamasında olanlar özel ilgileri ve yetenekleri çerçevesinde uğraşırlar.ve bu az sayıdaki insanda bence filozof unvanını hakeder ve bundan mutlu olurlar yaşları ve bilgi birikimleri ne olursa olsun.saygılar
Başlık: Ynt: Kimlere Filozof Demek Lazım?
Gönderen: gnothi - Ekim 04, 2012, 02:05:15 öö
Felsefeyle akademik olarak meşgul olan kişiye felsefeci deriz, karşılaştırmalı olarak ele alalım hemen; bire bir İngilizce tercümesi "philosopher" kelimesidir. Aynısının Fransızcası ise "philosophe" kelimesidir, yani Türkçeye de aynen okunduğu gibi filozof olarak geçmiştir.

Naçizane fikrime göre, aslında aynı kavramı biz iki ayrı tercümede içselleştirip birine aşkın bir anlam, diğerine içkin bir anlam yüklüyoruz. Bunun da yine içlerinde uzun müddet bulunduğum sevgili yurdum felsefecilerinin birbirlerine "filozof" demeyi kabullenemediklerinden olsa gerek, ürettikleri bir karışıklık olduğunu düşünmekteyim. Tamamen izafi bir tartışmadır, kim bu kavramları nasıl yorumlamayı seviyorsa öyle kullanıyordur, bana sorulursa da, bence mahsuru yok derim.

Sevgi ve saygılarımla.