Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: TÜRKİYE’DE ÖZGÜR MASONLUĞUN DIŞ İLİŞKİLERİ – 10 (Son)  (Okunma sayısı 7457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 21, 2010, 08:24:35 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bu son bölümde, Özgür Masonlar Büyük Locası’nın diğer birtakım başka ülkelerin büyük localarıyla birlikte yayımlamış olduğu bildirgelere yer veriliyor.

Şimdi ben bu bildirgelerin kapsamları üzerinde kendime göre bir görüş belirtebilir hatta söylenenlerin bir bölümünü eleştirebilirim. Ancak b.unun herhangi bir yararı olacağını sanmıyorum. İyisi mi bu bildirgeleri buraya yorumsuz olarak aktarayım.




2006 Laiklik Bildirgesi

Özgür Masonlar Büyük Locası ve Fransa Büyük Doğusu; laikliğin demokratik toplumların temel bir ilkesi olduğunu resmen ilan eder, ayrıca bunun vazgeçilemez bir evrensel ilke olduğunu hatırlatır.

Laiklik inanma ya da inanmama hakkıdır, mutlak vicdan özgürlüğünün ifadesidir, din ve devletin ayrılmasıdır, dinsel uygulamaların sadece bireysel yaşama ait olduğunun belirlenmesidir.

Bu yaklaşım doğrultusunda laiklik, her iki ülke için de, belleğimizi hep canlı tutmayı ve öğretimi yaşanmışlığın gerçeği üzerine yapılandırmayı gerekli kılar.

Özgür Masonlar Büyük Locası ve Fransa Büyük Doğusu, daha iyi bir dünyada barış ve uyum içinde yaşamak için, toplumlarımızın geleceğinin laiklik ilkesiyle oluşturulmasını benimser.


2007 Antalya Bildirisi

Büyük Mason Mahfili Derneği (Özgür Masonlar Büyük Locası) 22 - 24 Mart 2007 tarihinde Antalya’daki 7. Akdeniz Mason Birliği Buluşmasına evsahipliği yaptı. Akdeniz Mason Birliği üyesi 10 ülke ile gözlemci 7 ülke mason kuruluşlarının katıldığı toplantının sonunda ortak bir bildiri yayınlandı.

ANTALYA BİLDİRİSİ

Akdeniz Mason Birliği 7. Buluşması süresince, üye 10 liberal mason Obediyansı ve gözlemci Obediyanslar Antalya’da bir araya geldiler. Atina Bildirisi’nde tanımlanmış bulunan masonik, insancıl ve etik değerlerin Akdeniz Yöresinden hareketle ışımasını sağlayabilmek için kendilerini sorguladılar.

Katılımcıların farklı sunuları sonrasında, bireysel ve Obediyans düzeyinde yetkinleşme arayışı için işbirliği konusunda güçlü bir istek saptandı. Tüm katılımcılar Akdeniz kültürünün zenginliğini vurguladılar. Gelişen toplumlarımızın çağdaş yaşamın getirdiği sorunların üstesinden gelebilmesi için bu kültür zenginliğinden yararlanmanın önemini ve böylece Akdeniz çanağında barışa yönelik bir yol bulma arayışının gerekliliğini belirlediler.

Çıkarcılığın, ayırımcılığın, mezhepçiliğin, fanatizmin ve genel olarak dogmatizmin önemli boyutta artmakta olduğu saptandı.

Buna karşın, bu çağrıyı imzalayanlar, çağdışı karanlığa ve dogmalara karşı en güçlü engeli oluşturan sağlam bir laiklik temeli üzerinde insancıl asal ilkeleri olarak benimsedikleri; mutlak vicdan özgürlüğünü, insan haklarına saygı ve bunun korunmasını, insanların ve ulusların kardeşliğini gerekli gördüler. Tek tümceyle, gelişimci ve katılımcı demokrasinin yayılması için çalışmayı görev bildiler.

Antalya’da 24 Mart 2007′de hazırlandı ve aşağıda adları bulunan üye ve konuk kuruluşlarca imzalandı;

Fransa Büyük Doğusu
Portekiz Büyük Doğusu
İtalya Büyük Locası
Yunanistan Delfi Masonik Düzeni
Türkiye Özgür Masonlar Büyük Locası
Fas Büyük Locası
Lübnan Sedir Büyük Locası
İspanya Sembolik Büyük Locası
Lübnan Merkez Büyük Locası
İtalya Kadın Mason Büyük Locası
İsviçre Büyük Doğusu
Hollanda Karma Büyük Locası
Kongo Birleşik Büyük Doğu ve Büyük Locaları
Lübnan Birleşmiş Büyük Locası
Portekiz Kadın Mason Büyük Locası
Romanya Büyük Locası
Romanya Kadın Mason Büyük Locası



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 09, 2011, 08:26:34 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Sayın Adam,
Benim yazıda anlayamadığım bir kısım var

Akdeniz Mason Birliği 7. Buluşması süresince, üye 10 liberal mason Obediyansı ve gözlemci Obediyanslar Antalya’da bir araya geldiler. Atina Bildirisi’nde tanımlanmış bulunan masonik, insancıl ve etik değerlerin Akdeniz Yöresinden hareketle ışımasını sağlayabilmek için kendilerini sorguladılar.

liberal olmayan mason örgütleri , liberalliği savunmuyormu ?
Buradan hareketle aslında liberalin açıklamaasına bakmak daha yararlı olacak,

Liberal sistem, özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımıdır. Genel anlamda Liberal sistem, bireylerin ifade özgürlüğüne sahip olduğu, din, devlet ve kimi zaman kurumların gücünün sınırlandırıldığı, düşüncenin serbest bir şekilde dolaştığı, özel teşebbüse olanak sağlayan bir serbest piyasa ekonomisinin olduğu, hukukun üstünlüğünü geçerli kılan şeffaf bir devlet modeli ve toplumsal hayat düzeni hedefler. Liberal demokrasi olarak adlandırılan bu devlet düzeni, açık ve adil bir seçim sistemi ile birlikte tüm vatandaşların kanun önünde eşit olduğu ve fırsat eşitliğine sahip olduğu bir sistem olarak modellenir.



yani buradaki liberalliği , devlet yönetim sistemi olarak düşünceksek, diğer mason kuruluşları-obediyansları- kominizimi mi destekliyor, yada demokrasinin olmadığı bir sistemimi ?
Biraz beyin fırtınası şeklinde oldu ama kusura bakmayın, lütfen.
Saygılarımla,


Ağustos 10, 2011, 10:32:35 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Yanlış hatırlamıyorsam, forumun Evdrensel masonluk bölümünde bir ara dünya yüzündeki birbirinden farklı masonik tutum ve anlayıştan kaynaklanan Masonluk türlerinden söz etmiş, bunların özelliklerini de ayrıntılı olarak anlatmıştım.

Burada aynı anlatıları yinelemenin gereği olduğunu sanmıyorum. Ancak istenirse seve seve...

Bölme olunca dünya yüzünde üç tür masonluk olduğu söylenebilir: Tutucu Masonluk, Gelenekçi Masonluk ve Liberal Masonluk.

Bunlardan Liberal Masonluk, bir siyasal-ekonomik doktrin olarak Liberalizm ile ters düşmez, ama böyle adlandırılışı da ondan ileri gelmez. Belki Özgürlükçü Masonluk denilmesi daha doğru olur ama o zaman Türdkiyemizde gelenekçi kanatte yer alan Hürmasıonluk  ile karıştırılması gibi bir yanlışlığa düşülebilir.

Tersinden, tutucu denilen Masonluk açısından bakalım. Türkiye'de ona Muntazam Masonluk deniyor da ben bireysel olarak hiç hoşlanmıyorum şu muntazam sıfatından. Onlara göre de kendilerinde başka masonlukla gayri muntasam (düzensiz) hatta onlara mason kuruluşu bile denilemez. (Bu konunun tartışması da uzun boylu yapıldı.)

Gelenekçi Masonluk türü aslında yeryüzünde pek az sayıra mason kuruluşu tarafından izleniyor. Kimisi tutucu masonluğa daha yakın olduğu için muntazam (!) kimisi liberallere daha yakın olduğu için gayri muntazam. (!)

Türkiye'deki Özgür Masonlar Büyük Locası, uluslararası ilişkileri söz konusu olduğunda kendini Frdanhsızca olmarak  Grande Loge Liberale de Turquie ıolarak kullanıyor. Bu ilişkilerde çoğu kez Fransızca geçerli hani eskiden uluslararası diplomaside olduğu gibi...

Dolayısıyla Türk masonik yazınınında herhangi bir nedenle "liberal" sıfatı kullanıldığında, bunun gaünümüzdeki anlamı Özgür Masonlar Bütyük Locası ile onun ile aynı doğrultuda olan mason kuruluşlarıdr.

Soru bi kadar olduğu için yanıt da bu kadardır.

Sevgiler.


   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
5229 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 04, 2010, 11:13:42 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3598 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 07, 2010, 11:00:14 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3629 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 08, 2010, 12:27:49 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4128 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 09, 2010, 10:25:09 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4476 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 11, 2010, 08:12:50 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3119 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 12, 2010, 01:03:13 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3675 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2010, 11:13:47 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3844 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 14, 2010, 08:03:10 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3457 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 19, 2010, 05:12:46 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4730 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 20, 2010, 11:17:04 öö
Gönderen: ADAM