Degerli Adam, sizi yanlis bilgiler ile bogusmak zorunda biraktigim için üzgünüm. Fakat sizi bogdugum bu yanlis bilgiler benden degil bu konu hakkinda işlenmiş yüzlerce kaynaktan geliyor. Ben onlarin yalancisyim. Ama iyi oldu. Bu vesile ile okudugum ve milyonlarcasininda halen okumaya devam ettigi o kaynaklarin yanliş oldugunu ögrendim. Billdiklerimin yanlis oldugunu ögrendim. Tipki sizin Aleviligi bilmediginiz gibi Masonlugu hiç ama hiç bilmedigimi anladim. Bugüne degin bildiklerimin saçmaliklardan ibaret oldugunu anladim. Bana bunu anlamama neden oldugunuz için teşekkur bunu anlayana kadar yordugum içinde ozür dilerim.
Bu baslik altinda tartisilan konuda kesinlikle Alevilik ile Masonluk hakkinda bir benzestirme çabasi içerisine girmedigimi boylesi zorlama bir tanimlaya girmek için hiçbir nedenin olmadigini ta başindan söylemiştim. Amacimin sadece araştirmak oldugunu kendi inancim ile bana çok yabanci olan başka topluluklar arasinda bulunabilecek ortak ögeleri bulmak oldugunu söylemiştim. Fakat ne yazikki amacimin yanliş anlaşildigini görmekteyim. Sanki Aleviligi zorlama tabirler ile Masonluk içine koymak, yine zorlama tanimlar ile Masonluk ile iliskilendirmek gibi bir amac güdmuş oldugumun düşünmenilmesine sebebiyet verdim. Sanirim her ne kadar ta basinda böyle bir niyet olmadigini söylesemde buna sebeb olan yine benim.
İllaki soylemek gerekirse bildigim Alevilikten bilmedigim Masonluga dair bir kelam, Ne Alevilik Masonluk ile nede Masonluk Alevilik ile ilintilidir. İkisinin arasindaki ortak nokta birisinin ezoterik bir inanç, diyerinin ezoterik bir kurum (örgut, ögreti, ekol, dernek, loca yada herne ise) olmasidir. Bu ortaklik birisini diyeri yapamayacagi gibi, diyerinide birisi yapamaz. Bu ortaklik Aleviligi Masonluga benzestiremeyecegi gibi Masonlugu Alevilige benzestiremez. Bu ortaklik sadece her ikisinin farkli sekilerde yasadiklari ezoterizmdir. Iste bu nedenle mutlak deger içinde ayni kökenden gelmeleri sebebiyle aralarinda bir takim irili ufakli benzesmelerin olma olasiligi bundan gelebilir. Bu benzerlikler birini diyeri etmez. Birini diyerinin içine koymaz. Bu yasanilan ezoterizm kimilerinde kurumsal olarak duzenli toplanilarak kurallara uyularak orgüt çatisi altinda hür, açik ve özgür Masonlar gibi seçilmislerce yasanilir, kimilerinde daginik, orgutsüz, kurumsuz zaman içinde kirilmis, incitilmis inanç figürleri ile takiyye edilerek halkça yasanilir...
Ezoyerizmin tanimlanmasi soyle yapiliyor:
Ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstad tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesidir. Ezoterizm bir din degildir.
Ezoterizm (içe yönelik anlam/ileti), asıl olarak belirli kişilerin içselliği ile sınırlandırılmış felsefî öğretilerdir. Bu öğretiler herkes tarafından bilinen egzoterik (dışa dönük anlam/ileti) öğretiler değil, tam tersine belirli kişilerin aşamalardan geçerek bilmeye hak kazandığı öğretilerdir. Diğer anlamı ise içsel, tinsel farkındalık yaratan, Mistisizm ile eşanlamlı kabul edilen önemli ve kesin bilgilerdir. Ayrıca Ezoterizm geniş, farklı öğreti ve pratik yelpazesine sahip olan bir akımdır.
Ezoterizmin genis, farkli ögreti ve pratik yelpazesine sahip oldugunu söyleniyor.
Yani kisaca Yol 1 sürenek 1000.
Alevilik bu süreneklerden biri olamaz mi?
Nusayrilik bu süreneklerden biri olamaz mi?
Yezidilik bu süreneklerden biri degil mi?
Pavlikanizm bu süreneklerden biri degil mi?
Piagorasçilar bu sureneklerden biri degil miydi?
Batiniler, Ismailililer bu surenekden degil miydiler?
Durziler bu surenekten gelmedi mi?
Ahle Haklar bu sürenekten gelmedi mi?
Sayilari daha oldukça çogalilabilinecek bunca içrek inancin bunca farkli yerlerde bunca farkli toplum, bunca farkli dil ve bunca farkli sekillerde yasatilmasinin açiklamasi nedir?
Bulardan hiç biri sadece O olamaz. Hepside var olan kaynaktan içebildikleri kadarini içip tasiyabildkleri kadarini tasiyor olamaz mi?
Dikkat ettiyseniz odur, öyledir demiyorum.
Keza yine yanlis bilgiler vermisde olabilirim.
Ama bundan sonra vermeyecegime
Ve kimseyi yormayacagima söz verebilirim.