''Aslında Ay'a hiç gidilmedi''"Bilen yapar, cahil tartışır" tarzı bir laf. Öncelikle, bu insanlar ay yolculuğu için herhalde Star Trek'teki Enterprise tarzı bir teknoloji filan gerektiğine inanıyor. Öyle ya, yok o teknoloji. Bugün bile yok. Oysa durum o değil. Bu cahil grubun anlamadığı şey, ister Ay'a gidin, ister uzaklardaki bir kuyruklu yıldıza. İzleyeceğiniz yol zaten büyük ölçüde kökenleri 17. yy'a kadar giden newton fiziğinde yatar.
zaten o döneme bir bakınca şu insanlar göze çarpar:
- descartes (1596-1650)
- fermat (1601-1665)
- galilei (1564-1642)
- huygens (1629-1695)
- kepler (1571-1630)
- leibniz (1646-1716)
- newton (1643-1727)
- pascal (1623-1662)
yine aynı dönemde:
- kepler - gezegenlerin eliptik yörüngelerini incelemeye başlar.
- peiresc - orion nebulasını keşfeder ve açıklar.
- gelilei - jüpiter'in uydularını araştırmaya başlar.
- napier - bazı hesap yöntemlerini basitleştirmek için logaritmayı sunar.
- zucchi - bronz bir parabolik ayna kullanarak ilk yansıtmalı teleskop deneyine başlar.
- fermat - ta 1995 senesine kadar çözülemeyen "son teoremini" formüle eder.
- pascal - ilk mekanik hesap makinasını yapar.
- torricelli - ilk cıva bazlı barometreyi keşfeder.
- huygens - satürn'ün halkalarını betimler.
- huygens - ilk defa mars'ın yüzey detaylarını inceler.
- james gregory- yansıtmalı teleskobun dizaynını paylaşır.
- isaac newton - ilk çalışan yansıtmalı teleskobu inşa eder.
- ışık hızı ilk kez ölçülür.
- aynı dönem newton ve leibniz tarafından geliştirilen calculus, newton tarafından klasik mekaniği formüle etmekte kullanılır.
Sen bırak kırk küsür yıl önceki ay yolculuklarını... yukarıdaki elemanların 300-350 sene önce keşfettikleri hala senin üniversitelerinde ders olarak okutuluyor.
Ay yolculuklarının temelinde de yukarıda saydıklarım var.
İkinci dünya savaşı sonunda Nazi Almanya'sından Von Braun'u Abd kaptığı için "uzay yarışını" Abd kazandı. Ay yolculuğunun en zor bölümü, o yükle Dünya'dan kaçabilecek bir roket inşa etmekti. Von Braun'un ustalık eseri "Satun V" işte o roketti. Yolculuğun geri kalanı, yüzlerce sene önce keşfedilmiş klasik mekanik bilgilerini pratiğe uygulamaktan başla bir şey değildi.
Aynı dönem SSCB'nin uzay programının başında da büyük usta Korolev vardı. Zaten onun sayesinde SSCB uzay yarışını önemli süre önde götürdü. Ama SSCB'nin Ay'a Abd'den önce gidememesinin belki de tek sorumlusu Stalin'dir. Stalin, sovyet uzay programının arkasındaki tek beyin olan Korolev'i tamamen paranoyak nedenler yüzünden Sibirya'daki Gulaglara sürünce Sovyet uzay programı sekteye uğramış, Dünya'nın çekim alanından yük taşıyarak kaçabilecek o "Satürn V" tarzı roket yapılamamıştır.
Zaten Rusya, Abd'nin Ay'a gittiğinden haberdardı. Rusya, Korolev'in sürülmesine rağmen çok yaklaştı aslında Abd'den önce Ay'a gitmeye. Hatta Ay'a Aynen Abd'nin yaptığı gibi "Ay Arabası" filan da götürüp bıraktı. Abd tam 40 yıl sonra Sovyet ay aracını Ay yüzeyinde buldu. Sovyetler aracın tam yerini kaybetmişti. Ama Ay'a adım atan ilk insan Abd'li olunca yarışın anlamı kalmadı.
Evet, 40 küsür yıldır olan biten, yüzlerce sene önce geliştirilen matematik ve fizik teorilerini kullanabilecek makinalar yapılmaya başlandıktan sonra uzayın keşfedilmeye başlanmasından başka bir şey değildir. O makinalar da dönem dönem güncellenen yeni teknolojilerle donatılır. Eskiden en uzun mesafe ay iken artık güneş sisteminin en ucunda, hatta dışında insansız araçlar vardır. Eskiden uzay yolculuğu, soğuk savaşın önemli bir ayağı olarak görülürken, bugün bilim için yolculuk öne çıkmıştır. Zaten o yüzden insansız görevler daha popüler şu anda. Hem risk az, hem de insanı hayatta tutmak gerekmediğinden bilim adına daha önemli işler yapılabiliyor.
Bu arada, 1975 senesinde Sovyetler Birliği Venüs'e insansız araç indirip bir kaç saatliğine bile olsa veri ve fotoğraf topladı."Venera 9" ve "venera 13" görevlerini araştırın. Oradan da ilk renkli fotoğraflar elde edildi.
Ay'a kesinlikle Apollo 11, 12, 14, 15, 16, 17 projeleriyle altı kez inildi ve yüzey araştırması yapıldı. Aşağıdaki verdiğim linkten de Ay da iniş yapılan yerleri görebilirsiniz.
http://www.google.com/moon/