Sayın Mandıra Filozofu ve midyad'a bilgiler için teşekkür ederim.
Son Akşam Yemeği resminde Leonardo, iyiyi ve masumluğu İsa'da, kötüyü de Yahuda'da resmetmek ister. Resimdeki duygu bütününü daha güzel verebilmek için modeller aramaya başlar. O dönem bir koronun içinde, genç ve güzel bir erkeği İsa'ya benzetir. Gözüne kestirdiği genci İsa tasviri olarak kullanacağından, gencin eskizlerini ve taslaklarını çizer.
3 yıl aradan sonra resmin tümünü kafasında ve taslaklarında bitiren Leonardo, sadece Yahuda için istediği tasviri bulamamıştır. Yine o dönem sokakta kendinden geçmiş bir sarhoş görür. Bu sarhoş, erken yaşlanmış ve perişan haldedir. Leonardo bu kişinin Yahuda için uygun olacağını düşünür ve yardımcılarına adamı alıp manastıra götürmelerini söyler. Artık taslak çalışmasına zaman kalmamıştır ve bir an önce resmi çizmek ister Leonardo.
Resmi bitirdikten sonra Yahuda için seçtiği adam, alkolün etkisinden kurtulmuştur. Adam resme bakar ve "ben bu resmi daha önce gördüm" der.
Buna şaşıran Leonardo "nerede, nasıl?" diye sorar.
"Bundan 3 yıl önceydi, hayatım mahvolmadan önce bir koroda şarkı söylüyordum. Bir adam beni İsa'nın tasviri için modellik yapmaya davet etmişti." der.
Yani iyinin ve kötünün yüzü aynıdır. Aslında her şey hayatın neyi ne zaman bizim karşımıza çıkardığına bağlıdır.