Bay Lux_e_Tenebris düşüncelerinize saygı duyuyorum ancak, Türkiye'de namaz kılanların çoğu sureleri arapça okuyor. Ben buna kesinlikle birşey diyemem, ancak okudukları arapça surelerin ne anlama geldiğini bilmemek, herhalde mantığa kesinlikle uymayacak birşey. Papağan gibi, anlamadan ezberlenip günde 5 vakit okumak bir insanın aklına doğru birşey olarak gelebilir mi. Bir hikaye vardır bilirsiniz, hoca vaaz verirken cemaatten biri ağlamaya başlamış, demişler ki niye ağlıyorsun, çok duygulandım demiş. Hoca da Kuran'da geçen bayanlarla ilgili ayetleri okuyordum demiş. Yani bazı şeyleri anlamamak bu gibi komik durumlara düşürebiliyor. İnsanlarımızı da böyle kandırıyorlar. fethullahın ceaamtinde bilirsiniz saidi nursinin kitapları okutulur, ancak bu kitaplar osmanlıcadır ama okutulur.Anlamıyorum diyene de aklında kalsın yeter derler.
İnandığın birşey varsa onu kendi dilinde yapmak en doğrusudur.
Kardeşlerinizden Ziya Gökalp'in çok beğendiğim bir şiiriyle sonlandırmak isterim yazımı ;
"Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.
Köylü anlar manasını namazdaki duanın
Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur
Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın
Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın."
Sn. Akyol... Inanin bana namazi ictenlikle kilan kisilerin cogu ettikleri her duanin anlamini bilerek kiliyorlardir. Suayi okuduklari dilin farkli olmasi bunu onlarin hissetmedigi anlamina gelmemelidir.
Ornek olarak siz Ingilizce romantik bir sarki dinlerken ana diliniz Ingilizce olmadigi icin duygulanmamalimisiniz?
Hakli oldugunuz yonler var, fakat her namaz kilani da bu kategoruye sokamayiz...
Duygulanma konusuna gelince. O apayri birsey. Ornek olarak semayi verebiliriz.
Sayın Tenebris siz yapmayın bari, güneş kültü tapımını hala olmayan tanrıya ibadet olarak şekli olarak insanoğluna dayatan bu sınıflar üstü insanlardan ne zaman kurtulacak bu insanoğlu.
Sn. Degas, mantiken ne farki var ki? Onlar "olmayan tanriya olmayan tanrıya ibadet olarak şekli olarak insanoğluna dayatan bu sınıflar üstü insanlar" oldugu icin elestiriliyor. Onlari elestirenler de onlar namaz kiliyorlar diye ilkellik, sacmalik ile suclaniyorlar.
Dogru olan tek sey karsilikli tolerans. Ne onlarin baskasinin neye taptigina karsi elestiri yoneltme hakki vardir, ne de baskasinin onlar anlamadiklari dilde dualari gunde bes kez (aslinda daha fazla, bes vakit namaz kilinir, her namazin rekat ve sunnetleri vardir ve ayni ve farkli dualar tekrarlanir) tekrarliyorlar diye onlari elestirme hakki.
Mantiksiz gelebilir, komik gelebilir. Ama bu kisilerin kendi tercihidir. Gecenlerde birisi su Iskender Evrenesoglu mu neydi, Mihr, onun bir sayfasina yoneltti beni. Bu zat'in kendi videolarindan birini izledim. Kendisini peygamber olarak kabul etmeyenlerin cezalandirilacagini vs. soyluyordu. Soyledikleri, hareketleri, vs. bana gayet garip geldi. Pek kabullenemedim. Fakat bu bana onu ve inananlarini asagilama yetkisini vermiyor malesef.
Fettullah konusundan bahsedilmis. Olusumu en cok elestirenlerden biriyimdir heralde. Ilginctir ki bir cok bu yolda olan tanidigim var. Hepsi bes vakit namazinda, gunluk hayatlarinda nezaket, iyilik, durustlukten baska birseylerini gormedim. Hatta bazilari imrenilecek derecede insanlar. Simdi ben bu adami pesinden gittigi olusum yuzunden elestirebilirim, fakat inanci, yasayisi konusunda?.O hakki gormuyorum kendimde.