Eski zamanlarda, yani pagan tanrılarının hüküm sürdüğü dünyada şeytan veya şeytani -kötü- bir tanrı yoktu. Her tanrı olumlu ya da olumsuz şeyler yapabiliyordu. İnsanlar, tanrılarının olumsuz şeyler yapmalarını engellemek amacıyla onları sakinleştirecek şeyler yapıyorlardı. Bunlar gerek Dans Ayini, gerek Seks Ayini, gerek tapınaklara alkol (bira) koymak gibi daha binlercesi olmak üzere sıralanabilir.
Bu inanışın günümüzdeki örneği olarak Hinduizm'i ele alabiliriz. Hinduzim de günümüzün pagan inanışlarından birisidir. Bazı görüşlere göre Şiva, Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Mısır halkı, ilk monoteist din Musevilik ile tanrı-şeytan çatışmasını, bu vesileyle iyi ve kötü çatışmasını öğrendi. Uzun yıllar boyunca, Set, aşağı Mısır'ın; Horus da yukarı Mısır'ın koruyucu tanrısı idiler. İki ülke birleştikten sonra, Set ve Horus beraber taç giymiş eşit firavunlar olarak, yukarı Mısır, aşağı Mısırı feth ettikten sonra ise; aşağı Mısırın Firavunu olan Set, sıklıkla Horus'un şeytani düşmanı Set olarak portrelenmiştir;
"Büyü kullanarak, İsis kendini çok güzel bir genç kadına çevirdi. Set, O'nu gözlerinden yaş akarken gördü ve sorunun ne olduğunu sordu. İsis, kendi ve Horus'un durumuna benzetmeden bir hikâye anlattı. Buna göre şeytani bir adam onun kocasını öldürmüş, ailesini sürülerini çalmayı denemişti. Set, bu kötü duruma çok kızar, bu şeytani adamı yok ederek aile mülklerinin genç kadının oğluna geçmesi için ısrar eder. Kendi kelimeleri ile kendi yaptıklarını ayıplar ve Mısır tacını kaybeder."Set, her zaman tamamıyla şeytani bir figür olmamıştır. Onun yer altına yaptığı karanlık yolculuk boyunca, Horus ile kavgasında O'nu hamisi olan Ra'nın mavnasında olan güneşi korumuştur. Yılan şeklindeki canavar Apep ile kavga etmiştir. Ayrıca, 19. hanedan döneminde kısa bir süre çölün güçlerini sakinleştiren tanrı olarak Set'e duyulan saygı büyümüştür. Birçok firavun, o dönemde Set'in isminden türeme örneğin Seti gibi isimleri kendilerine isim olarak seçmişlerdir. Set ölümsüzlerin ve tanrı yiçilerin babası olarak anılır, tek amacı Dünya'yı ele geçirmektir bu sebeple firavun olmaya çalışır fakat yine de şeytan olarak nitelendirilmeye monoteizm inancın pagan dinleri üzerindeki etkisiyle başlanmıştır.
Şeytan, monoteist dinlerin dünyaya egemen olabilmesi için yine monoteist din mensupları tarafından insanlığa öğretilmiş bir varlıktır. "Bizim dinimiz hak dindir. Pagan tanrıları şeytandır, onlara uyan ve bizi reddeden Şeytan'ın dostlarıdır. Onları, cehennemde çeşitli azaplar beklemektedir." gibi vaazlarla pagan halkları kendi dinlerine çekmişlerdir.Konu hakkında Mısır'ın Dışında: Şeytan'ın Doğuşu belgeselini tavsiye ederim: