Başkanlık sisteminin Türkiye'de başarılı olup olamayacağı hakkında şu anki mevcut durumda fikir yürütmek açıkçası oldukça zor. Bana göre sistemin kesinlikle değişmemesi gerektiğini savunmak çok doğru olmaz. Mantık çerçevisinde yapılacak her değişim katkı sağlayabilir. Türk siyasetine baktığımızda 1960-1980 arasında baraj uyguamasının olmaması ve meclise giren parti sayısının artması siyasi istikrarsızlık getirdi bu durum da kutuplaşmaya zemin hazırladı. Tek neden bu değil ama bu önemli bir nedendir 80 darbesi yaşanan olaylar sonrası gerçekleşti. 80 sonrasında baraj uygulaması getirildi. Aslında 60 anayasası daha demokratik bir anayasadır. 82 anayasası yüzde 10 barajı ile demokrasiye zarar verdi diyebiliriz çünkü mecliste temsil edilmeyen halk kitleleri oluştu. Tabi başka önemli noktalar da var. 82 anayasası ve demokrasi ilişkisi için bu durum onlardan sadece bir tanesi. Demokrasiye zarar verilse de istikrar 80 öncesine göre az da olsa sağlandı diyebiliriz. Tabi liderlerin uzlaşması ya da uzlaşmış gözükmesi daha az partinin meclise girmesinden mi yoksa asker korkusundan mı bilinmez
Anlatmak istediğim demokratik şartlarla gerçekleşecek merkezileşmeye o kadar da olumsuz bakılmamalı. Zaten son iki seçimdir CHP ve AKP başı çekerken MHP bana göre artık var olma mücadelesi içinde. Tahminimce bir sonraki seçimde MHP'yi mecliste göremeyeceğiz. Bu noktadan sonra da sistem için yapılacak bir düzenleme ile CHP ve AKP ABD'nin Cumhuriyetçileri ve Demokratları "gibi" bir görünüm kazanabilir.
Toplarlayacak olursak zaten türkiye'de 80 li yıllardan bu yana başkanlık sistemi tartışmaları yavaş yavaş dillenmeye başladı ve dolaylı olarak bu yolda adımlar atıldı. Bu durum sadece AKP ile ilgili bir durum değil. Daha önce dediğim gibi bu sistem türkiye'ye fayda sağlayabilir ancak önemli olan nasıl yapılacağı ve nasıl uygulanacağı. Bana göre AKP Amerika'daki gibi muhafazakar kesimi temsil edebilecek bir parti değil. Çünkü ne kadar yok dense de rejim ile problemleri var. Böyle bir problemin olması ve mecliste çok güçlü iki partinin olması ara seçeneklerin olmaması toplumda kutuplaşmayı arttırarak çok büyük ve telafisi olmayan sorunlara yol açabilir. Ayrıca CHP'nin de muhafazakar kesimden kopuk görünen imajını düzeltmesi gerekir.
ABD de başkanlık sistemi bana göre başarılı. Ancak ABD de bir düzen var. Dış politika her gelen hükümete göre değişmiyor. İç politikada türkiyedeki gibi kökten olan farklılıklar yok fikir çatışmaları tabiki var ama bu durum da demokrasinin olağan bir durumu. Türkiye'de başkanlık sisteminin başarılı olması için AKP nin ne kadar saklasa da milli görüş çizgisinden fikren çıkması gerekir. İki parti olacaksa bunların merkeze ve içinde bulunduğu topluma yakın olması ve rejimle problemlerinin olmaması gerekir. Tabi bu tüm söylediklerim CHP için de geçerli.
Ayrıca Ortadoğu bu durumdayken ve türkiye bu denli güç kaybetmişken böyle bir değişimin olması hesaplanamayan sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu önemli süreçte türkiye'yi içe kapatır. Bir de bu çerçevede hesaplanması gereken bir PKK faktörü var.
Özetle bana göre başkanlık sistemi tartışılabilir mantıklıysa uygulanabilir. Ancak bundan önce çözmemiz gereken çok daha önemli sorunlarımız olduğunu düşünüyorum ve şu an için siyasilerin bu durumun üstünde özellikle durmalarını zamansız buluyorum.
Yazdıklarımdan herhangi bir partiyi kötülediğim anlaşılmasın. Düşündüklerim yanlışta olabilir hayatta hiçbir zaman tek doğru yoktur diye düşünüyorum. Sadece türkiye'de uygulanacak başkanlık sistemi için, bana göre olması gereken şartları paylaşmaya çalıştım. Her görüş değerlidir ve dinlemeye anlamaya değerdir.
Saygılarımla