Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: akasya - Şubat 11, 2009, 10:01:52 öö

Başlık: Loca ve Çırak
Gönderen: akasya - Şubat 11, 2009, 10:01:52 öö
 Acaba localar dışında, çırak olan bir masona, başka bir usta, kalfa eğitiminde yardımcı olur mu? Yoksa 'eğitim-öğretim' localarda mı sınırlıdır? Usta-çırak ilişkisi var mıdır, varsa üst derecelerde de eğitim devam eder mi ? Özetle, Usta, çırak kelimeleri simgesel anlamın dışında anlam taşır mı?

Saygı ve sevgilerimle.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: TRca - Şubat 11, 2009, 10:11:48 öö
bende merak ettim cevabi .. Sayin MASON yada  diger bilgili arkadaslardan paylasim bekliyoruz.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: MASON - Şubat 11, 2009, 10:26:46 öö
Sayin akasya,

Egitim elbette Localar ile sinirli kalamaz. Nasil butun Masonlar Kardesse, butun Ciraklarda Ustadlarin Ciraklaridir. Egitim heryerde, her Ustad tarafindan devam edebilir. Ciraklara ve Kalfalara atanan, rehber Ustadlar mevcuttur. Bu Ustadlar, Kardesleri ile yakinen ilgilenerek Loca disinda dahi onlara destek olmak ile gorevlidir. Cirak ve Kalfalarin sadece Masonik egitimlerinde degil ozel hayatlarindaki sorunlardada onlarin ilk yardimina kosan yine rehber Ustadlardir. Bu Ustadlar, Cirak ve Kalfalarin ozel hayatlari, is hayatlari, Kardes iliskileri ve adapteleri ile oldukca yakindan ilgilenirler. Egitim suresince bircok defa harici ortamlarda da gorusulerek gerekli calismalar yapilir.

Ancak bir Cirak yada Kalfa sadece rehber Ustadindan egitim gormez. Kitaplari, interneti ve bulabildigi butun kaynaklari kullanir. Cevresindeki diger Ustadlara sorular sorar, Ustadi Muhteremine dahi cikarak aklindaki sorulari sorup, farkli fikirleri karsilastirarak en saf ve dogru bilgiyi bulmayi amaclar. Cirak ve Kalfalar egitimlerini her an heryerde, herhangi bir Ustad ile gerceklestirebilirler.

Ustad olan bir Kardesin artik resmi bir Rehber Ustadi yoktur. Ustad olmus olan butun Kardesler (hangi derecede yada Ritte olursa olsun) ayni derecededir. 30. Derece bir Iskoc Riti uyesi ile yeni Ustad Mason olmus bir Kardes resmi olarak ayni derecede sayilir. Elbette aralarinda egitim ve bilgi farki olacaktir. Bu nedenle gosterilen saygi ayni olmayabilir. Ancak haklari esittir. Kardeslerdir. Bu nedenle Ustad olmus bir Mason artik hickimseye (Ustadi Muhterem haric) "Ustadim" dememelidir. Ustadliktan sonra ki Rit derecelerinde egitim daha farkli uygulanmaktadir.

Son sorunuzada kisaca evet denebilir. Ciraklik yada Kalfalik sadece bir unvan degil, egitim surecinin baslangicidir. Bu surecte tek basiniza degilsinizdir. Rehberiniz ve yardimci Ustadlariniz bolca vardir. Onlarin gosterdikleri insiyatiften yararlanma ve ogrenmek ile yukumlusunuzdur. Daha sonra artik kendi ayaklariniz uzerinde durarak egitiminizi istediginiz yone dogru devam ettirebilirsiniz.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: TRca - Şubat 11, 2009, 10:38:15 öö
Sayin MASON,
bizleri aydinlattigin icin tesekkurler..
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: akasya - Şubat 11, 2009, 11:04:56 öö
Sayın, Mason:

 Sağolun

Saygı ve sevgilerimle.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: Lux_e_Tenebris - Şubat 12, 2009, 08:27:06 ös
Bana cevap firsati dogmamis. Mason kardesime katiliyorum.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: ADAM - Şubat 28, 2011, 01:32:26 ös

Forumun arşivinde şu eski tarihli sorular ve yanıtlar kimi zaman pek ilginç oluyor.

İşte bu da bir yıl önce ortaya atılmış bir soru. Konuyu başlatan Sayın akasya; aylardan beri forumda görünmüyor. Ancak sorusu, üzerinde durulmaya değer; çıraklara locada nasıl eğitim verildiğini sormuş özetle. Sayın MASON da gayet iyi yanıtlamış.

Peki ber niçin işe karışıyorum bunca zaman sonra? Pişmiş aşa su katmak için mi?

Hayır. Bir iki noksan var. Onları elimden geldiğince giderebilmek için.

Önce şunu belirtmeli: Türkiye'deki localarda, 1. derecedeki toplantılarda çıraklara, 2. derecedeki toplantılarda kalfalara, sınırlı düzeyde de olsa eğitim verilir. Fakat yetmez. Hele çoğu Batı ülkelerindeki localarda, toplantılarda eğitim verilmesi gibi bir uygulama yoktur. Bunun yearine eğitim locaları vardır. İsteyenler gider, orada eğitim alır. Sanırım Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda da böyle bir loca var İstanbul'da (bu konuda yanılmakta olabilirim) fakat diğer illerde yok.

Locaların olağan oturumlarının gündemleri çırakların ve kalfaların gerektiğince bilgilendirilmelerine yetmez. Oysa zaman da değerli. Kimi masonlar da Masonluğa girmeden önce neredeyse "hiç" denecek ölçüde bilgileniyor bu kurum ile ilgili olarak. Dolayısıyla Sayın MASON'un belirtmiş olduğu üzere ilgili çırak ya da kalfa masonun rehber ya da önderine çok iş düşüyor. (Bence keşke önericisi bu işi önceden yapmış olaydı yapabildiğince.)

Anrcak şu da unutulmamalı: Her locada o localırın 1. Nazırı topluca kalfalardan, 2. Nazıor da topluca çıraklardan sorumludur.  Dolaüyısıylaü bu iki görevli, -görevlerini gerektiğince iyi yerine getiriyorlarsa eğer- kendi gruplarıyla loca dışında zaman zaman eğitim ve söyleşi toplantıları düzenlerler. Bu toplantılar, ayrı ayrı rehber ya da önderlerin kendi çırak ya da kalfalarına vereblecekleri bilgilendirme ve eğitimden çok daha verimlidir.

Bu işin asıl önemli olan noktası şu ki, bir çırak mason çıraklık döneminde Masonluğun bu derecede kendisine gerekli tüm bilgilerini edinmek dileğindeyse, ona ne rehber ya da önderi ne de locanın 2. Nazırı yetişebilir. Loca toplantılarında verilebilecek eğitim, bunların bile yanında pek azımsanabilecek düzeyde kalır.

Dolayısıyla aslında her mason, öncelikle kendi kendisini yetiştirmek durumundadır. Tıpkı kendi hamtaşyını ancak kendisinin yontabileceği gibi. Ne var ki işte bu bakımdan önemli bir sorunun başgösterdiği görülüyor; özellikle de bizim ülkemizde. Bizim eğitim almadaki alışkanlığımız, bunu kende yapacağımız çalışmalarla ve bu çalışmaların başkalarının çalışmalarıyla da birleştirmek yöntemiyle değil, bir öğretmen ya da eğitmenin gelip anlatmasıyla. Biz ülke çapında aktif ağitime geçemedik, hep o köhnemiş Fransız tarzı pasif eğitimde kaldık. Bu nedenle de bir mason ile karşılaştığınızda bir bakıyorsunuz ki Masonluğa iliştin temel bilgileri pek zayıf, pek yüzeysel. Onu bundan ötürlü kusurlu, noksanlı görebilirsiniz elbette ama asıl sorun, asıl kusur, asıl noksan yurdumuzdaki temel eğitim sisteminde.

Sonuç: bielgilerini artırmak, kendine geliştirmek isteyen çırak mason için bu olanak var. Yeter ki o olanağı değerlendirmeyi bilsin. Aynı konu bir kalfa mason için de geçerli.

Olmadı mı?... Zaman mı yetmedi. Bu arada ilgili mason çıraklık süresini ve gereklediriyerine getirdi, kalfalığa geçti ve sonra bir de üstat mı oldu? Yok hayır. Üstat olmadı da üstat derecesini aldı sadece. Eksiklerini bundan sonra gidermeye devam etsin, ne olur? Büyük olaüsılıkla önünde Masonylukta geçireceği daha çok yıl var. Elbette isterse... Kimse onu zorlayamaz. İsteyen alır, istemeyen yoksun kalır.
   
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: Genius Loci - Şubat 28, 2011, 02:23:22 ös

Önce şunu belirtmeli: Türkiye'deki localarda, 1. derecedeki toplantılarda çıraklara, 2. derecedeki toplantılarda kalfalara, sınırlı düzeyde de olsa eğitim verilir. Fakat yetmez. Hele çoğu Batı ülkelerindeki localarda, toplantılarda eğitim verilmesi gibi bir uygulama yoktur. Bunun yearine eğitim locaları vardır. İsteyenler gider, orada eğitim alır. Sanırım Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda da böyle bir loca var İstanbul'da (bu konuda yanılmakta olabilirim) fakat diğer illerde yok.


Bir düzeltme yapayım. Her Vadi'de bir Eğitim Locası mevcuttur. Dolayısıyla sadece İstanbul'da değil, diğer Vadilerde de çalışan Eğitim ve Araştırma Locaları mevcuttur ve Eğitim veya Araştırma Locasının toplantılarına Çıraklar da katılabilirler (tabi kendi dereceleriyle ilgili olan çalışmalarına)

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: WaleC - Şubat 28, 2011, 02:33:11 ös
Bir soru da ben sorim :)
Loca dışındaki özel yaşamlarında usta-çırak-kalfa üçlemesi, birbirlerine nasıl hitap ederler ?
Belirli bir hitap şekilleri varmıdır?
Veya başka bir locadan veya değil usta olduğunu bilen bir çırak nasıl bir selam verir yada nasıl bir hitap şekli vardır?
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: Mustafa Kemal - Şubat 28, 2011, 02:37:22 ös
Sn. Adam bugün eğitim konusunda yazmayı tercih etmiş sanırım :) Bir önceki cevabı da Masonluğun okul olup olmadığı üzerineydi. İkisini birlikte okuyunca aslında resim netleşiyor.

Okulda size birşeyleri öğretmeye kararlılardır. İsteseniz de istemeseniz de. Bir de sınav yaparlar üstüne, bilgiler eksikse sınıfta kalırsınız, aynı şeyleri zorla bir sene daha anlatırlar. (aslında sınıfta kalma sanırım eskilere has bir durum olarak tarihte kayboldu gitti, şimdilerde kimse sınıfta kalmıyor diye duydum, ama yakın çevremde öğrenci olmadığı için bilemiyorum tam olarak). Ezberler veya kopya çeker geçerseniz, bunlar bir daha sorulmaz. Çünkü amaç eğitmek değil öğretmektir.

Bir de kişinin öğrenme isteğiyle çabalaması vardır. Ona yöntem öğretilir. O da bilgileri bu yöntemlerle edinmeye çabalar. Eksik kalırsa sorar, öğrendiklerini sindirir, hatta bunları bilmeyenlere aktarmaya başlar. Bu eğitimdir.

Öğrenilmek istenilen her konuyu cevaplamak için gösterilen gayrete bu Forumdan iyi örnek bulmak mümkün mü bilemiyorum. Masonlukta izlenen yöntem de budur bence.

Işığı arayan ışığı bulur. Ararken de bütün Kardeşleri ellerinden gelen yardımı yapar.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: Mustafa Kemal - Şubat 28, 2011, 02:38:43 ös
Sn. WaleC,

Hitap şekilleri, selamlar ve işaretler, tabi ki, burada açıklanacak bilgiler değildir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: ADAM - Şubat 28, 2011, 03:00:32 ös

Hitap şekli neden açıklanamazmış?

Her maszon bir diğerine "kardeşim" der. Kendisi çırak olsa da ötekiulere "kardeşim" diyebilir. Bu Masonluktaki eşitliğin gereğidir. Ancak bunun içine bir de birazcık hiyerarşi girer; yeni masonlar kendilerinden eski olanlara saygı gereği "üstadım" der ama bu zorunlu da değildir. Bir simgesel locada sadece Üstad-ı Muhterem'e görevinin gereği olarak bu görev unvanıyla hitap edilebilir.

Aynı başlık altında geçen şu eğitim konusuna geçersim, birdenbire aklımda bir şimşek çaktı.

Kimileri Masonluğu bir okula benzetir ama masonlar da bu kurumun asla bir okul olmadığını ileri sürer. Neden? Sadece bu kurumda eğitmen ve öğretmenlerin bulunmayışı, her masonun bu ortamda kendini eğiuttiği için mi?

Hayır.

Her okulda sınıflar vardır. Bir alt sınıftaki sorumluluklarınızı bitirince bir üst sınıfa geçersiniz ve artık alt sınıf ile hiçbir ilginiz ilişiğiniz kalmaz. (Akadamisyenlerin yükümlülüğü ayrı.)

Masonlukta ise sınıflar değil, dereceler vardır ve bir üst dereceye geçiş ya da yükselişle alt derecedeki sorumluluklarınız kesinlikle son bulmaz. Bir mason, yaşamının sonuna dek kendi bulunduğu dereceden daha alt derecelerin tümü, özellikle de birinci derecedeki masonik bilgi ve öğretiyle ilgilenir, onun üzerinde çalışmayı sürdürür.

Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: WaleC - Şubat 28, 2011, 03:04:40 ös
Sn. Adam cevabınız için teşekkür ederim.
Sayın Mustafa Kemal
Aslında sormak istediğim olup olmadığı idi.
Başka bir soru sormak istiyorum.
Örneğin yemekli bir davette bir çırak mason diğerini veya ustayı hiç görmemesine rağmen anlayıp anlayamayacağıdır.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: resurrected - Kasım 03, 2014, 12:31:32 ös
Bir detay daha var eklenmesi gereken. HKEMBL bünyesinde, (aynı uygulmanın ÖMBL'de de olduğunu tahmin ediyorum ama bu işler tahminle olmaz, bilen biri açıklayacaktır) masonluğa giriş töreninin hemen akabinde (aynı toplantıda) size bir rehber üstad tayin edilir. Bu rehber üstadın görev süresi ömür boyudur. Yani siz masonluğa girdiniz üstat oldunuz, aradan 20 yıl geçti, rehber üstadınızın görevi o hayatta olduğu sürece devam eder.
Başlık: Ynt: Loca ve Çırak
Gönderen: ADAM - Kasım 03, 2014, 01:09:33 ös
Bildiğimce gerek ÖMBL gerek KMBL çerçevesinde bazı localarda (hepsinde değil), kimi çıraklar için (hepsi için değil) bir rehber üstat ataması yapılıyor. Bildiğimce bu HKEMBL çatısı altında da böyle.

Ancak bu rehber üstat, ilgili çırak ve daha sonra kalfanın yaşam boyu rehberi olamaz. Çünkü bir mason, masonik nitelikleriyle rehberinin çok daha ilerisine varabilir. Bu nedenle de bir rehberin ödevi, rehberlik etmek üzere atanmış olduğu masonun üstat derecesine yükselişiyle birlikte sona erer. Ancak tüzük ya da yönetmeliklerde başka bir anlatımda bulunulmuşsa, o masonik örgütte yürürlükteki yazılı kural ya da yöntem geçerlidir.