Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Hamleler böyle yazılır.  (Okunma sayısı 3882 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 23, 2016, 09:45:41 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 405
  • Cinsiyet: Bay

Arkadaşlar hamleler nasıl yazılır şimdi size anlatacağım. Birisi size notasyon derse o da hamlenin yazılışı demek farklı birşey değil yani. Madde madde anlatmadan önce ön bilgi satranç tahtası 8*8 toplam 64 kareden oluşur. Sağ alt köşeye beyaz kare gelmesine dikkat edin. Size en yakın yatay sıra birinci yatay sonrası ikinci üçüncü yataylar olarak kabul edersek beyazları siz oynuyorsunuz demektir. Siyahlarda en yakın yatay sekizinci yatay. Beyazları oynarken en soldaki dikey a dikeyi. Sırasıyla  abcdefgh yatayları var. Ç yok dikkat edin. c3 karesi dediğimiz zaman c dikeyi ile 3.yatayın kesiştiği noktadır.

Notasyon kuralları:
1- Diyelim vezir f3 karesine gidecek taş ismini büyük harfle yazıcaksınız dikey ismini küçük harfle===  Vf3   dediğiniz zaman vezir f3 karesine götürülmüş demektir.
2- Başa taş ismi gelmemiş direk kare ismi varsa bu taş piyondur. Piyonun başına P harfi asla konmaz. e4 dediğimiz zaman  piyon e4 e sürülmüş demektir. Taş alarak değil sürerek e4 e gelinmiştir. Taş almayı birazdan söyleyeceğim.
3- Baştaki taş ismi ile kare ismi arasına çarpı işareti konulursa o taş oraya taş alarak gitmiştir. Axc3 dediğimizde baştaki A at demek at taş alarak c3 e gitmiş.
4- Bir kareye giden aynı cinsten iki taş varsa ayırt edilmesi için öncelikle hareket edecek taşın dikeyini yazarız. Abxc3 dedik diyelim. çarpının sol tarafı taşı anlatır Ab dediğimiz zaman b dikeyinde at demektir.
5-Üstteki durumda dikeyler de aynıysa yatay yazılır. A1xc3. Ne olmuş yani birinci yataydaki at c3 e giderek taş almış.
6-Piyonun taş yemesi durumunda piyonun P si hiç bir zaman yazılmadığından onun yerine piyonun geldiği dikey yazılır. fxe5 dediğimizde dikkat edin f harfi küçük yazılmış yani fil demek değil f dikeyinden gelen piyon e5 e gidip taş almış. Geçerken almada (En passant) da piyonun geldiği dikeyi ve ulaşılan kareyi yazın bu normal alış değil geçerken almadır diye belirtmenize gerek yok.
7-Notasyon kağıdına önce beyaz sonra siyah yazılır. Şöyle:
                        1. f4      e5
                        2. Aa3   Aa6
Baştaki 1 ve 2 hamle sırasıdır. Bir yazısı beyaz hamlesi siyah hamlesi iki yazılır beyaz hamlesi siyah hamlesi vardır böyle gider.
8-    O-O   kısa rok.     O-O-O  uzun rok demektir.

9- Terfi eden piyonun hangi taş olduğu hamlenin sonuna yazılır g8V yazarsanız vezir olmuş demektir.

9- Şu işaretler hamlenin yazılır: #mat; 1/2 beraberlik; 1-0 beyaz kaznır; 0-1 siyah kazanır; ! güçlü hamle; ? kötü hamle; +şah çekme; ++çifte şah çekme; = beraberlik teklifi.
Şu şekilde hamlenin arkasında bunları kullanabilirsiniz. Vh5+ vezir h5 e gidip şah demiş.

Evet arkadaşlar anlımdan ter aktı ama sanırım size notasyonu öğretebildim şimdi size bir soru. Beyaz en soldaki piyonunu iki kare sürer siyah da geçerken almayla bu taşı alır. Bu hamleleri bana yazar mısınız?
Hepinize iyi akşamlar...
« Son Düzenleme: Temmuz 23, 2016, 10:07:33 ös Gönderen: Samuray »


Eylül 12, 2016, 01:48:32 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 212
  • Cinsiyet: Bay

Sayın @Samuray emek harcamış bizde yanıtlayalım,

1. a2    a4
2. bxa3

Bilmeyen üyeler olabileceği düşüncesiyle küçük bir ilave yapmak istiyorum. Geçerken alma piyonlara özgü bir hamledir. Piyon ilk hamlesinde iki kare ilerleyerek rakip oyuncunun piyonu ile yanyana gelebilir. Bu durumda rakip, piyon sanki bir kare ilerlemiş kabul ederek geçerken bu piyonu alabilir. Bu durum "geçerken alma" olarak adlandırılır. Temsili resim aşağıdaki gibidir.

Saygılarımla


Mayıs 18, 2018, 07:40:22 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 405
  • Cinsiyet: Bay

evet a4 sonrasında bXa3.  a2 yazmayın.  Bu geçerken alma hamlesi eskiden yokmuş çünkü piyonu iki kare birden sürme yokmuş. Çift kare sürme gelince tek sürseydin seni alacaktım şimdi de almalıyım diyerek bu kuralı koymuşlar :)