Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mason Kimdir? ya da Kim Masondur? – 3  (Okunma sayısı 7723 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 21, 2010, 11:12:28 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Masonun kimliğine ilişkin birtakım nitelikler, erdemler saydım.

Tüm saymış olduğum ve başka olumlu nitelikler ile erdemlere sahip olabilmek için kişinin mason olması zorunlu değildir. Bir diğer deyişle bu nitelik ve erdemler salt masonlara özgü değildir.

Ancak, tüm bu bireysel nitelik ve erdemlere hatta daha birçoğuna sahip olan kişi, Masonluğun kural, yöntem ve gelenekleri uyarınca bir locaya üye olmadıkça “mason” sıfatını alamaz.

Buna karşılık, her “mason” sıfatını taşıyan kişi de gerçekten “mason” sayılmaz.

Masonlukta yapılmakta olan iş, gerçekten de mason niteliğinde olan kimseleri bir araya getirip örgütlemek değildir. Bir locaya üye olan masonlara bu nitelik ve erdemleri kazandırabilmektir. Daha doğrusu, onlara bu kazancı elde edebilmeleri için, ortam ve olanak sağlamaktır. Bu nedenle de bir kimsenin bilgi ve erdem bakımından noksanları olması, onun Masonluğa girmesine ve “mason” sıfatını almasına engel değildir.

Masonluk seçicidir. Masonluğa kabul edilecek bir kimsenin “seçkin insan” olması öngörülür. Seçkin olmak ise, yetkin (mükemmel) olmak demek değildir. Masonlar için seçkin olmanın ölçüsü, ileride tam ve yetkin bir mason olabilme isteği ve yeteneğini gösterebilmektir.

Bu arada birdenbire aklıma bir şey geldi. Forumda bir soru sorulmuştu bir ara “için bir kasap, bakkal, manav ya da esnaftan bir başka sıradan kişi mason olamasın; bu seçicilik niye?” gibi bir soruydu ve buna yanıt veren olmamıştı.

Bu soruyu sormuş alan forum üyemizin kim olduğunu anımsayamıyorum. Ancak ona şöyle bir yanıt vermek istiyorum:

Öyle mi sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Masonluğa çeşitli mesleklerden giren kişiler var. Bir zamanlar Türkiye’de mason olacak kimselerin üniversite ya da yüksel okul mezunu olmaları aranırmış. Çok zamandan beni o kural kaldırıldı. Masonların okumuş ve mezun oldukları okulların değil, Masonluğu kavrayabilecek, locada çalışabilecek düzeyde kendilerini yetiştirmiş olmaları aranıyor. O esnaf dediğimiz kimseler arasından öyle filozofları çıkar ki aklımız durabilir, onun yanında kendimizi cüce gibi duyumsayabiliriz. Okumak, okumuş olmak başka eğitim görmüş ve kendini yetiştirmiş olmak başkadır. Dolayısıyla masonlar arasında öyle kimseler de var.

Bir mason, Masonlukta gördüğü eğitimsel çalışmanın etkisiyle daha önce ne denli yetişkin olursa olsun kendi kendini daha yetiştirerek, “mason” olma yolunu tutabilir. Locaların çalışmalarında ona bu olanak sağlanır. Bu olanaktan yararlanıp yararlanmamak da kendi bileceği bir iştir. Hiç kimse zorlanamaz. Nitekim bu nedenle kimisi olgunlaşma yolunu tutarken, kimisi olduğu yerde kalır.

Masonlardan birçoğu bu bağlamda başarısız olsa da, bu durum onların “mason” sıfatını kaldırmaz. Herhangi bir masonun tek başına Masonluğu temsil edemeyişinin, bir masona bakılarak Masonluk üzerinde bir yargıya varılmaması gereğinin gerekçesi de budur.

Ancak çoğu kimse Masonluğu masonlar gibi sanmaktadır. Dolayısıyla Masonluğa ilişkin yanlış kanılar beslemektedir.

Sahi, Masonluğa karşı yanlış kanılar beslenmesinin nedenleri nelerdir? Bir de böyle bir konu başlığına göjz atsak mı?



« Son Düzenleme: Aralık 14, 2010, 12:20:48 öö Gönderen: dogudan »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 21, 2010, 12:25:47 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Tam konuyu okurken aklıma gelen bir soruyu,sayın ADAM yazısının sonunda yanıtlamış.

Öyle ya...Baştan seçkin ve istekli gibi görünen bir kimsenin,sonradan yetersiz ve isteksiz olduğu farkedilebilir.Diğer ezoterik oluşumların,geçmişte bünyelerine kabul edecekleri kimseleri zorlu bir sınavdan geçirdiklerini biliyoruz.Bu Masonluk ta söz konusu değil,anladığım kadarıyla...

Hasbelkader mason olunabileceğini de öngörürsek,başarısız da olsalar mason olma halini idame ettirebilcek kimseler hakkında yapılan tahlillerin,Masonlukla ilgili olumsuz önyargıları dolaylı olarak desteklediğini görüyoruz.


Saygılar
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Eylül 21, 2010, 01:15:35 ös
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu bağlamda şuyle sınıflandırmalar yapılabilir:

1- Mason olmak isteyip de girince Masonluğu kendilerine ya da kendilerini Masonluğa uyumlu bulmayanlar.
2- Masonluğa pek hevessiz/zorlamayla/merakla giren ve dolayısıyla bir türlü ısınamayanlar.
3- Masonluğa hevessiz/zorlamayla girmiş olmakla birlikte sonradan ısınarak gerçekten mason olma yolunu tutanlar.
4- Başından beri mason olmayı isteyen ve öyle olma yolunda yürüyenler.

Bunları belk daha ayrıntılı olarak alt sınıflara da bölebiliriz.

Belki eskiden Masonluğa girmek isteyen bir kişi ile ilgili daha geniş çaplı araştırma ve inceleme yapılırmış. Bunu günümüzde yapmayı sürdürenler de yok değil. Ancak günümüzde bir de şu öngörülüyor: Dışarıdaki bir kişi aslında mason olmaya elverişsiz gibi görünebilir. Hiç kimse tam ve yetkin değildir ki. Fakat bir de bakarsınız, o kişi çok iyi bir mason olma yolunu tutabilir. Masonluk ezoterik bir kurumdur ama insanlara bu kurumun bir öğesi olabilme fırsatı da tanınmalıdır. Kişi kendibssinden beklenen ilgi ve gelişimi gösteremeyebilir. Ancak böyle bir sakıncası olabilir diye onun Masonluğa girmesi, denemesi de engellenmemelidir çünkü tümüyle tersine bir sonuç olasılığı da vardır.

Zaten bu nedenle, birçoklarının sandığının aksine günümüzde Masonluğa girmek öyle pek zor bir iş değil. Dediğim gibi bu bağlamda hayli ince eleyen sık dokuyan mason kuruluşları var ama onlar ancak birer istisna. Öte yandan İngiltere'de vce bazı ABD eyaletlerinde (belki başka ülkelerde de, ben bilmiyorum) gazete ve internet ilanlarıyla mason adayları aranıyor. Kuirumun varlığını sürdürebilmesi için üyelere gereksinme var. Fakat bırakın ölüm ya da zorunluluk gibi nedenlerle ayrılmaları, Masonluğa ısınamadığı ya da kendilerinin deyişiyle "Masonlukta aradığını bulamadığı" gerekçesiyle ayrılanların sayısı küçümsenemeyecek kadar çok. 

Aslında "mason" olamayan, olamayacak kimselerin bu sıfatı taşımayı sürdürüşü de genel olarak kuruma zarar veriyor.  Ancak bu böyle olabilir diye de o kişilerin Masonluğa girişi engellenmiyor, engellenmesi pek istenmiyor.


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
6 Yanıt
7728 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 13, 2012, 04:52:24 ös
Gönderen: peacewings
1 Yanıt
5644 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 30, 2010, 04:21:33 ös
Gönderen: MASON
19 Yanıt
34653 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2022, 04:55:57 ös
Gönderen: artur62
8 Yanıt
21558 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 18, 2013, 03:20:14 ös
Gönderen: asimov
10 Yanıt
16170 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2017, 04:08:22 öö
Gönderen: denizhan
0 Yanıt
7857 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 13, 2010, 10:03:51 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
30019 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 07, 2012, 02:24:15 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
13006 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 20, 2010, 10:46:36 öö
Gönderen: ADAM
13 Yanıt
14291 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 24, 2011, 02:33:59 öö
Gönderen: ARCHITECT
11 Yanıt
15475 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 24, 2011, 03:14:13 öö
Gönderen: ARCHITECT