Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk ve Kabala  (Okunma sayısı 6432 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 18, 2013, 02:12:58 öö
  • Ziyaretçi

Merhabalar.
Bu konu forumda daha önce tartışılmış fakat ben Masonların bu konudaki görüşlerini merak ettiğimden soruyu daha detaylandırarak ayrı bir konuda sunmak istedim.
Aslında forumda sayın MASON'a ait ve Masonluk/Kabala ilişkisi hakkında tatmin edici bir açıklama var:

Ust derecelerde Kabala, Simya vb. ogretiler oldugu dogrudur. Fakat bunlara buyuculuk demek yanlis olur. Simya bir bilimdir. Kabala ise, felsefi bir inanc sistemi. Buyuculugun Masonlukta yeri yoktur.


Fakat günümüzde Kabala deyince akla çok farklı şeyler geliyor zira bugün Kabala eğitimi veren kuruluşlar ve bunların ideolojileri arasında çok büyük farklar var.Bazıları Kabalayı maji olarak,bazıları sadece Yahudilerin çalışabileceği dinî doktrinler olarak,bazıları Tanrı'ya ulaşmak için bir araç,bazıları ise kırmızı iplik takarak marjinal olmak olarak görüyor.Bu kuruluşların büyük çoğunluğu Kabala üzerinden maddi kazanç sağlıyor ve aralarında giderek yaygılaşmakta olanlar var.

Bu saydığım kuruluşların bazıları Masonluğa olumlu,bazıları olumsuz bakıyor.Günümüz Kabala otoritelerinin Masonluğa yaklaşımlarını paylaştıktan sonra sorulara geçeceğim.

-En geniş çaplı Kabala organizasyonu olan Kabbalah Centre'a bağlı bir sitede Albert Pike'ın "Masonluğun bütünüyle kabalaya dayandığını" , "Bütün dinlerin Kabaladan çıktığını ve yine Kabalaya geri döneceğini" , "Masonluğun ışığı aramak olduğunu ve bu ışığın da Kabalada olduğunu" söylediği söyleniyor ve referans olarak Morals and Dogma kitabı gösteriliyor fakat kitabın internette bulduğum bir kopyasında gördüğüm kadarıyla böyle ifadeler mevcut değil.Veya benim bulduğum kitap eksik olabilir.

-Bnei Baruch Başkanı Michael Laitman ise Masonların Kabala ile bir ilişkileri olmadığını söylüyor.Hatta Daha önce Kudüs'te Masonlara ders vermeyi denediğini fakat başarılı olamadığını,Masonların korktuğunu söylüyor.Evet ifade aynen bu şekilde.Ve sitesinde Masonlarla yapılmış bir derse ait video var.Video Brezilya'da çekilmiş ama muntazam bir locaya ait olup olmadığını bilmiyorum.

-Bir başka kuruluş olan Golden Dawn grubunun ise kurucuları arasında Masonlar var.

Şimdi sormak istediğim şeyler şu:

-Masonluğun insan tekamülü üzerine çalıştığı söyleniyor.Bu açıdan,Kabala Masonluk için bir ilgi alanı mıdır?
-İlgi alanı ise,nasıl bir Kabala mevcut? Yukarıda saydığım gruplar siyahla beyaz kadar farklılar.Masonları bu gruplardan tamamen ayırabilir miyiz ve Masonların Kabalayı ele alış şeklini nasıl değerlendirmeliyiz?
-Kabalayla ilgili Albert Pike'a ait olduğu söylenen ifadeler gerçekten mevcut mudur?
-Michael Laitman'ın Masonlara Kabala dersi vermeyi denediği fakat Masonların korktuğu doğru mu?
-Majinin ya da diğer tabiriyle büyücülüğün Masonlukta yer almadığı zaten sayın MASON'un alıntıladığım mesajında belirtilmiş bu bağlamda Golden Dawn kurucuları arasında Masonların bulunmasını bireysel ilgiye bağlayıp,iki kurum arasında hiçbir bağlantı olmadığını söylesek doğru olur mu?

Saygılarımla.


Temmuz 18, 2013, 03:41:36 öö
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 426
  • Cinsiyet: Bay

Kabala derin bir öğretidir.ve hemen hemen kimse sonuca varamaz.
geçmişin ve geleceğin bilgisi ağır bir yük getirir ve her zihin bunu kaldıramaz.mason olmak kabalayı öğrenebileceğinde, anlamına gelmez

Saygılar
ܚܠܐ -ܕܡܐ- -ܩܪܒܐ


Temmuz 18, 2013, 06:04:38 öö
Yanıtla #2
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Lux

Öncelikle hoşgeldiniz, ilginç bir merhaba olmuş. Kabala ile ilgili masonlar.org da tam 314 adet ileti var. Eminim bunlar araştırılırsa masonluk ve kabala ilişkisi, kabala tarihi, kabalaya karşı, masonluk dışında da bir çok bakış açısı kazanılabilir.Bu iletilere ulaşmak için arama bölümüne kabala yazmanız yeterlidir.Ben yine bildigim kadarıyla yada bildigimi sandığım kadarıyla  sorunlarınıza kısaca cevap vermeye çalışayım

-Masonluğun insan tekamülü üzerine çalıştığı söyleniyor.Bu açıdan,Kabala Masonluk için bir ilgi alanı mıdır?

Masonluk için ilgi alanı olduğu, fakat uzmanlık alanı olmadığı zaten belirtilmiş, buna rağmen forumumuz da  şöyle bir terim var;

''Masonluk başka, masonlar başka''

Bazı yada kimi masonlar kabala öğretilerini uzmanlık alanı olarak seçmiş olabilir. Masonluk  kurumunun tamamı bundan sorumlu tutulamaz. Masonluğunda sadece H.K.M.B.L yada dünyada ki adıyla ''Hür masonluktan''(Freemasonary) oluşmadığını, ''Hür masonluk ''dışında da bir çok, masonik, paramasonik kuruluş olduğunu düşünürsek; onlar kabala ile ilgileniyor olabilir.

Nitekim sayın ADAM' da başka bir başlık altında şöyle bir bilgi paylaşmış sırasın gelmişken  kanıt olması açısın dan sizlerle paylaşyayım;

''Masonlara sıra gelmeden ben belirteyim: Masonlar isterse Kabala üzerinde bireysel çalışma yapabilir. Kurumsal ve ritüelik olarak, bazı mason ritlerinin ritüellerinde Kabala ile bağlantılı öğreti bölümleri vardır; bunlardan en yoğun içeriği olan da Mizram-Memfis Rti'dir. Ancak bu genel olarak masonluğun kabala üzerinde çalışma yapmakta olduğunu gösterir bir durum değildir. Belki tarihte (18. yüzyılın ikinci yarısında) bu bağlamda çalışma yapan birimler olmuştur ama onlar çoktan tarihte kalmıştır.''
« Son Düzenleme: Temmuz 18, 2013, 06:37:18 öö Gönderen: Arais »
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Temmuz 18, 2013, 06:35:36 öö
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 426
  • Cinsiyet: Bay

Burdan kabala öğretileri hakkında bir yanlışıda düzeltiyim. Mu kıtası,ve ölülerin kitabının cıktığı yer Tibet.Dünyanın en yüksek yerleşim yeridir.Oksijen oranı inanılmaz düşüktür.Oksijen kıtlığında hertürlü halisinasyon görmek mümkündür bol bol ruhani deneyim yaşarsınız.Neden sahil kesimlerinde,dini partilerin kazanamdığını merak etmedinizmi.Deniz kenarı bol oksijen içerir . yasak krallık denilen bölgede oksijen azlığından şirinleri bile görebilirsiniz.

saygılar
ܚܠܐ -ܕܡܐ- -ܩܪܒܐ


Temmuz 18, 2013, 08:46:20 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu konu üzerinde, Sayın Arais'in belirtmiş olduğu üzere çok şey yazdık. Forum'un arşivi dolu.

O yazıların kapsamında, -yanlış anımsamıyorsam- Masonluğun Kabala ile ne ölçüde ilgilendiğini de anlattık. Tüm bu anlatımlarımızda Forum kurallarının 17. maddesini gözetmeye de özen gösterdik.

Sayın Lux, -madem bu konuya meraklı- forumdaki bu birikimi incelerse, hiç kuşkusuz çok şey bulacaktır. Bu incelemesinin ardından eksikleri ya da farklı bilgileri Forumu izleyenler paylaşırsa çok iyi bir çalışma yapmış olacaktır.

Bu arada şu noktalara kısa kısa değinelim:

- Albert Pike 19. yüzyılın ünlü bir Amerikalı masonudur. "Morals & Dogma" çok dile çevrilmiş ve ün kazanmış bir yapıtıdır ama Masonluk açısından bundan daha önemli yapıtları da vardır; örneğin "Liturgy of the AASR". Ancak çalışmaları bireyseldir; hiçbir mason kuruluşunu bağlamaz. Üstelik 19. yüzyıla özgü ve Amerikanvari olduklarını da göz ardı etmemek gerekir. (Bu dediklerimden Albert Pike'ı küçümsemek gibi bir eğilim gösterdiğim çıkarılmasın sakın.)

- Altın Şafak (Golden Dawn) gibi birçok paramasonik olarak nitelenebilen ezoterik ya da yarı-ezoterik örgütün kurucuları arasında masonların da bulunuşu, Masonluk açısından bir şey değiştirmez; sadece bir onurdur. Masonların görevlerini yerine getirdiğinin göstergelerinden biridir. Bu gibi örgütlerin eğilim, felsefe ya da öğretileri, Masonluktakiler ile tam olarak bağdaşmaz. Üstelik gerek ilkeleri gerekse amaçları arasında büyük fark vardır. Şunu da ekleyelim: O tür kuruluşların üyelerinden mason örgütlerinin kurucuları arasında yer alanlar da bulunabilir. Nitekim günümüzdeki Masonluğun ilk düzenli örgütü olan londra Büyük locası'nın kuruluşunu sağlayanların büyük çoğunluğu Rozkruacıdır. (Gül-Haççı, Rozikrusiyen).

-Michael Laitman adlı kişinin kim olduğunu bilemiyoruz. Ancak elbette mason olmayan bir kişinin masonlara "ders" vermeye kalkışması, -her ne konuda olursa olsun- anlamsız ve olamayacak bir girişimdir. Zaten Masonlukta "ders vermek" diye bir şey yoktur; bunu masoınlar kendi aralarında bile yapmaz çünkü bu Masonluğun kendi içinddeki çalışma tarzına aykırıdır.

Masonlukta bazı ritlerin bazı yüksek derecelerinin Kabala ile ilgisi ancak genel olarak Masonluğun bu konuyla bağlantısızlığı konusunda istenirse önce anlatmış olduklarımızı yeniden, başka tümcelerle anlatabiliriz. 


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
14 Yanıt
20400 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 02, 2009, 05:05:22 ös
Gönderen: TETRAX
3 Yanıt
11671 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 28, 2010, 12:44:03 öö
Gönderen: Eagle35
10 Yanıt
15018 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2015, 03:12:53 ös
Gönderen: hypatia
21 Yanıt
18544 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2015, 06:30:36 ös
Gönderen: davut
7 Yanıt
9386 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2018, 01:49:19 öö
Gönderen: Venus
2 Yanıt
4404 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2013, 03:18:02 ös
Gönderen: Dor
2 Yanıt
6069 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 05, 2014, 03:33:23 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3548 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 14, 2012, 04:56:58 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2771 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 17, 2012, 07:44:40 öö
Gönderen: ADAM
13 Yanıt
10142 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 20, 2022, 05:40:08 ös
Gönderen: Oguzy70