Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğa Eleştiriler  (Okunma sayısı 17810 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 02, 2011, 06:42:01 ös
Yanıtla #30
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın MMT eleştiriyor da sonra eleştiriyi kabullenemiyor.

Aslında öyle katı bir tutumu yok. Sadece yeterince dikkat etmiyor ayrıntıya. Yüzeysel geçince böyle oluyor.

O tanımda, her kim yapmışsa onu, Masonluğun amacı söz konusu sevgi düzenini kurmak olarak belirtilmiyor. Dikkaüt edilmesi gereken ayrıntı burada. Kurulmasını sağlamak da denilmiyor. Dikkat!... Kurulmasını sağalamaya çalışmak deniyor.  Burada iki kez dolaylı eylem var.

İkinci tümcede ise zaten bir düşüklük var. Düzeltilmezse yanlış anlamaya neden olabilir ama asıl önemli olan birinci tümce.

Bu ve benzeri tdanımlar yararlı olabilir ama bu irdelemede zorunlu değil. Anlaşılması gerekern şu:

Masonluğun bir kurum ya da bu kurumu oluşturan örgütler (büyük localar ve benzerleri) hatta o örgütlerin kolları (localar ve benzerleri) olarak herhangi bir kurumsal eylemi yoktur. Eylem, bireysel olarak masonlardan beklenir. Bunun için de masonların bu kurumun çatısı altında kendi kendilerini eğiterek böyle bir eylmeme hazırlamaları söz konusudur. Yaşamları bunu gerçekleştirmeye yetmeyebilir. Bunun için de bu amaç ve aynı eylem önceki bireyden sonraki bireye aktarılarak sürdürülür.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 02, 2011, 08:10:43 ös
Yanıtla #31
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Sn. ADAM

   İlk cümlenizi neden kurduğunuzu anlayamadım. Nereden çıkardınız eleştiriyi kabullenmediğimi? Sadece sizin eleştirinize karşı ben de bir paragraftan alıntı yaptım ve "Ben bunları buna dayanarak söyledim" dedim. Burada eleştiriyi kabullenmemek durumu söz konusu değil. Olamaz da.

   Cevabınız için teşekkür ederim. Hatta cevabınızdaki bir cümle aklıma takılan çok büyük bir sorunu hallediverdi diyebilirim.

   Tekrar belirtiyorum. Bu metnimi irdeleme işi düşündüğünüzün aksine benim hoşuma gitti. Henüz bitmedi tabii. Devamını merakla ve sabırla bekliyorum. Bazı sebeplerden dolayı son paragrafların irdelenmesini kaçırabilirim ama; daha önce de dediğim gibi:

   Lütfen devam edin Sn. ADAM

   Saygılarımla...
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Eylül 02, 2011, 08:27:52 ös
Yanıtla #32
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Evet aslinda isin en yakici noktasi insanlari (bütün) iyi insan yapmakmi yoksa iyi insanlari daha iyi yapmakmi? Insan dogustan insanmidir yoksa zaman icinde insanlasirmi? Eger dogustan insansak  öyleyse Tanri bizi zaten iyi ve kötü diye ayirmis olmuyormu ve kimin mason olacaginida belirlemis olmuyormu? Yok eger sonradan insanlasiyorsak bizi  sartlar ve toplum kötü yapmis olmuyormu ve tabiki icinde yasadigimiz ekonomik ve sosyal sistem????? Öyleyse cözüme sartlari , toplumu, ekonomik ve sosyal sistemi degistirmekle baslasak daha dogru ve güzel olmazmi??
En büyük hayalim ya bütün insanlarin mason olabilecekleri maddi ve manevi sevyeye ulasmalari veya dünyanin masonluga ihtiyac duyulmayacak bir güzellige kavusmasidir. Mücadele, mücadele, mücadele.

Saygilarimla


Eylül 02, 2011, 09:37:59 ös
Yanıtla #33
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 243

Sayin Tij,

Iyilik/Kotuluk ya da Kotulugun kokeni problemi benim de cocukluktan beri aklimi kurcalayan bir konu olmustur. Bu konuda buldugum en guzel arastirma, Profesor Philip Zimbardo'nun 70li yillarda yaptigi Stanford Prison Experiment. Wikipedia makalesi surada http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment

Konuyla ilgili bir de Zimbardo'nun "The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil" adinda kitabi bulunmakta.

Tum bu calisma, kotulugun esanstan yani dogustan mi yoksa cevreden mi kaynaklandigi sorusuna ilginc cevaplar veriyor. Tavsiye ederim.

Belki iyilik kotuluk konusunu ayri bir baslikta inceleyebiliriz. Sayin Tij bu konuda yeni bir baslik acarsa, bunu da yonetici arkadaslar tasiyabilirse, daha uygun olur gibi.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
The mason square doth clear the air of folly and deception
The rule is straight, the angle clear, for greatness has direction


Eylül 03, 2011, 05:11:47 ös
Yanıtla #34
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

- 5 -

Devam edince bakın neler demiş Sayın MMT:


"E peki neden çalışıyorlar? Onun da cevabı da şu bana kalırsa:

"Uğrunda ölmek için."

Masonlar localarda sadece kendilerini ve "Kardeşlerini" o "İnsanlık Mabedine" "Taş" olarak koyuyorlar desek yanlış olur mu? Bence olmaz. Çünkü benim gördüğüm kadarıyla durum böyle.

Ha birde "yakın çevrelerini" diye ekleyim ki haklarını yemeyim değil mi? Uğraşıyorlar elbette. Çok çalışıyorlar. Kendilerini yetiştiriyorlar. Peki halk için ne yapıyorlar? İnsanlık mabedi halk olmadan düşünülebilir mi? Ya da temelsiz bir inşaat olur mu? Masonlar inşaat işçisi. Şüphesiz bu sorunun cevabını benden daha iyi biliyorlardır.”



Burada masonların çalışmalarını, açıkça denilmese bile hacca giden karıncaya benzetmek gibi bir yaklaşım bence haksızlık. Burada öyle uğrudan ölünecek bir işlem yok. Üstelik her ne yapılıyorsa Masonlukta, bu dünyadaki aktif yaşam döneminde ve o dönem için yapılıyor. Hiçbir mason Masonluktaki çalışmalarını yaşlılık dönemi için yapmaz. Bir mason için yaşlılık dönemi geldiğinde, o dönem artık kendinden sonraki genç masonların çalışmalarının izlenmesiyle (olabildiğince) dolar.

Masonların insanlık mabedine taş koymakta olmadıkları (elbette simgesel anlamda) bir önceki bölümde sanırım iyice açıklamıştım. Yinelemek gerekmez.

Masonların yakın çevreleriyle ilgilendikleri ve uğraştıkları gündeme gelince, buradaki “yakın çevre” ile ne denilmek istendiğinin açıklanması gerek. Çevresinin hangisi ya da nasılı yakın olur hangisi ya da nasılı uzak?

“Masonlar halk için ne yapıyor?” diye bir soruya gelince… Bunun yanıtı işte o yakın çevre ile uzak çevre tanımını gerektirir. Üstelik halk nedir? Bunun da tanımı gerekir. Halk bir yakın çevre öğesi midir uzak mı?

Arkasından Sayın MMT’nin eleştiri çerçevesindeki soruları…

“İnsanlık mabedi halk olmadın düşünülebilir mi?”

Bu şimdi ne demek?... İnsanlıktan söz ediliyor; halkı bunun bir küçük parçası değil mi zaten. İnsanlık denilence bu halklardan oluşmuyor mu?

Ardından “Temelsiz bir inşaat olur mu?” diye soruyor Sayın MMT. Yanıt: Olur. Ancak elbette Sayın MMT başka bir şey demek istiyor. Böyle simgelerle konuşmak yerine acaba ne demek istediğini açıkça belirtse daha iyi değil mi? Çünkü simgelerde buluşamayabiliriz. Şimdi Sayın MMT bana temelsiz inşaat olmayacağını söyleyecek ve ben de ona hangi koskocaman binaların temelinin olmadığını söyleyeceğim. Polemik. Oysa konu bu değil. Sayın MMT “temel” sözcüğüyle ne demek istiyor? Masonluğa eleştiri yöneltirken önce kendi tanımlarını vermeli bence.

Masonların inşaat işçisi olduğunu söyleyip, sorularının yanıtlarını kendisinden daha iyi bildiklerini belirtip, işin içinden sıyrılmaya kalkışıyor. Yok öyle yağma.

Aslına bakarsanız, Sayın MMT bu sözlerinin arkasında ağır ve çok önemli ve bir o kadar da haklı bir eleştiri yöneltiyor masonlara gibi geliyor bana da; onun adına bir söz edemeyeceğim için «Şayet bu dedikleriyle şunu demek istiyorsa yerden göğe kadar haklı.» diyemedim.

Şimdi top kimde?



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 03, 2011, 09:59:02 ös
Yanıtla #35
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Bu noktada benim bir şeylere açıklık getirmem gerekli sanıyorum.

   Kısaca değineyim. "Masonluk ve Halk"

   Masonluk, aslında halktan soyut bir kavram. Buna kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. Halkın içine biraz karışınca bunu anlayabiliriz.

   Halka sorarsanız masonlar şeytanların ta kendisi. (Çoğu kişinin düşüncesi bu değil mi? Batı'da böyle değil diyebilirsiniz ama ben Batı'yla pek ilgilenmiyorum.)

   Masonlara göreyse, onlar tüm halkın mutluluğu, kardeşliği ve birlikteliği için çalışıyorlar.

   Bana kalırsa da masonluk halk için değil, kendileri için çalışırlar. Bunun neresi kötü? Elbette kötü değil. İnsanların kendilerini geliştirmeleri saygıya değer bir davranış. Saygı da duyuyorum elbette. Ama sürekli insanlık için (bir bakıma halk) çalıştıklarını söylüyorlar.


   (Bu söylediklerim masonluğu ne yüceltir ne de alçaltır. Yanlış anlaşılma olmasın. Sadece halk tarafından bakmak gerek bir de.)

   Sanıyorum yeterli. Benim eleştirim bunaydı. Daha fazla ayrıntıya girmeye gerek görmüyorum. Umarım Sn. ADAM ile aynı şeyden bahsediyoruzdur.

   "Masonluk, halk için soyut bir kavram!" Bu bir gerçek.

   Ayrıca konunun devamını sanıyorum takip edemeyeceğim. Belki 1,5 hafta kadar sonra tekrar...

   Top kimde? Şu an bende değil.

   Saygılarımla...

                                                                                                                                                           MMT

                                                                         
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Eylül 04, 2011, 02:43:08 öö
Yanıtla #36
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Sevgili Hacamat,

Siz bırakın görmeyi, ne gördüğümüzü göremeyi bile göremeyecek kadar boşluksunuz. Ben size koşkoca bir noktadan söz açıyorum, siz bana aslında olmayan bir boşluktan. Biz karşımızdakinin yaptığını küçüçük bir nokta bile olsa anlamlandırıp anlamaya bakıyoruz , siz karşınızdakinin yaptığında boşluk görmek için açıyorsun gözlerinizi. işte o yüzden siz muallakta asılı kalmışsın, biz behemehâl  bir noktaya doğru yürüyoruz.

Saygıyla.

Ne guzel soylediniz :)


Eylül 04, 2011, 08:55:03 öö
Yanıtla #37
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bence bu iş böyle olmaz.

Bence olup olmaüması pek bir şey değiştirmese de, Sayın MMT yakınmıştı bu konuyu açtığında karşılaştığı tepkilerden... Sonra ben de irdelemeye başladım yaptığı eleştirileri. O da yanıt veriyordu ara sıra. Diğer katılanlar da oluyordu.

Şimdi konu masınların halk ile olan bağlantısına geldi; Batı ülkelerinden değil de Türkiye'de... Sayın MMT masonların halktan kopuk olduklarını, dolayısıyla halk için birşey yapamayacaklarını ileri sürüyor. Söylemlerini bir yana bırakıp eylemlerine bakalım demeye getiriyor

Doğru mu yanlış mı?

Bence doğru olan bir yanı var ama yanlış aslında.

Niçin ve nasıl yanlış?

Ne yazık ki bunu irdeleyemeyeceğim şimdilik. Çünkü Sayın MMT 1,5 hafta yani on gün kadar buralarda değilmiş.

Konunun asıl sahibi o. Buralarda olmayınca olmaz.

Bekleriz.

Gelince geldiğini bildirir bu başlık altında. Devam ederiz.

Ben de o zaman anlatırım Sayın MMT'nin niçin yanıldığını, yanılma noktasının nerede olduğunu belirterek.

Bu arada bir diyeceği olan varsa onları tutamam elbette anca bana göre top MMT'de.


 
« Son Düzenleme: Eylül 04, 2011, 08:59:13 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
5032 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 14, 2011, 01:11:59 ös
Gönderen: Mustafa Kemal
16 Yanıt
10376 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2013, 09:42:37 ös
Gönderen: evvah
38 Yanıt
19185 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2015, 09:41:58 öö
Gönderen: Risus
4 Yanıt
8765 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 19, 2015, 02:47:39 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
4856 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2012, 09:42:21 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
4638 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 21, 2012, 03:32:09 ös
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
9564 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 04:28:09 ös
Gönderen: BULGARIA
13 Yanıt
7185 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 11, 2013, 03:31:55 ös
Gönderen: ADAM
28 Yanıt
11313 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2013, 08:02:37 öö
Gönderen: ADAM
10 Yanıt
6244 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2013, 12:44:11 öö
Gönderen: SEHERC