Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ghost - From the Pinnacle to the Pit  (Okunma sayısı 1174 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 05, 2020, 06:30:11 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Öncelikle bu konuyu açmak için forumun "Müzik" başlıklı kısmını seçmiş olmam, temel olarak hali hazırda var olan bir şarkının sözlerini ve video klibini inceleme amacı taşımamdan ileri gelse de, video klibin masonluğa yaptığı göndermeler, konuyu masonlukla ve onun ritüelleri ile de alakalı kılabileceği için, hem mason üyelerimizin hem de mason olmayan üyelerimizin (kendim de bu gruba dahilim) ilgilerini yoğunlaştırdıkları taktirde güzel bir yorumlama/tartışma girişimiyle hep beraber topluca anlamlandırılabilecek sembolik olay ve sözleri içeren bu şarkı/video klibin açıklanma potansiyelini taşıyan bi yer olarak bu forumu uygun görmemin bir başka önemli sebebi de sembolleri ve olayları daha derinden okuma becerisini geliştirmiş insanlarla dolu bir yer olarak burayı (forumu) hayal etmiş olmamdır. Buna ek olarak, video klibin masonluğa dair ritüellere yaptığı göndermelerin, masonluğun kendi ritüellerini işleyiş biçimlerinden farklı olabileceğine dair bir farkındalık içerisinde bu yazıyı yazdığımın da altını çizmek isterim. Çünkü masonluğun kendi ritüellerini kendisinin ele almasıyla, mason olup olmadığı bilinmeyen bir sanatçının/müzik grubunun bir mason ritüelini tasvir etmesi aynı şey değildir. Bu yüzden de burada ele aldığım konunun masonlukla ne denli ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği konusu, masonlara kalmış bir konudur. Ben sadece bir sanat eserini anlamlandırmaya çalışıyorum ve bunu yaratan şahıs(lar)ın zihninde beliren fikirlere karşılık gelen sembol ve olayların, bu şarkı/video klip içerisinde ne olduğunu çözümleme ve açıklama girişiminde bulunan biriyim. Konuyu Mason ritüellerinden bağımsız bir biçimde "Müzik" başlığı altında açma sebeblerimden biri de budur.

Bu uzun girişin ardından şarkıyı ve onu meydana getiren grubu inceleyelim: "From the Pinnacle the Pit" (Çevirisi: Zirveden Çukura Doğru), İsveçli rock grubu Ghost'un 2015 yılının Temmuz ayında single olarak yayınladığı ve aynı yılın Ağustos ayında çıkmış olan "Meliora" adlı albümde de yer alan parçası. Single'ın kapak resminde, bulutların üzerinde güneşi görecek şekilde uçan, siyah kanatlı bir insan görüyoruz. (Bunun ne anlama gelebileceği ile igili, yazının ilerleyen kısımlarında açıklamada bulunacağım)







Şarkının Sözleri:



From the Pinnacle to the Pit (Zirveden Çukura Doğru)



You have the power
(Güce sahipsin)

You wear the crown
(Tacı giyiyorsun)

From the pinnacle to the pit
(Zirveden çukura doğru)

It is a long way down
(Aşağı doğru uzun bir yol bu)



You wield the scepter
(Saltanat sürüyorsun [Kral asasını elinde tutuyorsun])

You wear the gown
(Cüppeyi giyiyorsun)

From the pinnacle to the pit
(Zirveden çukura doğru)

It is a long way down
(Aşağı doğru uzun bir yol bu)



In your empire
(Senin imparatorluğunda)

They stare in frown
(Dik dik bakıp kaşlarını çatıyorlar)

From the pinnacle to the pit
(Zirveden çukura doğru)

It is a long way down
(Aşağı doğru uzun bir yol bu)



You are cast out from the heavens to the ground
(Gökyüzünden [cennetten] yeryüzüne [dünyaya] sürüldün)

Blackened feathers falling down
(Kararmış tüyler aşağı düşüyorlar)

You are cast out from the heavens to the ground
(Gökyüzünden [cennetten] yeryüzüne [dünyaya] sürüldün)

Blackened feathers falling down
(Kararmış tüyler aşağı düşüyorlar)

You will wear your independence like a crown
(Özgürlüğünü [bağımsızlığını] bir taç gibi giyeceksin)



Cruciger globus
(Küre, haç taşıyan)

You stand your ground
(Sen yerinde duruyorsun)

The orb disfigured
(Kürenin biçimi bozuluyor)

What's flat looks round
(Düz olan yuvarlak görünüyor)

From the pinnacle to the pit
(Zirveden çukura doğru)

It is a long way down
(Aşağı doğru uzun bir yol bu)



You are cast out from the heavens to the ground
(Gökyüzünden [cennetten] yeryüzüne [dünyaya] sürüldün)

Blackened feathers falling down
(Kararmış tüyler aşağı düşüyorlar)

You are cast out from the heavens to the ground
(Gökyüzünden [cennetten] yeryüzüne [dünyaya] sürüldün)

Blackened feathers falling down
(Kararmış tüyler aşağı düşüyorlar)

You will wear your independence like a crown
(Özgürlüğünü [bağımsızlığını] bir taç gibi giyeceksin)




Video klipte ise sözlerle ilişkilenen başka bir hikaye söz konusu. Önce video klibi izleyelim:



https://www.youtube.com/watch?v=6A-IoOEPbUs



Düşünceli/üzgün bir çocuğun sırasına ters haç işareti üzerinde G harfini karaladığını görüyoruz. Bu işaret Ghost grubunun sembolü ama aynı zamanda masonluğu çağrıştırmak da istenmiş. Ardından müdürün odasına çağırılıyor çocuk. Üzerinde aynı G harfli sembolü bulunduran bir zarfı elinde tutarak müdürün yanına geliyor.(Bunun bir referans mektubu olması muhtemel.) Müdür zarfı açıp mektubu okuyor. Sonra çocuğu başka bir yere götürüyor.Götürdüğü yerde çocuğa şunları söylüyor:

"Eğer bir insan bir tanrının gücünü kontrol altına alabilseydi ne olurdu? Bir bakıma artık tanrıya ihtiyacı kalmazdı öyle değil mi? Bu gücü kullanmak için seçildin. Burada bizler tanrılarız. Burada bizler doğa kanunlarını ıslah ediyoruz"

Bu sözlerin bitişiyle birlikte çocuk, içinde bulunduğu bir asansörle yükselmeye başlıyor.Sonra, gözleri örtülü bir biçimde dururken, yine aynı şekilde gözleri örtülü olan bir grup masonun kılıçlarını ona doğrulttuklarını görüyoruz.

"Kardeşlerim, adayı gözlemleyiniz. Onu, birbirimizi bağlayan şeyle aşılayınız"

Bu sırada asansörün hala yükselmekte olduğunu görüyoruz. Çocuk yaşça biraz büyüyüp bir adam haline geliyor:

"Kilden ,işte karşınızda, bir nur adamı!"

Asansörün vardığı son kata ulaşmasıyla birlikte:

"Ekselansları önünde diz çök"

Maskesinin baş kısmında iki küçük boynuz bulunan bir kadın görüyoruz. Kadın emrediyor:

"Ona ışık verin."

"Gel şimdi."

Bu sözlerden sonra adamla kadının dans ettiğini görüyoruz. Adam kadını öpmeye yelteniyor ama kadın onu durduruyor ve şunları söylüyor:

"Gördüğün şeyi beğendiğini düşünüyorsun. Hal böyleyken körsün. Bununla, tamamını göreceksin"

Bu sözleri tamamlarken kadın adama bir içecek uzatıyor. İçeceği içen adam herşeyin farkına varmaya başlıyor. Kadın anlatmaya devam ediyor:

"Karşında evrenin yaratıcısı. O, ilgi uyandırma ve köleleştirme gücüne sahip. Endüstri yoluyla, insan bu gücü ıslah edebilir. Ve O'nun tüm isteklerini elde edebilir. Bize katıl."

Duydukları karşısında şaşıran adam, sadece "Tanrım" diyip oradan ayrılmaya çalışıyor ama kadın onu tutmaya devam ediyor. Adam "Durdur bunu" dedikten sonra kadının elinden kurtuluyor ve çatıya giden merdivenleri çıkmaya başlıyor. Çatıya ulaştığında şunu söylüyor:

"Bu cehennemden kaçmam gerek"

Bunun ardından adam aşağıya atlıyor ve böylece zirveden çukura doğru düşmüş oluyor. Adamın yerde uzanan bedeninden ruhu çıkıyor ve ardından adam kafasına bir başlık giyiyor. Sonrasında ise adam, ışığı çevresindeki insanlarla paylaşıyor ve şöyle diyor:

"Işık insanlara aittir"


Sonra adam gökyüzüne doğru yükselmeye başlıyor. En tepeye yaklaştığını görüyoruz. Sonunda ise adam kürenin tepesinde iki kolunu iki yana açmış şekilde duruyor ve klip bitiyor.

Video klibi tekrar izlemenizi tavsiye ederim:


https://www.youtube.com/watch?v=6A-IoOEPbUs



Video klibi sözlerle beraber okuyacak olursak parça, güç sahibi olan birisinin düşüşünü anlatıyor. "Senin imparatorluğunda dik dik bakıp sana kaş çatıyorlar" denmesinin sebebi,  bu kişinin sahip olduğu bu gücü kullanmasına diğer insanların şiddetli bir biçimde karşı çıkması. Yani bencilce, sadece ve sadece kendisini düşünerek yaşayan bu insana diğer insanlar karşı çıkıyorlar. ( Bunu kişisel hayatımızda da şu şekilde görebiliriz: Başkalarını hiç düşünmeden hep kendi bencil istekleri doğrultusunda yaşayan insanlardan hoşlanmayız. Ama buna rağmen güçlü insanları severiz. Çünkü onların sadece kendileri için değil, bizim için de güçlü olduklarını düşünürüz.)



"Gökyüzünden [cennetten] yeryüzüne [dünyaya] sürüldün.Kararmış tüyler aşağı düşüyorlar" kısmında ise bu sefer kişi düşmüş bir melek yerine konuluyor.Burada akla ilk gelen Lucifer olsa da bunun dışında Grek mitolojisinden Icarus da konuya dahil oluyor. Single'ın kapağında bulutların üzerinde güneşi görecek şekilde uçan, siyah kanatlı bir insan görüyoruz demiştim hatırlarsanız:







Burada betimlenen Icarus'un Grek mitolojisindeki yerine bakalım: İcarus, Daedalus'un oğlu. Icarus ve babası Daedalus Girit'ten kaçmaya çalışıyorlar. Daedalus'un balmumu ve tüylerden yaptığı kanatları takıp Ege Denizi'ni uçarak geçmeyi planlıyorlar. Kanatları yapan Daedalus, oğlu Icarus'u şu iki konuda uyarıyor: Kendinden hoşnut olma ve kibir. Eğer denize çok yaklaşırsa kanatları nemlenecek ve eğer güneşe çok yakın uçarsa balmumu eriyecek ve Icarus düşecek. Babası kendisini bu konuda uyarmasına rağmen Icarus dinlemiyor ve güneşe çok yaklaşıyor, kanatları eriyor ve denize düşüp ölüyor.

İşte parçadaki kişi, fazla yüksekten uçup sonrasında düşüp ölen Icarus'un yerine konulmuş. Video klipte çocuğun asansörle yukarı çıkarken yaşça büyümesi, zaman içerisinde masonik derecelerde yükselmesini temsil ediyor olabilir. Bu kişi tepeye ulaştığında karşılaştığı şeyden hiç memnun olmuyor hatta bu aşamada bulunduğu yeri kaçılması gereken bir "cehennem" olarak görüyor.Orada karşılaştığı şeyin cinsiyet olarak kadın olması ve maskesinde küçük boynuzlar bulunması, kadının Lucifer'ı temsil ettiğini düşünmeme sebep oluyor. Ne olursa olsun gördüklerinden hoşlanmayan adam, zirveden çukura doğru atlıyor ve ölüyor. Buradaki ölümün de sembolik bir ölüm olduğunu düşünüyorum. Yani kişi bu düşüşle birlikte, eski yaşantısına sahip eski benliğini öldürüyor. Yeniden doğuyor ve gücün sadece kendisine ait olmadığını, hatta ışığın da tüm insanlara ait olduğunu farkedince, bilgisini insanlarla paylaşıp tekrar en tepeye yükseliyor ve orada kalıyor.Bununla ilgili en önemli nokta klibin sizi bir birey olarak, bu olayların merkezine koyması. Yani tüm bu olanları yaşayan aslında sizsiniz.

Tüm bu yazdıklarıma rağmen aklımda kliple ilgili birçok soru var ancak şuanki bilgilerimle bu soruları cevaplamam mümkün değil. Bu yüzden konuyu sizlerle paylaştım ve sizlerin bilgi birikiminize de çok güveniyorum. Yazının başında da belirttiğim üzere, klipte tasarlanan/tasvir edilen masonluk ile gerçeklikte bulunan masonluk arasında çok büyük farklılıklar olabilir. Bunun sanatsal bir yaratı/ bir kurgu olduğunun bilinciyle bu yazıyı paylaşıyorum. Merak ettiğim tek şey, sanatçının zihnindeki fikirler ışığında bize tüm bunlarla ne anlatmaya çalıştığı. Bu yüzden de hepinizin yorumlarını bekliyorum
Race of man!
The errors of a wise man make thy rules
Ye shall see
Rather than the perfection of the fool


Nisan 06, 2020, 05:34:55 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Şarkının sözlerinde geçen cruciger globus aslında ters yazılmış Latince bir söz öbeği. Orijinal kullanımı globus cruciger şeklinde.

globus: küre,
crux: haç,
gerere: taşımak,giymek

globus cruciger: haç taşıyan küre

Haç taşıyan küre, ortaçağdan bu yana bir hristiyan otorite sembolü olmuştur. Madeni paralarda ve ikonografide kullanılmasının yanında, kral asasıyla birlikte krallık sembollerinden (royal regalia) biri olarak kullanılmıştır. Haç taşıyan küre İsa'nın dünya küresi üzerinde egemenliğini temsil eder






Klibin sonundaki sahneye bakacak olursak. En tepeye yükselen adamın , tıpkı haç taşıyan küredeki gibi dünyanın üzerinde durduğunu görürüz:



Burada adamın kendisini kimin yerine koyduğu aşikardır.


Şarkının video klibinde gözüken ve adamın en tepeye yükselmesinden önce oradaki kürenin üzerinde bulunan heykelin/büstün ne olduğunu henüz çıkarabilmiş değilim. İki elinde, hafif yan şekilde iki asa tutuyor. Sol elini biraz daha yukarı kaldırmış. Eğer aranızda buna benzer bir heykeli/büstü başka bir yerde gören varsa konuya bununla ilgili olarak yazabilir:








Son olarak, klipte müdürün çocuğu götürdüğü yerde duvarlarda ve asansörde bulunan, sıkılmış bir yumruk şeklinde bir sembol var:







Buna benzer bir sembolü başka bir yerde gören varsa yine konuya yazabilir.
Race of man!
The errors of a wise man make thy rules
Ye shall see
Rather than the perfection of the fool


Nisan 06, 2020, 05:55:12 ös
Yanıtla #2

Bu başlığı neden forumun müzik kısmına yazdığınızı söylerken, masonik ritüellerle de ilişkili olabilir türü şeyler yazmışsınız.

Şöyle söyleyeyim; bahsettiğiniz klip ve sözleri muhtemelen satanik olabilir yani masonluğun tam tersi bir kavram.

Masonluk diğer bir çok ezoterik grup gibi Kamil İnsan olma yollarından biridir. Muntazam masonlukta Tanrı inancı şarttır.

Yani zannettiğiniz ile aslında olan tam tersi sayın Oğuz.

Sevgiler.
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Nisan 06, 2020, 08:09:57 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Öncelikle mesajınız için teşekkür ederim.

Bu başlığı neden forumun müzik kısmına yazdığınızı söylerken, masonik ritüellerle de ilişkili olabilir türü şeyler yazmışsınız.

Gelin ne yazdığıma birlikte bakalım. Bu kısım en başta yazdıklarım:

... Buna ek olarak, video klibin masonluğa dair ritüellere yaptığı göndermelerin, masonluğun kendi ritüellerini işleyiş biçimlerinden farklı olabileceğine dair bir farkındalık içerisinde bu yazıyı yazdığımın da altını çizmek isterim. Çünkü masonluğun kendi ritüellerini kendisinin ele almasıyla, mason olup olmadığı bilinmeyen bir sanatçının/müzik grubunun bir mason ritüelini tasvir etmesi aynı şey değildir.Bu yüzden de burada ele aldığım konunun masonlukla ne denli ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği konusu, masonlara kalmış bir konudur. Ben sadece bir sanat eserini anlamlandırmaya çalışıyorum ve bunu yaratan şahıs(lar)ın zihninde beliren fikirlere karşılık gelen sembol ve olayların, bu şarkı/video klip içerisinde ne olduğunu çözümleme ve açıklama girişiminde bulunan biriyim. Konuyu Mason ritüellerinden bağımsız bir biçimde "Müzik" başlığı altında açma sebeblerimden biri de budur...

Bu kısım ise en son yazdıklarım:


 
Yazının başında da belirttiğim üzere, klipte tasarlanan/tasvir edilen masonluk ile gerçeklikte bulunan masonluk arasında çok büyük farklılıklar olabilir. Bunun sanatsal bir yaratı/ bir kurgu olduğunun bilinciyle bu yazıyı paylaşıyorum. Merak ettiğim tek şey, sanatçının zihnindeki fikirler ışığında bize tüm bunlarla ne anlatmaya çalıştığı. Bu yüzden de hepinizin yorumlarını bekliyorum


Kalın italik fontla yazdığım kısımlar yeterince kendini açıklayıcı diye düşünüyorum. Bir sanatçının tasviri kurgusal olabilir ve gerçekle örtüşmeyebilir. Konunun masonlukla ne denli ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği, bu yüzden masonlara kalıyor. Bana "peki bu ilişkilendirmeyi neye dayandırıyorsunuz?" türünden bir soru sorabilirsiniz. Ben de klipte gösterilen çocuğa kılıçlarını doğrultan gözleri örtülü ve mason önlüğü giymiş kimselerin sanatçı tarafından mason görünüşünde tasvir edildiğini söylerim. Sanatçı böyle tasvir ettiği için bu gerçek olmak zorunda mı? Değil tabi ki. Bu konuda aklımdaki tek soru sanatçının neden sıfırdan bir ezoterik cemiyet yaratmak yerine oradaki kişileri görünüş bakımından mason görüntüsünde tasvir ettiğidir. Dediğim gibi sanatçının mason olup olmadığını bilmiyorum. Mason olmadığı taktirde masonların kıyafet ve sembollerini kullanıp farklı bir imaj çiziyorsa bundan doğacak problemler sanatçı ile masonlar arasında bir meseledir. Ben yalnızca sanata ve sembollerin gücüne değer veren bir kişiyim.


Şöyle söyleyeyim; bahsettiğiniz klip ve sözleri muhtemelen satanik olabilir yani masonluğun tam tersi bir kavram.

Masonluk diğer bir çok ezoterik grup gibi Kamil İnsan olma yollarından biridir. Muntazam masonlukta Tanrı inancı şarttır.


Bu kısımla ilgili yorum yapmadan önce şunu belirtmeliyim. Benim burada ezoterik herhangi bir öğretinin savunuculuğunu üstlenmeyi tercih edecek bir yanlılık içerisinde bulunmam mümkün değildir. Ancak şunu da göz önünde bulundurmamız gerekir ki satanizmle neyi kastettiğiniz çok geniş bir çerçevedir. İncil'in tasvir ettiği  şeytan ve İncil takipçilerinin gözünden satanizm ile Anton Lavey'den sonraki satanizm bambaşka şeylerdir. Non-teistik satanistler ile teistik satanistler de birbirinden farklıdır.

Sizin de söylediğiniz üzere masonluk Tanrı inancını gerektirir. Yüce bir yaratana inanma şartını taşır. Ancak bu yaratanın kim olduğu, kişinin kendi kalbinde kalır. Masonluk bir din değildir, herhangi bir dinin çatısı altında değildir ancak tüm dinlere saygı duyar. Şimdi sadece şunu söyleyeceğim , bir insanın şuan içinde bulunduğu din ve inandığı Tanrı, geçmişte veya bugün, ne kadar kişi tarafından yanlış görülmüş olursa olsun masonluk bu insana ve dine saygı duyar ve bence duymalıdır da.Çünkü her dinin penceresinden, diğeri zaten yanlıştır.
Race of man!
The errors of a wise man make thy rules
Ye shall see
Rather than the perfection of the fool