Masonlar.org - Harici Forumu

 

Anket

Hangi dine inaniyorsunuz?

Muslumanim
Hiristiyanim
Yahudiyim
Ateistim
Deistim
Budistim
Hicbir dinim yok. Kendime tapiyorum.

Gönderen Konu: Dininiz nedir?  (Okunma sayısı 31045 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 03, 2010, 06:55:46 ös
Yanıtla #10

Din, insanin yasam seklidir aslinda.. ibadet bicimi de yasam sekline gore esas alinir, sekil kazanir. Tabi gunumuzde gercekten dinini yasam sekline gore yasayabilenlerin sayisi azinlikta olmasina ragmen ben, iyiki hiristiyanim:) diyorum. Gerci farkli dinlere mensup olanlarin arasinda bir hiristiyan olarak yasamak cok zor olsa da insana gercek bir mutluluk veriyor. Tabi bu, benim kisisel fikrim.. Her dinin kendine gore guzelligi soz konusudur. Ama din, bence insanin yasam amaci olmalidir.

Saygilar,     
הדבר היחיד לשמור על אנשים בחיים הוא אהבה וכבוד

Aimer et être aimé c’est sentir le soleil des deux cotés.

«Ոսկե Տարիքը - Փոթորիկները, չի կարող կանխել մարդիկ սիրում են ծովը.


Aralık 03, 2010, 07:08:50 ös
Yanıtla #11
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 308
  • Cinsiyet: Bay

     Bir zamanlar Musevi idik, bir zamanlar İsevi idik, bir zamanlar Müslüman idik. Şimdi ise tüm nehirlerin aktığı Okyanustan sadece ve sadece bir damlayım.......

IŞIK ve SEVGİ ile KALIN.......
Işık, sadece ışık ama daha fazla ışık.......


Aralık 03, 2010, 10:22:28 ös
Yanıtla #12
  • Ziyaretçi

Dusunce felsefi inanc konsunda en gicik kaptigim sey insanlarin dar kaliba sokulmak istenmesi, sadece hur vicdaniyla basbasa birakilmamasi.


Aralık 04, 2010, 12:05:35 öö
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 56
  • Cinsiyet: Bay

Dünya üzerinde sayısı 1000'den fazla din ve inanış mevcut , ayrıca anket sorusu basite indirgenmiş daha farklı bir soru olabilirdi . Kendinizi hangi dine yakın hissediyorsanız  ruhani olarak ona dahilsinizdir.


Aralık 04, 2010, 02:16:06 ös
Yanıtla #14
  • Ziyaretçi

Velhasılı,

Kişi illaki kendi inancı ile mutlu olmalı, artı kendi inancını da bilmek zorunda diye düşünüyorum. Çok çok idealist söylemler sadece söylemde kalsa da farklılıkları artık olduğu gibi kanıksamak lazım. Kimse kimsenin inancına dair öyle böyle yorum yapması doğru değil... ama acı da olsa oluyor. 

Yalnız Alevilik üzerinden genele  çekmek istediğim konu, tutarlı her inanç sisteminin zaten felsefi altyapısının olduğu ve bunun yanında kültür, köken vb bir sürü etken ile harmanlandığının da bilinmesi/hatırlanması gerekli. Zira, bugün yaptığımız çıkarımların çoğu kulaktan dolma bilgilerden ibaret, hatta okuduklarımızın ve itibar görenlerin(!) bile çoğu maalesef bu tip *yazıntı* lardan oluşmakta... İllaki kimsenin ileri akademik bilgilere sahip olmasını beklemek derealist değil ancak, yazılanın ve söylenenin temeli olup olmadığını sorgulama yetisine de herkes sahip....


Aralık 04, 2010, 04:25:42 ös
Yanıtla #15
  • Ziyaretçi

Aslında yazmak istediğim çok şey var ama sanırım şu parça bir hayli tercüman olur...

Alevi benim Sünni ben...



ALmış kalemi eline
Ali der Ali yazarsın
Oğlu Hasan Hüseyine
Ölü der mezar ararsın

Olur mu cahil olur mu
Hasan hüseyin ölür mü
Habib torunu kefene
Sarılıp da gömülür mü

Biliyorsan konuş ......
Konuş da feyiz alsınlar
Bilmiyorsan tut dilini
Seni bir adam sansınlar

Ali benim Muhammet ben
Alevi benim sünni ben
Secde bilmezsin cemin yok
Ne işe yararsın sen

Ali der namaz bilmezsin
Essander ceme girmezsin
Hüseyini Kerbelada
Ölü sayıp da gömersin

Olur mu cahil olur mu
Hasan hüseyin ölür mü
Habib torunu kefene
Sarılıp da gömülür mü

Biliyorsan konuş ......
Konuş da feyiz alsınlar
Bilmiyorsan tut dilini
Seni bir adam sansınlar

Ali benim Muhammet ben
Alevi benim sünni ben
Secde bilmezsin cemin yok
Ne işe yararsın sen
« Son Düzenleme: Aralık 04, 2010, 04:28:58 ös Gönderen: cardiffmonster »


Aralık 06, 2010, 12:40:19 ös
Yanıtla #16
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Konu başlığı altında yazılanların,İslam inancı altında şekillenen mezhep ve zümrelerle ilgili düşünceleri ifade etmeye dönüştüğünü,tartışmaya katılanların konuyu bu istikamette irdelemeye çalıştığını görüyorum.Dolayısıyla,söylenecekler doğal olarak bu kapsamda sınırlandırılacak.Nitekim,bütün dinleri kapsayacak şekilde bir irdeleme,tek başlık altına sığmayacak kadar zengin olur.

Evet,Alevilik bir mezhep değildir;Alevilik,Anadolu'ya has bir sıfattır.

Şia zümresinin(Ali'nin yolunu takip edenler)Anadolu'daki takipçilerinin,bu anlayışı kendi kültürleriyle harmanlayıp,klasik Şia anlayışından zaman,zaman ayrılan nitelikleriyle benimseyişlerinden ortaya çıkan bir yaşam,anlayış ve inanç türevidir.

İslam toplumunun yaklaşık %l0 u Şii'liği benimsemiş iken,bu oran Anadolu'da %25 leri bulmaktadır.Elbette bu sayıya asimile olmuş Alevi'ler dahil değildir.Osmanlı'nın uyguladığı 500 yıllık asimilasyon politıkası olmasaydı,bu oran bilinenin ve tahmin edilebilecek olanın çok ötesinde olurdu.Biraz iddialı olsada,oranların neredeyese yer değiştirebileceğini bile söyleyebilirim.Bu nedenle Anadolu'daki sunni uygulamaları da,Arap sunni uygulamalarından çok farklıdır.

l500 yıl önce ortaya çıkan siyasi bir mücadelenin,günümüzde etkilerini hala sürdürüyor olması akıl alacak gibi değildir.Bu mücadelede dikkatleri çeken en önemli ayrıntı,iki tarafta da yozlaşma süregelsede tarafların İslam'ı yorumlama yöntemlerinde ortaya çıkmıştır.Aleviler,İslam'ın ve Kuran'ın batıni yorumlarıyla inançlarını şekillendirirken,Sunniler,istismarcıların tuzağında şekilci bir inanç ve ibadet şeklinin dayatmasına maruz kalmışlar ve bu durumu sorgulamayı hiç düşünmemişlerdir.

Gelişen teknolojinin desteğinde artan eğitim düzeyinin de etkisiyle, inananların kendi başlarına başlattıkları araştırma gayretinin olumlu sonuçlarını hepberaber kısa zamanda almaya başlayacağımızı,anlamsız kardeş kavgasının son bulacağını umuyor ve tabuların hurafelerle birlikte yerle bir olacağına yürekten inanıyorum.


Saygılarımla
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Aralık 06, 2010, 01:12:16 ös
Yanıtla #17
  • Ziyaretçi

Din ne zamandan beridir var veya din neden var....
Bilinen ve yasanan en buyuk dinlerin baslangiclari Peygamberleri ile birlikte baslamakta..
Evvelinde ne var acaba..
Eger Musluman degilseniz ve anlatilanlara itimat etmiyor iseniz veya diger dinlerin butununu kabul etmiyor iseniz acaba kabul edilmeyen bu dinlerin evvelinde ne vardi..
Tum aciklamalar yine dini kitaplar veya dini sosyal aktarimlarla yapiliyor ben farkli bir sey soylemeye calisacagim..
Bu arada her kesin dini ve inaclarina sonsuz saygiliyim.. Kim neye inaniyorsa o bu inanci yasamakta ozgurdur..

Benim bilmek istedigim acaba insanlar dine ihtiyac duymadan yasadiklari bir doneme sahip olmuslarmidir..
insanlar Tanri ile dost olarak ve ne olduklarini unutmadiklari yasantiya sahip miydiler...
Din acaba insanlarin unutmaya basladiklarinda hatirlayanlar tarafindan hatirlandigi kadariyla anlatilan bir olgu ola bilirmi.. Birlik bilincini ayakta tuta bilmek adina...

Bu kadar cok dinin yasandigi bir dunyada, bir tek yaraticinin oldugunu konusan bu kadar cok dine inanan insalarin icine dustukleri tezatligi algilamaya calisiyorum..
Tek bir Tanri var ama 1000 den fazla inanc var..
Tanri, bu inanclar olusmadan evvel gercek  inanci yasayan insanlara tavsiyede bulunmamismi acaba.. Dinler tarihi insanlik tarihi kadar eski gibi gorunsede aktarilan inanislara bakildiginda ispatli yazili tarihin vakti belli.. 
Daha sonra ise sanki insanlar tum bu Tanri'nin hosnut oldugu bilgeligi unutmus kendi dusuncelerini Tari'ninkilerle degistirmis gibi..
Unutulan tum bu inanclarin yerinide din almis gibi..
Acaba halen dunyada Tanri'nin eksiksiz ilmine sahip olarak yasayanlar varmidir.....
Cok merak ediyorum..
« Son Düzenleme: Aralık 06, 2010, 01:14:38 ös Gönderen: Atila »


Aralık 06, 2010, 03:05:14 ös
Yanıtla #18
  • Ziyaretçi

İlk insanlar kişilikleri dışında ve çevrelerinde olan nesne veya güçlere inanıp bunlara totem adını verdiler.
Din: "çok tanrıcılık,tek tanrıcılık,ateizm,panteizm,deizm,doğal din" şeklinde evrim geçirdi.
Kutsal dinlerin hepsi temel olarak insanların kötülükten uzak durmalarını ve iyiliğe yönelmelerini emreder.Tek tanrılı dinlerin doğuşundan önce inançlar konusunda yaşanan kargaşa ve kaos "Tek Tanrı" inancının doğuşunu gerekli kılmıştır.
"Bütün dinlerin amacı aynı,fakat öğretmenleri farklıdır" Swami Vivekananda.Farklı Tek Tanrılı inanışları bir elin parmaklarına benzetirsek, birbirlerinden farklı yönlere baksalarda temellerinin aynı olduğunu görebiliriz.
İster Musevilik olsun ister Hrsitiyanlık ya da Müslümanlık olsun (Daha iyi kavrayabilmek için Tevrat,İncil ve Kuran-ı Kerim'i okumakta fayda var) sonuca gidiş yöntemleri farklı olsalar da, cevap aynıdır.Meleklere iman her üç dinde de vardır.
Bence önemli olan dinin sosyal bir olgu değilde,öznel bir durum olduğunun unutulmamasıdır.İnananın yaradanıyla arasında ki özel ve kutsal bir bağdır.

Saygılarımla


Aralık 06, 2010, 04:59:20 ös
Yanıtla #19
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Dinin varoluşunun sorumlusu insan şuurudur!...

Öleceğini bilen tek canlıdır insan.Bu realiteyi kabullenebilmek için varoluşunun amacını çözmeye odaklanmış,yanıtlayamadığı soruların yanıtını metafizik ortamda aramıştır.

Başka çaresi de yoktur!...Yokolcağının kabulünün verdiği ızdıraba deva olacak tek felsefi oluşum olarak üretebildiği "Din"e sarılmıştır.Yaradan imgesiyle oluşturulan kimlikle kurulan diyoloğun üzerine inşa edilen bu yapı,kitleleri etkilemek için fazlasıyla yeterli olunca,diğer pragmatik alanlarda da istismar aracı olarak kullanılmaya başlamıştır.

"Din"olmasa ne olurdu?Din olmasa olmazdı;zira bu arayış bireysel de olsa,beklediği yanıt toplumsal olduğu için ve kitleleri manipüle edebilecek en uygun argüman olduğu için,peygamber olarak tanımladığımız ve kabüllendiğimiz dini mucidlerin yerini bir başkaları alacaktı.

Bugün bile aynı arayış benzer metodlar aracılığıyla sürdürülmüyor mu!?...


Saygılarımla
Ben"O"yum,"O"ben değil...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
17398 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2014, 09:16:38 ös
Gönderen: ABCDEF
14 Yanıt
11003 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 11, 2011, 10:36:52 öö
Gönderen: TUTMOS
2 Yanıt
5742 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 11, 2011, 10:38:13 öö
Gönderen: TUTMOS
1 Yanıt
3962 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 11, 2011, 10:35:30 öö
Gönderen: TUTMOS
1 Yanıt
3524 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 27, 2012, 11:39:32 öö
Gönderen: TUTMOS
3 Yanıt
5286 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2011, 11:04:02 ös
Gönderen: Felix Steiner
1 Yanıt
3719 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 26, 2011, 11:14:58 ös
Gönderen: 418
0 Yanıt
2438 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 22, 2011, 01:49:59 öö
Gönderen: Arais
0 Yanıt
4070 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2011, 09:25:05 ös
Gönderen: Onien
12 Yanıt
18918 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 23, 2013, 02:01:15 ös
Gönderen: ruzber