Bakınız...
Bu Forumda daha önce bir mason adayının Masonluğa girişiyle bağlantılı yönetsel nitelikli işlemlerin neler olduğunu ve bunların nasıl yapıldığı uzun uzun anlatmıştık. İlgili başlığı bulup okursanız prosedürü göreceksiniz. Zahmet edip aramak gerekiyor.
Bu Forumda daha önce, mason olmak isteyip de hiçbir mason tanıdığı olmayan (ya da olmadığını sanan) bir kişinin de Masonluğa girmek için girişimde bulunabileceğini de belirtmiştik.
Ancak bu Forumda daha önce yine bir başka başlık altında, Masonluğa girmek için gidip bir dernek şubesine dilekçe vermekle sonuç alınamayacağını da söylemiştik. (Bu sonuncusu hayli yakın bir tarihte, bir Forum üyemizin girişimi üzerine oldu.)
Prosedür nasıl?
1- Mason olacak kişiyi bir locaya önerecek iki kişi (önericiler) gerekir. Bu kişilerden biri, adayın önerileceğini locanın bir toplantısında yöntemine uygun biçimde duyurur. (Bu yöntem bazı büyük localarda uygulanır; bazılarında uygulanmaz.)
2- Adayın önerisi (ayrıntılı kimlik bilgileriyle) locaya verilir. Gündeme alınır. Görüşülür. Önerinin (dikkat: adayın değil önerinin) kabul edilip edilmemesine karar verilir.
3- Adayın kendisini anlattığı ve Masonluğa girmek isteyişini de belirten belge (talepname) gündeme alınır ve benzer işlem uygulanır.
4- Büyük Locanın onayı alınır.
5- Aday hakkında soruşturma (tahkikat) yapılır. Soruşturma raporları gündeme alınarak incelenir ve aday ile ilgili bir karara varılır. (Bazı büyük localarda bu işlem talepname işlemiyle yer değiştirmiş olarak uygulanır. Bazı büyük localarda aday çağrılıp sorgulanır.)
6- Olumlu karardan sonra adayın derneğe giriş dilekçesi alınır ve ilgili yönetmelik uyarınca işleme konur.
Şimdi…
Bütün bu işlemler zorunlu olarak uygulandığına göre, gidip kendi başına kapıyı çalan bir istekli, uygun bulunacak olursa, oradaki masonlarca kendisiyle ilgilenecek en az iki mason ile tanıştırılır. Onlar, adayın önericisi olacak masonlardır ve bir süre aday ile ilgilenir, onunla gerekli ölçüde yakınlık kurarlar. Bundan sonra da, uygun bulacak olurlarsa, yukarıda özetle sıralanmış işlemi başlatırlar.
Hâlâ çelişki var mı?
Bu arada...
İsteyen kişi, bir mason derneğine gidip, istediği kadar sayıda başvuruda bulunabilir. Bu onun demokratik hakkıdır. Bu hakkı kullanmanın bir sınırı yoktur. Olumsuz bir yanıt alırsa, yine başvurmasına engel yoktur. Ancak bu tarz bir girişim, kabul edilmesini sağlayacak yöntem değildir.