Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tevrat ve Yahudiliğin Tarihsel Gelişimi - Tevrat Ne Zaman Yazılmaya Başlandı?  (Okunma sayısı 1868 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 05, 2016, 02:44:03 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 234
  • Cinsiyet: Bay

İsrail’in güney batısında, Kudüs’e yaklaşık otuz beş kilometre uzaklıkta bir yer olan Tel Zayit’te, 15 Temmuz 2005 günü Ron E. Tappy ve ekibi tarafından bir taş bulundu. Bu taşta İbrani alfabesinin öncüsü olan alfabeyi içeren 38 simgeli yazıt vardı.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zayit_Stone

Bilim adamları tarafından MÖ 950 yılına tarihlenen bu alfabe, bulunan en eski İbrani alfabesidir. Bu da Tevrat’ın bu tarihlerde yazılmaya başlandığını gösteriyor.

Bilim adamları, Tevrat’ı incelediler ve en eski bölümlerini ikinci kitap olan “Mısır’dan Çıkış”ta buldular. Bu da Mısırdan Çıkış 15:4’te geçen Kızıldeniz’deki boğulma sahnesiydi (Eski Ahit’te, Mısır’dan Çıkış ve Musa’nın İsraillileri özgürlüğe kavuşturması kadar bahsedilen başka bir olay daha yoktur). Tappy’nin bulduğu alfabeye göre bu olay MÖ 1000 yıllarında olmalıdır. Fakat bu olay, yazıya geçirilmeden önce nesillerce ağızdan ağza bir şiir şeklinde söylenmiş olmalıdır.

Nesiller boyunca şiirsel bir şekilde anlatılan bu olay acaba tarihsel bir olaydan bahsediyor olabilir mi?

Mısır’ın Doğu Nil deltasında, arkeologlar kayıp bir şehri gün yüzüne çıkardılar. Anıtlardaki yazıtlara 2. Ramses’in adı kazınmıştı. 2. Ramses, genel olarak Mısır’dan Çıkış’taki firavun olarak bilinir. Antik Mısır, bu şehri Pi-Ramesses (Ramses’in evi) olarak adlandırıyordu. Bu şehir, Mısır’dan Çıkış’ta “Pitom ve Ramses” olarak geçer (Mısırdan Çıkış 1:11).

http://www.touregypt.net/featurestories/qantir.htm

Bu kanıt, Musa ve İsraillilerin Mısır’dan çıkışı hakkında bize çok önemli bir ipucu sunuyor. Tevrat’ta “Pitom ve Ramses” olarak adlandırılan Pi-Ramesses şehrinin yapılışı Firavun 2. Ramses’in kral olduğu MÖ 1275 tarihinden önce olamaz. Yine Merneptah’ın MÖ 1208 tarihli zafer anıtında İsraillilerin Kenan ülkesine yerleştiği biliniyor. O halde, Mısır’dan çıkış MÖ 1275 – MÖ 1208 tarihleri arasında olmalıdır.

Tevrat, altı yüz bin İsraillinin Mısır’dan yola çıktığını söyler (Mısır'dan Çıkış 12:37). Fakat arkeologlar, Tevrat’ın iddia ettiği gibi Mısır’dan Kenan ülkesine olan göçe ait hiçbir delil bulamadılar. Bu da İsraillilerin Mısır’dan çıkışının bir efsane olduğunu gösterir.
“Tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz, insan kendine hükmetmeyi öğrenmeden doğaya hükmetmeyi öğrendi.” Albert Schweitzer