Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tevrat ve Yahudiliğin Tarihsel Gelişimi - İlk Belge ve Tevrat  (Okunma sayısı 2201 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 04, 2016, 05:38:27 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 234
  • Cinsiyet: Bay

İnternet üzerinde rastladığım, "Tevrat ve Yahudiliğin Tarihsel Gelişimi" isimli yazı dizisi oldukça ilgimi çekti. Yazan arkadaş bayağı emek harcamış ve ortaya güzel bir yazı çıkarmış. masonlar.org forumuna aktarılması gereken bir yazı olduğunu düşündüm. Umarım katkılarınızla yardımcı olursunuz.

İLK BELGE VE TEVRAT

İsrail adının ilk olarak geçtiği tarihi belge, “İsrael Stele(İsrail Anıtı)” olarak da bilinen Firavun Merneptah (hanedanı mö 1213-1203)’ın Zafer Anıtı’dır. Bu anıt, Merneptah’ın kazandığı zaferleri belirtmek amacıyla Thebes’de günümüzden yaklaşık üç bin yıl önce mö 1208 yılında dikilmiştir. Anıtta Kenan ülkesinde zaptedilen bazı şehir devletlerinin adı yazılıdır. İsrail burada tek bir satırda “ysrir” olarak ve bir yer olarak değil de göçebe bir insan grubunu tanımlamak için geçer. Anıttaki yazıyı “İsrail ıssızdır, tohumları artık yok” şeklinde tercüme edebiliriz. Bu belgenin en önemli özelliği, İsrail adının ilk defa geçmesinin yanında İsraillilerin (bugünkü İsrail ve Filistin’i kapsayan) Kenan ülkesinde olduklarını belirtmesidir, yani Tevrat’ta iddia edilen “Mısır’dan çıkış” tamamlanmıştır.

http://en.wikipedia.org/wiki/Merneptah_Stele


Eski Ahit (Tevrat’ı da kapsayan Yahudilerin kutsal kitabı), İsraillilerin kökeni ile ilgili birçok hikaye ile doludur. Bunlardan ilki İbrahim’in Mezopotamya’yı ailesiyle birlikte terk etmesi ve vaat edilmiş topraklara gitmesidir (Yaratilis 12:1 ve 2).

Eski Ahit’e göre bu, Tanrı ile İbrahim arasındaki gizli ve kutsal bir antlaşmaydı. Bu antlaşmanın bir simgesi olarak, İbrahim ve soyundan gelen erkekler sünnet edilmişti. İbrahim’in soyunu seçilmiş insanlar olacaktı ve Tanrı tarafından onlara Mısır ile Mezopotamya arasındaki Kenan ülkesi toprakları vaat edilmişti. Bunun karşılığında İbrahim ve soyu tek bir tanrıya inanacaktı. (Dönemindeki çok tanrılı inançlar düşünülürse, bu tek tanrı düşüncesi çok da normal karşılanmamalıdır.)

Bu düşüncenin de yer aldığı Eski Ahit’in ilk kitabı olan Yaratılış’ta bundan başka Adem ve Havva’nın yaratılış hikayesi, Habil ve Kabil, Nuh tufanı, Lot (Lut) kavmi gibi ardılı diğer iki dinde de (Hıristiyanlık ve İslam) yazılacak olan hikayeler vardır. Fakat günümüzde bu hikayeleri destekleyecek hiçbir arkeolojik veya başka bir yazılı metin yoktur (eski Mezopotamya uygarlıklarında başka isim ve şekillerde geçmektedir, Eski Ahit’in iddia ettiği şekilde değil).

Eski Ahit’te ne kadar eskiye gidilirse o kadar gerçeklikten uzaklaşılır. Buradaki hikaye ve mitlerde, bilimdışı birçok iddia yer alır. Bilimsel saçmalıkları ve tarihsel yanlışlıkları bir yana, İsrailliler bunları neden yazmışlardı? Bunları yazmışlardı, çünkü Eski Ahit’e göre Rab Musa ve İsraillilerle antlaşma yapmıştı ve yazılmasını istemişti (Misirdan Cikis 34:27).


Eski Ahit’e göre Tevrat olarak bildiğimiz ilk beş kitap Musa tarafından yazılmıştır, bunlar Yaratılış (Tekvin), Mısır’dan Çıkış, Levililer, Sayılar (Çölde Sayım)ve Tesniye (Yasa’nın Tekrarı) idi. Bu inanış 17. yüzyıla kadar devam etti.

Fakat ortada bazı çelişkiler vardır. Mesela Musa’nın yazdığı iddia edilen ilk beş kitapta (Tevrat’ta), Musa’nın ölümü ve gömülmesi anlatılır (Yasanin Tekrari 34;5–8). Yaratılış 7’nin bir satırında Nuh tufanı kırk gün kırk gece sürerken (12), birkaç satır sonra yüz elli gün sürer (24). Tufan sonrası Nuh tarafından gönderilen kuşun türü hakkında aynı sayfada bile farklılık vardır; aynı sayfada (Yaratilis 8) bir yerde bu kuş kuzgun iken (7), daha sonra güvercin olur (9-12).

Daha fazla çelişki için
http://nn-no.facebook.com/note.php?note_id=199489699994
http://www.kurandasevgi.gen.tr/kkita...21/baslik3.htm


Bunlar gibi hatalar, kitabın birden fazla kişi tarafından yazıldığını gösteriyor. Bilim adamları, Eski Ahit’in ilk beş kitabının (Tevrat) birden fazla kişi tarafından yüzyılları bulan bir süreçte yazıldığını saptadılar. Bu teoriye “Documentary hypothesis” adını verdiler.

http://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_hypothesis
http://forum.alternatifim.com/index.php?topic=22323.0
« Son Düzenleme: Mart 04, 2016, 06:01:57 ös Gönderen: kurt »
“Tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz, insan kendine hükmetmeyi öğrenmeden doğaya hükmetmeyi öğrendi.” Albert Schweitzer


Mart 04, 2016, 09:55:41 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Yanıt değil, soru:
Hepsi bu kadar mı, yoksa bir başka bölümde devamı olacak mı?
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 05, 2016, 02:32:52 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 234
  • Cinsiyet: Bay

“Tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz, insan kendine hükmetmeyi öğrenmeden doğaya hükmetmeyi öğrendi.” Albert Schweitzer