Not: Yorumum İslami kaynaklara yaptığım şahsi araştırmalarımın sonucudur. Müslüman üyelerimiz pek tabi daha iyisini bilip yanlışım varsa düzeltecektir.
Aslında burada müslümanlığın inançlara bakış açısını anlamak gerek. Müslümanlığın din anlayışı İslamdır yani semavi inancı, tek tanrısı ve peygamberleri olan inançtır. Müslüman üyelerimiz pek iyi bilirler ki İslam sadece müslümanlık değildir. Müslümanlık onlara göre tahrif edilmemiş/korunmuş halidir. Müslümanlığa göre Hrıstiyanlık da Musevilik de İslam dinidir, aynı yaratıcıdan gönderilmiştir sadece tahrif edilmiştir. Hatta deist olan İbrahim de müslümandır. Peki ilk müslümanın Muhammed peygamber olması konusu.
Yine müslüman üyelerimiz ve İslam'ı araştıran üyelerimiz pek iyi bilirler ki Muhammed peygamber yaratıcının hiçbir şey yokken yarattığı ilk nurdur. Hatta bazı hadis kaynaklarında Adem peygamber cennette kelime-i tevhidi görüp Allah'a Muhammed'i sorduğunda, yaratılan ilk ve en güzel nurun o olduğu yanıtını almıştır. Yani ruhu var edilen ilk irade Muhammed'in iradesidir bu yüzden ilk müslüman Muhammed peygamberdir. İrade, ruh ile beden yaratılışını anlamak, daha detaylı araştırma yapmak için hadis kaynaklarını ve İbn Arabi'nin Fususül Hikem'ini okumanızı tavsiye ederim.
Bu konuyla ilgili bazı hadisleri paylaşayım;
“Ey Cabir! Her şeyden önce Allah’ın ilk yarattığı şey senin peygamberinin nurudur. O nur, Allah’ın kudretiyle onun dilediği yerlerde dolaşıp duruyordu. O vakit daha hiçbir şey yoktu. Ne Levh, ne kalem, ne cennet, ne ateş / cehennem vardı. Ne melek, ne gök, ne yer, ne güneş, ne ay, ne cin ve ne de insan vardı." (bk. el-Mevahibul-Ledünniye, Aclunî, 1/265-266)
“Âdem hata işlediği zaman,
‘Ya Rabbi! Muhammed’in hakkı için beni affetmeni istiyorum.’ diye yalvardı. Allah,
‘Ey Âdem! Kendisini daha yaratmamışken, sen Muhammed’i nereden öğrendin?’ diye sordu. Âdem:
‘Ya Rabbi! Sen beni elinle yaratıp ruhundan bana üflediğinde, başımı yukarıya kaldırdım. Arşın sütunlarında “La ilahe illellah, Muhammedurresulüllah” yazılı olduğunu gördüm ve bundan anladım ki, ismini kendi isminin yanında yazdığın kimse yarattıkların arasında sana en sevgili olandır.’ Bunun üzerine Allah şöyle buyurdu:
‘Ay Âdem, doğru söyledin; hiç şüphesiz Yarattıklarımdan bana en sevimli olan Odur. Onun hakkı için istediğinden ötürü seni bağışladım. Bilesin ki, eğer o olmasaydı, seni yaratmazdım.”
Hadisi, Beyhakî, Taberanî, Hakim rivayet etmiştir. (bk. Hâkim, Mustedrek, II/615; Suyuti, ed-Dürrü'l-Mensûr, 1/116. Yusuf Nebhanî, Hucetullahi ale’l-âlemin, s. 210).
Sevgi ve saygılarımla