Buradan 2 şey anlıyorum;
Birincisi, operatif masonlukta 3. aşama yani üstadlık tekrisi farklı, yani spekülatif masonluktaki ritüel değiştirilmiş ve ya ritüelin bir bölümü kaldırılmış. Ve ya bazı ritüeller toptan kaldırılmış.
İkinci anladığım ise, spekülatif masonlukta farklı sembollerin olduğu bir oda daha var.
Ama tabiki ben mason olmadığım ve herhangi bir ritüele girmediğim için doğru olan 3. bir seçenek daha vardır.
Sevgiler.
Yorumda bulunduğunuz iki seçenek de genel olarak yanlıştır
Öncelikli olarak Masonlukta tekris sadece bir defadır, o da Mason olurken yapılır. Çırak Masonun Kalfa olmasına "Geçiş", Kalfa Masonun Üstad olmasına "Yükseliş" denilir.
Ritüeller, Spekülatif Masonluk tarihi boyunca birçok defa değişmiştir. Hatta geleneksel masonluğu benimseyen obediyanslar arasında bile ritüeller farklıdır.
Yorumladığınız ikinci seçeneği inceleyecek olursak; forumda daha önce sözü geçtiği için yazmakta beis görmüyorum, Sayın ANARCHOSA'nın sözünü ettiği oda, Tefekkür Hücresidir (bazı obediyanslar buna düşünce odası derler). Bu odada bazı semboller bulunur. Bu sembollerin tamamına yakını Spekülatif Masonluğa ait sembollerdir.
Ama Operatif Masonlukta olmayıp sadece Spekülatif Masonlukta olan semboller sadece Tefekkür Hücresinde midir?
Harici üyelerimiz ne kadar çok soru sorduğumdan yakınabilirler belki. Araştırarak öğrenme en kalıcı öğrenme şeklidir ve bir konuyu araştırırken ister istemez bu konuyla ilgili başka konuları da okumak mümkün oluyor. Tabii ki bu konulara ilgisi olanlar için geçerli yazdıklarım.
Saygılarımla ve Sevgilerimle