Masonik onluk, uzerine yuklenilen anlamlar ile bir ozgun kusanimdir. Masonlugun tarihi hakkinda oldugu gibi bu konu uzerinde de gerek efsanelere, gerekse tarihsel ve dinsel kaynaklara dayanilarak cesitli fikirler olusturulmustur.
Forumun farkli basliklarinda onlukler ilgili bilgiler paylasilmistir ve gorus alis-verisleri yapilmis olup farkli acilardan islenilmistir. Bunlari okurken iki nokta dikkatimi cekti.
1- Cirak onlugu ile kalfa ve ustat onlukleri arasindaki farklardan bir tanesinin komple beyaz olmasidir, yani etrafinda renkli bir serit yoktur; ve
2- cirak, onlugunu ucgen seklindeki kapak yukariya kalkik olarak takar.
Bu da gosteriyor ki ritualler ve uygulamalari ve selam sekilleri gibi kusanim da ulkeden ulkeye degisiklik gosteriyor.
Bazi ulkelerde sembolik derecelerin, yani cirak, kalfa ve ustat, onluk sekli ve etrafina dikilen serit rengi aynidir. Yani cirak onlugu ile kalfa veya ustat onlugu arasinda bir fark yoktur. Peki o zaman uyelerin dereceleri nasil, selam vermeden veya ziyaret ettigi locanin sorusturmasina tabi olmadan once, anlasilir. Gerci, localar arasi ziyaretlerin onceden bildirilme zorunlulugu vardir.
Bazi ulkelerde onlugun kusanim sekli, giyen uyenin derecesini gorsel olarak gosterir. Ornegin, cirak, onlugunun kapagini onlugunun arkasinda birakir. Bunun da sembolik bir anlami vardir...