Fakat benim kafama takılan bir detay var. Madem Skoç Riti 33 dereceye bir anda ulaşmadı ve sonradan yeni dereceler eklendi, neden "Memphis-Misraim Rit'indeki dereceleri UGLE "irregular-illegal" kabul etmektedir? Kendileri bizzat oluşturmadıkları için mi?
Başka bir şekilde sormak gerekirse ben Skoç Riti'nin Masonluk 1717 senesinde resmi olarak kurulduğu andan itibaren 33 derece zannediyordum ve ne "Memphis" ne de "Mizraim" ritlerini kabul etmemelerinin nedenini de sonuç olarak ritlerin zaten hazır ve TAM olmasından kaynaklandığını zannediyordum. Yani ne eksik ne (gereksiz yere) fazla, tam da olması gereken düzende mantığı. Sonuçta Harwey Spencer Lewis, Rudolf Von Sebbotendrof, Ed Thorson-Stephen Flowers ve David Griffin benim bildiğim nispeten önemli majisyenlerden ve hepsi Kadim ve Primitif Mephis-Mizraim Riti'nde derecelere sahipler, yani bence bu Ritler de eklenebilirdi (tabi bu benim gibi bir haricinin bakış açısı). Yine de bu Ritlerin hala daha "clandestine-illegal" sayılmasının nedeni nedir?
Hem soru hem de bilgiler için yeniden teşekkürler
Sevgiler ve Saygılar
Şimdi bu yazının neresini düzelteyim neresine itiraz edeyim bilemedim. Neyse Elimden geleni yazmaya çalışayım.
Öncelikle Masonluk 1717 yılında kurulmadı. Spekülatif Masonluğun kurumsallaşması 1717 yılında oldu.
UGLE hangi riti kurmuş ki Memfis- Mizraim Ritini kendisi kurmadığı için kabul etmesin?
Forumda çok defa yazıldı, anlatıldı ama artık üşengeçlik yapmadan kısaca tekrar anlatayım dilim döndüğünce.
Muntazam Masonluğun en üst derecesi 3. Derecedir, yani en âli derecesi üstatlıktır. Bütün Muntazam Büyük Localarda bu böyledir. Üstatlık derecesini alan Kardeşimiz, eğer kendisi isterse, yine muntazam olarak çalışan bir Rite katılabilir.
Aynı şekilde UGLE üyesi bir Kardeşimiz de, Üstat olduktan sonra, İngiltere'de muntazam olarak çalışan Ritlerin çalışmalarına katılabilir. Bu Rit, illa ki EKSR olmak zorunda değildir. Üyelerini herhangi bir Muntazam Büyük Locadan alan, Muntazam Masonluk kriterleri ile çalışan bir Rite üye olabilir.
Memfis- Mizraim Riti'nin genel olarak Muntazam Masonluk çevresinde "klandestan" olarak kabul edilir, istisnaları vardır. (Bunun nedeni ayrı başlık altında tartışılabilir).
Burada elma ile armudu karıştırmamak gerekir. UGLE ve Muntazam Masonlukta esas olan ilk üç derecedir ve bu anlayışa göre Masonluğun en âli derecesi Üstatlıktır. Muntazam Büyük Localara üye Masonlar isterlerse, yine Muntazam olarak çalışan Ritlere devam edebilirler.
Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Ritinde çalışan ama düzensiz olan veya düzenini sonradan yitiren kurumlar da vardır, Muntazam Masonlar bunlara da devam edemez, toplantılarına katılamaz.