G (geometri, gnostizm, god ...). Ama sanırım sevgili midyad daha çok UGLE'nin logosundaki değişimden bahsediyor.
G olmaması bir çok anlam içerebilir. UGLE, ya Tanrı yok diyor ya da ve daha olası, Tanrı'ya ulaşıldı, Tanrı bulundu diyor ve yahut Tanrı kavramını G harfiyle göstermeye artık gerek duymuyor. Ya da çok daha farklı bir anlam içeriyor olabilir.
Ama pergel ve gönyenin artık kesişmemesi ilginç. Bu uyuşmazlıklarla ilgili iyi şeyler olduğu anlamına gelebilir. Ama henüz tam birbirleriyle de temas etmiyorlar. Yani sonuca(evrensel ülkü mabedi)çok yaklaşıldı anlamı çıkabilir. Ya da anlamsız bir detaydır kestiremiyorum.
Sevgiler Caliper hocam.
Evet, UGLE'nin logosunda "G" harfi yoktur.
Muntazam Masonluğun prensiplerini belirleyen UGLE'nin "Tanrı yoktur" diye bir söylemi sembolleştireceğini düşünmek doğru bir yaklaşım tarzı değildir.
"G" harfi Masonik bir sembol olarak 18. yüzyılda ABD'de kullanılmaya başlamıştır. Oradan bütün dünyaya yayılmıştır.
Bütün dünya derken Birleşik Krallık hariç; İngiltere, İskoçya ve İrlanda Büyük Locaları "G" harfini sembol olarak kullanmazlar. Onlara göre, Muntazam Masonluğa, kendilerinin iradesi olmadan bir şey eklenemez.
Ama görün bakın ki, kendileri hariç neredeyse bütün Muntazam Büyük Localar "G" harfini kullanıyor.
Muntazam masonluğun beşiği birleşik krallık diye düşünürsek (ki hanedanlar da desteklerini esirgememişler), onların değişiklik yapma hakkı da olmalıdır.
G harfine çok takılmamak lazım, İslam için de Allah, Tanrıdır. Baş harfi de Türkçede ve ya Latincede A'dır. Şimdi bunu niye söyledim derseniz, bu logo(pergel ve gönye), birazda A harfi ve onun gölgesine benziyor. ( Ruh - Beden, Mânâ - Madde ilişkisi gibi düşünülebilir.)
Yani G yerine A harfini Tanrı kavramı için daha uygun görmüş olabilirler. Nitekim A harfi, ilk harftir, başlangıçtır. Yani bundan kötücül anlam çıkarmamak gerekir.
Ya da bundan, bir ihtimal, Tanrı için bir simge koymak yerine, insanın pergel ve gönyeyle kendini aramasının yeterli olabileceği çıkabilir. Nitekim islamdaki Vahdet-i Vücut ve En el Hak felsefesi de buna uygun değil mi?
Belki de bu söylediklerim tamamen uydurmadır. Bilemiyorum. Sonuçta kesin bilgi UGLE localarının içinde saklıdır.
Sevgiler Caliper hocam.