Duzeltmeniz icin tesekkur ederim sayin Caliper, baktigim liste guncellenmemis sanirim.
Anglo-Sakson Masonlugun daki 'Sosyal Sorumluluk' basligi altinda yapilanlar, ikinci derecenin ozellikle one cikarilmasi olarak ta bakamayiz mi? Dini motiflerin olmasini sadece dine baglamamiz gerekir bence, neticede butun dini kitaplarda evrensel mitler, alegoriler ve Wisdom ( Turkce karsiligi 'bilgelik?') vardir ve bunlarin Masonluk tarafindan kullanilmasi dini amacin disindadir.
Tabii ki dini motiflerin bütününü sadece dinsel argümanlara bağlayamayız.
Haç sembolü Hristiyanlıktan önce yok muydu veya 6 köşeli yıldız sembolü Musevilikten önce yok muydu?
Daha da ötesi; 6 köşeli yıldızı sadece Museviler mi kullanıyor veya haç sembolünü sadece Hristiyanlar mı kullanıyor?
Biraz daha komplike hale getireyim olayı; Büyük Locaların kullandığı haç sembolleri farklılıkları var mı? Haç sembollerindeki farklılıkların bir önemi var mı?
Ben sadece genelleme yaptım, Masonluğun kültürel sınıflaması üzerinden bir cevap verdim. Kültürel sınıflamada dini nedenler, sadece bir alt başlıktır. Tarihsel değişime ve etkileşime de bakmak gerekir. Bu da şu soruyu ortaya çıkartıyor; tarihsel olaylar, neden logolarında haç sembolü olmasını etkilesin?
Bu paylaşımın her cümlesi için bir paylaşım serisi yapılabilir aslında.