Berber soyuta somut ile ornek vermeye calismis. Yerine gore guzel olmus, fakat, bu berber dunyanin her yerindeki saci sakali uzun olani, kendine gitmeyeni gorebiliyor, tek bir eylemi ile butun tras olmamislarin saclarini sakallarini kesebiliyormuymus? Veya, saci bayagi uzamis, ve derbeder olmus, kendi basina berbere gidemeyecek bir cocugun berbere nasil gitmesini nasil bekleyebilir? Sorarlar o berbere hakikaten butun saclara aninda hukmetme yetkin varken neden bu bebegi korumuyorsun saclarini muntazaman kirpmiyorsun diye. Tabii ki berber fani adam
Zaten, yukaridaki konudaki de DOGAL AFETLER den bahsediyor. Simdi ekolojik dengeyi insanlar bozdu vs. vs. konular da girebilir, fakat insanlar ekolojik dengeyi bozmadan once de dogal afetlerin oldugu belgeleri ile mevcuttur. Senator (bana her ne kadar garip gelse de) bu konularin uzerine gitmis. Ayni berber orneginde oldugu gibi... Veya berberi polis yapin. Polisin, gozu onunda bir cinayet, veya suc islenirken mudahale etme zorunlulugu veya zorunluluk da demeyelim, yukumlulugu, gorevi var midir? Bu gorevini yapmadigi zaman, birisi mahkemeye verse, "Valla ben orada duruyordum, beni de gorduler, fakat yanima gelip benden yardim istemediler, ben de seyrettim" diyerek kurtulma sansi var midir?
Hele ki bu polis, gonderdigi elciler ile, gonderdigi kitaplar ile, ben her yerdeki sucu gorurum, ve bi tek ben gorurum, her seyi bir anda durdurma kuvvetim vardir diyor ise...
Milletin arabasi bozulunca bile, "Bu makina prospektusunde yazdigi gibi calismasi lazimdi, bana hatali mal sattiniz" diye mahkemeye verme hakki olduguna gore, baslikta da soyledigi gibi... Buyrun buradan yakin
Dip Not: Simdi hic kimse cikip da bana sen Allah ile Polis'i nasil karsilastirirsin vs. deme ihtiyacini hissetmesin, zira ben yukaridaki berber orneginin ne kadar sade, ve yetersiz bir ornek oldugunu anlatmak icin boyle bir hikaye yazdim. Ayrica yukarida anlattigim "FIKIRLERI PAYLASALIM" a da guzel bir ornek... yani bir fikra, ve onun ana temasi, bir TANRI olgusunu anlatmaya yetmez. Bunlardan yola cikip bu temanin kafamizda neler olusturdugunu tartismak istedim (ve berber orneginin benim kafamda olusturdugu fikirleri yazdim)
Bence Allah'in hikmetlerini -bu konu icinde- yalina indirgemek, tek, yalin cumlelerle, orneklerle aciklamaya calismak yetersiz ve yersiz olur.