sn. sevil,
yargıtay yasasında yapılması düşünülen değişiklikler bölge adliye mahkemeleri (istinaf) ile ilintilidir.
istinaf mahkemelerinin hayata geçmesiyle birlikte yargıtayın bugünki kimi görevleri istinaf mahkemelerinin olacaktır ve yargıtayın gün geçtikçe çoğalan ve artık neredeyse içinden çıkılamaz bir hale gelen durumundan kurtulması sağlanacaktır.
istinaf mahkemelerinin kurulması uzun zamandan beridir hukuk dünyasında tartışılmakta ve hukuk adamalrı tarafından da istenmektedir. (geniş bilgi için bakılabilir Ezder Yılmaz, İstinaf, Yetkin yayınları, Ankara) yargıtay yasasında değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısı da istinaf mahkemelerinin kurulmasıyla Yargıtay'ın yeni iş durumunu düzenlemek içindir. Ancak zamanlaması yanlıştır. çünkü henüz istinaf uygulamasına geçilememiştir (ne yazık ki)... haziran 2005te yürürlüğe giren yasaya rağmen (ADLİ YARGI İLK DERECE MAHKEMELERİ İLE BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YETKİLERİ HAKKINDA KANUN) neredeyse 3 yıl geçmesine karşın henüz bölge adliye mahkemeleri tesis edilememiştir.
bu nedenle daha isitnaf mahkemeleri etkinleşmeden yargıtay yasasında bir değişiklik yapmak daha kaotik bir durumun ortaa çıkmasından başka hiçbir şeye sebep olmayacaktır. bu ise zaten ağır aksak işleyen düzenin daha da kötüleşmesi ve içinden iyice çıkılmaz bir duruma sokulması sonucunu ortaya çıkaracaktır.
zaten sabah Gazetesinin 15 Şubat 2008 tarihli haberinde de belirtildiği üzere yargıtay başkanı ve adalet bakanı arasındaki görüşmede değişiklik tasarısının bekletilmesine karar verilmiştir. ilgili haberi aynen aktarıyorum;
"Yargıtay'ın yeni Başkanı Hasan Gerçeker, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile görüştü ve tartışmalara neden olan Yargıtay Kanunu'nun rafa kaldırılması benimsendi. Şahin ve Yargıtay yönetiminin dün Hâkimevi'nde randevusu vardı. Görüşmenin konusu, Meclis'te bekleyen Yargıtay'daki daire ve üye sayısını azaltan Yargıtay Kanunu Tasarısı'ydı. Gerçeker, Şahin'e, İstinaf Mahkemeleri kurulmadan böyle bir yasal düzenleme yapılmasının Yargıtay'ın zaten çok olan iş yükünü daha da artırıp kilitlenme noktasına getireceğini aktardı.
ŞAHİN İKNA OLDU
Yargıtay heyeti, Şahin'i ikna etti ve Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın da katıldığı görüşmenin sonunda, Şahin ve İyimaya'yı tasarının bekletilmesi konusunda ikna etti. Gerçeker ve Şahin arasında varılan mutabakata göre, Bakanlık ve Yargıtay heyetler oluşturacak. Bu karma heyet, Yargıtay Kanunu'na nasıl bir şekil verileceğini ortaklaşa belirleyecek. Gerçeker'in Yargıtay'ın yeni bir binaya ihtiyacı olduğunu anlattığı Şahin bu konuda da Yargıtay'a yardımcı olacaklarını kaydetti. "
...
ayrıca hukukun üstünlüğü ile ilgili eklemek istediğiniz yazıyı forumda okumayı hepimiz arzu ederiz. böylece hukukun üstünlüğü üzerine bir düşüncenin bir ortaklaşmanın sağlanması için konuyu analiz edebiliriz.
Sevgi ve Saygılarımla...