Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kur'an'ı Kerim'e göre Allah(CC)  (Okunma sayısı 353 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 29, 2024, 04:18:46 ös

Kur'an'a göre Allah anlayışı hakkında bir tartışma açmak istiyorum.

Kur'an'ı Kerim'de Allah'ın herşeyi yaratan(insanları, güneşi, ayı, yıldızları...) olduğu anlatılıyor. Kur'an'da Allah'ın kötü yola düşmüş kavimleri cezalandıran, dağları yerlerinden oynatan olduğu da anlatılıyor.

Buna göre kur'an'ı kerime göre en el hak felsefesi yanlış gibi duruyor. Yani Allah insandan farklı bir varlık ve ya varlık ötesi.

Ben yine de en el hak felsefesini daha doğru buluyorum. Kur'an'daki ayetlerin mecaz anlam ifade edebileceğini düşünüyorum. Yoksa direk anlatıldığı gibi mi anlamak lazım tam da bilemiyorum.

Sizce Allah varlık ötesi, insan ötesi mi? Yoksa en el hak felsefesi mi doğru?

Sevgiler.
Fiat Lux


Ekim 29, 2024, 10:13:12 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 150
  • Cinsiyet: Bayan

Merhaba sayın Mandıra Filozofu,
Kur'an mecaz anlam ifade ederse herkese göre farklı bir anlam içeriyor anlamını taşır. Ancak kuran için söylenen her okuyanın aynı anlamı anladığı ve içeriğinin hukuk metinleri gibi net olduğu söylenmektedir. Yani benim okuduğum bilgilere göre:))
Yüce Allah, zatında kemali yansıtan sıfatlar ile nitelenir. Ama Allah’ın bu sıfatlarla nitelenmesi ile diğer varlıkların bu sıfatlarla nitelenmesi arasında iki açıdan fark vardır:
Birincisi ; ilim, kudret ve hayat
İkicisi ; Allah’ın sıfatları, O’nun zatının aynısıdır, Hak Teâlâ’nın zatına bir ek değildir. Oysaki insanın sıfatları zatına eklenmiştir.
Yapabileceğim yorumlar bu kadar ..
Bu güzel konu için teşekkür eder saygılarımı sunarım..


Ekim 30, 2024, 01:22:02 öö
Yanıtla #2

Öncelikle bilgilendirme ve yorum için teşekkür ediyorum. Ama Kuran'da bir çok ayette Allah biz size şöyle yapın dedik siz yapmadınız "biz" de böyle yaptık" der, biz kelimesi çok sık kullanılır ayetlerde. Cezaları veren de halkları helak eden de biziz der Kur'an'ı Kerim'de. Allah en merhamet sahibidir der orada biz kullanılmaz.

Benim hissettiğim ahirette Allah ortaya çıkacak ve merhamet dileyenlere merhamet edecek gibi. Allah ve onun salih dostları (biz dediği yerler) ise merhamete uygun görülmeyenleri cezalandıracaklar.

Konuya tekrar dönersek Allah'ın sıfatlarının(sıfatların yorumsuz çevirileriyle) tamamı eğer bir insanda toplanırsa o insan tanrısallaşabilir.

Bir de felsefi açıdan bakılırsa, eşyanın tabiatı, doğa ve insan yani totalde tüm varlıklar onları bizim algıladığımız şekle bürünür.

Yani bir insan bir varlığı nasıl algılarsa varlık hatta dünya ve ya evren o hale bürünür. Bu da insan zihninin tanrısal olduğunun göstergesi olabilir.

Sevgiler.
« Son Düzenleme: Ekim 30, 2024, 01:30:47 öö Gönderen: Mandıra Filozofu »
Fiat Lux


Kasım 13, 2024, 12:45:37 öö
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1807
  • Cinsiyet: Bay

      Konu (İslami açıdan açıklıyorum) din ve Allah olunca ister kelimeleri istemez dikkatli seçmek zorunda kalıyor insan. Zira, inanan var inanmayan var. İnanana olduğu kadar inanmayana da saygı göstermek zorunda olduğumuzu düşünüyorum.
      Efendim, günümüzdeki din adamı olarak geçinenlerin çok büyük bölümü bence Kur'an'ı gereği gibi anlatmıyor/anlatamıyor. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Bunlara girmeyeceğim. Ben şahsen bunların büyük bölümünün gerçek Kur'an'ı değil de kafalarına göre ve büyük ölçüde de uydurulmuş bir dini Kur'an olarak anlatıp insanların kafalarını karıştırıyorlar.
       Bakın şimdi ; - Allah'ı tanımlayan ayetleri açıklayan bir din adamı gördünüz mü?. Ben görmedim.
                           -Kur'an ile Tevrat arasındaki illiyetleri açıklayan bir din adamı gördünüz mü?. Ben görmedim.
                           -Bilgileri doğru düzgün açıklayan bir din adamı gördünüz mü? Ben görmedim.

      Pekiyi ne yaptım; En az üç-dört tane değişik değişik kişi/kuruluşlar tarafından yazılmış Kur'an'ı inceledim. Buradaki Ayetlerden Tevrat'a atıf yapanları görünce Tevrat'ı, İncil'e atıf yapanları da incelemek üzere bunları da okudum. Dolayısı ile bir çok din adamının "Sözde din adamı" olduklarını anladım.
             Esasen bu formda kendi bölümümde "Ruhbanlardan neler çektiğimiz " konu başlıkları ile bazı paylaşımlarda bulundum.
            Demem o ki; beş para etmeyen saçma sapan dini bilgiler veriyormuş gibi davrnnlara itibar edeceğimize, açarız Kur'an'ı okuruz. Okudukça da hem din ve hem de ilahi güç hakkında doğru ve sağlıklı bilgiler edinmiş oluruz.
          Şimdi, kendiniz okumuyorsanız sorun bakalım yukarıda sorduğum soruları şu meşhur din adamlarına, bakalım ne cevaplar alacaksınız!.
         
          Saygılar-sevgiler.


                               
 
"Vur ama dinle beni"