bu kadar kalp kırmaya değermi
ne mutlu insanım diyene
Iste isin ozu budur.
"TC'ye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ifadesi. Bu aslında dinsel, etnik kökensel, sınıfsal hiçbir ayrım yapmaksızın tüm yurttaşların eşit kabul edildiğinin göstergesidir.
Peki siz almanyaya gitseniz ve alman vatandasligina gecseniz. "Ben Almanim" mi dersiniz? yoksa "Ben turkum (yada turk kokenliyim) ama almanya vatandasiyim" mi dersiniz? Iste onemli olan bu. Amerikan vatandasi olan bir turkun "Ben amerikaliyim" demesine nasil tepki gosteriyorsaniz, turkiye vatandasi olan bir kurtun "Ben turkum" demesinide tepki gostermelisiniz. cunku o turk degil. O turkiye vatandasi. O nedenle yukarida yazdiginiz anayasanin maddesi, her ne kadar iyi niyetli olsada, dogru degildir. Degistirilmeli ve duzenlemelidir.
Sonra ülkenin ismindeki TÜRK'e takılacak. Niçin Türkiye? Neden Anadolu olmasın? Hem böylece ayrımcı olmaz. denilecek. Hayır mı? diyorsunuz. Bence öyle olur. Hey bu ülkenin ismi niçin Türkiye? Sonra onu tartışacağız. Türkiye yerine Anadolu savunulsa hiç sorun kalmaz denecek.
Iste turkiyedeki politik sorununun en buyuk kaynagi bu. Korku. "Buna evet dersek, kesin sunuda isteyecekler... suna evet dersek kesin bunlar ulkemizide almak isteyecek" vs... Hayir. sen uygun gorulen, adil olan haklari ver. Eger senin hakkini calmaya calisirlarsa o zaman itiraz edersin. Mesela bir kolen var dusun. Bu kolene gidipte, "ben sana iyi davranirsam sen kesin benim koltuguma oturmak istersin" demek yanlis. Bu korkudandolayi onu itip kakalamak dogru degil. Sen ona iyi davran. Iyi niyetini ve adil tavrini goster. Eger o bunu anlamazda fazlasini isterse o zaman dersinki, "hayir. kolesin koleliligini bil"
Butun gelismis ulkeler suanda bunu yapmakta. Kendi iclerindeki azinlik halka kendileri ile esit haklari sunarak onlari kendileinden gormektedirler. Ancak bu azinlik halk toprak isteyemez, devleti ele geciremeye calisamazlar. oyle bir girisim oldugunda guvenlik gucleri zaten gerekli islemleri yapar. O yuzden arkadaslar korkmaya luzum yok. Aman ulkemizi elimizden alacaklar diye kurtlerden, ama Ataturkumuze laf soyleyecekler diye dincilerden, ama dinimizi calacaklar diye yahudilerden/hiristiyanlardan korkmaya gerek yok. Adil olalim. Adaletli davranalim.
Alle Deutchen der Alman Anayasası, bir çok yerinde, ALMANLAR yani. Fransız anayasası Fransızlardan bahseder, İspanya anayasasında İspanyollar denilir, Portekiz anayasası Portekizlilerden söz açar, Kuba anayasası Kübalılar der, Çin Anayasası Çin yurttaşları, Çinliler der, yunanistan Anayasası tüm Yunanlar der, nedense kimse çıkıp da niye Deutch deniyor demez, niçin français deniyor neden ελληνικά ne demek português, ne demek hispano / español demez.
Bunlarin hepsi yanlis. sadece biri degil. Ben turkiyeyedeki sisteme laf ederken bunlari savunmuyorum. Onlarinda degismesi gereken noktalar cok. almanyada, vatandasi olan kisiye Almansin dememeli, yada Alman oldugunu kabul edeceksin diye zorlamamalidir.
Sayin Arkadaslar... bir insan ozgur olabilmeli. Ozgurluk oncelikle tercih edebilme ve tercihlerini/haklarini kullanabilmek ile baslar. Bir insana zorla "Sen Turksun. Turk olacaksin. Bu ulkede yasiyorsan turkum diyeceksin" denilemez. Sizin gibi olgun ve hur insanlardan cikan bu sozlere inanamiyorum.
Ne oldu sizlerin Humanist yaklasiminiza? Milliyetci hicbir insan humanist olamaz. Milliyetci yaklasim, Humanismin kokeni olan esit haklar mantigina ters duser.
Bana diyinki, "Ben turkiyede yasayan herkesi turk olarak gorurum. Onlari turk olarak sayarim." yanlis olmasina ragmen ben dusuncenize saygi duyarim. Ama saygi duyamayacagim sey, "SEN TURKSUN. TURKUM DEMEK ZORUNDASIN. TURK OLDUGUNU KABUL ETMEK ZORUNDASIN" mantigidir.
Bir halka zorla birsey yaptirilmasi durumunda o halk dahada kinlenecek dahada icerleyerek intikam pesine dusecektir.
Bazi seylerin artik anlasilmasi zorunlu hale geliyor.
1- Milliyetci kisiler, kimlikler asla yeterince ozgur ve humanist olamaz.
2- Zorla uygulanan yaptirimlar herzaman zarar verir. Once uygulanana, ve zamanla uygulayana.
3- Gun gectikce global, kultur farklarinin gittikce azaldigi su dunyada hala "Bir Turk Dunyaya bedeldir" demek sadece ayna karsisinda kendini begenmektir. Bu soz sadece turkler icin degil, Almanlar, kurtler ve diger butun milletler icinde gecerlidir. Hicbir millet, irk digerinden ustun degildir. Olmamalidir. Kisiler milli kimliklerine gore degil, kisisel kimliklerine gore yargilanmali, degerlendirilmelidir.
4- turkiye icin daha cok sey erken. halk bu hizli degisimin bircok yonunu anlayamacak, kaldiramayacaktir. bilinmeyen herseyden korkuldugu icin bu degisimdende korkulacak, tepkiler olacak ve zamanla saldirilar gorulecektir. Ancak tek basimiza degisimi kabul etmeden kalamayacagimiz icin, dunya hangi yone gidiyorsa turkiye ve turklerde o yone gidecektir. Dunyanin suanda gittigi yon ise, esit haklarin mevcut oldugu milli kimliklerin birakildigi humanisme egilmeye calisilan bir yon.
5- "Ya sev ya terket" mantigi yanlistir. Hem vatandas, hem seven kaybettirir. Bu mantik nedeniyle milyonlarca degerli beyinlerimiz ulkeden gitti. Bircogu bir daha geri gelmedi. Almanya bu mantikla yahudileri kaybetti. Simdi o yahudiler Amerikanin destegiyle dunyayi yonetiyor. Turklerse bu mantikla kendi ozundeki vatandaslarini kaybetti. Simdi o vatandaslar amerikada doktorluk yapiyorlar, muhendislik yapiyorlar, yazarlik yapiyorlar ve nobel odulleri aliyorlar. "giden gitsin. birsey olmaz" mantigi hep kaliteli adami kaybettirdi.
6- Kurtler bir etnik guruptur. Amerikadaki turkler gibi. Toprak istemeye haklari yok. Ancak onlara TURKSUN zorlamasida yapilmamalidir. Her gelismis ulke, icerisinde bulunan etnik gruplara nasil haklar veriyorsa bizlerde benzer haklari bu kisilere vererek onlari diger vatandaslar ile esit tutmaliyiz. Bu grup ayrimi dinler icinde gecerlidir. Bir hiristiyan toplulugu muslumanlar ile ayni haklara ve ozgurluge sahip olabilmelidir.
Ayrica Mason uyeler istedikleri agizla yazarken diger uyelerin cok dikkatli saygili yazmalarida adil degil. Masonlarda saygili (sokak agzi kullanmadan) yazmali.
Nasil oluyorsa Sayin ADAM gibi bir kisi, ateistleri diger dini inanci olanlar ile esit tutarken bir turk u dunyadan ustun gorebiliyor? Burada kocccaman bir celiski goruyorum ben. Bu celiskiyide her turke yillarca okulda verilen askeri duzen bazli egitime bagliyorum.
Bu arada sunuda belirteyim. Ben kurt degilim. Galiba. Gocmen bir irktanda geldigimi sanmiyorum. Aile kokenimi cok bilmiyorum. Onemsemiyorumda. Turkiyede dogdum, buyudum. Anne tarafim dogulu, ama galiba kurt degil. Baba tarafim orta anadolu ve bati mantiginda kisiler. Ben kisiligim ve kendimle gurur duymaya calisiyorum. Neye ait oldugum degil, ne oldugumu onemsiyorum. Kurtleri, dincileri turkleri yada herhangi birini savunuyor gibi gorunmek istemem. O yuzden bunu acikliyorum.
Sevgiyle