Ben Sosyalizm ile sosyal devletin ideallerinin birebir örtüştüğünü, ve aralarında ulaşılmak istenen nihai nokta açısında hiçbir farklılık olmadığını söyleyebilirim.
Mesela sosyal devlet taraftarı biri ile, sosyalizm taraftarı biri, herkesin sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanma hakkı olduğunu, herkesin eğitim hizmetlerinden eşit yararlanma hakkı olduğunu, herkesin barınma hizmetinden eşit yararlanma hakkının olduğunu aynı anda iddia edebilirler. Herkese bir iş sağlanması gerektiğini iddia edebilirler.
Zaten Sosyalizm de bundan fazla bir şey değildir. İster sosyal demokrat, ister sosyalist olsun, yukarıda söylediğim taleplerde bulundukları sürece - ki bulunuyorlar- Mises'in bu tür bir ekonomide karşılaşılan güçlükler üzerinde söylediği her şey de geçerlidir. Mises'in konuyla ilgisi de buradadır.
Bu arada "insan hakları" kavramına da değinmek istiyorum kısaca. İnsan hakları, bir hakkın nesnesinin o insana birileri tarafından sağlanması demek değildir liberalizme göre. Mesela barınma hakkı, devletin kişiye ev sağlamak zorunda olması demek olmadığı gibi, sağlık hakkı da devletin bireyin tedavilerini üstlenmesi demek değildir. Bu haklar, liberal anlamda "negatif özgürlük" haklarıdırlar. Ve evet, insanlık onurunu en iyi bu şekilde, insanlara negatif özgürlük vererek koruyabilirsiniz. Çünkü aksi takdirde birilerine ev sağlamak için, benim alın terimin gaspı söz konusudur. Benim hakkımın gaspedilerek, bir başkasına ev sağlanması, maaş sağlanması ne kadar "onurlu" bir eylem olabilir ki? Tam aksine onursuz ve parazit insanlar teşvik edilir bu şekilde.
Bu söylediklerimde devletin vergi alması çelişmiyor. Bu söylediklerimle, devletin "başkalarına bir şeyler sağlamak" amacıyla vergi alması çelişiyor. Yoksa herkesin ortak olarak yararlandığı kurumları ve hizmetler için (güvenlik, bayındırlık, baraj, yol yapımı, kolaylaştırıcı organizasyonlar, hukuk, vb.) devlet vergi alabilir ve zaten almalıdır da. Zengin olanın malı mülkünün korunması için devlete yoksul olandan fazla vergi ödemesi de meşrudur. Fakat Robin Hood'culuğa soyunmadan.
Saygılar.