Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Gustave Dore  (Okunma sayısı 3468 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 14, 2013, 07:47:50 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 856
  • Cinsiyet: Bayan

Kadim dostum Losteirosss'a ithafen,beni bu büyük sanatçıyla tanıştırdığı için...
 
Benim sevgili arkadaşlarım,

Bugün size tarihin gördüğü göreceği en büyük kitap resimleyicilerden (ilüstratör) biri olan Gustave Dore’u tanıtmak istiyorum.

Küçükken tam bir kitap canavarıydım. Okumayı öylesine çok seviyordum ki, sünnet düğünümde yedi kitap karşılığında pipimi kesmelerine dahi göz yumdum. Bu kârlı ticaret her cihetten önümü açtı. Pipim yanmasın diye günlerce pantolon fermuarım açık gezdim ve okuduğum kitaplar sayesinde allâme-i cihan oldum.

O gün bana hediye ettikleri kitaplardan biri de Perrault Masalları idi. Diğerlerini merak edenler olabilir, hemen söyleyeyim; Altın Kitaplar’dan basılmış altı adet Jules Verne klasiği. Charles Perrault (1628-1703), Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Perçemli Riki, Parmak Çocuk, Külkedisi, Yüz Yıl Uyuyan Güzel ve Mavi Sakal gibi birbirinden güzel masallara imza atmış bir Fransız yazardır. Ah! Hayatım boyunca edindiğim en güzel kitaplardan biri de Perrault’un o güzelim masal kitabı oldu. Bu eseri benim gözümde değerli kılan en önemli husus, içerdiği birbirinden eşsiz gravürlerdi ve hepsi de bir başka büyük Fransız tarafından resimlenmişlerdi; Gustave Dore.

O küçük, cin kafam bu resimlerle ışıl ışıl pırıldamaya başladı. Kitabın arkasına Perrault’un ve Dore’un yaşam öyküleri iliştirilmişti ve ben bunları sular seller gibi ezberlemeye koyuldum. O günden anımsıyorum, kitapta; “Dore’un birbirinden eşsiz gravürleri, Gusman, Pisano ve Pannemaker gibi dönemin en usta teknikerleri tarafından incelikle taranmışlardır deniyordu.

Gustave Dore (1832-1883), tarihin gördüğü göreceği en büyük kitap resimleyicidir ve başta İncil olmak üzere sayısız klasik eseri derin bir sanatsal duyarlılıkla resimlemeyi başarmıştır. Neler yoktur ki bu klasikler arasında; Rabelais’in Gargantua’sı, Balzac’ın birçok eserleri, Cervantes’in Don Quichotte’si, Dickens ve Lord Byron harikaları ve elbette Dante’nin İlahi Komedya’sı. Bu eserin en meşhur baskısı, Dore’un taşbaskı gravürleriyle süslü olanıdır.

Sizi bu eşsiz sanatkarın, her biri ayrı bir şaheser olan kimi çalışmalarıyla tanıştırmak istiyorum. Umuyorum ki bundan böyle fantastik evreninizde Dore’un da hususi bir yeri olacaktır. Sizi bu büyük adamla tanıştıran bendenizi asla unutmayın.

Dore'un başyapıtlarından biri olarak kabul edilen Neophyte ile başlayayım;



Dore'un sanatsal yaratıcılığının doruğunda olduğu eser Dante'nin İlahi Komedya'sıdır. Bu muhteşem eserde Dore, Dante ile Virgilius'un cennetteki, cehennemdeki ve araftaki seyahatlerini, eserin yazarınınkine denk bir duyarlılıkla tasvir etmeyi başarmıştır. İşte eserden, insanın nefesini kesen, hayal dünyasını alev alev harlayan bazı sahneler... Bu eserlerin asıllarını görmeye dayanamaz, zevkten hüngür hüngür ağlardım.



































Yazı, EfsaneClub.com sitesinden; Resimler ise Philosophyblog, hermetics.org. distincards.com ve barnesandnoble.com sitelerinden alıntıdır.
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2013, 08:00:13 ös Gönderen: Melina »
Adequatio intellectus et rei