Bu başlık altında Sayın Bulgaria’nın soruları ve Sayın Spock’un katkılarının ardından bakalım neler diyebiliriz…
Önce; bu gibi konularda herhangi bir şekilde basılı kitap referansına başvuracak isek, bunların kurgu ve uydurmaca olmayıp, dayanaklı gerçek araştırmalar olması gerek, diyerek başlayalım.
Özellikle Isaac Newton’dan söz edilince, bu herkesin “bilim adamı” olarak tanıdığı fakat 17. yüzyıl sonu ile 18. yüzyıl başının en güçlü alşimistlerinden biri olan bu kişinin yaşantısının bulutlarla örtülü olduğunu, çalışmalarından büyük bölümünün de ölüm döşeğindeyken isteği üzerine dostları tarafından gözünün önünde yakılarak ortadan kaldırıldığını bilmemiz gerek.
Michael Baigent ile Richard Leigh adlyı araştırmacıların “The Temple and the Lodge (Mabet ve Loca) adlı yapıtları ile bu iki yazara ek olarak Henry Lincoln ile birlikte derledikleri “The Holy Blood and the Holy Grail” (Kutsal Kan ve Kutsal Kâse) adlı kitapları, -en azından hiç de iyi olmamakla birlikte dilimize çevirilerini- incelemeden bugibi konuları anlamanın zorluğunu belirtmeden geçmemek gerek. İstenirse, Murat Özgen Ayfer’in “Tapınakçılar, Siyonistler ve Masonlar” adlı kitabına da bakılabilir.
İnternette de bu bağlamda çok önemli ve değerli kaynaklar var ama internetin ne denli güvenilir olduğu hep soru işaretidir.
Bunları söyledikten sonra gelelim diğer diyeceklerimize… Bunları kısa kısa, uzatmadan söylemeli ki, izlemesi de kolay olsun. Yoksa konu çok karmaşık bir hal alır.
1 - İsaac NEWTON ve hocası İsaac BARROW 'un Masonluk ile ilgili olup olmadıkları…
Isaac Barrow, daha Masonluk hiç gündemde değilken ölmüş. Isaac Newton’un Masonluk ile dolaylı bir bağlantısı bulunduğundan hiç kuşku yok. Doğrudan bağlantısı olduğuna ilişkin hiçbir belge yok. Fakat o dolaylı bağlantı öyle güçlü, öyle etkili, öyle önemli ki, doğrudan bağlantılı olması hiç gerek yok.
2- Wren ile Newton arasında inanılmaz bir güven ve dostluk…
Elbette… Fakat inanılmaz değil, inanılır bir güven olduğu açıkça belli.
3- Bu dostluk 1690 larda başlayan ve süren bir dostluk….
Daha da eski… 1675 diyebiliriz.
4- İsaac NEWTON acaba Simya Terkibi ; Felsefe Taşının Keşfine Açılan On İki Kapı kitabından sonra bir başkalaşım geçirmiş. Eğilimleri değişmiş demek istiyorum ben bu ne denli doğru olur ?
Olabilir. Fakat o konunun Masonluk ile doğrudan ya da dolaylı bir bağlantısı yok.
5- Wren'in 1689'da kurduğu KRALİYET DERNEĞİ…
Sayın Spock o kurumun adını “Royal Society” olarak düzeltmişti. Onu kuran Christopher Wren değildir. Robert Boyle’un kurduğu söylenirse de asıl kurucusu Sir Robert Moray’dır. Kuruluş tarihi 1658’dir. Christopher Wren, o tarihte 26 yaşında bir genç mekanikçi mucittir.
6- Wren ile Newton arasindaki dostlukta Masonic bir yon varmidir?
Yoktur. Ancak ortaklaşa benimsedikleri amaç (ülkü) doğrultusunda yaptıkları girişimler, Masonluğun oluşumuna yol açmıştır.
7- Varsa ne gibi baglantilari ve faydalari olmustur ?
Bunu yanıtlayabilmek için Londra Büyük Locası’nın kuruluşunu ta işin başından alarak anlatmak gerekir. Bunu Forum’da uzun uzun yazmıştık bir zamanlar.
8- 1690 'lı yıllar belki birkaç sene öncesi belkide sonrasıdır o zamanlarda WREN londra da inşaatlar yapmaya devam ediyor
Hayır. Wren inşaat yapmıyor. O Büyük Üstat. Mason localarını devlet adına denetliyor. Bu arada yeniden yapılan St. Paul Katedrali’nin ve diğer birtakım önemli yapıtların mimar; o ayrı…
9- Fakat tam da o zamanlara denk düşen birberlerine yardım etmeleri söz konusu…
Elbette… İkisi de Rol Society üyesi. Bir de ülkü var. 1691’de işin başına Newton geçer. Sir Christopher Wren ile birlikte bu doğrultuda bir entrika ile mason localarını kullanmayı öngörürler.
10- *İsaac NEWTON spekülatif masonluğa geçişte WREN'e astroloji ve gizli ilimler konusunda yardım etmiş midir ?
Böyle bir şey yok. Zaten Spekülatif Masonluk başladığında, ritüelik kapsamda öyle astrolojik ya da gizli bilimler falan denilecek bir şeyler de yok. O gibi konular masonluğa çok daha sonra, 18. yüzyılın ikinci yarısında girer.
11- * İsaac NEWTON 'un yıllarca arayış içerisinde olduğu 'FELSEFE TAŞI'nın masonlukla bir alakası var mıdır ?
Genelde yoktur. Fakat 18. yüzyılın ikinci yarısında oluşan bazı mason ritlerinin ileri ve yüksek derecelerinde bu gibi konulara da değinilmiştir. Güzel, ilginç romantik öyküler vardır bu bağlamda… Onları da, yüzyıllarca sürmüş halk esintilerinden Johann Valentin Andrea Rozkrua (Gül-Haç) Tarikatı kapsamında canlandırmıştır 17. yüzyıl başlarında.
12- * NEWTON'un Felsefe taşını arama sürecinde WREN'in kendisine bir yardımı olmuş mudur? Cevap evet ise neden ?
Her şeyden önce Nexton’un böyle bir arayışının olup olmadığını bilmiyoruz da, bir alşimist olduğu için bunun olduğuna ilişkin bir sonuç çıkarıyoruz. Wren’in ise bu konularla hiçbir ilgisi olamaz çünkü o başından beri tam anlamıyla bir teknokrattır.
Bu noktaya kadar hayli yoruldum.
Bundan sonrasına izninizle sonra devam etmek isterim.