Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sizce muzik Masonluk icinde onemlimidir?  (Okunma sayısı 776 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 04, 2023, 06:56:13 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay



Yunus Emre'den

Biz kimseye kin tutmayız
Ağyar dahi dosttur bize
Kanda ıssızlık var ise
Mahalle vü şardır bize

Adımız miskindir bizim
Düşmanımız kindir bizim
Biz kimseye kin tutmayız
Kamu âlem birdir bize

Vatan bize cennetdürür
Yoldaşımız Kak'dürür
Hak'tan yana yönelicek
Başka yollar dardır bize

Dünya bir avrattır karı
Yoldan iltir niceleri
Sürün gitsin öyleleri
Onu sevmek ardır bize

Dünya haramdır haslara
Helal olmuş nekeslere
Biz dünyayı dost tutmayız
Ol dünya murdardır bize

Yunus eydür Allah deriz
Allah ile kapılmışız
Dergâhına yüz tutuban
Hemen bir ikrardır bize.

https://www.youtube.com/watch?v=Hkb3CRSc_zs
« Son Düzenleme: Nisan 04, 2023, 06:59:01 ös Gönderen: midyad »


Nisan 08, 2023, 09:32:42 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

Sayın midyad, birebir yaşadığım bir olgu yok. Ancak, müziğin Masonlar içinde çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Zira, bu konuda izlediğim film ve videolar ile okuduğum kitaplardan böyle bir sonuca  vardığımı söyleyebilirim. Ayrıca Modzart ve daha bir çok ünlü müzisyenin Mason olduklarını da göz önüne alırsak, müziğin Masonlar için ne denli önemli olduğu sanırım anlaşılacaktır.
     Sevgiler-saygılar.
"Vur ama dinle beni"


Nisan 09, 2023, 04:49:04 öö
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 312
  • Cinsiyet: Bay

Pisaograsçılıkta insan ruhunu etkilediği için önem taşır. Masonluk ile Pisagorasçılığın ilişkisinden yola çıkarsak evet diyebiliriz.


Nisan 09, 2023, 12:16:44 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Muzik, gunumuzde bircok kulturde ve toplumda, insanlarin hayatindaki onemli anlarda ve seremonilerde onemli bir rol oynar. Evlilik torenleri, cenazeler, dogum gunleri, festivaller, kutlamalar, siyasi mitingler, tiyatro, sinema ve dini ayinler gibi bircok etkinlikte muzik kullanilir. Muzik, bu tur etkinliklerde bir atmosfer yaratmaya yardimci olmak ve insanlarin duygusal tepkilerini uyandirmak icin kullanilir. Bu nedenle, bazilari muzigi seremonilerin tamamlayicisi olarak gorurler. Ancak, herkes muzigi ayni sekilde deneyimlemez veya kullanmaz, bu nedenle bu konuda farkli goruslerin olmasi hic te sasirtici degildir.

Wilhelm Zentner de "Muzik seremonilerin tamamlayicisidir" der.

Muzik, tarihin her doneminde farkli kulturlerde farkli sekillerde ifade edilmistir. Muzik, insanoglunun varolusundan bu yana var olan bir ifade bicimi ve bu nedenle muzigin tarihcesi oldukca zengin ve ilginctir. Sayin Novayst' in isaret ettigi Pisagor' dan itibaren donemsel ana hatlari birazdan siralayabiliriz, cunku Pisagor muzikte matematiksel oranlarin kullanimini kesfetmistir.

Pisagorculuk, Antik Yunanistan'da, ozellikle de M.O. 6. yuzyilin sonlarina dogru Iyonya' da baslayan bir felsefi ve matematiksel ogretidir. Adini, ogretiyi kurmus olan Pisagor'dan almistir.

Pisagor, matematik ve felsefe konularinda derinlemesine bir bilgiye sahipti ve ogrencileri ile birlikte bir okul kurdu. Okulun ogretisi, matematiksel oranlar ve geometriye dayaniyordu ve ayni zamanda bir dizi felsefi doktrinleri de iceriyordu.

Yukarida denildigi gibi Pisagor ve ogrencileri, matematiksel oranlarin muzikteki onemini kesfettiler ve bu kesif, muzik teorisi uzerinde derin bir etki yaratti. Pisagorcular, matematiksel oranlarin muzige uygulanmasi ile ilgili bircok kesif yapmis ve bu kesifler, Bati muzigi teorisinin temellerinden biri haline gelmistir.

Muzigin ana donemlerini soyle siralayabiliriz:

1- Antik Donem ( M.O. 3000- M.S. 500): Antik Misir, Yunanistan, Roma ve Cin'de muzik onemli bir yere sahipti. Bu donemde muzik, dini ayinler, torenler ve eglencelerde kullanilirdi. Cogu antik muzik, sozlu gelenege dayanmaktaydi.

2- Orta Cag (M.S. 500- M.S. 1400): Orta Cag muzigi, Bati Avrupa' da kilise muzigi olarak gelisti ve gregoryen sarkilari, organumlar ve motetler gibi tarzlari icerir. Bu donemde muzik, dini torenlerin yani sira saray eglencelerinde de kullanilirdi. Rosslyn Sapel' in tavaninda kup seklinde notalarin oldugu one surulur.

3- Ronesans (M.S. 1400- M.S. 1600): Ronesans muzigi, insanin dogasina ve insan dunyasina odaklanir ve cok sesli muzikte onemli bir gelisme saglar. Bu donemde, enstrumantal muzik populer hale geldi ve madrigaller, ayin muzigi ve opera gibi tarzlar ortaya cikti.

4- Barok Donem (M.S. 1600- M.S. 1750): Barok muzigi, cok sesli muzigin gelisimi ile karakterizedir ve virtuozlerin yeteneklerini sergilemek icin kullanilir. Bu donemde, orkestra muzigi ve calgi muzigi gelisti ve Bach, Handel ve Vivaldi gibi besteciler onemli eserler ortaya cikardi.

5- Klasik Donem (M.S. 1750- M.S. 1820): Klasik muzik, Barok muzikten daha sade bir tarza sahipti ve duygusal ifadeye odaklandi. Bu donemde, senfoniler, opera ve sonatlar populer hale geldi ve Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven ve Joseph Haydn gibi besteciler onemli eserler uretti.

6- Romantik Donem (M.S. 1820- M.S. 1900): Romantik muzik, duygusal ifadeye ve bireysel ozgurluge odaklandi. Bu donemde, orkestralar buyudu ve program muzigi, opera ve lied tarzlari onemli hale geldi. Franz Schubert, Frederic Chopin, Richard Wagner ve Pyotr Ilyich Tchaikovsky gibi besteciler bu donemde one cikti.

7- Modern Donem (M.S. 1900- gunumuz): Modern muzik, geleneksel muzik tarzlarina meydan okudu ve atonal muzik, minimalizm ve elektronik muzik gibi yeni tarzlar ortaya cikti bu donemde.

Ihvan- Safa' da su da belirtilir:

Her akil sahibi hekim ve filozofun bildigi, panzehirlerin, merhemlerin, serbetlerin ve muzik nagmelerinin beden ve nefsin her ikisi uzerindeki etkileri, soylediklerimizin dogruluguna delildir.

Sayin Alsah, ben de muzigin Masonluk icinde onemli bir yere sahip oldugunu dusunuyorum, cunku bircok ulkede Maonluk icinde Muzik Ustadi denilen bir pozisyon vardir.

Eger leylaklarin o sihirli kokusu arasinda bahcenizdeki agacin golgesi altinda oturup, yorucu bir calisma gununden sonra sadece keyifli bir zaman gecirirken yan taraftaki komsunuz piyano calisip, Schubert' in "moment musical" parcasini caliyorsa ve o guzel parcayi ilk kez duyuyorsaniz ve dinlendiginiz keyifli aninizla o muzik harika bir uyum icindeyse, bu muzikal deneyimden sonra o parcayi her duydugunuzda, o zamanin yarattigi hos ambiyansi hatirlaycaksiniz, yaniliyormuyum...

Ayni sekilde, bir masona, onun inisiyasyon surecinin bir kesitinde ilk kez duydugu muzik, ona o ani yeniden hatirlatan bir durum yaratabilir. Bu muzik, bu kisiye Masonik muzik haline gelir. Bu onemlimidir? Evet bence onemlidir.
 








 
   
« Son Düzenleme: Nisan 09, 2023, 12:20:27 ös Gönderen: midyad »


Nisan 09, 2023, 11:20:48 ös
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

  Sayın midyad, düşüncelerinize aynen katılıyorum. Gençlik yıllarımda ilimizdeki  "Türk Sanat Müziği " korosunda epey çalışmalarım olmuştu. O zamanlar siyah -beyaz televizyonda TRT.nin Maçka  stüdyosunda bir de konser vermiştik. Bu gün bile müziğin hangi türü olursa olsun büyük bir zevkle dinlerim.
     Müziğin yalnız insanlar üzerinde değil canlıların büyük  bir bölümü üzerinde huzur verici bir unsur olduğunu düşünüyorum.
    Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"